» »

Html

Html

«
1
2

Neo32 ::

Ja tukole rabu bi cim vec strani ( po moznosti slovenske ni pa nujno) kjer bi blo razlozeno html programiranje, triki, nasveti, predvsem strani za zacetnike.

Hvala!
Neo32 (c)

burek666 ::

Ja jst bi tud to rabu pa se kdo.Tko da bi blo lepo ce bi kej prispeval.

LP,:))

rasta ::

pejt na w3schools, ker je gor razloženo čist vse o html pa okol njega povezane tehnologije (javascript, css, je pa v angl.).
pol si pa oglej povezave, ki so navedene pod >Priporočamo, pa enkrat so ble ene osnove html-ja razložene na svarogu, pa ne vem točno naslov strani. mal poišč ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rasta ()

JLP ::

Pa obvezno je branje standardov na W3C
Live long and prosper!

webblod ::

HTML za telebane bi lahko rekli članku, ki sem ga pripravil na WEBblod.NET
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

darh ::

pisanje HTMLja ni nobeno programiranje...

sicer pa svaka ti čast, da si začel od začetka (pisanje sourca), ne pa na sredini (grafični vmesniki).. če je temu res tako ;)
Excuses are useless! Results are priceless!

Neo32 ::

Jah na zacetku je treba zacet, ker ce ne, kmal zgubis zivce zarad tega ker osnov ne znas.
Neo32 (c)

darh ::

končno edn k je dojel bistvo :)
Excuses are useless! Results are priceless!

alesrosina ::

hm..... jst sem zacel na tips-tricks.com (sicer ne vem ce se obstaja, ze dolg nism gledu zadeve :D), je pa dokaj dobr opisan kuko kej delat. Sicer je v anglescini, ampak vseen.

Hja, pa seveda pohvaljen, da se lotis ciste html kode in ne graficnih vmesnikov (ki, baj d vej vsi totalno sux), ker z njimi pac ne mores delat vsega, kar lahko z cisto kodo, ko jo enkrat znas.

Neo32 ::

Jah fora je probov sm ze s FrontPage-om, sam to suxa, to je res zadeva ce hocs nardit eno u izi stvar tko za BTW, pod nobenim pogojem pa nimas moznosti da tko posmekas kukr luhko s html kodo.
Neo32 (c)

david ::

xbite: in po cem ti sklepas, da HTML ni programiranje?

rc-car ::

davidka: po cem ti sklepas, da HTML JE programiranje??

Pisanje HTML sourca ni in nikoli ne bo programiranje!
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

GaPe ::

Se strinjam z rc-car-om. HTML jezik ni programski jezik, to je 1×1. S HTML-jom ne boš nikoli napisal špila, urejevalnika besedil, ...
To je jezik za oblikovanje strani.

Za HTML urejanje se mi zdi da je zelo dober program "Dreamweaver". Je pa res da moraš poznati tudi ozadje HTML urejanja.
Don't steal! The government hates competition.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GaPe ()

rc-car ::

JEst se zmeraj pravim, da je Dreamweaver se vedno najboljsi HTML editor, ampak da je tudi ta zanic! >:D
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

rasta ::

HTML = hypertext markup language
označevalni jezik torej, ne programski, da smo si na jasnem ...

Jebiveter ::

Fantje, zdej pa vi meni povejte kaj je to PROGRAM? A?!
No PROGRAM je skupek UKAZOV, ki jih racunalnik IZVEDE in prikaze rezultat! Torej je vse kar je prikazano na zaslonu REZULTAT nekih UKAZOV, ki pa so nujno del PROGRAMA! Torej je HTML programski jezik!
BTW: Kje v C++, pascalu, basicu, itd., pise da SO programski jeziki? Po vasem so to le opisni jeziki!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

GaPe ::

Jebiveter

Beri malo kaj drugi pišejo. Rasta ti je napisal kaj pomeni HTML kratica. Če ti to ni dovolj pol si pa lesen pa brez zamere.
Don't steal! The government hates competition.

rasta ::

pri programskih jezikih se opisuje en postopek, npr. beri iz baze nato pa to izpiši v tabeli. pri html pa samo z oznakami (tagi) označiš, da naj bo npr. vse med >b>>/b> krepko ... to pa je bistvena razlika, računalniku ne povemo KAKO naj to naredi, ampak KAJ naj naredi.
a pol ti tud u wordu sprogramiraš seminarsko?

