Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
iKst_ ::
Pa "kitajci" je precej širok pojem. Kitajc je BYD Dolphin Surf ali Leapmotor t03 jajček ali pa Zeekr 7x na zračnem podvozju s 650 konji.
Utk ::
Ja, prejšni mg4 je bil poceni in se je vozil super. Ne vem če je bil kater v razredu boljši.
Zeekr tudi ok, ampak za tist denar že mora bit.
alekskac ::
codeMonkey je izjavil:
Kako bo to zgledalo ne vem. Upam da jih bo bistveno vec, in to ne bo problem. Ce pravis, da je e-golf jajc, ki si ga ne zelis, dvomim da bos mislil drugace za to Frontero.
Mislim, ne po tej kapaciteti. Ko je bil nov, še ajde (pa recimo da spregeldaš OBCje dvomljive kakovosti) je mel 24 kWh, zdej mi pa ponujajo 2014 letnik, ki ma baterija sam še bohvedkoliko, za slabih 9 jurjev?
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id... Kilometrov ma 70K, kar je meni za rabljen avto v redu, samo je pa tud že 12 let.
Ja, prejšni mg4 je bil poceni in se je vozil super. Ne vem če je bil kater v razredu boljši.
Tile še tud kr držijo ceno. Najcenejši na avto net je 14K, takoj naslednji že 16K, in tretji najcenejši 17. Majo pa res malo kilometrov, vsi trije pod 50K, in so 3-4leta stari (kar je meni osebno praktično novo).
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id... Kilometrov ma 70K, kar je meni za rabljen avto v redu, samo je pa tud že 12 let.
Daš par jurjev zraven pa kupiš nekaj novega. Twingo, BYD Dolphin Surf, t03.
RedDrake ::
A nimaš ti nekega hyundai suva? A tisto pa je strašno udobno?
Kitajce je treba sprobat ko res kupuješ. Ker tisto kar je bilo res pred pol leta, danes morda več ni, ker jih stalno izboljšujejo.
Točno tako. Zelo udoben je - samo ne za potnike na vijugasti cesti - ti se mi že sedaj pritožujejo. In če recimo primerjam ocene glede tega s kitajci, potem "lahko pričakujem" precej slabše.
Drugače za po AC in po mestu so pa to verjetno super zadeve - takoj kot moj Hyundai SUV ki je v teh pogojih brilijanten.
Za splošno je bil med boljšimi drugače Saab 9-5 aero, ki se je peljal čez ovinke kot po tračnicah brez pretiranega nagibanja, za AC smo se vsedli v LJ in izstopili v Dunaju dejansko enako kot če bi se zapeljal samo do Trojan - nič utrujenosti ...
Da tistih 280+ KM ne omenjam.
Ne vem, tudi sam sem že gledal kak Bjorn "review" Xpenga ali kaj podobnega in sem razmišljal o nakupu. Mogoče bom šel stestirati.
Pa še to, ja eno je BYD, drugo je Leapmotor, tretje je spet Geely. Ampak praktično univerzalno vsem znamkam, sodeč po review-jih, je "slabo" podvozje in handling, ki ti ne daje feedbacka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
Kar se EV dosega tiče. Še vedno se folk vozi v 10-15 let starih Leafih z 24-30kWh nominalne baterije, danes verjetno krepko pod 15-20kWh. To je 90-120 km. In je _povsem_ dovolj za primestno migriranje. Vsak ki živi recimo v Ivančni gorici se komo vozi na delo v LJ ali v NM, vsak dan. In če ga dobi za 5k EUR pomeni, da se mu bo ekonomsko _izjemno_ hitro povrnil.
Tako da čez 10 let bo Frontera (tudi 44kWh) verzija še vedno imela svoj prostor pod soncem. Pač ne za "vikend" fure, ampak za dnevno uporabni avto za "soccer mame", ali kuća-posao tranzite.
Kar se opreme tiče - težko je iti nazaj. In nekaj kar je 10 let nazaj stalo 30k EUR danes stane 50-60k EUR. Saj je tudi kupna moč šla kar precej gor, ampak občutek je pa precej drugačen. Recimo lani sem imel en preblisk za menjavo na večje vozilo, pa pripeljem domov testno vozilo, ki ni imelo 360 kamere in je žena takoj jamrala, da a zdaj pa tega več ne bo? Tudi meni se je brez panorame zdelo bolj "temno", delno usnje ne enako kot polno usnje, ipd ...
Je pa tako. Po eni strani je neumnost se kreditirati za neke luksuz "fičre", po drugi strani pa recimo 360 kamero, dodatno udobne sedeže in podobno uporabljaš dnevno in se tistih 50 EUR / mesec več pri obroku ne pozna "tako veliko". Na koncu pa - sto ljudi, sto čudi.
