» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1413 / 1413
»
»»

iKst_ ::

Tam se vse "pokriva" že sedaj. Takšni si nikoli niso mogli tega privoščiti - bi pa imeli največ koristi, saj bi lahko dejansko prihranili. Ja, zagotovo je bilo 50% ljudi, ki bi "lahko" postavilo SE. Ampak problem je, da tistih najbolj ranljivih spodnjih 30% te možnosti ni _NIKOLI_ imelo, danes pa ravno zaradi tega plačuje dražjo elektriko.

Za take obstajajo subvencije in ugodni krediti, ki se pokrivajo praktično sami. Položnico za elektriko ali kurilca direktno zamenjaš za obrok kredita.

Če živiš v veliki, potratni hiši in nisi kreditno sposoben za tistih 150€ na mesec, je pa dosti krivde tudi na tebi, ker tako slepo jadraš skozi življenje in ne tuhtaš za 14 dni vnaprej.

To o dražji elektriki je pa tudi stvar debate. A si prepričan, da je elektrika dejansko dražja? Koliko bo dražja omrežnina (oz. kak drug davek), če gremo gradit NEK2? Koliko bi bila dražja ali cenejša, če bi se zanašali na uvoz?

Gregor P ::

Verjetno so jo podedovali, če so pa starejši, pa sami zgradili udarno s sosedi, najbrž na lokaciji, kjer danes ne bi noben gradil, in je bilo to veliko cenejše kot gradnja hiše danes.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

codeMonkey ::

RedDrake je izjavil:

Kaj točno ni res?
Podatki "štimajo", najprej sem preveril sestavo cene goriv v DE, potem koliko to pride na kilometer, in potem še za EV isto. Lahko bi pisal sestavek sam in uporabil kalkulator ampak bi prišel do enakih ali zalo podobnih številk. Ki so jasne - razlike med tem koliko država pobere od ICE in EV je v povprečju nekje 6 centov / kilometer. Kaj tu ni jasno?
Kako si pokazal da se bo pobralo več? A tako da si uporabil anekdotni primer in pokazal da bo nek X uporabnik plačal več? Ok. Ampak nek drug bo pa manj. Povprečje bo pa na koncu "štimalo". Tako kot so z uvedbo vinjet za AC več plačali tisti, ki so se vsak dan vozili iz Grosuplja v Domžale in manj tisti ki so se vozili iz Celja v Logatec. Ja?

Se enkrat. Rekel si 6 ct/km. To za 10k km pride 600 eur, ki naj jih EV ne bi pokrival, kot trdis ti. Zdaj pa vzemimo ICE in recimo za porabo 6l/100 km (za enostaven racun, pa tudi dokaj realno je), dobimo 600l goriva za teh 10k km. Da pridemo do tistih 600 eur razlike, bi moralo biti 1eur na liter zaracunanega, ki ni fer in je v korist EV. 1 EUR! Ko upostevas, da se omreznina itak placa, pa vpliv na okolje ipd., se vedno lahko trdis, da je 1 EUR razlike na liter?

AI mi tudi daje podobne stevilke, ko pa mu predlozim ta racun, pa napise:

That already looks suspicious because Germany’s diesel energy tax itself is only 47.04 ct/L. So you cannot sensibly argue that today’s diesel driver is already paying EUR1/L specifically for infrastructure through fuel tax.

And the UBA paper actually explains why: the 4.3 ct/km is not an estimate of an existing unpaid EV-specific road cost. It is the toll level that would be required to fully finance road infrastructure from passenger-car mileage alone. At 4.3 ct/km, UBA estimates just under EUR28 billion of revenue based on 2018 car mileage.

That’s a completely different claim.

In other words, their model effectively says:

“What if we reorganised road financing so car users directly paid the whole infrastructure bill through a kilometre charge?”

It does not say:

“EVs currently evade 4.3 ct/km of costs that diesel drivers already pay.”

That distinction is crucial.

Torej tocno to kar sem rekel. Nov davek, vec pobiranja.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Ok kdo ima naročnino na UI za 200 evrov mesečno? Kaj vam tisti model napiše?:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

RedDrake ::

Ja, še vedno trdim da je 1 EUR razlike.
Breakdown gre takole:
Polni davki (ne samo trošarina) na gorivo - ajde naj bo dizel so sledeči:
- najprej je 0,47 EUR trošarine,
- okoli 0,19 EUR CO2 davka,
- nato je še 19% DDV na neto ceno + obe zgornji dajatvi.
Skupaj to pride malo manj kot 1 EUR / liter - točno tako kot si sam zračunal.
Za EV, ki se recimo polni 80% doma in 20% na hitrih (dragih) DC, pa je struktura sledeča:
(Večina odpade na 19% DDV + 2 centa / kWh dajatve)
- domače polnjenje navrže državi okoli 7 centov / kWh
- hitro polnjenje navrže državi okoli 13 centov / kWh (neka povprečja pač)
Če gremo na "povprečja", je torej za 100km pri dizlu okoli 6 EUR, pri električarju (18kWh od tega 14,4 kWh domače in 3,6 kWh hitre) pa potem ~1,5 EUR. Ok, razlike je 4,5 EUR / 100km (oziroma 4,5 centa na kilometer). Da prideš do 6 centov, upoštevaš še dejstvo, da EV-ji ne plačajo cestne takse, ki za povprečno ICE vozilo preračunano pride med 1 in 3 centa / km, odvisno od več dejavnikov. Povprečje nekje 2. Tako se pride do razlike ~6 centov / km, ki jo trenutno z EV-jem država ne pobere. Ja?

