Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

BlaY0 ::
Ti dam jaz mojo računico?
Kupil začetek '20 novega. Cena ~35k.
Letni stroški, brez goriva, upoštevajoč gume, servise, zavarovanje in kar je še takega so na leto okoli 1,5k EUR.
Danes lahko tak avto gladko prodam za ~18-20k (recimo 19k).
V 68 mesecih sem torej imel stroška cca 24,5k EUR, ali 360 EUR / mesec.
Osnova ekonomske logike je, da kdorkoli mi bo takšno storitev nudil bo hotel zaslužiti, plus colal bo državi DDV. Ergo bi tak "špas" mene prišel več. Ja?
Lahko še poveš za kateri avto gre?
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI DCT 4x4 Impression Edition (aka vsa oprema ki je bila na ceniku).
Za 420 EUR/mesec danes dobiš novega na avto-abo all-inclusive za dve leti (MSRP 44k EUR). Res da ni Impression in ni 4x4. Za novega 4WD Prime (trenutni MSRP 56k EUR) bi dal pa 500 EUR/mesec. Koliko pa prevoziš letno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

Kupiš nov avto in furaš 15 let
Ne vem če bo to še možno s temi novimi plejstešni na kolesih. Po moje bo cena vzdrževanja/popravil takšnih avtov v relativno kratkem času (10 let) močno narasla.
Jih ne, rabim v resnici 2. En moj en od žene. Dva sta pa za hobi, terenca. Enega sem vmes impulzivno nabavil, ker je bila prilika, pa se ne morem odločit katerega naj prodam :)
OK, zdaj vidim da je pri tebi avto v bistvu hobi, hobi pa ponavadi itak pomeni da denar ni ovira. V bistvu se ti sploh ne šteješ med normalne uporabnike avtomobila.
Po tej strani bi pa že danes auto-abo ustrezal ravno tebi... impulzivno najameš nekaj za pol leta, poleti kabrio, pozimi terenca pa še kaj za ženo za 3 mesece, da malo sproba.
Zgodovina sprememb…

iKst_ ::
Ne vem če bo to še možno s temi novimi plejstešni na kolesih. Po moje bo cena vzdrževanja/popravil takšnih avtov v relativno kratkem časi (10 let) močno narasla.
Prej obratno. Električni avtomobili imajo načeloma daljšo življenjsko dobo kot ICE (pogonski sklop in baterija). Hkrati so manj kompleksni kot ICE. Cena baterij hitro pada.
OK, zdaj vidim da je pri tebi avto v bistvu hobi, hobi pa ponavadi itak pomeni da denar ni ovira.
Moj primarni družinski avto je običajno prevozno sredstvo. Nobenega hobija ali kakšnih hudih čustev ni vmes. Denar je pa vedno ovira.

Utk ::
Jaz sem svojega rabljenega starega električnega v 60,000 km peljal na servis natanko 0x. To je prihodnost. Če kdo hoče se zajebavat s starimi dizli in bencinarji pa kar naj izvoli.

Prej obratno. Električni avtomobili imajo načeloma daljšo življenjsko dobo kot ICE (pogonski sklop in baterija). Hkrati so manj kompleksni kot ICE. Cena baterij hitro pada.
To vemo vsi. Ne govorim o motornem sklopu in bateriji ampak predvsem o elektroniki. Tudi v ICE se razume. Tega ne moreš sam doma popravljat (razen par hobijašev), servisne ure so pa vedno dražje.
Jaz sem svojega rabljenega starega električnega v 60,000 km peljal na servis natanko 0x. To je prihodnost. Če kdo hoče se zajebavat s starimi dizli in bencinarji pa kar naj izvoli.
Bomo videli kako se bodo Kitajci odrezali v tem segmentu.
Zgodovina sprememb…

Pa kaki elektroniki, kdo to popravlja? Zamenja se kar crkne in to je to.
Kitajci dajajo po 100, 200, tudi 1 mio km nekateri, garancije na pogon. Pri nekaterih je pa prvi servis pri 100 kkm.
Bomo videli kako se bodo Kitajci odrezali v tem segmentu.
Kitajci dajajo po 100, 200, tudi 1 mio km nekateri, garancije na pogon. Pri nekaterih je pa prvi servis pri 100 kkm.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Zate smo že ugotovili da ti in tvoj prijatelj z BMW 5 nista ravno merilo ampak izjemi ki potrjujeta pravilo.
Pa kaki elektroniki, kdo to popravlja? Zamenja se kar crkne in to je to.
In menjava sama je zastonj ali kako? Al ti to kolega zamenja za eno pivo?
Pogon me ne zanima. Zanima me recimo cena menjave žarnice ali cena menjave mehanizma za spuščanje/dviganje šip. Al pa menjava mehanizma za odpiranje prtljažnika.
Zgodovina sprememb…

Če ti nekdo zaračuna 2 ure po še tako hudi tarifi po 10 letih, ne boš zarad tega menjal avta. Menja se zanič avte, ki te jebejo, ne ker "se splača", ampak ker ti dopizdi po servisih hodit. Ne glede kako "premium storitev" ti dam nudijo in kolk kavic skuhajo.
Ko to začne crkovat je avto že toliko star da nihče normaln ne hodi na uradne servise.
Zanima me recimo cena menjave žarnice ali cena menjave mehanizma za spuščanje/dviganje šip. Al pa menjava mehanizma za odpiranje prtljažnika
Ko to začne crkovat je avto že toliko star da nihče normaln ne hodi na uradne servise.
Zgodovina sprememb…

Lahko sam zamenjaš, lahko ti kolega, lahko pa pelješ k mehaniku, ki ti računa 50-60€ na uro. V čem točno je problem?

