» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1391 / 1392
»»

Utk ::

Če pustimo statistike in rečem na pamet iz mojih obiskov naokoli. Nemci so včasih imeli same mercedese in bmwje, zdaj imajo škode, vw, pa veliko korejcev, celo kakega renoja. Danci, Nizozemci veliko električnih, ampak spet škode, tesle in podobno.
Kdo sploh še kupuje nemške premiume? Privat kupci že ne. Razen balkan potem rabljene.
Nemcem se slabo piše. Vw in škoda že, ampak samo če s ceno ne grejo kaj veliko čez kitajce.

kow ::

VW je vreden samo se 40 milijard. Boljs da ne pogledate koliko je vreden Stellantis. Pa raje ne primerjat s kapitalizacijo Krke :D

Se statistika za junij po tipu avtomobila za EU+EFTA+UK:

BEV: 361k
PHEV: 146k
HEV: 498k
benz: 294k
dizel: 82k
ostalo: 35k

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Celo nemški taksisti niso več tako navezani na MB.
Če pogledaš po ulicah ko se vozijo mimo avti, avti, ki pri 30 na uro danes ropotajo kot traktor, zgledajo kot iz nekih drugih časov. Nemci nam pa še zmeraj skušajo to prodajat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Glede na slovenske ceste, vsak podjeten balkanec pridobljene cekine zagoni za crnega mercedesa. Anekdoticno seveda.

Očitno je da Nemci enostavno niso več tako loaded, da si bi kupovali premiume.

DamijanD ::

A kakšen pomemben kitajc, ki uradno prodaja v Sloveniji, manjka v tem seznamu:
Hongqi
Maxus
Omoda
Jaecoo
Leapmotor
Dongfeng
MG
BYD
Geely
XPENG
Zeekr

Kako bi razvrstili te firme po prestižu/kvaliteti/ceni?

codeMonkey ::

Utk je izjavil:

Očitno je da Nemci enostavno niso več tako loaded, da si bi kupovali premiume.

Vecina niti nikoli ni bila. Ko so bile najemnime nizke se je dalo vozit dober avto, potovati okoli ipd. Zdaj je pa problem. Ravno zadnjic sem naletel na debato o letovanju na Hrvaskem, kot jo imamo tu v eni temi, kjer se to kar pricakuje da je tretji svet in vse ceneje kot doma.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

A kakšen pomemben kitajc, ki uradno prodaja v Sloveniji, manjka v tem seznamu:
Hongqi
Maxus
Omoda
Jaecoo
Leapmotor
Dongfeng
MG
BYD
Geely
XPENG
Zeekr

Kako bi razvrstili te firme po prestižu/kvaliteti/ceni?

V obratnem vrstnem redu? Vsaj Zeekr in Xpeng sta mi na vrhu, nato BYD in Geely/MG, drugo pa mi je nezanimivo. Ampk vozil nisem se nobenega, tako da cisto po obcutku. Cakam pa Xiaomije na cesti.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Tole mi je ful zanimivo ...

Izgleda da ravno ko se je polnilna infrastruktura naučila zanesljivo dostavljati 150-200KW, prihaja nova generacija, ki bo vlekla 400KW+, kar se morajo proizvajalci polnilcev spet priučiti :)

Zadnjič sem na čimzeju videl en Actros truck na ionitiyu ... je bil na 200KW že dve uri in pol :D Tako da vsaj tisti charger verjamem da je sposoben dostavljati toliko energije v tako dolgem času.

Vecina niti nikoli ni bila.

Eh večina. Zdaj zgleda da ni več skoraj nihče. Direktorji, večji privatniki, tu se zgleda konča. Isto kot pri nas, če ne še slabše.
Seveda si nek Nemec lažje privošči rabljenega audija kot Slovenec (ki si ga tudi dejansko res privošči), samo zgleda tudi da pri njih avto ni ravno več neka stvar za katero se bi prekomerno zapravljalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kodiak ::

Torej če prav razumem je trenutno do 30K€ najbojši nakup tesla3 ali se najde kaj boljšega. Vprašam za prijatelja.

