» »

Kako prenesti linux na drug računalnik

Kako prenesti linux na drug računalnik

roli ::

Zanima me kako bi lahko prenesel Suse linux 10.0 na popolnoma drug disk in popolnoma drug računalnik.Poizkusil sem priklopiti disk na katerem je sedaj suse linux v drug računalnik pa se ne zažene.Vrže kernel panic ob zagonu.A je to sploh mogoče? Hočem namreč oobdržat vse nastavitve in programe.
Sedajšni sistem:
P4 procesor
Matična plošča ECS elitegroup L4VXA2
ATI Radeon 9200 SE
Maxtor IDE 200 GB disk

Nov sistem:
AMD Athlon 64 3500+
MSI K92N Neo-F matična plošča
Radeon x800GTO
WD SATA 250 GB disk
http://www.r00li.com

Roadkill ::

Narediš novo inštalacijo z istimi programi in potem preneseš cez stari home direktorij.
Ü

karafeka ::

Po mojem bi lahko kopiral celotno vsebino diska. Kernel pa bi skompajlal glede na konfiguracijo novega računalnika in ga dal v /boot.

kekz ::

Iz /boot prekopiraš initrd v npr. /tmp. Ga odpakiraš (gzip -d). Potem ga mountaš npr. pod /mnt (mount -o loop /tmp/initrd /mnt).
Potem greš na /mnt in zamenjaš driverje (module) pod lib/modules s takimi, ki jih rabi nov sistem. Popraviš kripto linuxrc, da naloži te nove module namesto starih.
Greš nazaj na /tmp, odmoniraš initrd, ga zapakiraš (gzip -9), preneseš nazaj na /boot in dodaš opcijo v grub, da ga naloži pri bootu.

Na novem računalniku potem v grub menuju izbereš to opcijo.

Za slackovce simpl. >:D
"If you know slackware, you know linux. If you know Suse, you only know Suse" :D

jype ::

kekz> "If you know slackware, you know linux. If you know Suse, you only know Suse"

Ta trditev je večkrat napačna.

kekz ::

Imaš prav. V originalu ni omenjen Suse ampak RedHat >:D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

roli ::

Hudiča a ne gre lažje?
Saj /home/ bom prenesel.Samo kaj pa system wide programi (ki ne vem koliko jih sploh je)?
http://www.r00li.com

kekz ::

Evo malo lažje posebej za Suse.
Ustrezne driverje (module) dodatno naštej v /etc/sysconfig/kernel, tam kjer piše INITRD_MODULES="..."
Potem naredi mkinitrd in ti bo Suse sam zgradil ustrezen initrd (z moduli za oba sistema).

Na drugem boš potem lahko odstranil module, ki jih je rabil stari sistem, novi pa jih ne rabi in spet pognal mkinitrd. ;)

b ::

Ne kompliciraj. Vse, kar rabis na drugem sistemu, je drug kernel. Suse ti je verjetno namestil kernel optimiziran za P4, ti pa sedaj rabis takega za Athlona.

Ker ne poznam Suse, bom samo svetoval, da si nalozis kaksen njegov genericen kernel, in potem na novem sistemu bootas tistega. Ce ti to dela, lahko potem namestis se takega, ki je optimiziran za athlona, pa si na konju.

Vse ostalo lahko ostane kot je.

Da ti bo se lazje, ima Suse install CD gotovo kaksen rescue mode, s katerim lahko zbootas sistem z diska na novem racunalniku, in potem namestis tisti kernel optimiziran za athlona, in zadeva je zakljucena.

