» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1387 / 1388
»»

deepsick ::

iKst_ je izjavil:

Oz. drugače. Res rabiš avto, ki te spravi na kant, če ga razbiješ/ti ga ukradejo?

Hmmm, nič ne spravi na kant, FFS. Samo zakaj bi plačeval nekaj iz svoje aktive, za kar imam ugodno zavarovanje, FFS? Eni smo malo avtistični in imamo radi predvidljivo tveganje, razumem, da eni pač ne, kar se MORDA vidi tudi iz zmotnih predvidevanj na forumu, ne bom pa trdil kategorično ;)

PS: Če se bojiš škode in padca bonusa, imaš še vedno odkup prve škode, če se ne motim, tega pa res nimamo, imamo pa različne šoferje/šoferke različnih starosti, to pa.

iKst_ ::

Samo zakaj bi plačeval nekaj iz svoje aktive, za kar imam ugodno zavarovanje, FFS?

Zavarovanje je pa zastonj, al kaj?

Zavarovanje ni zastonj ne za hišo, ne za avto, ne za zdravje, ne za življenje, ne za pokojnino, tudi za kakšno plovilo ne :D

PS: Ne govorimo zastonj ampak brezplačno, ne? Mislim, zastonj/zaman je lahko hitro, če nimaš pravnega zaledja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

Malo si zabluzil :)

V isti sapi pišeš, da ne želiš "plačevati iz svoje aktive", hkrati pa praviš, da plačuješ za zavarovanje.

Razlika je v tem, da ti zavarovanje plačaš 100%, v vsakem primeru. Jaz bom pa plačal samo takrat, ko bom avto dejansko razbil. Glede na to, da so zavarovalnice izjemno profitabilen biznis, je jasno kdo bo plačal več.

Razumem, da imajo tudi zavarovanja svoje mesto pod soncem. Ampak, če furaš avto za npr. 50k in rabiš kasko, je mogoče boljše premisliti o avtu za 25k brez kaska.

Utk ::

Kasko za avto za 25 jurjev stane 350 evrov. No, 350 evrov stane celo zavarovanje, kasko bolj 250. Glede na to da ena luč gre hitro čez jurja, pri srni je recimo kar nekaj jurjev škode, se lahko "hitro splača". Če ti razbije toča je pa takoj 10 jurjev. In v 20 letih se ti težko kaka toča ne zgodi. Tako da prvih nekaj let kasko ni neumen. Brez veze pa plačevat za 12 let starega, ko ti bo zavarovalnica povrnila največ nekaj jurjev.

Seveda, ampak jaz plačujem malo po malo, brez neke drame, pošteno povedano, da je precej frictionless strošek (codeMonkey je sicer legenda nevezane aktive, to je res) :)

Kasko je sicer moja individualna odločitev enako kot je tvoja, da pač plačuješ samo obvezno zavarovanje, če tudi delnega kaska in kombinacij ne plačujete? No, nam se zdi kar fino, ko zavarovalnica plača razbite vetrobrane, luči, tudi stop loči, ne morem reči, da se vsako leto povrne, ampak mnogokrat se pa res. Zavarovanje najdražjega avta se vedno piše meni, ker imam 60% bonus, da kakšne avansirane račune ne omenjamo posebej.

Glej, dajva zaključiti to neproduktivnost, če ti meniš, da imamo predrag avto, ker jemljemo kaskote (že vrsto let), v redu. To nas ne bo odvrnilo.

Mi hedgamo še marsikaj drugega in tudi tega ne bomo spremenili ;)

Utk je izjavil:

Kasko za avto za 25 jurjev stane 350 evrov. No, 350 evrov stane celo zavarovanje, kasko bolj 250. Glede na to da ena luč gre hitro čez jurja, pri srni je recimo kar nekaj jurjev škode, se lahko "hitro splača". Če ti razbije toča je pa takoj 10 jurjev. In v 20 letih se ti težko kaka toča ne zgodi. Tako da prvih nekaj let kasko ni neumen. Brez veze pa plačevat za 12 let starega, ko ti bo zavarovalnica povrnila največ nekaj jurjev.