Odvisno kaj ti je najbolj pomembno. Vsekakor je pa pri učinkovitosti pogonskega sklopa med najboljšimi, če ne celo najboljša.

pegasus je izjavil:

Izgleda da ravno ko se je polnilna infrastruktura naučila zanesljivo dostavljati 150-200KW, prihaja nova generacija, ki bo vlekla 400KW+, kar se morajo proizvajalci polnilcev spet priučiti :)
Zadnjič sem na čimzeju videl en Actros truck na ionitiyu ... je bil na 200KW že dve uri in pol :D Tako da vsaj tisti charger verjamem da je sposoben dostavljati toliko energije v tako dolgem času.

Gre bolj za marketing. Posamicne stevilke polnilca niso tako pomembne (200 ali 400kw). Ker hitrost rabis predvsem takrat, ko je gneca na polnilnici (avgusta na avtocestah). Takrat pa se mora moc pametno porazdeliti, da v povprecju vsi cim hitreje polnijo.
Ce se gremo analogijo: ali se po avtocesti vozis 130km/h ali 180km/h (ce izvzames "obcutke") resnici ni tako pomembno, kot da ne naletis na gneco.

fikus_ ::

400kW se super slisi, nobeden pa ne pomisli, kaksen dovod elektrike se rabi, kdo bo to plačal, kaksna bo cena polnjenja,....
Na koncu se konca pri financah, tudi reklama se plača, kar govorjenje o 400kW polnilnicah je.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

iKst_ ::

Zdaj pišeš, kot, da so 400kW polnilnice neka strašna eksotika.

fikus saj video je o produkcijskih postevljenih in delujočih polnilnicah...

iKst_ je izjavil:

Zdaj pišeš, kot, da so 400kW polnilnice neka strašna eksotika.

Kaj ti bo 6x 400kw polnilnic na eni lokaciji? Neizvedljivo oz. edini razlog je, da pac izdelujes samo en model. V nekem trenutku tovarna upgradea. Ce imas 6x 300kw ali 6x 400kw je danes za uporabnike popolnoma enako.
Kitajci se v popolni marketing ofenzivi. Realno pa je veliko bolj pomembno kako hitro se polnijo najpocasnejsi avtomobili na cestah.

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

Naklada nekdo brez ev. Zame ni vseeno, praktično 1/4 časa več porabim na polnenju. Bi bil čas da odgibaš iz te teme dokler nimaš prav nič izkušenj z ev. Guglati zna folk tudi brez tebe.

Imas sploh avto, ki polni s 400kw? Kateri?

Ja a bi drugače tole napisal če ga ne bi imel? Nisem ti...2)kaj te briga.

kow je izjavil:

Ker hitrost rabis predvsem takrat, ko je gneca na polnilnici (avgusta na avtocestah). Takrat pa se mora moc pametno porazdeliti, da v povprecju vsi cim hitreje polnijo.
ID7 mi gre na 500A do 37%, to je skoraj 200KW, nakar začne nižati tok. Tako da je praktično vseeno, na kakšen fast charger se obesim. 400kw mi nič ne pomaga, enako velja za vso MEB floto. Bomo Nemce kmalu razglasili za počasnete in ustvarjalce gužve? :D

Samo iX3 polni z 400kw ali več. Odgovor je ja.

enavlaka ::

Koliko dosega nabuta v 10 min od štarta?
Vsake 2 minuti vrže za celo dacio energije noter. Včasih so se mi zdele 11kW polnilnice hitre, proti temu ni to nič.

telexdell ::

fikus_ je izjavil:

400kW se super slisi, nobeden pa ne pomisli, kaksen dovod elektrike se rabi, kdo bo to plačal, kaksna bo cena polnjenja,....
Na koncu se konca pri financah, tudi reklama se plača, kar govorjenje o 400kW polnilnicah je.

Takšne polnilnice se običajno napajajo direkt iz 20 kV daljnovoda pol pa imajo poleg npr. 2 MW trafo. Če pa prigradijo še kako baterijo moči MW ali več in to pametno upravljajo lahko z relativno nizkimi omrežnimi močmi dosežejo visoke moči polnjenja EV. Plačamo pa seveda uporabniki po cenah kakršne pač so. Ko pa se bo z leti oprema oz. investicija amortizirala bodo pa lahko tudi cene polnjenja bistveno nižje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ja, meni se zdijo zanimive take izjave tipa "Noben ni pomislil na _____".

