» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1328 / 1330
»»

deco16 ::

Sem vam pripopal sliko pa še vedno ne verjamete.

Pa od EVja ki z svojo zastarelo tehnologijo še vedno je v top 5 v range testu glede porabe(od Bjorna). U bistvu ga šiša samo M3...

Hisanabetonu ::

Pred leti sem napovedal, da bomo v prihodnosti imeli 5 minutno polnjenje cele baterije za EVje. 99,9 % ljudi ni verjelo. Še več, 99 % ljudi ne verjame niti sedaj, ko je dejansko že bilo narejeno, klik:
https://youtube.com/shorts/VfChnRkNU2Q?...

Vendar nima veze al zabit folk verjame ali ne, zgodilo se bo anyway. ;)

endelin ::

Sedaj rabijo pogruntati še mini jedrske reaktorje da bodo dovajali elektriko. Poglejte počivališča ob avtocesti poleti. Verjetno bi Lom pri Logatcu rabil svoj jedrski reaktor da bi zadovoljil 5min polnjenje cilj

Ma kake bedarije! Lepo eno buffer baterijo zraven, ki jo omrežje lepo počasi polni, ko pa pride avto pa dumpa tistih 70 kWh v 5 minutah in je to to.

Pa da ne boš mislil da je ta koncept nekaj novega ali nekaj teoretičnega. Ooo ne ne, niti slučajno ne, mnogo hitrih polnolnic, tudi v Sloveniji, že uporablja ta koncept v praksi.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Hisanabetonu je izjavil:

Ma kake bedarije! Lepo eno buffer baterijo zraven, ki jo omrežje lepo počasi polni, ko pa pride avto pa dumpa tistih 70 kWh v 5 minutah in je to to.

Preko kabkle, ki je tako težak, da ga nihče ne more dvignit...

In s tokovi, ki skurijo vse okoli sebe...

Res super...

Ma da polni 30 avtov po 300 hitro polnjenje skupaj nonstop :D 9 megawatov

fikus_ ::

Inženir pod drugim imenom vas trola. Je ustvaril še nekaj uporabniških imen v teh dneh.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

codeMonkey ::

Pa ne da je tisti kabel ki ga en Kitajcek drzi prevec za nase desce? :D

Joulova toplota narasca s kvadratom toka in avto je na 1000V arhitekturi.

Snajper_ ::

Hisanabetonu je izjavil:

V teoriji že, v praksi je tam še parkirat poleti nemogoče, ne da boš našel polnilnico....
Še manj da bo kdo dejansko investiral v omrežno baterijo samo zarad poletnih sendvič-turistov.

Tako je najenostavneje:

Relanium ::

deco16 je izjavil:

Pa od EVja ki z svojo zastarelo tehnologijo še vedno je v top 5 v range testu glede porabe(od Bjorna). U bistvu ga šiša samo M3...

Še dobro, da se kupci vprašajo samo "koliko od 0-100" ter za doseg...

Nihče se ne vpraša, kako se dejansko vozi in kakšna je lega čez ovinke, odzivnost volana..... zato pa smo končal v SUV cajtih...
https://www.instagram.com/reels/DTBV6xE...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Relanium ()

iKst_ ::

Nihče se ne vpraša, kako se dejansko vozi in kakšna je lega čez ovinke, odzivnost volana..... zato pa smo končal v SUV cajtih...

Pri EVjih je vse omenjeno nad povprečjem. Model Y se pelje neprimerno boljše kot nek Tiguan, Kodiaq, Tucson...

Nizko težišče, dobra porazdelitev teže (praktično 50:50) in instant odzivnost pogona pridejo do izraza.

bm1973 je izjavil:

Hisanabetonu je izjavil:

Preko kabkle, ki je tako težak, da ga nihče ne more dvignit...

In s tokovi, ki skurijo vse okoli sebe...

Res super...

