» »

En zaslon, tri slike

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Stepni Volk ::

Izraz: "Postrani te gleda..." bo dobil čisto nov pomen. Da ne govorim o možnosti gledanja pr0na, risank in tv dnevnika hkrati.
neobjavljeno.blogspot.com

Totscha ::

Hmmm... Pol se pa folk od strani čudi kaj tako zavzeto gledaš v prazen zaslov :D
Haters gonna hate... ;)

Gregor P ::

Prav domiselna je ta slika z ogledali:))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

opeter ::

Zelo zanimivo. Res, kot je že drug napisal, bi bilo celo mogoče izvesti, da bi na enem TV-ju 3 družinksi člani gledali tri različne oddaje (npr. oče - nogomet, mama - brazilsko nadaljevanko, sin - akcijado s Švarcijem). :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

marvin42 ::

kaj pa zvok? ne mi rečt, da bi se vsi trije matrali s slušalkami.
Mostly Harmless

A.J. ::

Za zvok imaš pa tiste zvočnike, ki znajo usmeriti zvok pod določenim kotom na točno določeno mesto. Pa je problem rešen.

Z-lot ::

Haha A.J., samo še korak od tvojega predloga je izdelava lightsaberja :D

Nejc Pintar ::

Haha, gledaš pr0n na kompu, mat pa zravn tebe sedi pa gleda limonade:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

A.J. ::

Z-lot: takšni zvočniki naj bi že obstajali (prototip mogoče?), vsekakor pa je bil že pred nekaj časa članek o tem v neki rač. reviji.

Matrin ::

Z-lot, že sam 5.1 zvok ali več je narejen tako, da se dejansko dobro sliši le na enem mestu,ostali prostor pa ima popačen zvok. Orientiranje in umserjanje zvoka pa danes res ne bi smel biti tak problem, bol problem je denar ki bi ga za tak sistem potreboval.

username ::

hehe, tole utegne biti fajn za kake letalske simulacije :)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BluPhenix ::

A.J., zgleda da ti manjka malo osnov fizike, da take pišeš. Najprej si poglej kako se svetloba in zvok širita, potem pa bomo debatirali naprej.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

A.J. ::

Niti nisem razmišljal, samo napisal. Vendar, do neke mere se da valovanje usmeriti (npr.: parabolično zrcalo), vseakakor pa tu ni mišljeno, da bi bila na pol metra širokem pasu največja glasnost, 5 cm stran pa tišina.
Vendar, kot sem rekel, nisem razmišljal. Če razmislim, je res težko, ampak po moje ne nemogoče. Ne sicer tako kot laser pri svetlobi, ampak vseeno malo usmerjeno.
Vsekakor se da z odbojem zvoka narediti marsikaj.

Stepni Volk ::

Usmerjeno ne pomeni, da ne bo slišno drugje. Velika razlika. Že navaden stereo sistem zvočnikov je "usmerjen". Stereo je možen na majhnem prostoru.
Da pa se ne bo od neke točke naprej nič slišalo je sicer fizično "možno". Samo kako narediti začasni vakum je še problem... tudi picikato mala črna luknja bi verjetno koristila.
neobjavljeno.blogspot.com

snaFu ::

A.J.-ja ste čisto po nepotrebnem izžvigali.

Podobno zadevo sem poslušal na ComDexu v Las Vegasu pred osmimi leti in dejansko ko sem stopil izpod zvočnika, zvoka skoraj nisem slišal več.

Pithlit ::

Joj kok so eni _vedno_ najbolj pametni. Usmerjeno ozvočenje (ki se ga dejansko sliši le v ozkem pasu oz. "stožcu") sploh ni neka grozno nova stvar. Stara je vsaj par let.

Vsi nejeverni Tomaži pa lahko stvar kupite (med drugim) tukaj. Seveda se bo našel kdo ki bo trdil da to ni mogoče... Res?

Poanta? Ne brezveze napadat folka... izpadate glupi.
Life is as complicated as we make it...

BluPhenix ::

Ne, glupost nima kaj dosti veze s tem, prej bi lahko rekli ne najbolj razgledani, ampak tudi ne. Ne dobro informirani, to lahko.

Zanimiva zadeva, se bom kaj bolj poglobil v whitepaper, ko bom imel čas. Za tiste, ki ste se že, zadeva deluje dobro samo v govornem področju, al deluje normalno od 20Hz, do 20kHz?

Sicer pa, še vedno morajo biti ti zvočniki nekoliko narazen, kar je vprašanje koliko pomagajo pri takem monitorju. Drugič, kaj se zgodi, ko se dve poti tako usmerjenih zvočnikov križata. Pri svetlobi vemo, ni večjih problemov, bi pa pri temu bil zvok še vedno normalen?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Pithlit ::

Problemov ni. Razen če si ravno v točki križanja. Zadeva deluje povsem normalno. Je pa res, da poznam samo varianto s "parabolnimi" zvočniki.