Ja ne vem, menda pa že, vsi ne delijo te interpretacije. Mimogrede, kasko za 12 let star avto že normalen agent/ka odsvetuje.

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

Ja nevem, jaz sicer nimam kaska, ga pa majo sorodniki za id3. Čez jurja, full kasko + seveda AO in asistenca. Pa majo 50% popusta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

karafeka je izjavil:

Ja nevem, jaz sicer nimam kaska, ga pa majo sorodniki za id3. Čez jurja, full kasko + seveda AO in asistenca. Pa majo 50% popusta.

Vidiš, to je pa brezvezno pretiravanje. Jaz imam kasko za katastrofe, ne pa za praske. Tisto ali pustim ali pa plačam sam. Tudi ao+ nimam, ker sem zavarovan na razne druge načine, in ao+ velja v veliko premalo primerih da bi bil vreden denarja.

jan_g ::

Verjetno na lizing, zato je treba vzeti polno kritje, itd.

Ne, so ga kupili rabljenega, 2 leti starega.

temni_princ ::

Sreča je na strani pogumnih. Ne rabiš kasko

codeMonkey ::

Utk je izjavil:

karafeka je izjavil:

Vidiš, to je pa brezvezno pretiravanje. Jaz imam kasko za katastrofe, ne pa za praske. Tisto ali pustim ali pa plačam sam. Tudi ao+ nimam, ker sem zavarovan na razne druge načine, in ao+ velja v veliko premalo primerih da bi bil vreden denarja.

Te debate brez odbitne fransize itak nimajo smisla. Jaz vzamem kasko za prva leta in precej visoko OF. Za rabljenega kaska ne bi vzel nikoli. Pri novem pa tudi visoko zato, ker za tist odbijac in luc, ter steklo, mi ni problem placati iz zepa, druga stvar je pa ce bi povzrocil nesreco s totalko. Ampak ker je OF visja, se to preplaca bistveno manj. Ker pa naredim ogromno kilometrov, je nesreca vseeno realno tveganje, pa ceprav po vsem tem casu nisem povzrocil se nobene. Vsak mora oceniti zase glede na to kaj tvega. Da mnogi ocenijo narobe in bistveno preplacujejo, pa ni presenecenje.

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

Glede zavarovanja, da se kadarkoli splača. Ti pove vse da zavarovalnice zaslužijo tudi pri povseh novih avtomobilih in to po tem ko plačajo vse delavce, vse stavbe, vse davke...zavaruješ samo tisto kar ti, v primeru škodnega primera, povzroči tak strošek, da ti povzroči resno težavo.

Utk je izjavil:

Za zgoraj omenjeno Octavio 1.5tsi mi wiz.si naračuna 500€ kasko zavarovanja (samo kasko s 100€ odbitne franšize, brez raznih opcij, parkinga, naleta živali. 50% popust...).

Gledam ebay.de, sprednjo luč dobiš za 600€.

10 jurjev za popravilo toče je tudi malo bosa. Cel avto na novo pobarvaš za 3 jurje. Razen, če je toča v velikosti lubenice.

zavaruješ samo tisto kar ti, v primeru škodnega primera, povzroči tak strošek, da ti povzroči resno težavo.

Tako je. Zato pa pravim, da se mogoče splača razmisliti o cenejšem avtomobilu, če ti izguba avta pomeni resno težavo.

Kasko razumem v primeru, da imaš nizke dohodke in komaj napraskaš skupaj za avto, ker pač nimaš druge izbire.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Zavarovalnice ne služijo na vseh enako, ne ves čas, seveda pa morajo zavarovalnice služiti, FFS, če ne, grejo v bankrot, tudi pozavarovalnice niso imune.

