» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1385 / 1386
»»

endelin ::

Jaz po občutku nastavljam klimo.
Med eno vožnjo lahko tud večkrat.

billy ::

Enako, sicer samo stopinje, drugo je na auto. Ampak je razlika če v avto direktno sveti sonce, poletno, ali pa je oblačno vreme.

alekskac ::

codeMonkey je izjavil:

Tak sigurno ni star 40+ :D

Skor 60 jih bom ... 22 auto v Kii, 23 auto v ženinem Fordu. Odkar imam dostop do avtomatske klime ugotovim koliko je OK nastavitev za količino šip, in ne spreminjam. Nsatavjal sem prej, ko nisem imale auto klime.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Fejsty ::

Zato pa je avtomatska.... 1x nastaviš in to je to. Morda če si hipersenzibilen ali pa misliš, da moraš ves čas nekaj drkat, ker kao rokavi oblak itd.

Gregor P ::

Sam kljub avtomatski klimi praktično vedno rabim fizični gumb za vklapljanje kroženja zraka, za katerega na pamet vem kje je, da ne rabim umikati pogleda s ceste. Tu in tam pa tudi spreminjanje temperature navkljub avtomatiki.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ponavadi imajo klime "cilj", da čimnprej znižajo temp v avtu...potem pa prideš v avto 50C, nastaviš na 22, in ti avtomatika konkretno začne delat...no to meni ne paše...

ps, pustimo sedaj opcijo da se avto vnaprej ohladi...vedno tudi ne uporabljamo tega.

J.McLane ::

Zato pa nastaviš na 24°. Pa veliko klim ima tudi nastavitev kako agresivno avtomatiko imajo (low, normal, high). Jaz imam na Low in 24°, pa v razgretem avtu ni tako brutalenga pihanja na začetku, ciljna tmeperatura je pa za kratke hlače in majico 24° več kot dovolj nizka.

Mene ravno predgretje moti, ker tam ima pa High in 22°, da je čimprej ko mene ni v atvu, ko zaženem avto pa ta nastavitev ostane in moram potem spreminjat. Ja vem to je odvisno od avta, gre za Hyundai.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

iKst_ ::

Jaz klimo vedno uporabljam v ročnem načinu. Nisem še vozil avta kjer bi mi avtomatski način ustrezal. Ali je preveč agresiven in piha mrzlo direkt v glavo ali pa traja predolgo, da se ohladi.

Sicer pa, zdaj smo ugotovili, da vsak po svoje upravlja s klimo, redki pa imajo težave s pomanjkanjem gumbov. Mogoče tisti, ki ne vejo, da gumbi obstajajo oz. se jih da zmapirati na komande klime, ostali pa nekako preživimo z dano kombinacijo gumbov in ekrana.

karafeka ::

Meni isto avtomatika nikoli ne ustreza.
Najraje si jo dam na low in vklapljam po potrebi. To seveda sedaj poleti, v prehodnem obdobju imam rusko klimo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

J.McLane je izjavil:

Zato pa nastaviš na 24°.

ja..zato nastavim na 27 na zacetku, če je res not 50...ampak čez X minut pa je 27 preveč in postopoma nižam.

mikhaair ::

Kaj pa z on/off klime se kdo igra?
In na dnevni bazi in na letni?

codeMonkey ::

Se. Preko telefona.

kaj pomeni on/off klime se kdo igra?

Buggy ::

mikhaair je izjavil:

Kaj pa z on/off klime se kdo igra?
In na dnevni bazi in na letni?

...tale tema se je pa kar oddaljila od naslova :P

drugac pa ja.
-Pozimi zjutraj webasto 20min preden pridem v avto je 21 stopinj kot je nastavljeno, klima pa pozimi vedno ugasnjena (se ne rosi)
-Poleti zjutraj klima ostane ugasnjena od prejsnega dne. V LJ ko grem iz sihta jo prizgem na avto ze v garazi in nastavim na 24 stopinj oz. ene 5 stopinj manj kot zunaj. Ko pridem iz LJ mravljisca v objem gozda v nasi vukojebini, pa klimo ugasnem in odprem panormasko steklo ter nazgem muziko ;)

MrStein ::

Utk je izjavil:

Termostat je jasno kako deluje, ampak to poleti in pozimi je predvsem zaradi razlik koliko toplote dobis preko sevanja. Razlicni fizikalni mehanizmi prenosa toplote pa to. In ravno zato ni smiselno imeti na enaki temperaturi in moci (ventilaciji), ker eno je temperatura v avtu, drugo kako mocno klima deluje in s tem kako mocno ti piha v telo, ter tretje koliko ti nabija sonce v telo (prevajanje, prestop in sevanje - vse imas).

