» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1381 / 1383
»»

Utk ::

Pa bo mercedes lahko zaposloval 160,000 ljudi z avti za 100 jurjev? Pa še bmw tolk, pa tudi audi, porše, itd? Dobički bojo, denar za lastnike bo, ampak take mase takih avtov ne bojo delale.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

codeMonkey ::

Najprej da vidimo ce bo trajnostno to s Kitajci v premium segmentu. Da ne bo od vsega kot en Lexus na koncu.

100k is new 50k :)

Zgodovina sprememb…

Kitajci ne bojo v pravem premium razredu, bojo pa nekaj premiuma pripeljali v nižje razrede. In bmw in ostali bojo morali za 100 jurjev ponudit še kaj malo več kot do zdaj. In to avtomatsko zbija ceno oz zaslužek premium nemcem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

iKst_ ::

Kitajci ne bojo v pravem premium razredu, bojo pa nekaj premiuma pripeljali v nižje razrede.

A si pogledal kak review Zeekrja 8x? Če to ni premium, res ne vem kaj je. V resnici je kak razred nad premiumom.

1400 konjev, notranjost iz vrhunskih materjalov na ravni Range Roverja (nappa, les itd), zero gravity sedeži, vrhunski infotainment, zračno vzmetenje...

damirj79 ::

iKst_ je izjavil:

Kitajci ne bojo v pravem premium razredu, bojo pa nekaj premiuma pripeljali v nižje razrede.

A si pogledal kak review Zeekrja 8x? Če to ni premium, res ne vem kaj je. V resnici je kak razred nad premiumom.

1400 konjev, notranjost iz vrhunskih materjalov na ravni Range Roverja (nappa, les itd), zero gravity sedeži, vrhunski infotainment, zračno vzmetenje...

Različno pojmovanje "premium" razreda. Saj to kar si napisal, verjetno res tja sodi, pa vseeno ni. In poleg tega ko vidim 2 ekrana s cveki zabita na armaturko, potem res uplahne premium feeling.

iKst_ je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ne razuemm, kako kitajci ne korejo narediti en vsaj polovico tako privlačen suv ali avto nasploh. Že ix3 mi je en od lepših, tale ix5 je pa še dve stopnici gor. Konkurenca bo imela težko nalogo.

Xpeng G9 ali Zeekr 8x (s črnim grillom) naprimer?

Oba nista ravno vrhunec neke estetike, pa nisem prav preveč zahteven glede tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

Kako pa potem definiraš "premium"?

Mora biti nujno BMW značka na nosu?

iKst_ je izjavil:

Kako pa potem definiraš "premium"?

Verjetno vsak po svoje definira, kaj bi lahko bilo premium. Nekatere značilnosti so lahko znak umeščanja v premium, nekatere pa kljub temu vseeno niso. Usnjena notranjost morda je, ali pa ne, kljub nappa usnju je v primeru kitajskega porekla lahko dvomljivo. Sedel na njem nisem, tako da ne vem, v teh poceni kitajcih je pa usnje bedno. Definicija premium tako ni samo to, je se ugled znamke, kitajske pač to še niso, kvaliteta izdelave se bo šele morala pokazati čez par 10 let, poprodajne atoritve, servisna mreža, zagotavljanje rezervnih delov po izteku življenske dobe itd.. xpeng in zeekr verjetno bosta ostala, 1001 druga kitajska znamka pa ..

Škoda Superb in Audi A6 sta ful podobna, eden je premium eden pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

Sedel na njem nisem, tako da ne vem, v teh poceni kitajcih je pa usnje bedno.

S tem si vse povedal. Nisi videl od blizu, ne veš, ampak vseeno veš :)

Musashi ::

Pa v poceni Kitajcih usnje ni usnje ampak je "vegi usnje". Tudi v dražjih ni nappa vedno. Je doplačilo ali pa samo v najvišji opremi. Nič drugače kot pri BMW, Audi, Merc...

iKst_ je izjavil:

Sedel na njem nisem, tako da ne vem, v teh poceni kitajcih je pa usnje bedno.

S tem si vse povedal. Nisi videl od blizu, ne veš, ampak vseeno veš :)

Tudi ti nisi, pa te ne ravno omejuje da ne bi trdil da je premium :)

Poznam 7x, ki je vsaj razred, če ne 2 nižje od 8x v vseh pogledih, pa ima že tisti notranjost zelo na nivoju.