Tako da čez 10 let bo Frontera (tudi 44kWh) verzija še vedno imela svoj prostor pod soncem. Pač ne za "vikend" fure, ampak za dnevno uporabni avto za "soccer mame", ali kuća-posao tranzite.
Kar se opreme tiče - težko je iti nazaj. In nekaj kar je 10 let nazaj stalo 30k EUR danes stane 50-60k EUR. Saj je tudi kupna moč šla kar precej gor, ampak občutek je pa precej drugačen. Recimo lani sem imel en preblisk za menjavo na večje vozilo, pa pripeljem domov testno vozilo, ki ni imelo 360 kamere in je žena takoj jamrala, da a zdaj pa tega več ne bo? Tudi meni se je brez panorame zdelo bolj "temno", delno usnje ne enako kot polno usnje, ipd ...
Je pa tako. Po eni strani je neumnost se kreditirati za neke luksuz "fičre", po drugi strani pa recimo 360 kamero, dodatno udobne sedeže in podobno uporabljaš dnevno in se tistih 50 EUR / mesec več pri obroku ne pozna "tako veliko". Na koncu pa - sto ljudi, sto čudi.

Musashi ::
;) sam sem prebral kar nekaj testov za zeekr recimo da se vozi dobro, nisem pa še nikoli videl noben test od hyundai suva ki bi trdil da se le-ta pelje dobro...tako da res ne vem iz katerih testov si ti pobral da se hyundai suv pelje bolje od zeekr, xpeng...
50€ na mesec je 3 jurje v 5 letih. V resnici še nekaj več zaradi višjih obresti.
Če se moraš že tako ali tako zapufati za avto, je res neumno, da si še dodatno dvigneš obrok.
tako da res ne vem iz katerih testov si ti pobral da se hyundai suv pelje bolje od zeekr, xpeng...
Iz nobenih. Zeekr na zračnem podvozju je vesoljska ladja proti raznim Santa fejem in Tucsonom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
codeMonkey ::
In nekaj kar je 10 let nazaj stalo 30k EUR danes stane 50-60k EUR.
Tocno to. Octavija Combi je bila 10 let nazaj (tdi greeline, 6 prestav) okoli 22-24k. Odvisno od opreme. Saj je bil super avtomobil, dalec od najcenejsih, ampak pri 30k se je pa res odprlo ene izbire za druzino. Od S-Maxov, do Touranov, pa npr. Toyota Avensis mi je bila vsec, itd. To je bilo neko udobje, ampak dalec od tega, da bi bili za preseravanje. Bile so cisto popularne zadeve na cestah. Meni takrat ni zneslo za vec, sem si pa zelel. Zdaj je ta meja ravno tam nekje, kot si rekel. Samo da v tem primeru, ko govorimo o EV, imas v tem rangu opremo, ki je bila se leto ali dve nazaj izkljucno sam vrh, pa zraven dobis polnine moci, da presegajo vecino danasnjih polnilnic, pa softver, kjer ni da ni. Tako hiter je razvoj. Pri 30k pa pristanes na teh Fronterah. Take razlike med Aurisom in Avensisom takrat ni bilo (pri podobnem faktorju cene med njima). Seveda, govorim o ceni vozila brez subvencij. Te so sicer super, ker naredijo ta avtomobil vsaj dostopen za tiste z se nizjim proracunom. Brez te subvencije, bos pa prej gledal te drazje rabljene (cez cas).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Ok, Zeekr za 60k EUR bo definitivno boljši, čeprav tudi recimo reviewi omenjajo premehko podvozje in nestabilnost pri visokih hitrostih (za 7X). Xpenga kritizirajo za "nepovezan volan", premehko podvozje, ipd ... Če pa gledaš še "klasične no-name" kitajce a-la omoda, jaecoo, Seres, Dongfeng, Leapmotor, je pa to praktično stalnica. In večina ljudi bo kupila to, ne Zeekr-ja.
deepsick ::
Kaj? Subvencija je razpisana in bi ti bilo izpod časti dati vlogo, četudi bi se sicer odločil za ta (bolj ali manj) subvencioniran model?
Daš par jurjev zraven pa kupiš nekaj novega. Twingo, BYD Dolphin Surf, t03.
Že ta z oglasa je preveč denarja. Jaz dam v badžet za nabavo letno pol mesečne plače (ki je mal pod mediano). V desetih letih z mal domišlije znese 7,5K, ampak tomore stat na cesti,s papirji, vinjeto in brezhiben. Do sedaj še nikoli nismo doma zapravili niti toliko. Najdražji avto je bil 5K.