No, pri nezgodnem si pač odžagaš kakšno roko, pri življenjskem, heheh, pa pač moraš čimprej škripniti - za matematično optimiziranje namreč. :D

Ok, k sreči se naša mnenja razlikujejo, tega, da razmišljam obratno od večine, si ne štejem v slabo...

PS: Kako se je disrupcija z zavarovanji začela? Aja, ker MI jemljemo kasko pri zavarovalnici, kjer imamo paketno zavarovanje? Ok :D

Zgodovina sprememb…

Daš večjo odbitno. Jaz plačujem manj kot 400 (skupaj z obveznim) za 30 jurjev nabavne.

Meni je toča razbila, poleg pločevine, sprednjo in zadnjo šipo, ogledalo sesulo, zadnjo luč, itd. Na par let starem avtu. Zdaj pa ponovi izračun.
Barvanje je najmanjši problem, kdo bo pa to vse poravnal.

Tudi barvanje avta preko zavarovalnice oz. njihovih ličarjev je en tak muten posel. Ko sem še imel kasko in uveljavlal vandalizem, ker mi je nekdo potegnil ris čez cel bok avta, mi je njihov ličar tako slabo naredil, da se mi je čez par let začela na tisti strani barva luščit. Ko grem k njemu nazaj, pa mu dam pod nos papirje kaj je takrat delal, pa se začne izgovarjat, da avto v avtopralnico vozim... Izmečki od izmečkov, potem pa hočejo 100€/uro. To niso šalabajzerji, ampak goljufi.

Musashi ::

Utk je izjavil:

Daš večjo odbitno. Jaz plačujem manj kot 400 (skupaj z obveznim) za 30 jurjev nabavne.

Meni je toča razbila, poleg pločevine, sprednjo in zadnjo šipo, ogledalo sesulo, zadnjo luč, itd. Na par let starem avtu. Zdaj pa ponovi izračun.

Ko enim ni jasna statistika. Če imaš ti extra nadpovprečno smolo jo pač imaš. Ampak poračunaj, še vedno menim, da v kolikor plačuješ kasko si v življenju več dal zavarovalnici kot pa dobil od nje. Tudi meni je že toča razbila avto pa je pri meni, če bi plačeval kasko, sigurno tako.

iKst_ je izjavil:

Zakaj bi pustil subvencijo? Končna cena za kupca je trenutno 14,5k. Vse ostalo so neki namišljeni scenariji. Ko subvencije ne bo več bo pa drugače.

Zato pa sem zacel z "ce si posten", ker sem vedel da bos tocno ti na ta nacin napisal repliko v tem stilu. To se vedno ni avto za 14,5k. Lahko ga (trenutno in v SLO) dobis za toliko (oz. celo cakas na povracilo), ampak star twingo je bil avto za ta denar. Ta ni.

Tista frontera z 50kWh in max 100kW DC polnjenjem ni druzinski avto. Je mestna zadeva. Pa se 30+k stane. MGs5 je pocasi nek minimum za 35k, ampak vsekakor ne preseravanje in luksuz pri 64kWh in 140kW DC (al kolk ma ze).

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ne smeš to, moraš iz aktive plačati, ki očitno v Sloveniji tako ali tako samo sedi na TRR neobrestovana v veliki večini. Zavarovanje? A ne, to pa ne :D

Musashi je izjavil:

Ko enim ni jasna statistika. Če imaš ti extra nadpovprečno smolo jo pač imaš. Ampak poračunaj, še vedno menim, da v kolikor plačuješ kasko si v življenju več dal zavarovalnici kot pa dobil od nje. Tudi meni je že toča razbila avto pa je pri meni, če bi plačeval kasko, sigurno tako.