Glede na to, da je 8x še kakšnih 30-40% dražji in glede na to kaj o njem govorijo novinarji, nimam razloga, da bi dvomil o kvaliteti. Kvečjemu je tako, kot sem napisal, da to ni več premium ampak stopničko višje, na ravni Range Roverja ali res high end nemcev.

iKst_ je izjavil:

Poznam 7x, ki je vsaj razred, če ne 2 nižje od 8x v vseh pogledih, pa ima že tisti notranjost zelo na nivoju.

Glede na to, da je 8x še kakšnih 30-40% dražji in glede na to kaj o njem govorijo novinarji, nimam razloga, da bi dvomil o kvaliteti. Kvečjemu je tako, kot sem napisal, da to ni več premium ampak stopničko višje, na ravni Range Roverja ali res high end nemcev.

Se strinjam, ampak premium je več kot le to. lahko rečemo tako:
Objektivni del – materiali, tehnologija, vozne lastnosti, udobje, servisni deli in garancija, dobavljivost delov po izteku garancijske dobe..
Subjektivni del – ugled znamke, zgodovina, servisna izkušnja in pripravljenost kupcev plačati več za določeno značko...

In s tem ne trdim, da ti nimaš prav, ali novinarji, ampak vseeno za vstop v premium samo tehnični podatki in otip usnja niso dovolj.

endelin ::

Tako je, premium ni samo gol seštevek materiala in številk. ;)

Če vzamemo bmw x5 je eden od pionirjev v premium razredu SUVjev. To je sedaj mislim da peta generacija. In vsaka je bila
ob svojem času zelo napredna. In vedno eden od bolj željenih avtov.

Verjamem da kitajci skušajo tovrstne avtomobile dohiteti s tem da dajo dobro kožo na sedeže in dobro izdelavo, ampak bližnjic ni. Rabiš neko tradicijo in moraš biti trendsetter, kar pa kitajci zaenkrat s povečini generičnim designom niso. Pričakovanja pri 100k eur začetna cena avtu so druga kot pri 60k

iKst_ je izjavil:

Lahko je tudi Mercedes, Porsche ali podobno. Se bomo zdaj delali, da ni tako? V praksi znamke nekaj pomenijo, kar pa ne pomeni, da jim ugleda ni mozno uniciti (s slabimi produkti, politikami itd.). Je pa precej tezko prebiti v ta klub, sploh pa ce produkt prihaja s Kitajske, ki je v glavah ljudi tu se vedno drzava kjer se dela poceni igrace, ki se takoj zlomijo, orodja, ki se takoj unicijo, naprave, ki crkujejo itd. Zato pa pravim, da bodo tezko prebili v premium, pa to ne pomeni, da izdelek ni ustrezen, samo vec stvari je s tem povezanih. Se ponavljam, ampak samo Lexus je res uspel, ce se ne motim (drugace me prosim propravite), sploh ko pogledas prodajo v ZDA, medtem ko tam Genesis, Acura, Infiniti niso, pri nas pa sploh ne ves, da to obstaja. Toliko so Japonci in Korejci skupaj naredili.

Najbolj pameten je Geely, preko Volvo in Polestar znamk. Ce bi se kitajske znamke dvignile nekoliko prej, bi lahko nekaj podobnega naredili s Saabom, ampak tam so ga pri GM raje unicili. Zdaj, IMO, ce so pametni, bi morali pobrati Stellantisu kaksen Alfa Romeo in Maserati in ponuditi premium izdelke preko njih. Obe znamki sta poznani tudi v ZDA.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

Fejsty je izjavil:

Danes sem drugič zagnal CarScanner na Twingotu.
SOH je 98.93%. Dva dni nazaj je bila 98.97%.
Je normalno, da tako hitro pada?
Že to mi je čudno, da ni 100%

Edit: chatgpt pravi, da je to normalno

vrz carscanner v smeti in ne deli panike...

Noben BMS nebo znal zračuna SOH na 0,01% točno. To so pač variacije pri merjenju, zato pa tut procent niha. Vozi in filaj, pa ne deli bruk. Bo avto prej zagnil, kot baterija crknala.
#brezpodpisa

V nobeni definiciji "premium avtomobilov" ne najdem, da bi bila pogoj znamka ali kaj podobnega. Vse govorijo o vrhunskih materialih, natančni izdelavi, zmogljivostih in voznih lastnostih, udobju...

gile ::

Premium ni v materialih, zmogljivostih...premium je občutek za volanom, k počas kruzaš po mestu in ti vsi zavidajo, k vejo v kako dragem avtu se voziš...

iKst_ je izjavil:

V nobeni definiciji "premium avtomobilov" ne najdem, da bi bila pogoj znamka ali kaj podobnega. Vse govorijo o vrhunskih materialih, natančni izdelavi, zmogljivostih in voznih lastnostih, udobju...

