» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1330 / 1330
»
»»

Utk ::

Kaj naj bi v prvih 4 letih "vzdrževal" kar bi lahko vplivalo na tehnični?

Edina stvar je, da imajo ti avti po 4 sekunde pospeška, in če jih 4 leta tako voziš, se kje kaj zjebe na podvozju ali zavorah, kar se pri normalni vožnji ne.

shmandi ::

Kako pa padejo na tehničnih? A pri izpušnih plinih?

nejc_nejc ::

Gokard sindrom. Zjebejo jih amortizerji.

Musashi ::

Glavni razlogi za neuspeh:
Zanimivo je, da težave niso povezane s programsko opremo ali baterijami, temveč s klasično mehaniko:
Zavore: Ker električna vozila pogosto uporabljajo regenerativno zaviranje (zaviranje z motorjem), se fizične zavore premalo uporabljajo. To vodi do rjavenja zavornih diskov, kar je na Danskem (zaradi soli in vlage) pogost razlog za zavrnitev.
Podvozje in vzmetenje: Tesle so težka vozila, kar povzroča hitrejšo obrabo rok, zglobov in puš na podvozju.
Luči: Pogoste so težave z napačno nastavljenimi žarometi ali vlago v svetilih.

iKst_ ::

Dodatno je plačal za avto, v smislu ekvivalenta ICE. Dodatno je plačal za polnilnilnico. Dodaten račun za elektriko, ki je cenejši kot bencin za nekje 200-500EUR? Odvisno od kilometrov (2-5k vrnjeno v 10 letih, neko povprečje). In še dodatno mora gledati na gsheet in se vpisovati za parkirno mesto. Bog ne daj da pride kdo na obisk k komu drugemu in slučajno parkira tam, dodatna nočna mora..

Problem je v tvojih napačnih predpostavkah.

1. Avtomobili stanejo približno enako kot ICE. Veliko modelov je cenejših, sploh, če primerjaš primerljivo.
2. Strošek polnilnice je par 100€. To dobiš not z mesečnim prihrankom pri gorivu.
3. 200€ nižji stroški goriva/elektrike pomenijo 2400€ prihranka na leto. V 10 letih torej 24.000€. Nekaj ti je matematika zatajila.
4. Če se voziš veliko, so prihranki še precej višji. Jaz cca. 2 jurja prihranim pri dobrih 20.000km letno.

Ostale "nočne more" pa tudi niso konec sveta. Parkiranje pred blokom že nasploh ni ravno zanesljivo. Če imaš 5 ali 6 sosedov, ki polnijo tam avto in so dogovorjeni za polnjenje po urah, boš verjetno celo lažje dobil parking.

Hiter pogled na google sheets na telefonu pa tudi zmaga v primerjavi z vožnjo do bencinske in zabijanjem časa v vrsti za nekom, ki vplačuje športne stave. Ampak ok, ljudje smo si različni, če ti te stvari ne pašejo, te noben ne sili.

Mene EV z vsemi stroški stane letno 400 evrov. Če bi plačeval za elektriko bi bilo pa recimo 800 evrov. To je za slabih 20kkm letno. In tak EV danes dobiš za manj kot 8 jurjev.
Če ga kupiš in voziš 4 leta si ga dobil zastonj proti nekemu bencinarju. To če gremo na šparanje. Če gremo pa na "luksuz" pa itak EV zmaga.
Lahko si pa kupiš nekega novega za 20, 25 jurjev, voziš 10, 12 let, in bo tudi na koncu ziher cenejši od vsakega bencinarja. Samo potem pač ni 400 evrov na leto, če hočeš kasko, garancijo itd.

Francija, Španija, Nemčija, Avstrija, itd imajo za blokarje neko "pravico do priklopa", kar pomeni da si na svoj parking imaš pravico na svoj strošek pripeljat vtičnico. Brez soglasij kogarkoli razen elektra, pa tudi elektro mu mora to dostavit.

BigWhale ::

DamijanD je izjavil:

BW: a ostalo je kakšna parazitska poraba ali gre preprosto za "and its gone" zaradi mraza (ko se baterija ohladi, da je pač toliko manj kapacitete)?

Parazitske porabe ni blazno veliko. Tukaj gre predvsem za to, da sem vecinoma startal z mrzlo baterijo, oziroma sem porabil crapload energije za predgretje. Trikrat v tednu startam ob 5:45 in avto sem imel nastavljen, da se mi je predgrel. Cez dan nisem uporabljal gretja. Druga stvar je pa to kar si omenil, zaradi mraza pade skupna kapaciteta.

Naslednji teden grem na malo daljso pot, pa porocam kako bo zgledal.

kanarin ::

Ko malo gledam seznam najbolj popularnih EV avtov v SLO vidim da so cene (vključujoč subvencijo) med 30 in 40 k€. A to se vam res zdi na dosegu roke za povprečnega Slovenca ? Pustimo ob strane tiste cenejše malčke (ker to seveda ni za vse) - govorim o "pravih" in "resnih" avtih. Moraš na leto narediti res dosti km da se ti taka investicija splača.

In, tudi navadna octavia stane 30 jurjev.

Webmojster ::

kanarin je izjavil:

Ko malo gledam seznam najbolj popularnih EV avtov v SLO vidim da so cene (vključujoč subvencijo) med 30 in 40 k€. A to se vam res zdi na dosegu roke za povprečnega Slovenca ? Pustimo ob strane tiste cenejše malčke (ker to seveda ni za vse) - govorim o "pravih" in "resnih" avtih. Moraš na leto narediti res dosti km da se ti taka investicija splača.

Najmanjši problem za povprečnega Slovenca - par jurjov za polog, preostalo pa na lizing in problem rešen. Saj ne misliš, da so dizlaši in bencinarji vsi kupljeni na keš?

DamijanD ::

Če rabiš avte za malo daljše fure, ne moreš si pa privoščiti boljšega avta - torej imaš kakšnega rabljenega cliota, golfa - nekaj do 10k€ recimo. V tem primeru je EV res (še) predrag, ker rabljenih za 10k€ z baterijo ~60kWh (še) ni, novi so pa itak še dražji. Najcenejši novi EVji so pa tako ali tako mestni avtomobilčki in tudi ne ustrezajo tem zahtevam.

Tako, da v tej situaciji je še malo bedno. Ampak če pa kupuješ nov avto ranga octavie, potem je pa za podoben denar na voljo že kar nekaj spodobnih EVjev.

DamijanD ::

Sem malo pogledal - za kakšnih 16/17 k€ se že dobi 60kWh Kona in načeloma bi to razliko (7 jurjev) v parih letih prinesel notri (cenejše gorivo in vzdrževanje)
««
1330 / 1330
»
»»