Neo32 ::

Opa fantje no, mal se pomirte. To ni tema k bi razglabljala o tem ali je HTML programski jezik al ne. Ce mate za pejstat kaksno dobro stran primerno za zacetnike, al pa kaksn dobr nasvet ql ce ne pa odprite novo temo pa je. Bla je moja napaka da sm napisov "programski jezik" in se opravicujem, ker sm pac zacetnik, se ne spoznam na to toliko.

Pa brez zamere, nism nobenga mislu uzalit.:)
Neo32 (c)

Mercier ::

HTML Goodies je odlična za začetnike. Pokriva večino internetnih zadev na zelo poljuden način. Pa še pisat zna oni tip, priporočam.

Jebiveter ::

Neo32: Se opravicujem, sam morem se nekaj povedat... (BTW: ena dobra stran je www.htmlgoodies.com)

rasta: Aha, Word! Zdej pa ti meni povej, a je word program al ne? Po tvojem Word ni program, ker ni nobenih databasov in podobnega!? LOL! Potemtakem tudi IE ni program, pa recimo beleznica tudi ni program, a je tako? :\
VSE kar ti na monitorju vidis je REZULTAT zaporednja UKAZOV, le-te pa vsebuje tudi vsaka .html stran!!!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

goba ::

V Najdi.si vpisi HTML pa bos nasel.
Recimo tole:
http://www.s-gess.tb.edus.si/internetgr...

Mercier ::

Neo32 mislim da nisi sprožil debate programiranje ali ne, temveč šola HTML na webblod.net.

Pogovorno je pa čisto OK, če programiraš. Ne boš valjda rekel, da označuješ, pišeš oznake. Če HTML malo obogatiš, je pa to to.

Ampak resnisi na ljubo, programiranje pa pisanje HTMLja ni.

Neo32 ::

Nekolme: Hmm mas cist res, ampak da bom jest reku v pogovornem jeziku da programiram, bom vrjetn jest ze mal siv ratov.:D
Neo32 (c)

Mercier ::

Ma ja. Preber tole za začetek, za kako uro branja, pa heca z računalnikom, pol pa gudije. Ko se ti bo pa zdelo, da si že predober, pa poglej še kake bolj uradne stvari (W3C).

Neo32 ::

To je ql, to se bom ze naucu pa mal prakse pa bo, to ni panike, sam pol bi jest recmo mal s frejmi delov ane, to se prav page u pajgu, u bistvu si hocem popedenat homepage tko da bodo notr frejmi, sam rad bi jo pa spisov v html, ne klikov na gumbke v FrontPage-u, ker tm se vse stvari ne izidejo glih tko kukr hoces, sej to je misl da edina tezava GUI html editorjev, postav ga tm kamor ga on pac da, ne kamor ti hoces, da vse popedenas tko kukr si zelis, jao to pa zivce zgubis.
Neo32 (c)

rasta ::

rasta: Aha, Word! Zdej pa ti meni povej, a je word program al ne? Po tvojem Word ni program, ker ni nobenih databasov in podobnega!? LOL! Potemtakem tudi IE ni program, pa recimo beleznica tudi ni program, a je tako?
to je pa že višek neumnosti ... preden se pogovarjava naprej, mi najprej razloži, kaj si ti predstavljaš pod PROGRAMER in UPORABNIK RAČUNALNIKA oz. PROGRAMOV ter PODATEK in POSTOPEK oz. PROGRAM.

Tomi ::

Tema je namenjena razpravi o html-ju, ne pa kreganju, ali html je programski jezil ali ne, oziroma lahko je, samo če bo debata kulturna..
metrodusa.blogspot.com

alesrosina ::

no,no ...... ne se kregat.
Poglejte: HTML rab za izvrsitev en drug program.
Ce pa ti neki sprogramiras (recimo C++, Java, VB, delphi,....) pa rabs program samo za pisanje kode, za samo zaganjanje programa (ki si ga ti napisal) pa ne rabis nic, le pravilen OS.

Skratka, pustmo to. Tema je bla za ksne dobre urlje, na temo HTML ucenja.