Ne saj imena znamke tam ne boš videl, gre se za nivo, ki ga mora neka znamka doseči, da se za to šteje. Kot rečeno, samo tehnični podatki in tip usnja to ni, sodi tu notri še vse kaj drugega. Kitajci verjamem, da so sposobni to doseči, zakaj pa ne, ampak bo trajalo še kar nekaj časa, urediti servisne in poprodajne storitve, delati na obstoju modelov in znake same tudi. Nekoč bo.

bf4ed ::

Fejsty je izjavil:

Danes sem drugič zagnal CarScanner na Twingotu.
SOH je 98.93%. Dva dni nazaj je bila 98.97%.
Je normalno, da tako hitro pada?
Že to mi je čudno, da ni 100%

Edit: chatgpt pravi, da je to normalno

Seveda je normalno. SOH pade prvo leto za 2%.Prve 3 leta tudi do 5%.
Decimalke tu nima smisla gledat, ker so približek.

Nimaš se tu kaj sekirat in to gledat.
Samo vozi in polni.

damirj79 je izjavil:

Ne saj imena znamke tam ne boš videl, gre se za nivo, ki ga mora neka znamka doseči, da se za to šteje. Kot rečeno, samo tehnični podatki in tip usnja to ni, sodi tu notri še vse kaj drugega.

Meni se zdi bolj verjetno, da si sproti zmišljuješ kaj naj bi pomenila oznaka "premium". Oz. si jo razlagaš po svoje, ne tako, kot je splošno razumljena v svetu avtomobilizma.

Ampak ok, vsakemu svoje. Tebi se zdi BMW X3 s plastičnim volanom in golo plastiko po armaturki in vratih premium, vrhunsko izdelan avto, ki ga novinarji direktno primerjajo z Range Roverjem pa očitno budget kolekcija :)

Definicije si ti vnesel v debato. Govorilo se je o izgledu, prodaji in uspesnosti teh znamk v tem segmentu. Ne kaj ta segment sploh je.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ne saj imena znamke tam ne boš videl, gre se za nivo, ki ga mora neka znamka doseči, da se za to šteje. Kot rečeno, samo tehnični podatki in tip usnja to ni, sodi tu notri še vse kaj drugega.

Meni se zdi bolj verjetno, da si sproti zmišljuješ kaj naj bi pomenila oznaka "premium". Oz. si jo razlagaš po svoje, ne tako, kot je splošno razumljena v svetu avtomobilizma.

Ampak ok, vsakemu svoje. Tebi se zdi BMW X3 s plastičnim volanom in golo plastiko po armaturki in vratih premium, vrhunsko izdelan avto, ki ga novinarji direktno primerjajo z Range Roverjem pa očitno budget kolekcija :)

Očitno se ti očke nekje zatikajo in sploh ne prideš dlje... daj preberi še enkrat:

Kot rečeno, samo tehnični podatki in tip usnja to ni, sodi tu notri še vse kaj drugega.

iKst_ je izjavil:

Tebi se zdi BMW X3 s plastičnim volanom in golo plastiko po armaturki in vratih premium, vrhunsko izdelan avto, ki ga novinarji direktno primerjajo z Range Roverjem pa očitno budget kolekcija :)

Tako na prvi uč bi rekel, da tudi xpeng in zeekr nimata na volanu ravno kožice s pe**sa cloveške ribice, pač pa nek drugi umetni material, ker tudi navadno nappa usnje verjetno ni :)

zopet nekaj na pamet. Vsedi se vsaj notri in pošlataj. Sem pa že napisal da je vsaj pri Zeekr nappa doplačilo al pa AWD premium - 64k.

Xpeng in Zeekr bi najprej morala imeti nek svoj znacilen videz, ne pa neko genericno oblikovanje ali pa tako ocitno kopiranje Rolls-Royca, oz. cheap elektricarjev kot je Kona npr. To odbija. Se vsaka taka uveljavljena znamka pri nas ima originalno tipicno masko, ki se je drzi desetletja. Z modernimi interpretacijami in dodelavami seveda. Jaz na teh dveh tega ne vidim. Xiaomi, ceprav kopira (Taycan, Purosangue), je vsaj ven prisel z originalnimi lucmi, na katerih lahko gradijo naprej.

Zgodovina sprememb…

a bomo spet ven Ferrari Luce potegnili? Lepota je v očeh opazovalca. Generičen videz tudi.

