» »

Secondary master drive fails

Secondary master drive fails

carota ::

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet. Prijatelj mi je dal disk, da ga poizkusim prepričati k delovanju.
Problem je sledeč: ob zagonu javi "Secondary master drive fails" in spodaj "Press F1 to continue or DEL to enter setup". BIOS ga sicer prepozna kot 80GB Maxtor 6Y080L2 (C:1024, H:255, S:63, CHS:8422MB, MAXLBA:81964 MB). Hecno pa je to, da na nalepki na disku piše model 6Y060L0, torej 60GB, in da Maxtor nima dokumentiranega modela L2. Prebral sem sicer, da naj bi L0 in L2 bila enaka, le da je eden OEM, drugi retail. Disk se vrti in ne oddaja nenavadnih zvokov. Noben program diska ne prepozna, niti Maxtorjev PowerMax.

IDE kabel in kontroler delujeta, saj imam drugače CD-ROM nanj priključen (plošča je Asus A7V600). Disk sem poizkusil z jumperjem na Master in na CS. Razmišljal sem, da bi poizkusil v BIOSu ročno nastavit parametre, a ne vem katere - od 60GB ali 80GB.

Kaj mi predlagate?

Hvala,
Martin

amigo_no1 ::

Naredi nadgradnjo biosa (flashanje)

Važno je tisto kar piše na samem disku (ne tisto kar bios najde).

60 GB

carota ::

Ploščo sem je imela zadnji release BIOS, v1008. Naredil sem update na zadnji, 1009 beta 5, in napaka ostaja. Si mislil flashanje diska? Nič uporabnega nisem našel v 1h. Fdisk diska ne zazna. Je za v koš?


Hvala

amigo_no1 ::

carota ::

Hvala še enkrat za nasvete, žal pa ne pomaga nič od tega. Powermax mi diska ne zazna. Vse naštete linke sem prebral in prebrskal kar nekaj Maxtorjevih straneh a zaman. V računalniku sem imel že 120GB PATA disk in je deloval brez težav, sedaj imam 200 GB SATA in je tudi vse OK.

Prijatelj je še povedal, da so se pojavile pri inštalacije Linux-a med formatiranjem ali kopiranjem podatkov, ko je računalnik zmrznil.

Skoraj sem obupal. :)

Hvala še enkrat za nasvete!

amigo_no1 ::

Linux nima veze s prepoznavanjem disk s strani biosa.

A pri njemu disk dela ?

carota ::

Linux sem omenil, ker bi se lahko med formatiranjem oz. kopiranjem kaj pripetilo. Disk mu je deloval 2 ali 3 leta, pri neuspešnem poizkusu inštalacije Linuxa je odpovedal. BIOS ga zazna, sicer 80 GB namesto 60 GB kot piše na nalepki, a pri boot-u javi "Secondary master drive fails" in sistem ga potem ne vidi. Ne Powermax ne Fdisk, ne Windows-ov Disk management ga ne vidijo.

Poizkusil sem ga priključit še na eno starejšo mašino (P3 500 MHz), in ga BIOS ravno tako zazna kot 80 GB, pri zagonu Suse 10.0 pa se zacikla pri tem disku.

Pri prijatelju disk ne dela, ima pa isto ploščo, le BIOSa ni zadnje verzije. Zato mi ga je tudi dal - da ga poizkusim pripraviti do delovanja.

Če bi se prepisal 0 sector, bi ga morala Fdisk in Powermax videti? Sicer ga bom pa s kladivom pošteno mahnu, da bom vsaj vedel zakaj ne dela. :)

Lp

amigo_no1 ::

Še enkrat: linux ti ne more fizično z*ebati diska.
Prej bi rekel da je disk ripnil.

carota ::

Verjamem, da Linux ne more fizično poškodovati diska. Razmišljal pa sem, da bil lahko ob kakšni napaki, prepisal kakšen vitalen del diska. Glede na to, da ni nič pomagalo, smatram da je kaput.

Hvala še enkrat za pomoč.

Lp,
Martin


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izginilo je 30 giga diska!? Ali naj uporabim killdisk?

Oddelek: Pomoč in nasveti
101278 (1044) bluefish
»

Disk Hitachi 160 Gb - dostopnih le 137 Gb

Oddelek: Pomoč in nasveti
81857 (1525) Kastrola
»

DIsk piska?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5851 (748) Oven-2k
»

Sveza instalacija XPjev,disk 200gb prepozna samo kot 130gb??

Oddelek: Pomoč in nasveti
191666 (1359) jernejc
»

Bios mi ne prepozna novega 120GB diska?

Oddelek: Strojna oprema
7759 (663) leppard

Več podobnih tem