PS: ce misls delat frejme ...... jst ti jih ne priporocam. Raj nared tabele, ker leps zgleda, pa se frami so tko bl .... no, odlocitev je sevda tvoja.
PS2: ce hoces vstavt frejm u sajt - to ni lih dobra ideja, ker to podpira samo IE (iframe). [popravte me, ce se motim]

No, to je to.

Neo32 ::

Aja, samo IE podpira frejme? Jah shit no! Jah u bistvu bi jest naredu to tko da bi bli pr strani linki zgorej ena slikca pac na densi strani bi se pa loadale strani ki bi jih recmo dobu ce bi kliknu na link. Zej vem da se to s frejmi da, a se da se z kaksno drugo stvarjo to nardit?
Neo32 (c)

rc-car ::

Tudi Netscape podpira frejme, kaj bluzite? Frejmi so standard in ce jih napises delajo povsod..

Seveda pa je drugo uporabnost in lepota frejmov..
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

Lunik ::

aspmaster govori o iframu, kar je drugo kot frejmi

cahahopie ::

Od začetka je kar fino... jaz sem začel s grafičnimi vmesniki in nekatere probleme kar s težavo reševal (ker nisem zato dovolj poznal htmlja... še tabel nisem znal "napisat"... ok bold pa italic sem vedu:D). Toda.. če delaš en simpl pejđ res ni potrebno se učit htmlja. Prav lepo se da prek dobrega grafičnega vmesnika delat prave umetnine. Namesto, da sem se ubadal s pisanjem htmlja sem se raje ukvarjal z umtenostjo v Photoshopu in na koncu nardil prav čedno stran (še moja seka, ki se je vpisala na ALU je rekal Waw!...toda, ko sem ugledal Slo-Tech, Eror, 3Delavnica in videl kaj vse omogoča PHP in da ga ne moreš pisat če ne obvladaš HTML se mi je nos zelo povesil....).
....taku je... uči se poba!:D
(no to velja prav tako zame)

rasta ::

>pr strani linki zgorej ena slikca pac na densi strani bi se pa loadale strani ki bi jih recmo dobu ce bi kliknu na link.

brez frejmov boš to težko izvedel, ampak bi se pač dalo tako, da imaš tisto sliko in linke vključene na vseh straneh (ko slo-tech) in pol se ti pač celotna stran, učinek pa je (skoraj) enak.
če pa maš na uni strani samo slike (samo .gif in .jpg, ne da bi bile v .html) pa bi se dalo to nardit tud z javascriptom (ista fora, ko čez gumbek zapelješ miško in se ti slika gumbka zamenja v vbočeno (če je bilo prej izbočeno)).

Amon Raa ::

Hi, Neo32! :)
Ej zakwa to ne uprasas mojih in tvojih sosolcev ki se ukvarjajo s tem:))) Mislm sj paga ni tko tezko narest, sam odvisn s kerim programom ga delas. Eni so tko u shitu da se nc ne da narest eni pa so super in cist na easy nardis kar hoces. Tko da...ne obupat. frontpage pa pust pr mir k je sux!! :) Rajs si dej dreamweaverja gor, ce ga pa nimas pa povej pa ti ga jst prnesem:)) hehe
ajd stari mej se
>:D

Jebiveter ::

rasta -> Torej, se morem strinjat s Tomi-jem zato se ne bom vec kregal al je HTML programski jezik al ne. Jest sem s tem koncal.
Me pa nekaj drugega zanima: ASPmaster -> pravis, da rabijo programi v C++, pascalu, itd. le pravilen OS za delovanje? Kaj pa je po tvojem OS drugega kot program, ki pac pretvarja ukaze v racunalniku razumljive podatke?! V bistvu je to to! No, udej sem prisel do zakljucka, da je najvisje na lestvici OS, potem so UPORABNISKI PROGRAMI, nato pa posamezne SKRIPTE (programcki - hmm, ne vem kako bi povedal, ukazi) znotraj programov. Primer: OS=Widnowsi, Uporabniski Proggy=IE, SKRIPTA=HTML, java, PHP, ...! A me stekate? No, tud ce ne.

see ya!:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Mercier ::

Pred davnimi, davnimi časi smo uporabljali WordStar za urejanje teksta. Zadeva ni bila WYSIWYG, ampak mnogo podobna pisanju HTMLja. Smo programirali? :D

Neo32 ::

Amon Raa: Ja sej jih sprasujem Pesta, Rajkota, Habota, sam me majo ze mensezdi ze polhn kurac, tko da morm je tud mal na Slo-tech jet vprasat:D. Sicer ga pa Dreamweaver rula, an sam edin problem je zej, da nimam vec idej kva vse bi dal na pejđ. Brez jebe, zmankal mi je gradiva.