Glede gluposti - če se ti ne da na gugl pogledat (al pa bilo kter drug search) pač izpadeš glup. Kar je še vedno bolje kot izpasti iz aviona...

Evo, še wiki. No... zgleda, da mi spomin še dela... Discovery je mel oddajo o Audio Spotlight par let nazaj. Čist Sci-Fi je blo videt.
Life is as complicated as we make it...

sidd ::

niso nekaj takega hotli v avtomobile montirat( na pamet govorim, se ne spomnim več) ?
aja, kako pa je s tem: v diskoteki, več prostorov, pa se zvok kaj preveč ne moti? če pa v eni sobi ugasnejo glasbo, se iz druge lepo glasno sliši...?
lp
no idea for signature
signed
I

Pithlit ::

Ni se treba spomnit... samo malo poklikat...

Within Innoventions, General Motors is exhibiting the Juno, a state-of-the-art vehicle with a sound system consisting of four Audio Spotlight discs - one over each seat. This unique technology allows each passenger in the vehicle to hear their own sound - and no one else's.

link

Po mojem ne bi bil en velik problem te zvočnike v okvir monitorja vgradit pa usmerit pod pravim kotom. Sam nekdo se mora najt pa to skombinirat.
Life is as complicated as we make it...

Stepni Volk ::

Pithlit - zadeva deluje le pod pogojem, da v tem zvočnem stočcu ničesar ni. Ter da eo tla absolutno vodoravna, ter stožec pravokoten na njih. Čim vstaviš v ta stožec sebe, boš odbijal zvok tudi drugam (v PVC obleki bolj, kot volneni). In glede na smer zvooka, ni govora o stereu, ter velika nevarnost, da usvtariš stoječe valovanje.
Da se izogneš stoječemu valovanju moraš na tla postaviti material, ki bo absorbiral čim več zvoka. BTW stoječe zvočno valovanje je tak kot "Ground hog day", le da se ponavlja- odbija oz. odbija zvok. Donenje bi moralo biti ime stvari in ne zvočni zvonec...
Se čudim zakaj tega praktično nihče nima?

Ne.

P.S. Čisto na kratko za nejeverne Tomaže. Imamo tudi zelo usmerjene luči... a to ne pomeni, da v ostalem prostoru izven snopa zato ostane temno (tiho).
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

Odvisno kako usmerjeno luč vzamemo. Pa katero površino obsvetlimo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

BluPhenix ::

IMO je tako kot je rekel stepni. Če se dva taka "zvočna snopa" prekrižata, zadeva ne deluje več pravilno. Kolikor sem do sedaj prebral zadeva s pomočjo ultrazvoka linearizira in s tem omeji prostor, po katerem se bo širilo zvočno valovanje. Zvočno valovanje se potem širi le v smeri te linearizacije, po podatkih pa zvok ne prihaja več iz zvočnikov, ampak iz samega ultrazvočnega valovanja - v bistvu z ultrazvokom moduliramo slišni zvok. Če se dva taka stožca prekrižata, poskušata prostor usmeriti vsak po svoje in kdo ve kaj nastane.

Med drugim so zadeve omejene bolj na široko, pač spodaj je slišat precej, ko se pa umakneš spod stožca ni naekrat tišina, nekaj uide ven, med drugim zaradi stvari ki jih je navedel Stepni. V muzejih in podobnih prostorih ni problem, ker so eksponati navadno nekaj oddaljeni, ampak pri tem monitorju bi pa znal biti precejšen problem, saj ljudje nebi mogli bit razmaknjeni za 5m, tako da bi recimo tisti, ki je na sredini slišal še zvok od sosedovih, vsekakor nebi bila idealna izkušnja.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Hux ::

kewl to pa je res sharp :D
Za igre je to prfektno za drugo pa tak ni kaj prevec uporabno ne. Desktop tak lahko upravla samo en. Razen da en surfa po netu drugi pa TV gleda. Samo malo posevno stojijo ekrani na ogledalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

BluPhenix ::

Ogledala so tam verjetno zato, da lahko na eni fotografiji prikažejo kako to deluje v živo. V živo ti seveda ni treba gledati v ogledalo, ampak v monitor pod določenim kotom.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Gregor P ::

... ali pa prišparaš denar za dva dodatna monitorja, ko doma iz kopalnic ukradeš ogledali:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

4k TV / MPEG / HEVC Dekoderji

Oddelek: Zvok in slika
162224 (1393) Spc
»

Ugašanje računalnika in nakup novih komponent

Oddelek: Pomoč in nasveti
425865 (5201) Seljak
»

matematika-matura

Oddelek: Šola
142655 (2471) StandAgainst
»

Kero grafično za tole plato GA-6VEML

Oddelek: Strojna oprema
8909 (849) #000000
»

AMD k6-266MHz ali Pentium 233MMX - kaj je hitreje

Oddelek: Strojna oprema
5848 (811) Fizikalko

Več podobnih tem