Luce je meni hud. In sem tudi napisal, da se bo na njega cez cas gledalo precej drugace. Ampak tudi Luce ima prepoznavne Ferrari elemente. Ne govorim o lepoti, ampak o prepoznavnosti. Ne mores imeti znamke, ce ni prepoznavna po necem posebnem.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Definicije si ti vnesel v debato. Govorilo se je o izgledu, prodaji in uspesnosti teh znamk v tem segmentu. Ne kaj ta segment sploh je.

Ne, nisem :) Ti si prej govoril o premium kitajcih.

https://slo-tech.com/forum/t237521/p879...

iKst_ je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Ne, nisem :) Ti si prej govoril o premium kitajcih.

https://slo-tech.com/forum/t237521/p879...

Ja, in je jasno o cem govorimo. Dlakocepiti z definicjami si pa zacel ti, ko to sploh ni debata.

Tako na prvi uč bi rekel, da tudi xpeng in zeekr nimata na volanu ravno kožice s pe**sa cloveške ribice, pač pa nek drugi umetni material, ker tudi navadno nappa usnje verjetno ni :)

Saj pravim, veliko govoriš "na prvi uč", ampak se na koncu vedno izkaže, da brez pravih izkupšenj :)

Ja, in je jasno o cem govorimo. Dlakocepiti z definicjami si pa zacel ti, ko to sploh ni debata.

Meni očitno ni jasno. Jaz premium razumem tako kot ga razume večina avtomobilskega sveta. Npr.: https://carbuzz.com/defining-premium-lu...

Avto, ki je nadpovprečen v večini pogledov. Ima bolj kvalitetno notranjost kot tipičen avto tega razreda, se pelje udobno, je zmogljiv...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

Saj pravim, veliko govoriš "na prvi uč", ampak se na koncu vedno izkaže, da brez pravih izkupšenj :)

Kar pa še ne pomeni, da si ti na novo definiral kaj premium razred je...

Saj to je problem. Jaz uporabljam splošno uveljavljeno definicijo. Nekateri tukaj si pa zmišljujete nekaj po svoje.

iKst_ je izjavil:

Meni očitno ni jasno. Jaz premium razumem tako kot ga razume večina avtomobilskega sveta. Npr.: https://carbuzz.com/defining-premium-lu...

Avto, ki je nadpovprečen v večini pogledov. Ima bolj kvalitetno notranjost kot tipičen avto tega razreda, se pelje udobno, je zmogljiv...

Ja, ampak ce ni znamka uveljavljena, ga bo imel tu pa tam kak poznavalec, ki bo delal raziskave pri nakupu, in se odlocal po parametrih. Za dober trzni delez to ni dovolj.

Ste pozabili kako je VW pogrnil znotraj VAG, ko so silili s Phaetonom na mesto kamor ne pasejo?

Evo:
Volkswagen's Phaeton Was A Luxurious Failure And An Expensive Lesson In Brand Identity

https://carbuzz.com/vw-killed-the-phaet...

Zgodovina sprememb…

borutz ::

kaksne so cifre za junij glede registracij EV ?
kje se da pogledati?

kow ::

Naj ze en napise skripto :)

Damijan to prilepi v drugem tednu obicajno. Zdaj ne vem, ali toliko casa caka, ce slucajno to naredi kdo prej :D

Zgodovina sprememb…

Ja, ampak ce ni znamka uveljavljena, ga bo imel tu pa tam kak poznavalec, ki bo delal raziskave pri nakupu, in se odlocal po parametrih. Za dober trzni delez to ni dovolj.

"Cumulative global deliveries of the Zeekr 7X SUV have exceeded 160,000 units. The model has topped sales charts in its segment in Hong Kong, Australia, Malaysia, and Mexico, Zeekr said."

"The Zeekr 8X model achieved 5,757 deliveries in May. Among them, the version equipped with the Geely Afari Smart Driving (G-ASD) H7 advanced driver assistance system has begun its first batch of deliveries."

DamijanD ::

codeMonkey je izjavil:

Damijan to prilepi v drugem tednu obicajno. Zdaj ne vem, ali toliko casa caka, ce slucajno to naredi kdo prej :D

Objavim, takoj ko zasledim nove podatke - je pa na žalost šele tam po enem tednu.

temni_princ ::

iKst_ je izjavil:

"Cumulative global deliveries of the Zeekr 7X SUV have exceeded 160,000 units. The model has topped sales charts in its segment in Hong Kong, Australia, Malaysia, and Mexico, Zeekr said."

"The Zeekr 8X model achieved 5,757 deliveries in May. Among them, the version equipped with the Geely Afari Smart Driving (G-ASD) H7 advanced driver assistance system has begun its first batch of deliveries."

