» »

finance v6

finance v6

Struzzo ::

Juhu! :-) :-)
Jaz bi tudi imel tak IPv6!

---
Na Kitajskem že deluje internet nove generacije
Milan Lazarević, Praga
finance@finance-on.net


Te dni je na Kitajskem začel delovati internet, ki temelji na novem
protokolu IP6, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov od 2,5 gigabajta do
10 gigabajtov na sekundo. Za zdaj svetovni splet deluje na protokolu
IP4, ki pa v nasprotju z novim ne omogoča dodajanja neomejenega števila
internetnih naslovov in je približno stokrat počasnejši od novega. Po
napovedih Microsofta bo internet v nekaj naslednjih letih deloval na
obeh protokolih. ZDA, Japonska in Južna Koreja so že napovedale, da bo
tudi pri njih začel delovati internet, ki bo deloval na tem protokolu.

shock ::

A si padel z lune?!? Tisti podatek o 100 krat hitrejšemu internetu je čisto zavajanje naivnega folka. Tukaj ni omejitev pri protokolu IPv4 in IPv6, ampak eedina omejitev je medij, ki se pretakajo podatki (optika). Primer: če bi imeli eno 600 km povezavo brez regeneratorji (samo optično ojačanje), ti zagotovim, da po tem optičnem kablu v najboljših pogoji bo potekalo 16x10Gb ampak 4x40Gb pa nikakor. Ne zaradi tega ker bi naprave bile preobremenjene, ampak zaradi lastnosti optičnega kabla. Tako, da IPv4 ali IPv6 nimata nič s tem koliko hitro se lahko pretakajo podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

RFC ::

Shock, ne bi bil rad nesramen, a zdi se mi, da si spregledal sarkazem :)

Ja, tudi jaz sem se ob branju te novičke odkrito nasmejal :) Največji štos je v tem, da v Sloveniji nekaj organizacij IPv6 uporablja že kar par let... Fant je verjetno nesrečno prevedel neko tujo novičko (ki jo je napisal bogve kdo...). Upam, da ne delajo takšnih bedarij tudi s finančnimi novicami :)

Lp, D.

PaJo ::

Finance so kar cool dnevnik, res da so malo "rumeni", ampak tako mora bit, da si bran, zal tak je;(
Torej so njihove ostale novice tudi vcasih se ne preverjene ampak se trudijo in delajo super za taki dnevnik, ga prebiram redno.
Kar se pa tice teh IT novic, so pa vcasih res zelo smesne, ampak treba racunat, da to pisano za sirso publiko, kjer folk ne ve kaj je to IPv4 ali IPv6. Sem se pa tudi sam zasmejal pri novic, ko mesajo hruske in jabke, ko hitrost in IP standard med sabo nimata velike povezave, nekaj masta ne pa direktno, tako kakor so zapisali pri Financah.
Drugace pa pilotskih IPv6 projektov po celem svetu kolko hoces, verjetno je bilo tu misljeno, da je kaksen vecji Kitajski operater svojo hrbtenicno prestavil na IPv6, kar pa dandanes ni vec nic nemogocega, vse samo odvisno od strojne opreme.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

RFC ::

Pajo, glede na povedano sklepam, da si novico prebral zelo površno :) sploh če predpostavljam, da si član slo-tech od leta 2000 :D

Ja finance so super časopis, edini, ki se še vsaj na videz kolikor toliko trudi biti neodvisen... Večina člankov in komentarjev je super, se pa bodo morali navadit, da papir vsega res ne prenese...

Lp, D.

PaJo ::

Niti ne, tolko da ti povem kje so udarili mimo:

Te dni je na Kitajskem začel delovati internet, ki temelji na novem protokolu IP6, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov od 2,5 gigabajta do 10 gigabajtov na sekundo.


Da dobis tako hitrost ne rabis IPv6. Pa verjetno celotna kitajsak se ni presla na IPv6, sem skoraj prepican, ker bi jim to povzrocilo prevec problemov, vsaj zankrat.

in je približno stokrat počasnejši od novega


Tudi tu hitrost ni na mestu.


To sem samo hotel povedat glede na clanek, da malo mesajo stvari med sabo. Ker ce bi hoteli govoriti o hitrosti, potem morajo tipat na drugo podrocje, recimo kaksno modulacijo signala uporabit, da bo na istih vlaknih delovalo 10 ali pa celo 100 Gbit/s, kjer zdaj recimo deluje samo 1 ali pa 2.5 Gbit/s. To pa bi bila pol prava primerjava v clanku, primerjat IPv6 in hitrost pa nimata kaj dosti skupnega, ker IPv6 lahko naceloma deluje tudi na klicnem povezavi, ce ta to podpira:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

RFC ::

Ej, sori, pripomba je letela na >ampak treba racunat, da to pisano za sirso publiko...

v bistvu je bil to joke, ki sem ga očitno bolj slabo izvedel... mea kolpa... je pa res težko je najti ravnotežje, da je berljivo tako za tehnike kot za laike, se stirnjam...

Lep dan ti želim še naprej in predvsem lep vikend,

D.

shock ::

Samo pol ti razloži tisti smisel 100x počasnejši? Mogoče so mislili 100x lažje routanje? To me jezi rečejo 100x počasnejši in je. Tudi T-2, telekom & co. imajo 2.5G in 10G pa samo da oni imajo na L3 nivoju IPv4.

korenje_ver2 ::

ipv6 je toliko hiter kot ipv4. razlika je samo v vecjem obsegu ip naslovov :D

ker doma uporabljate tunele za dostopanje do ipv6 omrezij, se zdi samo na videz, da je delovanje pocasnejse.

OmegaBlue ::

Nekako glavni point IPv6 je (če ne gremo v podrobnosti) večje število IP naslovov. (Samo za informacijo možnih je 40.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 naslovov, dost da ma vsak hladilnik svojega
:) ). IPv6 je prinesel tudi večjo hitrost routanja zaradi drugačne strukure headerja ampak je skoraj zanemarljivo. In seveda nosi lahko večji payload kot IPv4.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPv6 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
36387643 (5658) Klemen86
»

Še Severni Ameriki zmanjkalo naslovov IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3912832 (9103) Bakunin
»

Tudi ameriški ARIN skoraj brez naslovov IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4320914 (11512) Gapi
»

par osnovnih vprašanj o IPv6

Oddelek: Omrežja in internet
224616 (3635) x.sci
»

Kitajska uveljavlja IPv9 ??

Oddelek: Znanost in tehnologija
72123 (1724) Struzzo

Več podobnih tem