Pa kaj ti kr neki nabijaš?As pogledu sploh un posnetek 1000 kW polnjenja?! Več kot očitno ga nisi. Ker si tak ignorant, te očitno ne bom pripravil do tega da boš pogledal 1 minutni posnetek in spoznal svojo zmoto. Zato ti bom naredil tale printscreen:

A tole so zate debeli kabli?! Dej shut d fuck up, k nimaš najmanjšega pojma.

Če bi pogledal posnetek, potem bi že prej spoznal svojo zmoto in ne bi izpadel neumen, sam si si kriv. ;)

endelin je izjavil:

Ma da polni 30 avtov po 300 hitro polnjenje skupaj nonstop :D 9 megawatov

V praksi ne polnijo nonstop. ;) Sicer 9 MW je porabe ene velike tovarne, nič posebnega ali nemogočega kot si nekateri predstavljate. Ampak ne rabiš 9 MW, ampak ene 20x manj, ker valda uporabiš buffer baterijo zraven polnilnice.

Snajper_ je izjavil:

Hisanabetonu je izjavil:

V teoriji že, v praksi je tam še parkirat poleti nemogoče, ne da boš našel polnilnico....
Še manj da bo kdo dejansko investiral v omrežno baterijo samo zarad poletnih sendvič-turistov.

Česa v stavku da mnoge hitre polnilnice, celo tudi v Sloveniji že danes uporabljajo buffer baterijo nisi razumel? Ne v teoriji, ampak v praksi jo uporabljajo!

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Pri EVjih je vse omenjeno nad povprečjem. Model Y se pelje neprimerno boljše kot nek Tiguan, Kodiaq, Tucson...

Nizko težišče, dobra porazdelitev teže (praktično 50:50) in instant odzivnost pogona pridejo do izraza.

Ne sam nizko težišče, tud tole je pomemben faktor

fikus_ je izjavil:

Tako je najenostavneje:

Ne, ni. Tole je sicer slika iz ene puščave, kjer sploh ni električnega omrežja. 99,99 % evjev se ne fila tako.Je pa tak način filanja še vedno okrog 2x bolj ucinkovit kot direktna vožnja na naftne derivate. ;)

Inženir, samo to bom napisal: Put Your Money Where Your Mouth Is

a to je argument? hahahah, smešiš se

Ne, ni argument, samo nasvet.

Sem že. A veš kok stanejo 1000 kW agregati? Očitno ne, zato pa nabijaš bedarije. Buffer baterija je skoraj zastonj v primerjavi z 1 MW agregatom. Na agregat, drago za nakup, ter še ogromni stroski obratovanja (še vedno 2x večji izkoristek kot isti dizel kurit v avtu though).

1000 kWh baterija, nova pride 50kEUR. Pa v praksi niti ne rabiš tako velike, ampak nekajkrat manjšo.

Joulova toplota narasca s kvadratom toka in avto je na 1000V arhitekturi.

To je vse res, ampak pomoje se zastonj trudiš. Težko je napreč debilnim EV haterjem razložit osnovne fizikalne koncepte.

Zgodovina sprememb…

Relanium je izjavil:

Ne sam nizko težišče, tud tole je pomemben faktor

A si samo pol mojega posta prebral, preden si stisnil "odgovori"?

V naslednjem stavku sem omenil 50:50 razporeditev teže. Model 3 ima 50:50. Model Y ima 46:54. Kia EV6 ima 49:51... Pa vsi imajo večji del teže med prvo in zadnjo osjo.

kow ::

Prisla je norveska statistika (flota) za leto 2025:

dizli: 912,628
bencin: 686,614
BEV: 945,254
HEV: 155,208
PHEV: 206,942

Stevilo BEV je preseglo stevilo dizlov.
Rekordno stevilo dizlov je bilo na cestah leta 2017: 1,294,493
Tudi bencinarjev je bilo 10 let nazaj cirka 1,200,000. Se dobro leto in jih bo pol manj.

iKst_ je izjavil:

A si samo pol mojega posta prebral, preden si stisnil "odgovori"?