Musashi ::
Ok, Zeekr za 60k EUR bo definitivno boljši, čeprav tudi recimo reviewi omenjajo premehko podvozje in nestabilnost pri visokih hitrostih (za 7X). Xpenga kritizirajo za "nepovezan volan", premehko podvozje, ipd ... Če pa gledaš še "klasične no-name" kitajce a-la omoda, jaecoo, Seres, Dongfeng, Leapmotor, je pa to praktično stalnica. In večina ljudi bo kupila to, ne Zeekr-ja.
Point je bil da še sam nisem bral testa, ki bi hvalil vozne lastnosti hyunai suva. Ti pa praviš da so kitajci po testih še slabši. Na podlagi česa? Testerji kritizirajo tako ene kot druge...Glede zeekr 7x, sam sem tudi bral da pri zračnem vzmetenju je lahko sopotniku slabo (je pa to kritika pri marsikaterem, tudi renomiranega eu proizvajalca zračnem), navadno vzmetenje pa pohvalijo.
Kaj? Subvencija je razpisana in bi ti bilo izpod časti dati vlogo, četudi bi se sicer odločil za ta (bolj ali manj) subvencioniran model?
Ne, moj problem je, da nisem omejen na eno malo drzavico, in imam problem s takimi debatami. Pa tako ocitno zmotno jemljem to kot neko zacasno, ter lokalno bonus povracilo, in da moras biti se vedno sposoben avto kupiti za polno ceno, pa ce je na kes ali pa te banka ocenjuje za zmoznost odplacevanja lizinga. In mi nekako ne gre v racun kako je to povezano z debato kaksna vozila se nudi za koliko denarja v sirsem smislu. Seveda je potrebno izkoristiti, kar se ponuja. Ampak to ne naredi tiste Frontere boljse, samo nekdo, ki ima itak kes za novo po polni ceni, bo dobil nekaj nazaj. Tako mi tudi ni jasno, ali je ta Twingo zdaj res avto za 14k ali 20?
Zgodovina sprememb…

endelin ::
Današnja kost za glodanje
https://www.bmwblog.com/2026/07/13/bmw-...
The i7 performs worst, retaining just 26.4% of its value, compared with 38.2% for the gas-powered 7 Series.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Današnja kost za glodanje
Mislis? Tole ti Utk razlozi z enim stavkom
codeMonkey je izjavil:
Ampak to ne naredi tiste Frontere boljse, samo nekdo, ki ima itak kes za novo po polni ceni, bo dobil nekaj nazaj. Tako mi tudi ni jasno, ali je ta Twingo zdaj res avto za 14k ali 20?
Twingo je zares 20k, s subvencijo pa 14k - seveda se subvencija premišljeno povrne za nazaj po nekaj mesecih, ni všteta v kupnino, FFS in ni od zdaj do večnosti, da bi še Morlocki bili deležni!
So pa workaroundi glede tega, ja, če osebni stečajniki vozijo dunajske tablice, ne vem, zakaj ne bi dunajski premožneži slovenskih, če se ne sramujejo polpismene province, normalno :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
So pa workaroundi glede tega, ja, če osebni stečajniki vozijo dunajske tablice, ne vem, zakaj ne bi dunajski premožneži slovenskih, če se ne sramujejo polpismene province, normalno :D
Zato ker je vcasih udobje, da avto pustis na cesti in ti ga ni treba skrivati v garazi, tudi nekaj vredno. Pa to da vsak dan ne gledas policistov, ce te bojo slucajno ustavili ter oznacili za drugic, in v glavi ze pripravljas govor kako si si od mami avto sposodil.
Zgodovina sprememb…
Point je bil da še sam nisem bral testa, ki bi hvalil vozne lastnosti hyunai suva. Ti pa praviš da so kitajci po testih še slabši. Na podlagi česa? Testerji kritizirajo tako ene kot druge...Glede zeekr 7x, sam sem tudi bral da pri zračnem vzmetenju je lahko sopotniku slabo (je pa to kritika pri marsikaterem, tudi renomiranega eu proizvajalca zračnem), navadno vzmetenje pa pohvalijo.
Ja, Hyundai SUV-a ne pohvalijo. Vedno je "nevtralno", 3/5 zvezdic, "OK", "good enough", ampak ni za športno vožnjo, ipd ...
Za to se gre. Ni avto, ki bi bil pohvaljen, je mid in je meni, oziroma bolje rečeno mojim potnikom, že problematičen. Kako potem izgleda avto, ki je skur..n v ocenah si ne predstavljam.
Recimo xpeng G6:
Is it agile and is the ride comfortable?- What car?.