Prodaja po svetu nima veze, on cilja na to koliko balkancev vozi to znamko v sloveniji.

Če jih prodajo malo, je to dokaz da ljudje nočejo kitajskega "premiuma", če jih prodajo preveč, potem pač ni premium, ker jih je preveč.

Jaz sem sicer mislil bolj na to, da bi šli s cenami na nivo bmwja in podobnega. Ne bojo. Zmeraj bojo cenejši ali ponudili veliko več za isti denar. Nemci in snobi bojo še zmeraj plačevali nemce, normalni pa pač ne.

Utk je izjavil:

Jaz sem sicer mislil bolj na to, da bi šli s cenami na nivo bmwja in podobnega. Ne bojo. Zmeraj bojo cenejši ali ponudili veliko več za isti denar. Nemci in snobi bojo še zmeraj plačevali nemce, normalni pa pač ne.

Jaz sem se spraseval, ce bodo s cenami lahko sploh sli tja. Drugo pa tudi kje bodo, ko ne bo drzava metala ogromno sredstev, da te znamke prebijejo, in se zadeve uravnovesijo. Tem cenam zdaj ni se za zaupati. Pa mi je precej jasno, da imajo inovacije na nivoju produktov, proizvodnji, obvladujejo dobavne verige itd.

temni_princ je izjavil:

Prodaja po svetu nima veze, on cilja na to koliko balkancev vozi to znamko v sloveniji.

Ne, predvsem ZDA in EU.

Zgodovina sprememb…

Prejšnji mesec so v Slvoeniji prodali več Zeekrjev 7x kot BMW ix3, naprimer.

Xpeng za 50 jurjev je raztural na 1000 km challangu. 9 ur. Lahko nemci pridejo blizu z avtom za pod 100 jurjev?

Na ix3 se caka baje. Vsaj tu se je tako pisalo. 7x je ze precej dlje zunaj.

Utk je izjavil:

Xpeng za 50 jurjev je raztural na 1000 km challangu. 9 ur. Lahko nemci pridejo blizu z avtom za pod 100 jurjev?

Gledam tabelo.
iX3 8:55
MB CLA 9:00
A6 e-tron 9:10

Torej i3 bo sel tudi z lahkoto.

Kako je model Y "sele" pri 9:25?

Zgodovina sprememb…

Ko te avte naložiš so proti 80 jurjev.
Cla pa brez sposobnosti polnjenja na 400V sploh škoda gledat.

Jah ce je pa 50k meja, in ne 100k, je pa Tesla pol ure zadaj. Nemci pa eno uro. Tu se trenutno najmanj dogaja glede novih modelov. Vecinoma facelift zadeve. Ampak se enkrat, koliko je ta cena kitajskih realna ali vzdrzna?

Zgodovina sprememb…

Mislim da pri teh cenah kakih 10 jurjev dat več za enako opremljenega nemca je še nekako.
Kitajc za 50 je res naložen, osnovni nemc za 60, 70, not so much.

Več kot 10 jurjev doplačat za "enakega" nemca je fanatizem.

endelin ::

Za pravi premium feel ne smete gledati bmw goliča ampak morate malo naloadati :)

iKst_ je izjavil:

Prejšnji mesec so v Slvoeniji prodali več Zeekrjev 7x kot BMW ix3, naprimer.

Težava je dobava ix3. Dobavni rok > 1 leto

Popusti so trenutno zagotovo mizerni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Utk je izjavil:

Mislim da pri teh cenah kakih 10 jurjev dat več za enako opremljenega nemca je še nekako.
Kitajc za 50 je res naložen, osnovni nemc za 60, 70, not so much.

Več kot 10 jurjev doplačat za "enakega" nemca je fanatizem.

Se 100% strinjam. Ampak vmes je nek Polestar 4 na kitajski platformi tam pri iX3, Xpeng in Zeekr pa toliko manj. In Zeekr se celo z deloma sorodno tehnologijo, ceprav na drugi platformi. Ti resno mislis, da bo ta razlika ostala med 20-30k in da ne gre za agresivno ponudbo zaradi migracije na nov trg?

Verjamem, da znajo Kitajci dobro sproducirati, tudi zato narediti nekaj ceneje, pri vzdrzevanju, ko rabis lokalno podporo (SW za storitve in HW), ze bolj dvomim (tu bo se precej novih stroskov za njih), pri cenah, ko zelijo del trga, pa ne verjamem nicesar dokler ne mine nekaj casa.

Zgodovina sprememb…

Zdaj gledam v AT in je Polestar ze znizan za vec kot 10k. Ocitno ne gre.
««
1381 / 1383
»»