Je res, dobro je, če je zavarovanje neupravičen strošek. Kakšno nezgodno zavarovanje pride na misel? Življenjsko? Pri tvojih letih še ne? Bi raje prejel več, kot vplačal, a? Za kak mavzolej ali kaj, da te bodo hodili gledat? :D

Musashi je izjavil:

Utk je izjavil:

Za kasko plačujem 280 evrov na leto. Tam do 5 do 7 let starosti avta. Recimo 2 jurja v celi dobi avta, ki ga potem ponavadi obdržim naprej. Seveda se statistično ne splača. Ampak ni to nek denar. V resnici se statistično še veliko bolj ne splača vozit na uradne servise zarad garancije, pa vseeno to praktično vsi delajo. Tudi jaz, čeprav jih v glavi preklinjam vsakič ko plačam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Gregor P ::

To je spet od primera do primera odvisno. Jaz sem že imel dva primera, ko se je v prvih petih letih nekaj pokvarilo (na dveh različnih vozilih) in so mi to popravili v sklopu garancije, stalo bi pa par tisoč evrov, če bi to moral sam plačati. Ker nikoli ne veš zares, kateri novi model ima lahko določene okvare, ki jih pač sicer ne bi pričakoval.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

In, v petih letih si servise preplačal vsaj jurja, popravilo na neuradnem bi pa stalo pol manj. Pa še to samo zato, ker si imel "smolo".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Gregor P je izjavil:

To je spet od primera do primera odvisno. Jaz sem že imel dva primera, ko se je v prvih petih letih nekaj pokvarilo (na dveh različnih vozilih) in so mi to popravili v sklopu garancije, stalo bi pa par tisoč evrov, če bi to moral sam plačati. Ker nikoli ne veš zares, kateri novi model ima lahko določene okvare, ki jih pač sicer ne bi pričakoval.

Kaj si pa popravljal za par tisoč evrov?

codeMonkey je izjavil:

Zato pa sem zacel z "ce si posten", ker sem vedel da bos tocno ti na ta nacin napisal repliko v tem stilu. To se vedno ni avto za 14,5k. Lahko ga (trenutno in v SLO) dobis za toliko (oz. celo cakas na povracilo), ampak star twingo je bil avto za ta denar. Ta ni.

Tista frontera z 50kWh in max 100kW DC polnjenjem ni druzinski avto. Je mestna zadeva. Pa se 30+k stane. MGs5 je pocasi nek minimum za 35k, ampak vsekakor ne preseravanje in luksuz pri 64kWh in 140kW DC (al kolk ma ze).

Kaj ima poštenje tukaj? Zame je endino merodajna cena, ki jo plačam kot potrošnik. Dokler so subvencije, nima nobenega smisla gledati cen brez subvencij. Možno, da je pri tebi situacija drugačna, v Sloveniji pa so trenutno subvencije še vedno aktualne.

To, da je Frontera s 50kWh baterijo mestni avto je pa nesmisel. Prtljažnik ima praktično enako velik kot tvoja Škoda. Dosega je pa tudi s 50kWh baterijo dovolj, da te 3x na leto pripelje na dopust 300km stran brez drame.

Cena 54kWh verzije je 25 jurjev brez subvencije oz. 17k s subvencijo. 44kWh verzija je še cca. 2 jurja cenejša. Pa tudi s to normalno prideš iz osrednje Slovenije do Istre.

MG5 pa tudi ni 35 jurjev, ne vem kje pobiraš te cene. https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

Se lahko samo ponavljam:
https://slo-tech.com/forum/t237521/p880...

Ce resno mislis, da bos sel brez drame z druzino na morje s 44kWh baterijskim EV-jem (ali pa 50), ker si se tako odlocil in ne ker se nisi mogel skesirati za vec, pa pac misli, ampak ne mene prepricevati. Frontera je na 13. mestu do zdaj v Sloveniji. Bom prav pozoren koliko jih bo na obali letos in z veseljem vprasal kako so potovali, ce vidim koga iz Slovenije, Avstrije ter Nemcije. Teh MG5 pa zgleda da so do zdaj uspeli prodati celih 5. Tako prepricljiv je.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

A je kdo že popravljal pleh na Tesli oz. da je potreboval nov blatnik ali haubo? So kakšni problemi, čakalne dobe?

enavlaka ::

S 44kWh prideš komot do slovenske obale, pa tudi večine hrvaške, sploh, če skočiš na trajekt.

endelin ::

Ja če voziš za tovornjaki

Folk hoče domet bmw i3 110kwh v avtu za 20 jurjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Ce resno mislis, da bos sel brez drame z druzino na morje s 44kWh baterijskim EV-jem (ali pa 50), ker si se tako odlocil in ne ker se nisi mogel skesirati za vec, pa pac misli, ampak ne mene prepricevati.