V naslednjem stavku sem omenil 50:50 razporeditev teže. Model 3 ima 50:50. Model Y ima 46:54. Kia EV6 ima 49:51... Pa vsi imajo večji del teže med prvo in zadnjo osjo.

No, potem pa lepo da so se vsi avti počasi začel vozit ko tale 30 let stara zadeva :)

nejc_nejc ::

iKst_ je izjavil:

Čisti gokart.

Eden redkih elektricarjev ki bi ga imel je Model 3. Nizka poraba, super oprema, zelo dober p/p. Sedani so idealni avti za EV ne neke SUV krave

Edino ne vem če so na m3 že zrihtali neko tresenje pri hitrostih nad 100 :/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

endelin je izjavil:

Eden redkih elektricarjev ki bi ga imel je Model 3. Nizka poraba, super oprema, zelo dober p/p. Sedani so idealni avti za EV ne neke SUV krave

Edino ne vem če so na m3 že zrihtali neko tresenje pri hitrostih nad 100 :/

To so gokarti proti drugim avtom, posebej y.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Nova realnost prihaja, kmalu. ;)
https://youtube.com/shorts/JhI4ZFmgx9k?...

SuperJet ::

Hisanabetonu je izjavil:

Nova realnost prihaja, kmalu. ;)
https://youtube.com/shorts/JhI4ZFmgx9k?...

Zelo kmalu, naslednje leto. 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027...

Odgovarja pa še vedno voznik a ne? Zakaj ne odškodninsko odgovarja podjetje, če je res avtonomna vožnja?

Drugače so pa električni avti vsekakor prihodnost, vsaj za 80% flote, kjer se ljudje vozijo do uro daleč v službo.
Vsekakor pa bodo še dolgo obstajali tudi avti na dinozavre in biogoriva.

Sem rekel da naslednje leto? Ne. Kaj pol kr neki bluziš. Če hočeva met debato, morava najprej sploh definitat kaj pomeni kmalu. Glede na to da se zavedam, kako težko je zadevo tehnološko narediti, hkrati pa ne podcenjujem napredka tehnologije, kmalu zame v tem kontekstu pomeni da bo prej kot v 10 letih v vsaj enem serijskem avtomobilu na voljo level 4 avtonomna vožnja.

Odgovarja pa še vedno voznik a ne? Zakaj ne odškodninsko odgovarja podjetje, če je res avtonomna vožnja?

Tako je. Tisto bo pa ko bo level 5.

Drugače so pa električni avti vsekakor prihodnost, vsaj za 80% flote, kjer se ljudje vozijo do uro daleč v službo.
Vsekakor pa bodo še dolgo obstajali tudi avti na dinozavre in biogoriva.

Drži, je pa zanimivo da se ene tri četrt populacije tega trenutno še ne zaveda. Bodo spoznali, slej ko prej bodo, eni pač mal bolj počas dojemajo. ;)

Zelo kmalu, naslednje leto. 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027...

Ne, danes. En kup ljudi se takole vsak dan vozi v službo in po opravkih. Pravzaprav že kar nekaj časa. V EU pa očitno kmalu. Na Hrvaškem že testirajo FSD.

Zato, ker zaenkrat še ni avtonomna vožnja (pravno gledano), samo zelo napredna pomoč pri vožnji.

Drži, je pa zanimivo da se ene tri četrt populacije tega trenutno še ne zaveda. Bodo spoznali, slej ko prej bodo, eni pač mal bolj počas dojemajo. ;)

Na zakaj je tako?

nejc_nejc je izjavil:

Na zakaj je tako?

Ja folk je pač glup, jebiga (obstajajo svetle izjeme sicer, sam so precej redke).