Glede menjave diska pa je vse skupaj zelo zelo preprosto. Jaz to ponavadi pocnem tako, da na novem disku naredim particijo (ali vec njih), na katero bom stvari prenesel. Nato jih mountam na /mnt (kar na live masini), grem v single user mode, ter pozenem cp -av /bin /boot (nastejem vse direktorije v /) /var /vmlinuz* /mnt

Izpustit je treba /sys, /proc, /mnt ter mogoce se kaj. Potem v MBR drugega diska namestis grub, in to je to. Ni glih enostavno kot ghost, ampak tudi bistveno bolj zajebano ne.

kekz ::

Možno je tudi, da je kernel optimiziran za tip procesorja.
Namreč če prestaviš disk in ne dela in ker je IDE disk, bi ga moralo poznati (IDEji so običajno vsi vključeni v kernel in ne rabijo posebnej modulov).

Sicer je res tudi, če hočeš imeti optimiziran linux na novi mašini, to ne bo šlo, ker rabiš kompletno drug 64 bitni linux.

Kakšno napako točno javi pred panicom?

Če je težava v optimiziranem kernelu, moraš na starem sistemu naložiti generičnega (ustreznega za oba sistema, skupaj z moduli) in pognati initrd, da generične module naloži tudi v boot RAM disk.

Ghost?
Meni je veliko lažje premikati linux s sistema na sistem kot pa ghostati winse.

Za cp -a ni treba enouporabniški zagon. V redu je tudi čisto običajni boot.

ank ::

b kot si napisal. Ne poznaš SuSE. Vse te distribucije za maso imajo večino stvari v kernelu skompajlane kot module tako, da je čisto vseeno ali imaš pentiuma ali pa athlona. Vse je odvisno od modulov, ki se naložijo. Kar pa bi tudi moralo biti avtomatsko. Potrebe po /etc/modules.autoload/kernel-2.6 ni več, razen mogoče za kakšen modul, za kriptiranje datotek ali pa kaj takega.

roli ::

Evo sem ga zagnal.Dal sem Suse linux 10.0 CD1 v računalnik,dal repair system in ta je sam namestil vse module.Po rebootu stvar deluje normalno.Sta edino dva problema:
-Zvok ne deluje (problem je,da še vedno misli,da je v njem PCI ztvočna vendar ni.V njem je edino integrirana zvočna kartica.)
-Kako prenesti sistem na SATA disk?

Torej jaz imam sedaj sistem na ATA disku.Ker pa imam v računalniku SATA disk hočem,da je sistem na njem.Hočem klonirati disk.
http://www.r00li.com

b ::

ank: jaz ne poznam Suse, ti pa ocitno nicesar. Optimizacija za dolocen CPU ni stvar modulov, ampak izbire pri prevajanju in kernel optimiziran za P4 na athlonu NE TECE, ne glede na to, kaj bos ti poskusil scarat z moduli. Zmeraj bo kernel panic. Kolikor se spomnim tistega Suseta, ki sem ga nazadnje videl (mislim da v. 9), je namestil kernel optimiziran za dolocen CPU.

kekz: tole z genericnim kernelom sem jaz zgoraj napisal, a mogoce ne dovolj jasno. single user mode je fajn zato, da se ti file system ne spreminja pod nogami med kopiranjem, ni pa nujen, da. Za workstation to morda niti ni pomembno, jaz pa ponavadi delam take neumnosti na masinah kjer so kaksne baze ipd., tam pa je to pomembno.

rolihandrej: Poskusi boot s CD-ja v rescue mode (oba diska v novi masini). Naredi filesystem na SATA disku (mkfs), mountaj, skopiraj gor vsebino starega (cp -a), se enkrat rebootaj s CD-ja samo s SATA diskom in naredi isto kot si sedaj (repair). Bi ti moralo delat. Tisto z zvocno bos pa ze potem resil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dva diska, dva OS, en GRUB -> kako izklopit grub in linux

Oddelek: Operacijski sistemi
131755 (1593) zee
»

Gentoo kernel problem

Oddelek: Operacijski sistemi
251440 (1184) zee
»

[Gentoo] Kernel panic, zmešnjava v /boot

Oddelek: Operacijski sistemi
321607 (1359) BigWhale
»

Linux in NTFS

Oddelek: Operacijski sistemi
331786 (1239) moj_nick
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664773 (4059) moj_nick

Več podobnih tem