Kakšno dramo ti pričakuješ?

44kWh verzija pri 120kmh naredi cca. 200km, če pustiš še nekaj rezerve v bateriji. Potem se za dobrih 20 minut ustaviš in narediš še dodanih 200km. Iz Lendave do Poreča je 360km.

Vse super. Izven sezone, sredi tedna in ponoci.

endelin je izjavil:

A sem te jaz totalno narobe razumel, in zgoraj nisi imel v mislih kante, ki je cez 10 let nihce ne bo hotel odkupiti (ker Dacia, ta Frontera itd. bodo tocno to), ampak pac nek spodoben sodoben avtomobil? Tak, da nimas obcutka, da si gledal samo na kes.

Zgodovina sprememb…

Vse super. Izven sezone, sredi tedna in ponoci.

Ne razumem. Kaj je med sezono, čez dan drugače? Razen tega, da so povprečne hitrosti še nižje in mogoče niti polniti ni treba?

A sem te jaz totalno narobe razumel, in zgoraj nisi imel v mislih kante, ki je cez 10 let nihce ne bo hotel odkupiti (ker Dacia, ta Frontera itd. bodo tocno to), ampak pac nek spodoben sodoben avtomobil? Tak, da nimas obcutka, da si gledal samo na kes.

Za Frontero ne vem, bomo videli čez 10 let. Ampak, če jo prodaš na dinos za ceno surovin boš izgubil veliko manj kot ti na Škodi.

Dacie pa drugače kar solidno držijo ceno. 10 let star Sandero se še vedno proda za 4-5 jurjev, nov je bil pa 11, 12 jurjev.

Vem da ne razumes. Ker se ne peljes dovolj. Jaz ti pa povem da je zena talala iz usmiljenja tujcem rocko zdaj cez vikend, po 15% nafilanega. Pa da so na dveh mestih napizdili modele, ki so zginili, avto pa na 90+ SOC in siba dalje. Enega s Teslo so baje kar odklopili, ko je bila vrsta. Ne vem a to z adaptorjem ne zaklene rocke, ce ustavis polnjenje na polnilcu? Kje so se vse poti po rovtah zaradi nesrec, ali pa kolone in vsa postajalisca zabita na polno, ki smo jih dali skozi.

Ta Skoda pa bo cez 10 let se vedno bistveno boljsa (ce bo delala) od te Frontere. Polnila se bo se vedno skoraj 2x hitreje. Pri 75% SOH bo se vedno vec na voljo od "extended" Frontere (nove). Pa se vsa oprema od ACC, radarja, masaznih sedezev, heads up, samodejnega parkiranja, itd., bo ostalo. Seveda ji bo nek Zeekr ki je danes 55, posteno zbil ceno (ce bo delal in bo sw postiman). Sploh pa novi, ki se bodo prodajali cez 10 let, ki bodo se toliko boljsi. Ampak kaj bos pa z avtom, ki ima 44kWh nov?

Jaz sem se dozivel da avta nisem mogel prodati zaradi pogona. Ko sem kupil novo Octavijo, sem se moral znebiti Forda Focusa 1,6. Nihce ga ni hotel l. 2014/2015, ker ni dizel. Na koncu sem bil vesel, da je slo kot staro za novo, pa se tam so mi dobro zbili ceno. Pa kupi zdaj Octavijo.