Hisanabetonu je izjavil:

Sem rekel da naslednje leto? Ne. Kaj pol kr neki bluziš. Če hočeva met debato, morava najprej sploh definitat kaj pomeni kmalu. Glede na to da se zavedam, kako težko je zadevo tehnološko narediti, hkrati pa ne podcenjujem napredka tehnologije, kmalu zame v tem kontekstu pomeni da bo prej kot v 10 letih v vsaj enem serijskem avtomobilu na voljo level 4 avtonomna vožnja.

Se opravičujem, sem posplošil na povprečno mnenje osebkov, ki že 13 let govorijo zelo zelo kmalu in naslednje leto.

iKst_ je izjavil:

Ne, danes. En kup ljudi se takole vsak dan vozi v službo in po opravkih. Pravzaprav že kar nekaj časa. V EU pa očitno kmalu. Na Hrvaškem že testirajo FSD.

Dokler se ne uredi odgovornost, naj testirajo samo na zaprtih progah. Drugače se gre za uboj iz malomarnosti s strani organa, ki to dovoljuje.
Kaj delajo Američani na svojem kontinentu me ne gane, dokler ne ogrožajo mojega življenja s svojimi igračami.

iKst_ je izjavil:

Zato, ker zaenkrat še ni avtonomna vožnja (pravno gledano), samo zelo napredna pomoč pri vožnji.

Potem naj tako tudi oglašujejo in naj ne zavajajo. Imajo glede tega že dovolj tožb...

Nimam nič proti avtonomni vožnji, ampak naj bo to potem polna odgovornost. Vse vmesno je kriminalno zavajanje saj se gre za človeško življenje in odgovornsost v primeru smrti!

Hisanabetonu je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Na zakaj je tako?

Ja folk je pač glup, jebiga (obstajajo svetle izjeme sicer, sam so precej redke).

To pomeni, ce nimas EV_ja si glup.

Gregor P ::

Mislim da le malo podcenjujete ljudi; oni bodo šli v morebiten nakup šele potem, ko boste sedanji EV-je beta preizkuševalci dodobra stestirali ter skupaj z državami sfinancirali nadaljnji razvoj do točke, ko bi EV-ji lahko bili prava stvar.;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Dokler se ne uredi odgovornost, naj testirajo samo na zaprtih progah. Drugače se gre za uboj iz malomarnosti s strani organa, ki to dovoljuje.
Kaj delajo Američani na svojem kontinentu me ne gane, dokler ne ogrožajo mojega življenja s svojimi igračami.

Saj odgovornost je urejena. Kaj točno te moti?

Življenj sicer ne ogrožajo, kolikor jaz vem. Po meni dostopnih podatkih naj bi bila vožnja s FSD v povprečju bolj varna kot vožnja brez FSD.

Gregor P ::

Resno? A to tebi Musk osebno pošilja podatke, ker ostalim jih ne?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

iKst_ je izjavil:

Saj odgovornost je urejena. Kaj točno te moti?

Življenj sicer ne ogrožajo, kolikor jaz vem. Po meni dostopnih podatkih naj bi bila vožnja s FSD v povprečju bolj varna kot vožnja brez FSD.

Odgovornost je zvrnjena na voznika. Če res ne ogrožajo življenj, jim ne bi bil problem prevzeti odgovornost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SuperJet ()

Gregor P je izjavil:

Imaš ti kakšne drugačne podatke?

SuperJet je izjavil:

Odgovornost je zvrnjena na voznika. Če res ne ogrožajo življenj, jim ne bi bil problem prevzeti odgovornost.

Seveda, saj voznik vozi avto.

A ti vklopiš tempomat, in misliš, da si avtomatično nad zakoni, ker avto sam pelje naravnost?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

Seveda, saj voznik vozi avto.

A ti vklopiš tempomat, in misliš, da si avtomatično nad zakoni, ker avto sam pelje naravnost?

Ne, ampak povprečen voznik Tesle si to misli.

Recimo ime "full self drive" in "avtopilot" namiguje, da se gre za prevzem vožnje od voznika, pri čemer bi se morala prevzeti tudi odgovornost, ampak se ne.