Je pa seveda to zelo odvisno od tega, koliko nekdo polni na hitrih in koliko na domačih polnilnicah. Plus, švabi so se pač malce zakalkulirali in imajo zelo visoke cene elektrike (0,37 EUR / kWh) - verjetno zato, ker imajo take poceni obnovljive vire energije kot so veterne, sončne, namesto dragih jedrskih, plinskih in premogovnih elektrarn.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Torej zraven damo davek za CO2, DDV, zanemarimo, da je tudi elektrika obdavcena, pa tudi tam DDV, ipd. Cisto enako. Pa vmes ne komentiramo kako bi v bistvu ta razlika pomenila financiranje celotne infrastrukture (cel point te stevilke - 6ct/km), ki se danes financira tudi iz drugih koncev. Sosed mora imeti res dober EV.

Tole se vedno drzi kot pribito: https://slo-tech.com/forum/t237521/p883...

Zgodovina sprememb…

Sosed ima Ferarija, ki pri cold startu zbudi soseko v radiju vsaj 50 metrov. Drugi pa Audija, ki ga slišiš dve križišči stran, etc ... Sploh noben nima EV-ja, ravno zato ker imajo denarja kot dreka. Strawman argumenti torej.
Država pobere X pri ICE in Y pri EV. X-Y=6 centov / kilometer. In ja, upošteval sem _VSE_ davke in dajatve tako pri fosilnih gorivih, kot pri elektriki. Kar država pobere, pobere. Naivno in neumno je pričakovati neko kobajagi namensko porabo sredstev. To je samo v pripovedkah in bajkah. Realnost je drugačna.

RedDrake je izjavil:

Sosed ima Ferarija, ki pri cold startu zbudi soseko v radiju vsaj 50 metrov. Drugi pa Audija, ki ga slišiš dve križišči stran, etc ... Sploh noben nima EV-ja, ravno zato ker imajo denarja kot dreka. Strawman argumenti torej.

Bravo, torej zdaj imas prav? "Wrong again" in namerno sprenevedanje ter nekomentiranje direktnih zadev, je pa odlicno argumentiranje. Zmagal si. Kdo bi si mislil da je bil odgovor cel cas v sosedu s Ferrarijem... jbg

Relanium ::

codeMonkey je izjavil:

Tega, da se predstavlja kot minus, ne moremo predlagateljem dopustiti, da se jemlje za dejstvo. Trosarine so nadomestilo, ne pa prihodek, ki avtomaticno pripada.

Mene ne moti, ce se zaracuna kar je potrebno in posteno. Ampak tisti nemski predlog s hitrim preracunom ni posten, mogoce vsaj za ene 2x (oz. kar 3x-4x), tako na palec. Ce kdo misli, da ni tako, me zanima argument.

Evo ti najbolj pošteno formulo:

Število letno prevoženih km / teža avtomobila = koeficient za izračun nadomestila (po neki progresivni lestvici)
Veljavno za vsa vozila na cesti.

ICE še lahko doplačujejo pribitek na količino izpuščenega CO2.
Trošarina se pa ukine.

Je fer?
Mislim da pod črto najbolj fer za vse!

Relanium je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Tega, da se predstavlja kot minus, ne moremo predlagateljem dopustiti, da se jemlje za dejstvo. Trosarine so nadomestilo, ne pa prihodek, ki avtomaticno pripada.

Mene ne moti, ce se zaracuna kar je potrebno in posteno. Ampak tisti nemski predlog s hitrim preracunom ni posten, mogoce vsaj za ene 2x (oz. kar 3x-4x), tako na palec. Ce kdo misli, da ni tako, me zanima argument.

Evo ti najbolj pošteno formulo:

Število letno prevoženih km / teža avtomobila = koeficient za izračun nadomestila (po neki progresivni lestvici)
Veljavno za vsa vozila na cesti.

ICE še lahko doplačujejo pribitek na količino izpuščenega CO2.
Trošarina se pa ukine.

Je fer?
Mislim da pod črto najbolj fer za vse!