Ne, ravno zato NI smiselno stalno spreminjat temperaturo, če ti je en oblak pokvari.
Avto ima senzor za sonce in za vlago, tako daš na "auto" in to je to, nimaš kaj drkat, avto prilagaja moč pihanja in smer. Vsaj moja chip shit toyota. Meni recimo je idealna "temperatura" točno 22,5. Celo leto. Ne pomeni da je v kabini kadarkoli dejansko tolk, tisto je samo neka cifra. Avto se sam odloča koliko bo res not.

Točno tak. Preverite z termometrom.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pri kašni hibridni Toyoti imaš itak vedno (dobesedno ves čas in pozimi in poleti) prižgano (električno) klimo na avtomatiko in želeno temperaturo. In predvidevam, da je enako tudi v EV - razen verjetno ko si na tesnem z baterijo.

Par postov nazaj smo vsaj 3 napisali, da ne uporabljamo avtomatske klime :)

Btw, v vseh letih od kar vozim na elektriko še nisem imel situacije, ko bi bilo potrebno izklopiti klimo ali gretje.

Musashi ::

Normalne lahko to še vedno čudi...

kow ::

Avti bi morali imeti model koliko svetlobe pade na avto. Kako to izvesti? Nimam pojma :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Imajo fotodiode za to.

enavlaka ::

Na dashboardu imaš eno bunko, ki meri svetlobo in termiko. 20 let, če ne še več je to staro.
Na mojem daje klima računalniku podatke 300-400W/m2 čez dan

Haha kere cene za mercedes c class EV

To je še 10k dražje od i3:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

deepsick ::

WTF? Tesle bodo kmalu vozile same tudi po Sloveniji? Vrtovec razkril veliko novico.

Po navedbah skupnosti Tesla Owners Slovenia je sistem trenutno odobren še v Litvi, Estoniji, Belgiji in na Danskem. Slovenija pa za zdaj ni med državami, ki so priznale nizozemsko odobritev. Na državnem portalu Predlagam vladi sicer poteka pobuda, ki pristojne poziva k hitremu in sorazmernemu priznanju nizozemske odobritve v Sloveniji. Predlagatelji Agencijo za varnost prometa in pristojno ministrstvo pozivajo, naj sistem odobrijo brez dodatnih nacionalnih testiranj.

Zdaj se bom moral paziti še Tesel na naših cestah :'(

Gregor P je izjavil:

Zdaj se bom moral paziti še Tesel na naših cestah :'(

FSD najemnina stane 100€/mo - brez skrbi, še kar nekaj časa se boš 'varno počutil' med (ne)popolnimi človeškimi šoferji, ki prometne predpise upoštevajo po lastni presoji, če jih sploh :D

deepsick je izjavil:

FSD najemnina stane 100€/mo - brez skrbi, še kar nekaj časa se boš 'varno počutil' med (ne)popolnimi človeškimi šoferji, ki prometne predpise upoštevajo po lastni presoji, če jih sploh :D

Za 100e bodo lastniki verjetno vsaj preizkusili tehnologijo.

Da mu pade moč na 30 PS pa bi ga moral vozit na maksimalni moči nekaj časa, 10 minut? Ali je dovolj 30 sekund z gasom do konca, da začne on throttlat moč?

Za vdrževanje 130kmh rabiš ravno cca. 30 konjev. Nisem še probal, ampak načeloma Twingo ne bi smel imeti problemov s tem.