U, sej res, vprasanje kuko v Dreamweaver-ju nardis da ti na pejđu pokaze datum pa uro, tko "danes smo 11.1.2001 ura je 21:12?

LP
Neo32 (c)

rasta ::

Jebiveter: SKRIPTA=HTML, java, PHP, ...! A me stekate? No, tud ce ne.

ne veš kaj je to skripta ... od zgoraj je skripta samo PHP in v nekaterih primerih Java.
HTML je podatek (ki si ga ti že sam ročno bodelal). potem pač fajl s HTML-jem daš v obdelavo programu, ki nato "<b>debelo</b>" prikaže oz. vrne rezultat kot "debelo".
maš preprost "html", ki obsega tole: 5^2. To je podatek oz. dogovorjeni zapis za potenco, ki ga razume nek (recimo konzolni) program. Potem podaš ta podatek programu v obdelavo in vrne rezultat 25. Tu je razlika - sam HTML ne obdeljuje nikakršnih podatkov (ker je sam podatek, v bistu plain text)! Plain text je tud souce od PHP, preden se prevede oz. tolmači v skripto!

Neo32: U, sej res, vprasanje kuko v Dreamweaver-ju nardis da ti na pejđu pokaze datum pa uro, tko "danes smo 11.1.2001 ura je 21:12?
to je javascript. za dreamweaver ne vem, ampak na mesto izpisa v html source napišeš:
<script language="javascript">
<!--
danes = new Date();
datum = danes.getDate()+"."+(danes.getMonth()+1)+"."+danes.getFullYear();
ura = danes.getHours()+":"+danes.getMinutes();
document.write("danes smo "+datum+" ura je "+ura);
//-->
</script>
datum in ura se izpiše samo, ko se stran naloži. da pa bi se ura spreminjala je treba nardit en tajmerček ... vse to je razložen na w3schools.com, ki ti jih res priporočam ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rasta ()

cahahopie ::

ali najizi v phpju (če boš seveda pejđ postavu na takšen server, ki to podpira)
[?=date("d.m.Y");?] (...ker mi prejšne kode nebi izpisal je [ enako < in ] enako >)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cahahopie ()

Loki ::

o ja bi ti jo, ce nebi bil prelen, da bi jo pisal.
mores uporabiti & lt ; za < in & gt ; za > , ampak to itak najbrz ze ves.:D

Mr-KONJ ::

Graficni umesniki so cis uredu!! Lepo na hitr not ene par stvari fuknes, pol se pa lepo posvetis sourcu pa priredis po svoje, pa se kksne skriptne jezike uvedes in si z tem prhrans mau cajta. sej ce delate kksn nou pejz brez graficnega umesnika itak vecino osnovnih stvari na hitrco kopiras pa pejstas iz html-ja k si ga ze enkat naredu.

Sicer pa se nbenga umesnika nebi smel uporablat za kej vec kt nardit neko osnovo.
He cut off the heads of a hundred and thirty-one lords.It was a bad time for the empire.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr-KONJ ()

darh ::

;)

btw: izšel je nov ultraedit, verzija 9.0, podownlowdate si ga pa lahko tukajle...
Excuses are useless! Results are priceless!

alesrosina ::

no, horse, sej ves da se ne strinjam s tabo ;)
frontpage pac sux .... ne bi reku, ce bi kej druzga uporablu .... anyway, mislm da smo vsi zasli iz teme.

PS: in, da .... HTML ni scripta ..... kajti (kot je ze nekdo drug rekel) ce ti napises v html "3+2" ti bo to tud izpisal, ce pa to napises v scripto (PHP, ASP, JavaScript,....) v dolocenem formatu, ti pa izpise "5". In to je to.

darh ::

zdj mi greste pa ze na ziuce..