Aha, seveda. Povprečni pivci redbula pa skačejo skozi okno, ker ti da redbul krila?

Sigurno je kdo dovolj zabit, da misli kaj takega, ampak povprečen voznik Tesle definitivno ve kakšne so omejitve sistema. Si sploh že kdaj videl kako zadeva izgleda od blizu?

Gregor P je izjavil:

Evo ti podatke, je težko mal po netu pobrskat al kaj? Al si sam len k fuks?

Smesno kako se vedno nabijate s to propagando. Ampak ja, je potrebno imeti neko osnovno znanje statistike.

Imaš ti kakšne drugačne podatke? Če da jih daj brž na plano! Znanje statistike je odlično, bodi brez skrbi.

Zgodovina sprememb…

Jaz sem glede tega ze dovolj napisal.

Okej, očitno drugačnih podatkov nimaš, se mi je zdelo.

iKst_ je izjavil:

Aha, seveda. Povprečni pivci redbula pa skačejo skozi okno, ker ti da redbul krila?

Sigurno je kdo dovolj zabit, da misli kaj takega, ampak povprečen voznik Tesle definitivno ve kakšne so omejitve sistema. Si sploh že kdaj videl kako zadeva izgleda od blizu?

Ne ne ve. Ker nikoli ne ve v katerem trenutku bo odpovedal. Lahko se mu malo sanja, ampak ker FSD pokriva tako sirok nabor voznih funkcij in scenarijev, je to toliko manj mozno.

Hisanabetonu je izjavil:

Okej, očitno drugačnih podatkov nimaš, se mi je zdelo.

Tebi pa ocitno statistika ne gre. Cudno sicer, ker pri Grabcu je bil vcasih standard kar visok. Ocitno je padel.. :/

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Eh, zahajava iz teme.

Se pač ne strinjam z njihovo politiko reklamiranja in neodgovornosti.

Moje mnenje je da dokler ni 5. stopnja avtonomne vožnje, se ne sme taga reklamirati kot karkoli podobnega.
In ko je 5. stopnja, bi morala biti odgovornost prevzeta od proizvajalca.

Tebi pa ocitno statistika ne gre. Cudno sicer, ker pri Grabcu je bil vcasih standard kar visok. Ocitno je padel.. :/

Sem ti že povedal, da glede moje statistike te nima kaj skrbet, sem jo imel 10. Standard je tako visok kot je že od nekdaj, se ni prav nič spremenilo. Dejstvo pa je nekaj, avtonomna vožnja bo kmalu, če ni že bolj varna kot povprečen voznik, ki vsi vemo kako vozi (zmatran, zaspan, zmačkan, živčen ker ga je šef nadrl ali pa mu žena ni dala, včasih tudi pijan ipd). Je samo še vprašanje časa kdaj se bo to zgodilo, če se ni že, samo to sem hotel povedat.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

so zate debeli kabli?!

Pri Megawatt Charging System (MCS) za kamione, kjer imaš do 3,75 MW (1250 V DC, 3000 A) skupaj z automotive ethernetom. Kabli so vodno hlajeni, zato je sama debelina kabla manjša. In ne, tega ne moreš na roke vtaknit, potrebna je robotska roka.

Torej 1000 kWh baterija napolnjena v približno pol ure. Ampak toliko ene manipulacije, da vprašanje ali se bo to prijelo.

Še enkrat starfotr, poglej si debelino kablov tukaj? Kabli so precej tanki, kumot vsak na roke vtakne v avto, fila z 1000 kW, oet minut da se cela batetija nafila.

Evo, o tem govorim:

Tud tole za tovornjake z močmi do 4,5 MW je še vedno take debeline, da lahko človek normalno priključi, ni potrebna nobena robotska roka:
https://youtube.com/shorts/fRrxcS-k2ps?...

Zgodovina sprememb…

««
1328 / 1330
»»