Blinder ::

Govora je sicer o Twingo 2015-2025, EV verzija z 82 PS
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Evropski avtomobilski zaton:

https://x.com/Brad_Setser/status/207603...

deepsick je izjavil:

100€ se ti zdi drago? Meni se zdi poceni. Pomoje bo velik procent lastnikov naročil FSD.

iKst_ je izjavil:

100€ se ti zdi drago? Meni se zdi poceni. Pomoje bo velik procent lastnikov naročil FSD.

V svojih letih sem se že naučil, da ne smem sklepati po sebi, ne v slabem, v dobrem pa sploh ne...

PS: Forumsko (in življenjsko) veliko ceneje in sočutno 'prideš skozi', če stokaš. Podobno kot tajkun v davčnih oazah na proslavah omenjaš solidarnost :D

Gambino ::

Včeraj sem imel na testu prenovljeno Toyoto bz4x 2026 z 71kWh baterijo in osnovno opremo. Avto se res lepo vozi, nisem jo šparal, dvakrat sem šel po Ljubljanski obvoznici in po mestu, poraba 14.7kWh/100km, kar se mi zdi dobro za tip vozila. Če bi se odločil za to vozilo, bi izbral STYLe opremo, kjer zraven dobiš še nekaj uporabnih stvari, hlajenje sprednjih sedežev, oba memory sedeža spredaj, umetno usnje, preprečevanje trka z boka, boljše ozvočenje, ...
V glavnem zanimivo vozilo, ki se res dobro vozi!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gambino ()

DamijanD ::

Zanimive informacije o bmw ix3 bateriji

Gambino ::

DamijanD je izjavil:

Zanimive informacije o bmw ix3 bateriji

Ko pridejo SSB, bo vse to zgodovina!

Tako kot fuzijski reaktorji:D

BigWhale ::

iKst_ je izjavil:

deepsick je izjavil:

FSD najemnina stane 100EUR/mo - brez skrbi, še kar nekaj časa se boš 'varno počutil' med (ne)popolnimi človeškimi šoferji, ki prometne predpise upoštevajo po lastni presoji, če jih sploh :D

100EUR se ti zdi drago? Meni se zdi poceni. Pomoje bo velik procent lastnikov naročil FSD.

Ljudje ne dajo 10 EUR za Primium povezljivost. A se ti resno zdi, da bo dejansko velik procent in kaj smatras kot velik procent? 1200 EUR na leto je za marsikoga ze letni dopust. Sploh za nekoga, ki je kupil Model 3 standard brez vse opreme in pri tem izkoristil se subvencijo, zdaj pa placuje 300 EUR leasinga nadaljnih osem let.

Na zacetku leta je Tesla objavila, da je priblizno 12% lastnikov vozil taksnih, ki imajo narocnino na FSD in v to stevilko so vkljuceni tudi tisti, ki so kupili FSD v enkratnem znesku ob nakupu avtomobila.

Zdej a je to velik procent ali ne, naj se pa vsak sam odloci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Utk ::

Pa lahko to naročnino vklopiš in izklopiš vsak mesec ali je neka minimalna doba?
Jaz si bi vklopil ko bi šel na kako daljšo vožnjo. Celo leto morda ni potrebno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Lahko ja. Jaz sem jo zadnjic vklopil, ker so me ene stvari zanimale, potem sem jo pa izklopil.

Zdaj lahk spet vklopim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

PROTEINSKI ::

To kar dobiš za 99€ ni pravi FSD, to je samo FSD (Supervised). Premium Model Y je 55k, in potem je 99€ na mesec problem. :))

PROTEINSKI je izjavil:

To kar dobiš za 99€ ni pravi FSD, to je samo FSD (Supervised). Premium Model Y je 55k, in potem je 99€ na mesec problem. :))

A si spregledal tist, ko je ljudem 9 EUR za premium connectivity problem?

PROTEINSKI ::

Med lastniki Tesel je pomoje tudi veliko takih, ki iz principa ne dajo 9EUR na mesec. Si mislijo, da jih pa že ne bodo opetnajstili tako na lahko. :))
Ali pa imajo samo strah pred karaokami. :))

Zgodovina sprememb…

55k eur je dandanes takorekoč bare minimum za avto

BigWhale je izjavil:

A si spregledal tist, ko je ljudem 9 EUR za premium connectivity problem?