HTML je pripomocek za formatiranje teksta in šrikaz le-tega v brskalnikih... pa zanikejte to če upate

HTML ne zna nič drugega kot prikazovat text, vse ostalo delajo stvari, ki uporabljajo HTML kot neko "platformo" (beri: JScript, VBScript ipd...) ter skripte ki outputajo HTML (beri: Perl, C++, PHP, ASP, JSP ipd ipd )


nimate pojma...
Excuses are useless! Results are priceless!

webblod ::

Dobro... HTML resda stoji za Hyper Text Markup Language, vendar vseeno...

Gospoda, kdo med vami še dela statične ASCII HTML strani? :D Malo kdo...

Čas gre naprej, tako tudi spletne strani doživljajo svojo ekspanzijo in izdelava HTML strani je postala vse kaj drugega, kot samo pisanje HTML tag-ov. Poznamo DHTML, PHP, ASP, ...

Občutek imam, da ko nekdo vpraša, kje naj se nauči HTML, misli pravzaprav, kje naj se nauči izdelati spletno stran.

Za izdelovanje spletnih strani, pa je danes skorajda nujno poznati programske jezike... Izdelovanju spletnih strani lahko mirne duše rečemo spletno programiranje.

Morda še v razmislek tistim, ki pravijo, da HTML ni programski jezik... Mislim, da ni čisto tako... HTML pozna GUMB (objekt), onClick (dogodek) in funkcije (metode)... Brez uporabe ene same vrstice skriptnega jezika!!! To pa ni več samo urejanje teksta...

Menim torej, da je tiste, ki menijo, da je HTML izključno oblikovanje teksta z verzijo HTML 4.0 povozil čas...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Mercier ::

webblod, sm lahk mal žleht? 11.11.2001 23:24:17 :D

webblod ::

Seveda si lahko 'žleht' :D

Eksplicitno HTML resda ni Programski ampak označevalni jezik... Tokrat sem imel bolj v mislih izdelavo spletnih strani... S standardom 4.0 (ki je roko na srce že dokaj star) pa bom moral požreti svoje besede, saj HTML že diši po programiranju...

Ampak tam je bila debata o tem, katerega programskega jezika naj se loti popoln začetnik in res mu ne bi priporočal, naj se začne učiti programirati v HTML, to bi bilo malo kruto... :D

P.S.: na WEBblod.NET imaš odgovor na tvoje vprašanje
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: webblod ()

plizzzzzz ::

hehe haha najbolj pa je smesno kako se tomi spet jezi hehe pa cisto prijetna debata je tole .. a kdo ve je to isti Tomi kot iz Blodnika tudi tisti se je takole jezil RedaRadi...

pa se tole Program je vs ki nekaj naredi naprimer:

Zacni;
OdpriFile;
PreberiFile;
ObdelajFile;
ZapriFile;
Koncaj;

je naprimer program napisan v X++ jeziku plizzzzzija hehe le da se prevajalnika nisem napisal ampak nekoc ga gotovo bom

and no hard feeeelingzzzz

plizzzzzzzzzzzz :\

darh ::

Morda še v razmislek tistim, ki pravijo, da HTML ni programski jezik... Mislim, da ni čisto tako... HTML pozna GUMB (objekt), onClick (dogodek) in funkcije (metode)... Brez uporabe ene same vrstice skriptnega jezika!!! To pa ni več samo urejanje teksta...


gumb je objekt, onClick je tud event... ampak to še ni programiranje... če čmo kako dinamično stvar nardit rabmo skriptne jezike alla JavaScript ali VBscript ipd... to pa pol ni več HTML ampak zgorej omenjena stvarca...


ehmm... nimate pojma 8-)
Excuses are useless! Results are priceless!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem delo

Oddelek: Programiranje
182809 (1714) Utk
»

Kdaj ste začeli programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
636809 (5393) Good Guy
»

Nova anketa - Znate programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
828535 (6099) Roadkill
»

spletna stran

Oddelek: Izdelava spletišč
141738 (1507) MaCoFaCo
»

kaj programirate/delate nasploh?

Oddelek: Programiranje
403070 (2026) Reso

Več podobnih tem