Seveda :) Firme grejo v milijonske investicije pa živijo se od tega ampak magično noben ni pomislil na najbolj osnovne stvari.

enavlaka ::

EM v brusilnicah lesa so večkrat po 5MW pa noben ne trzne z očesom.
2x400kW polnilnico se ustrezno dimenzionira in to je to.

PROTEINSKI ::

kodiak je izjavil:

Torej če prav razumem je trenutno do 30K€ najbojši nakup tesla3 ali se najde kaj boljšega. Vprašam za prijatelja.

Najbolj prodajano je Teslo Model 3 v Sloveniji s subvencijo za 27.000€. OK budget vozilo, če mene praša kdo.

redtech ::

Polnilnica s trafo 500k-1M, da bodo privarčevali 20 EUR na tanku... firme se grebejo za take investicije ;((

Če v ozadju ni ene vzdržne sheme cuzanja davkoplačevalskega denarja se ne bo nič naredilo.

Polnilnica s trafo 500k-1M, da bodo privarčevali 20 EUR na tanku... firme se grebejo za take investicije ;((

O čem to govoriš? Domača polnilnica stane par 100€. Pa prihranek je ene 3x do 4x tak kot ti pišeš.

Ne poznam pa nikogar, ki bi si doma postavil hitro DC polnilnico za milijon.

Podjetja, ki investirajo v hitre polnilnice pa tudi konkretno zaračunajo polnjenje. Marže imajo 50-60c na kWh. Če na dan prodaš samo 1000kwh (20-25 avtomobilov) se investicija povrne v 4 letih.

Vidim da marsikdo nima pojma, koliko je 400kW!
Ja, jih je mozno narediti, zato rabiš zraven daljnovd in trafo.
Ali kje ze deluje taksna polnilnica?!

Ma ni tolk panike ... ob robu parkplaca postaviš en kontejner ali dva baterij, cel parkplac pa prekriješ s fotovoltaiko. V tujini je tega vedno več, samo pri nas se očitno ne splača :))

Ali kdo ve, kaksen kabel rabiš za 600A?!
Ocitno ne.

Ali kje ze deluje taksna polnilnica?!

Ja, veliko jih je.

Takih, ki polnijo s 350kW pa še več.

Lokacije ?
Ali "trust me bro".

fikus_ je izjavil:

Ali kdo ve, kaksen kabel rabiš za 600A?!
Nič posebnega. Kitajci furajo v en svoj HPC rack 1500A.

fikus_ je izjavil:

Lokacije ?
Ali "trust me bro".

Ionity Wiener Neustadt jih ima 10. Drugace pa so vecinoma 350 kW tam kjer jaz polnim.

bpr123 ::

fikus_ je izjavil:

Lokacije ?
Ali "trust me bro".

https://www.ionity.eu/sl/omrezje

Al kaj bi rad?

350kW so praktično vsi Ionityji.

400kW je pa ena z 12 polnilnimi mesti je zraven Leclerca oz. Supernove v LJ.

V Celju naj bi Petrol postavil 400kW polnilnice. Tukaj sicer še nisem polnil, tako, da ne dam roke v ogenj: https://www.facebook.com/groups/ev.slov...

V4 Superchargerji drugače tudi omogočajo 500kW max, ampak so večinoma softversko omejeni na 250kW. Če se ne motim je novi supercharger v BTCju tapravi V4.

Pa verjetno je še kakšna pri nas.

Ionity Wiener Neustadt jih ima 10. Drugace pa so vecinoma 350 kW tam kjer jaz polnim.

Zraven Superchargerja v Wiener Neustadt imaš tudi ene 10+- 400kW polnilnic.

iKst_ je izjavil:

Ja, tam so trije na kupu. SC, Electra in Ionity.

bpr123 ::

iKst_ je izjavil:

350kW so praktično vsi Ionityji.

400kW je pa ena z 12 polnilnimi mesti je zraven Leclerca oz. Supernove v LJ.

V Celju naj bi Petrol postavil 400kW polnilnice. Tukaj sicer še nisem polnil, tako, da ne dam roke v ogenj: https://www.facebook.com/groups/ev.slov...