Zgodovina sprememb…

Kam se ne peljem dovolj? Prejšnji teden sem bil v Istri z EVjem, v soboto dol, naslednjo soboto nazaj, v normalnih jutranjih urah, ne ob 4h zjutraj. Na poti nazaj sem se priklopil na prazno 50kW polnilnico, žive duše ni bilo. Ne bi bilo treba, sem prišel domov z 20%, ampak bolj iz firbca, da vidim kako zadeva dela.

Na poti dol mi ni bilo treba polniti, ampak Supercharger v Kopru je kazal med 4 in 6 prostih polnilnic, Sežana polna, predvidena čakalna doba 5-10 minut.

Na poti iz Rovinja sem slikal Ionity, ki je bil poln pa 9 avtomobilov je čakalo v vrsti, čeprav je 10 minut stran 10 praznih 400kW polnilnih mest.

Tudi, če bi naletel na ta najbolj črn scenarij, bi se pot podaljšala za eno uro. Big fakin dil za 3x na leto. Greš zraven na štant pa spiješ kokakolo v miru.

Ta Skoda pa bo cez 10 let se vedno bistveno boljsa (ce bo delala) od te Frontere. Polnila se bo se vedno skoraj 2x hitreje. Pri 75% SOH bo se vedno vec na voljo od "extended" Frontere (nove). Pa se vsa oprema od ACC, radarja, masaznih sedezev, heads up, samodejnega parkiranja, itd., bo ostalo.

1. Nekomu, ki nima 50 jurjev za avto to ne pomeni nič. Moraš biti res zanimiv karakter, da se raje zapufaš, kot, da si brez masažnih sedežev in samodejnega parkiranja.

2. Nekoliko hitrejše polnjenje za parkrat na leto in masažni sedeži niso "minimum, da se lahko pelješ". Še vedno velja, da se s takim avtom brez večje drame pelješ povsod kjer se običajno vozimo ljudje.

3. Naslednja generacija Frontere bo verjetno v marsičem že boljša od Škode, tisto, kar boš čez 10 let dobil za 20 jurjev pa še toliko bolj.

Jaz sem se dozivel da avta nisem mogel prodati zaradi pogona. Ko sem kupil novo Octavijo, sem se moral znebiti Forda Focusa 1,6. Nihce ga ni hotel l. 2014/2015, ker ni dizel. Na koncu sem bil vesel, da je slo kot staro za novo, pa se tam so mi dobro zbili ceno. Pa kupi zdaj Octavijo.

"Nisi mogel prodati" potem si ga pa prodal staro za novo :) Does not compute.

To, da si hotel za avto nerealno ceno ne pomeni, da ga nisi mogel prodati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Vidis da nisi posten. 50kW iz veselja? Pa primerjas pot s Teslo. Kje je kdo rekel "minimum da se lahko peljes"? To s ceno pa si ti zelis da bi tako bilo. Ko sem klical nismo niti do cene prisli. Koncali smo po prvem vprasanju - ali je dizel. Jasno, takrat se je se kriza poznala. Ne rabis ugibat nekaj, ker si tako zelis. To je bil eden vecjih razlogov da sem takrat sel v nakup novega, ker drugace ni slo.

Tudi ne govorim o tem, da se moras zapufat za tako opremo, ampak da je enostavno to pocasi standard ponudba oz vsaj oprema, ki bi si jo zelel, s solidnim softverjem, brez da si nek hud preserator, kot ti zelis predstaviti zadevo.

Zgodovina sprememb…

Pa primerjas pot s Teslo.

Saj z eno tako Frontero ne bi bilo dosti drugače. Vozil bi enako 100-110 v koloni, ravno tako bi se ustavil za tistih 20 minut, samo, da bi Frontero mogoče moral nafilat (do Rovinja imam 250km, tako, da bi moralo iti tudi brez polnjenja). Skratka, brez drame.

iKst_ je izjavil:

Pa primerjas pot s Teslo.