Despite the changes to its suspension for 2026, the body control of the G6 remains poor. This is not only reflected in considerable lean through corners but, more annoyingly, a tendency to bounce its occupants around when the road surface is anything other than super-smooth.
Even at speed, the ride never really settles down. Meanwhile, steering that’s inconsistent weighting and horribly vague further undermines the driving experience.
codeMonkey je izjavil:
Ne, moj problem je, da nisem omejen na eno malo drzavico, in imam problem s takimi debatami. Pa tako ocitno zmotno jemljem to kot neko zacasno, ter lokalno bonus povracilo, in da moras biti se vedno sposoben avto kupiti za polno ceno, pa ce je na kes ali pa te banka ocenjuje za zmoznost odplacevanja lizinga. In mi nekako ne gre v racun kako je to povezano z debato kaksna vozila se nudi za koliko denarja v sirsem smislu. Seveda je potrebno izkoristiti, kar se ponuja.
Čist preveč kompliciraš. Trenutno subvencije so, zato je brezveze razglabljati o tem kaj bi bilo, če bi bil avto 20 jurjev namesto 12.
Če drugo leto subvencij ne bo več, bomo takrat pogledali ponudbo na trgu in debatirali o modelih, ki bodo na voljo takrat.
Ampak to ne naredi tiste Frontere boljse, samo nekdo, ki ima itak kes za novo po polni ceni, bo dobil nekaj nazaj. Tako mi tudi ni jasno, ali je ta Twingo zdaj res avto za 14k ali 20?
Seveda jo naredi boljšo. Price/performance je ključen pri nakupu avtomobila. Od avtomobila za 14 jurjev se pričakujejo povsem druge stvari kot od avtomobila za 20 jurjev.
Čist preveč kompliciraš.
Ja vem, jaz kompliciram, ti pa cloveku tu, ko odkrito pove, da mu egolf za 9k stane prevec, svetujes da kupi avto za kaksnega tisocaka vec, omenjas pa avtomobile za 20k.
Zgodovina sprememb…
Ok, saj mene tud Xt včasih preseneti s kakšno brutalno izjavo iz zasede. In tisto, ko (matematično sicer pravilno) 50€/mo pri obroku več (ali še manj za kasko, preračunano na mesec), ko pa smo ljudje čustvena bitja in velik del vse gospodarske aktivnost temelji na tem - možakar ima sicer strogo računsko prav ali je blizu tega in če še jaz rečem, da je to ekstremno, je jasno, da ni več dolgo do konca človeštva, zato pa YOLO :D
Ja vem, jaz kompliciram, ti pa cloveku tu, ko odkrito pove, da mu egolf za 9k stane prevec, svetujes da kupi avto za kaksnega tisocaka vec, omenjas pa avtomobile za 20k.
Omenjam avtomobile za cca. 10 jurjev. Pa napisal sem, da je verjetno boljši nakup nov avto z garancijo kot 10 let star golf.
možakar ima sicer strogo računsko prav ali je blizu tega in če še jaz rečem, da je to ekstremno, je jasno, da ni več dolgo do konca človeštva, zato pa YOLO :D
Meni je vseeno kaj ti delaš s svojim denarjem. Jaz sem samo povedal kakšno je moje osebno mnenje glede zavarovanja. Enako velja za lizinge in kredite za avto.
Se pa ta tvoj YOLO pogled na svet ne sklada ravno s previdnostjo in "varnostjo", ki jo kažeš pri kasko zavarovanju :) Samo povem :)
Se pa ta tvoj YOLO pogled na svet ne sklada ravno s previdnostjo in "varnostjo", ki jo kažeš pri kasko zavarovanju :) Samo povem :)
Manjkal ti je input, da je avto resda pisan name zaradi nekih prednosti, vozim pa ga jaz 5% ali manj, vsaj primerjujoč kilometre, stroški imajo isti gravitacijski ponor, ostali pa so še mladi šoferji in šoferke :D No, zdaj veš, lahko bi sicer slutil ali vprašal. Mogoče poznaš tisto, ko imajo nekateri morsko bolezen? No, obstajajo bolniki tudi s kopensko :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
Sem dober teden nazaj v Radovljici na Ionitiyu gledal kaj ima kabel eno nalepko gor, in je pisalo nekaj v stilu, da ima GPS lokator vgrajen. Nisem se prej videl tega.
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Ne spomnim se ali je Bjorn ali en Nemec (batterylife) enkrat imel nek video na temo zaščitenih kablov. V glavnem tudi severno od nas je to popularen šport.
bf4ed ::
Obstajajo celo kabli ko imajo barvo not ce jih prerezes. Ampak das ga v vreco in rezes, to ne bo ustavilo takih ciganov.