V4 Superchargerji drugače tudi omogočajo 500kW max, ampak so večinoma softversko omejeni na 250kW. Če se ne motim je novi supercharger v BTCju tapravi V4.

Pa verjetno je še kakšna pri nas.

Med 350 in 400kWh pac ni veliko razlike, ne vem kaj fikus_ komplicira.

Vedno so najbolj pametni tisti ki v praksi se niso videli zadeve.

endelin ::

Merc mi ima po dolgem času spet hud lineup. Cla, c, glc. Vsi izgledajo všečno. Notranjost jim je za moje pojme dobro ratala (amg volan mi je poleg porsche volanov razred zase - design wise). Dosti bolj prijetno je notri kot v trenutni ice seriji (c klasa, glc ice ...) in tudi bolje sestavljena notranjost. Cene so tudi nabili. C class ev je drag tudi v primerjavi z bmw i3. Cla s proper baterijo in da ni golič je tudi čez 55k s popusti...
všečna serija avtov meni osebno. Za razliko od bmw in neueu klasse je mercedes naredil vse skupaj bolj potiho in manj pompozno. Po dolgih letih so mi Merci spet ok.

Mene so presentili. Vse skupaj izgleda neznansko bolje od random generičnih kitajskih tesla/taycan/spaceship klonov designa avtov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

endelin ::

Problem premium ev-jev je naslednji: ful se podobno vozijo. Pogon ne dela več razlike. Prej si imel masterpiece motorje >= šestaki, ki so naredili kompletno razliko v primerjavi z osnovnimi verzijami. Tega pri EV ni - pogon ne dela več razlike. Evjevsko se pelje R5 za 25k ali taycan za 100k. Seveda so razlike ampak pri vseh je vožnja precej podobna. Nimaš mehanične mojstrovine kot so najboljši Ice motorji. Kaj narediti, da bo folk pripravljen placati premium če razlike niso toliko opazne? lahko kupite byd seal 3.8 kar pomeni 3.8 sekunde do 100. Ne moreš v porschu za 120k se hvalit da ma 4 sekunde do 100. Avtomobili so izgubili dušo za moje pojme. To ne pomeni da se EV peljejo slabo. Daleč od tega. Ampak je nekak podoben občutek. Hipni navor, zelo enostavna vožnja. Sintetično deluje. Za večino verjamem da bo to plus. Ampak...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

karafeka ::

Če bi kdaj dacio spring vozil, potem nebi tako pisal :p

Musashi je izjavil:

Ja a bi drugače tole napisal če ga ne bi imel? Nisem ti...2)kaj te briga.

Prvo si drekac, potem pa se jokica.

Musashi je izjavil:

Samo iX3 polni z 400kw ali več. Odgovor je ja.

S taksno hitrostjo polni samo med 10% in 15% kapacitete (idealno). V praksi pa je razlika med 350 ali 400kw ali polnis za dodatnih 42 ali 47km (po WLTP) na minuto.

Zgodovina sprememb…

Evo ga debila guglaškega teoretika. Ix3 mogoce, tisti ki ga imam sam pa v preeecej večjem območju.

Kako pa ves, lol? So ti Nemci v letaku povedali?

Anekdoticno. Danes sem zavil z avtoceste na pumpo, ker so sli sopotniki sli na WC. Cakal sem kaksnih 5min. Chargerji so bili 10m stran.

Zgodovina sprememb…

Tu iX3 drzi 400kW do 25% in 350kW do nekaj cez 35% SOC:

Zgodovina sprememb…

Ok, 10-25%, Sem gledal krivuljo na evkx. Ne spremeni argumenta. Ce bi jaz imel elektricnega, bi danes verjetno sel "mal dotocit k ze cakam". In kam bi ga musashi pol "vtaknil", ce bi se takrat pripeljal?

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Kako pa ves, lol? So ti Nemci v letaku povedali?

Anekdoticno. Danes sem zavil z avtoceste na pumpo, ker so sli sopotniki sli na WC. Cakal sem kaksnih 5min. Chargerji so bili 10m stran.

Si ti mal omejen? Imam že kar nekaj mesecev ki polni tudi v praksi nad 400kW. Z letakov pa ti bereš. Ti imaš izkušnje z ev samo ko greš mimo njih na wc, revček...
««
1391 / 1392
»»