Saj z eno tako Frontero ne bi bilo dosti drugače. Vozil bi enako 100-110 v koloni, ravno tako bi se ustavil za tistih 20 minut, samo, da bi Frontero mogoče moral nafilat (do Rovinja imam 250km, tako, da bi moralo iti tudi brez polnjenja). Skratka, brez drame.

Lej, vzamem vse nazaj, ce je endelin dejansko mislil “minimum da se lahko peljes”, kot pravis ti. Mislim da je vsem nam tu jasno, da lahko kupis nov avto za manj kot 55k in da mnogi s tem zivijo. Tako da ne vidim smisla v branjenju tega. Razen, ce resno mislis, da on to misli. Jaz pac ne.

MrStein ::

iKst_ je izjavil:

Ne pretiravat.

Za 20 jurjev dobiš Dacio Jogger, ki je (objektivno) soliden avto. Poznam ljudi, ki vozijo Joggerja že več let, pa jim nič ne manjka. Ravno tako grejo z avtom v Grčijo na roadtrip, vozijo otroke v vrtce in šole, hodijo na izlete s psom čez vikend...

Za par jurjev več dobiš Škodo Octavio, Hyundai i30, kakšno Kio. Pa razne enoprostorce tipa Berlingo...

Opa, Octavia Family za 25.400 EUR ni slabo. To je skoraj pocenitev.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

J.McLane ::

iKst_ je izjavil:

Ce resno mislis, da bos sel brez drame z druzino na morje s 44kWh baterijskim EV-jem (ali pa 50), ker si se tako odlocil in ne ker se nisi mogel skesirati za vec, pa pac misli, ampak ne mene prepricevati.

Kakšno dramo ti pričakuješ?

44kWh verzija pri 120kmh naredi cca. 200km, če pustiš še nekaj rezerve v bateriji. Potem se za dobrih 20 minut ustaviš in narediš še dodanih 200km. Iz Lendave do Poreča je 360km.

S prvo rundo s 100% baterijo res narediš veliko km, naslednjo rundo, če filaš 20 min boš pa v Frontero "natočil" samo 20 kWh, kar bo pa kvečjemu 100 km ali pa še to ne.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Njemu je dovolj :)

Tole je pa sploh samo za nenormalne:

endelin ::

Alpine white Škoda :D

Kaj debata je še pri "bare minimumu" za prevozno sredstvo? :P škoda ker nisem mel časa sledit bolj podrobno glede cen

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

endelin je izjavil:

Alpine white Škoda :D

Prej Mineral white Skoda :)

endelin je izjavil:

škoda ker nisem mel časa sledit bolj podrobno glede cen

Ne rabis. Kot si ze znal napisat, s trojko ne zgresis. Do Dunaja v izi. Pa mami bo ponosna, frendi pa ljubosumni :D

Preostanek do 55k pa v zep oz. crypto.

Zgodovina sprememb…

enavlaka ::

endelin je izjavil:

i3 poleti s klimo ima 15-16kWh/100km, dosti za 275km pri 110-130. Več po naših parkiriščih tudi ne moreš. Proti primorski 10 km že tako lahko regeneriraš, ker se spuščaš v dolino.
Za šlepi pa je 13kWh in manj. Vendar ni potrebe.

tony1 ::

Koliko pa lahko pri tem spustu nafilas baterijo? Ce je ze polna pa avto niti bremza ne?

Stane2 ::

Tesla Novosti #79 - FSD dolazi u Sloveniju, usporedba prodaje Hrvatske i Slovenije, 100-ti Suc u HR

Fajn, FSD verjetno ne bo škodil, sploh glede na "regionalne šoferske navade", bo pa še vedno šofer odgovoren, dokler bo Supervised način? So v Texasu (Dallas, Austin, Houston) zagotovo cybercabi res avtonomni, kako so sprejeti in kakšni so plani za prihodnost? Piše že obetavno, ja...
 Cybercab

Cybercab

Zgodovina sprememb…

J.McLane je izjavil:

S prvo rundo s 100% baterijo res narediš veliko km, naslednjo rundo, če filaš 20 min boš pa v Frontero "natočil" samo 20 kWh, kar bo pa kvečjemu 100 km ali pa še to ne.