To se zmeni RedDrakom. Bomo placali, vi pa tudi, ko boste menjali. 2035 pa to.

codeMonkey je izjavil:

Bravo, torej zdaj imas prav? "Wrong again" in namerno sprenevedanje ter nekomentiranje direktnih zadev, je pa odlicno argumentiranje. Zmagal si. Kdo bi si mislil da je bil odgovor cel cas v sosedu s Ferrarijem... jbg

Ok, čakaj dajva prit temu do dna.
Torej, tvoja trditev je, da se želi pobrati več davka. V takih primerih je potrebno gledati celotne populacije, torej pridejo v poštev povprečja. Ok, dokazal sem ti, da država v primeru EV pobere za ~6ct/km manj denarja. Ja, preko različnih instrumentov (ni to samo in izključno trošarina), ampak toliko je manj. Moj point je bil samo od kje je prišla takšna številka in zakaj jo "razumem". Pokaži mi, kateri tvoj argument sem nekomentiral oziroma se sprenevedal.

RedDrake je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Ok, čakaj dajva prit temu do dna.
Torej, tvoja trditev je, da se želi pobrati več davka. V takih primerih je potrebno gledati celotne populacije, torej pridejo v poštev povprečja. Ok, dokazal sem ti, da država v primeru EV pobere za ~6ct/km manj denarja. Ja, preko različnih instrumentov (ni to samo in izključno trošarina), ampak toliko je manj. Moj point je bil samo od kje je prišla takšna številka in zakaj jo "razumem". Pokaži mi, kateri tvoj argument sem nekomentiral oziroma se sprenevedal.

Rekel si da se motim, ko sem direktno napisal da gre za nov davek in pobiranja vec kot prej (in da ni stvar EV vs ICE). Hkrati pa trdis, da mora drzava pobrati vec kot trenutno placujejo vozniki ICE, pri tem pa niti ne odbijes kaj vse ze placajo vozniki EV. Brez sramu trdis, da je to isto in s precej kreativnosti prihajas do tiste stevilke 6ct/km, kar trdis da je razlika.

Ampak, o tem kako zelo se motis, govori ze sam vir za temi stevilkami, ko razlaga, da ta vrednost prihaja v bistvu iz naslova pokrivanja celotnih(!) infrastrukturnih stroskov, ki jih zdaj vozniki nikakor ne pokrivajo, in ni dejanska razlika, kar trdis ti. In to je bistvo, ki ga noces komentirati. Sprenevedas se tudi s tistimi izpuhi in cistem zraku 400m stran od ceste in s tem namenoma zmanjsujes pomen ostalih stroskov, do katerih prihaja pri ICE. Oz. jih malo indirektno zavijes celo kot dobre za druzbo, ker zaradi tega mogoce pobere kaksnega upokojenca prej. Sva zdaj na dnu?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Točne višine potrebnih sredstev po Vrtovčevih besedah ni mogoče napovedati. Ob predpostavki, da bi subvencija znašala 20 centov na liter, bi potrebovali okoli 40 milijonov evrov letno. "Družba Borzen ima trenutno na računih okoli 450 milijonov evrov in ne ve, kako bi ta denar porabila," je dodal.

Tolk o tem da ni denarja za subvencije. Seveda je, samo raje subvencionirajo nafto. Tudi za netmetering ni denarja, kao.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

DamijanD ::

V Nemčiji bojo olajšave/subvencije za EV načeloma samo za made in EU only...

Utk ::

Ni problema. Bo vw prodal tovarne kitajcem in rešeno. Oh wait, kitajci pravijo da nočejo zastarelih vw tovarn, bojo raje svoje zgradili. Samo težko da v Nemčiji dokler so sindikati glavni.

pegasus ::

Mmmm super. Kitajci vas bodo skozi vašo denarnico naučili voziti počasi in strpno:

Tko je to če nočete mene poslušat :))

deepsick ::

The Takeaway: To protect your EV's battery health, range, and resale value, the key is not necessarily to drive slowly, but to drive smoothly. Enjoying the car's instant torque is perfectly fine, but treating every green light like a drag strip is the fastest way to degrade your battery.

J.McLane ::

Pa verjetno tudi transaxle trpi pri taki vožnji.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

deepsick je izjavil:

The Takeaway: To protect your EV's battery health, range, and resale value, the key is not necessarily to drive slowly, but to drive smoothly. Enjoying the car's instant torque is perfectly fine, but treating every green light like a drag strip is the fastest way to degrade your battery.

Nisem kupil avta s 470 konji, da bom božal stopalko :)

Elektricni Range Rover: https://arstechnica.com/cars/2026/09/ra...

Verjetno najbolj zanimiv podatek je, da naj bi bil od V8 razlicice tezji za samo 75 kg. Pri tem ima baterija 118,5 kWh uporabne kapacitete. Mocne gredi, sredinski diferenciali in velik motor z menjalnikom, pri resnih terencih tudi niso tako lahka stvar.

Tole bo zverina na terenu. Navor in možnost natančne regulacije elektromotorjev je velika prednost za EV. Nizko težišče tudi.

Alexius Heristalski ::

Range Rover je avto za mamice. Pravi moški vozijo Dongfeng M-Hero.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
««
1413 / 1413
»
»»