Pa jim je res? Jaz ne poznam nikogar, ki ne plačuje premium connectivityja. Amapk možno.

endelin je izjavil:

Ne ni. 55k je luksuz. Za 20-25k dobiš danes spodoben družinski voz. Kar je več je v resnici preseravanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Hmm, ni na tem forumu pravila, da se nič ne plača, če ni državni monopolist, ki je edini, ki zna pravilno delati?

Bi bilo pričakovalti velik naval kontra naročninam in nadzornim mehanizmom, ker kakor zasebnost in podrekancija nasploh, tole je zdaj presenetljivo...

Očitno ni tipična slo-tech.com forum tema - le kaj dela razliko? Ekskluzivna ni, debaterji so prepozna(v)ni - kaj ali kdo je glavna razlika potem?

kow je izjavil:

Avti bi morali imeti model koliko svetlobe pade na avto. Kako to izvesti? Nimam pojma :)

Pri Tesli, ne vem zdaj če je to že v uporabi ali ne, so nekaj časa govorili, da bodo zunanji temp senzor odstranili in ga nadomestili s podatki "iz interneta".

Enako bi lahko tudi za osončenje naredili, itak se ve kje je sonce in koliko ga je.

endelin je izjavil:

Tu nekje, ja. Ce si posten in ne odstevas subvencij ipd.

Ne pretiravat.

Za 20 jurjev dobiš Dacio Jogger, ki je (objektivno) soliden avto. Poznam ljudi, ki vozijo Joggerja že več let, pa jim nič ne manjka. Ravno tako grejo z avtom v Grčijo na roadtrip, vozijo otroke v vrtce in šole, hodijo na izlete s psom čez vikend...

Za par jurjev več dobiš Škodo Octavio, Hyundai i30, kakšno Kio. Pa razne enoprostorce tipa Berlingo...

Pri EVjih pa lahko do tistih 34999€ (brez subvencije) tudi izbiraš med solidnimi avtomobili.

Če ostanem pri Tesli. Z Model 3 dobiš RWD športno limuzino s skoraj 300 konji in solidnim handlingom (nizko težišče, skoraj 50:50 razporeditev teže), pa še oprema je solidna. BMWjaši se že desetletja slinijo po tem konceptu in plačujejo mastne denarje. Zdaj pa kar naenkrat to niti bare minimum ni več?

Sem vedel da bo Dacia omenjena za point. Solidna Octavia je pa cez 30k, pa mas se vedno dizla. Itak da gres na elektricarja za nekaj vec v tem primeru (ce kje pa je bilo v tej temi to dejstvo). Pa saj sem lani kupoval avto in prej imel Octavio 10 let no. Edina izjema je trojka, ce te ne moti minimalizem in druge posebnosti. Drugace pa si hitro pri 50k. Ker z dizlom za 10-15k manj ne vem ce bos ravno zadovoljen. Pri 50k pa se res odpre izbira. Sploh s Kitajci zdaj.

Zgodovina sprememb…

kultni avto

codeMonkey je izjavil:

Sem vedel da bo Dacia omenjena za point. Solidna Octavia je pa cez 30k, pa mas se vedno dizla. Itak da gres na elektricarja za nekaj vec v tem primeru (ce kje pa je bilo v tej temi to dejstvo). Pa saj sem lani kupoval avto in prej imel Octavio 10 let no. Edina izjema je trojka, ce te ne moti minimalizem in druge posebnosti. Drugace pa si hitro pri 50k. Ker z dizlom za 10-15k manj ne vem ce bos ravno zadovoljen. Pri 50k pa se res odpre izbira. Sploh s Kitajci zdaj.

Octavia karavan 1.5tsi z avtomatikom je 27 jurjev. Pa ji čisto nič ne manjka.

Pri EVjih je pa izbira pod 35k (oz. 27 s subvencijo) tudi precej spodobna. Kaj manjka npr. Opel Fronteri za 20 jurjev? Ali kakšnemu Ford Explorerju / Capriju za 25-27k?

Kaj točno dobiš pri avtu za 55k, da je bare minimum?
««
1385 / 1386
»»