Odvisno od temperature in SoC pri katerem priklopiš, ampak malo več kot 20kWh bi moralo biti. Jaz sem sicer res računal čez palec s hitrostjo po specifikacijah, ampak tudi glede na to charging curve za dodatnih 200km stojiš cca. pol ure.

https://evkx.net/models/opel/frontera/f...

Definitivno je to kompromis, ampak še vedno je to "brez drame" za nekoga, ki se parkrat letno pelje na dopust ali malo daljši izlet.

alekskac ::

codeMonkey je izjavil:

Sploh pa novi, ki se bodo prodajali cez 10 let, ki bodo se toliko boljsi. Ampak kaj bos pa z avtom, ki ima 44kWh nov?

Đizs. Pa si ti kj gledal po koliko se prodajajo rabljeni EVji pri nas, tud z baterijo 40kWh ali manj? Jaz se oziram za kakim rabljenim, ker je najmlajši avto doma star 21. Še spodobnga egolfa si ne morem privoščiti, pa je to baterijsko gledano jajc, ki ga ne bi hotel met. Da ne govorim kako mazdo ki je malo bolj prostorna, pa je mela nova okol 35kWh.

alekskac je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Sploh pa novi, ki se bodo prodajali cez 10 let, ki bodo se toliko boljsi. Ampak kaj bos pa z avtom, ki ima 44kWh nov?

Đizs. Pa si ti kj gledal po koliko se prodajajo rabljeni EVji pri nas, tud z baterijo 40kWh ali manj? Jaz se oziram za kakim rabljenim, ker je najmlajši avto doma star 21. Še spodobnga egolfa si ne morem privoščiti, pa je to baterijsko gledano jajc, ki ga ne bi hotel met. Da ne govorim kako mazdo ki je malo bolj prostorna, pa je mela nova okol 35kWh.

Deset let nazaj se se model 3 ni prodajal. Toliko izbire si imel. Danes pa imas ze res veliko dobro opremljenih vozil s top opremo med 40-60k. Ta se bodo tudi postarala, ravno tako kot ta Frontera. In ponudba novih, ce ne bo nekih hudih kriz, bo se bistveno bolj bogata. Z bistveno boljsimi avtonomnimi sistemi, boljsimi baterijski sklopi itd. Ce politiki ne zblokirajo Kitajcev, bo to zgledalo bistveno drugace. Pa saj Frontera bo nekomu se sluzila. 150 km se bo se dalo narediti, ampak bos z njo rabil za tri moderne avtomobile casa na polnilnici. Kako bo to zgledalo ne vem. Upam da jih bo bistveno vec, in to ne bo problem. Ce pravis, da je e-golf jajc, ki si ga ne zelis, dvomim da bos mislil drugace za to Frontero.

Zgodovina sprememb…

RedDrake je izjavil:

Utk je izjavil:

Če kupuješ avto zarad mame in sosedov, boš sigurno kupil nemca, res je.

Zase bi pa res težko našel racionalen razlog za karkoli drugega kot kitajc ali tesla.

No, kitajci imajo, s kakšno redko izjemo, po vseh reviewih in ocenah bojda polomijado od voznih lastnosti. Jaz osebno ne bi želel da mi žena/tašča/otrok bruha vsakič ko grem nekam kjer ni ravno AC. Tako da tu je še to za upoštevati. Moram iti na kakšno testno vožnjo, da vidim če je res "tak problem", ampak ali so vsi podkupljeni (tudi kak Tesla Bjorn), ali pa je res kaj na tem ...

A nimaš ti nekega hyundai suva? A tisto pa je strašno udobno?
Kitajce je treba sprobat ko res kupuješ. Ker tisto kar je bilo res pred pol leta, danes morda več ni, ker jih stalno izboljšujejo.
««
1387 / 1388
»»