V Sloveniji sploh ni premium storitev. O čem sploh govoriš? Kaj splača??? Avto je skoraj edina stvar na svetu ki se NE splača. Razen taksistom.
Teh 50-60 EUR bo v parih letih 100-150 EUR. Par takšnih "servisov" pa je potem cena avta na leto že skoraj v rangu avto-abo najema.
Auto-abo za novi MG3 je recimo 270 EUR/mesec za dve leti. Prevzameš in voziš dve leti. Čez dve leti pa vzameš kaj drugega.
Lahko sam zamenjaš, lahko ti kolega, lahko pa pelješ k mehaniku, ki ti računa 50-60EUR na uro. V čem točno je problem?
Teh 50-60 EUR bo v parih letih 100-150 EUR. Par takšnih "servisov" pa je potem cena avta na leto že skoraj v rangu avto-abo najema.
Auto-abo za novi MG3 je recimo 270 EUR/mesec za dve leti. Prevzameš in voziš dve leti. Čez dve leti pa vzameš kaj drugega.
Zgodovina sprememb…

Lahko, ampak ti ni treba, ker lahko zamenjaš po enem letu in imaš spet nov avto. Čez tri leta imaš nov avto s solid state baterijo.
Zgodovina sprememb…

Pa zakaj bi hotel vsako leto nov avto? In kaj bo s starim?
Zgodovina sprememb…

Zakaj pa ne? Stari gre pa v avto-abo naprej za druge ki tega avta še niso imeli. Po parih letih pa v Afriko ali pa h komu ki se mu da s starimi jajci zajebavat.
Zgodovina sprememb…

Zakaj da? A hladilnik imaš tudi vsako leto nov?
6 let star avto niso stara jajca, ne boš ga pa več nobenmu prodal kot "novega".
Zgodovina sprememb…

Raje vzemi za primerjavo telefon. Hladilnik je nuja, avto pa ne. Avto je luksuz.
Zato pa najameš in se ti ni treba ubadat s prodajanjem.
Zato pa najameš in se ti ni treba ubadat s prodajanjem.
Zgodovina sprememb…

Kalibri ::
Kaj si agent avto abo? Dobiš provizijo? Pozabljaš, da je star avto še vedno vreden 2 pivi. Avto abo ne bo dal 2 piv, temveč jih bo še vzel.
Podobno kot najem ali nakup stanovanja. Po 30 letih stanovanje prodaš za 2 pivi. Pri avto abo, šmrk šmrk.
Podobno kot najem ali nakup stanovanja. Po 30 letih stanovanje prodaš za 2 pivi. Pri avto abo, šmrk šmrk.

Ne pozabljam. Slaba primerjava. Stanovanje je investicija, avto je ravno nasprotno od investicije (razen par primerkov).

Sem malo pogledal na avto abo. Cene, ki jih Blayo tolče, so za 1000 km na mesec. Toliko naredimo z biciklom. Poleg par ostalih fint.
Jp, in še tam bi se pustil nategniti.
Ne pozabljam. Slaba primerjava. Stanovanje je investicija, avto je ravno nasprotno od investicije (razen par primerkov).
Jp, in še tam bi se pustil nategniti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()

Koliko km narediš letno? Koliko časa na dan tvoj avto stoji na parkingu?
Zgodovina sprememb…

S tremi avtomobili cca 60-70 kkm, cela familija seveda.
Vsak avto stoji, s tem da pri avto abo še najem plačaš. Dražje od nakupa.
Pri tem je en zamortiziran. 2009 letnik. Še dela. Kaj da avto abo, kar tu ni? Plus, lahko stoji in bo vrednost še vedno blizu 0.
Vsak avto stoji, s tem da pri avto abo še najem plačaš. Dražje od nakupa.
Pri tem je en zamortiziran. 2009 letnik. Še dela. Kaj da avto abo, kar tu ni? Plus, lahko stoji in bo vrednost še vedno blizu 0.
Zgodovina sprememb…

Spet en ki se se ljubiteljsko ukvarja s starimi avtomobili. Avto-abo da to da se vsako leto lahko v novem avtu voziš. Enako kot imaš vsako leto nov telefon.
Zgodovina sprememb…

Takih je polna slovenija. En star avto mora biti pri hiši za na njivo. Praviš, da avto abo takih ne mara? Diskriminacija kupcev, ker jih težje nategne?

Za na njivo imaš lahko kolo. Tisto motiko boš pa že na rami nesel.
Skratka trije avtomobili ti stojijo na parkirplacu 20 ur na dan in se hvališ kako si poceni prišel skozi.
Skratka trije avtomobili ti stojijo na parkirplacu 20 ur na dan in se hvališ kako si poceni prišel skozi.
Zgodovina sprememb…

Avto-abo da to da se vsako leto lahko v novem avtu voziš. Enako kot imaš vsako leto nov telefon.
Ne potrebujem stalnih doz dopamina. To je za tiste, ki ste ves čas priklopljeni v internet in drsate in vam možgani ne funkcionirajo, če niste online. Meni je dovolj tudi star avto. Ne rabim novega, sploh ne zaradi avto abo.

Ne rabiš dopamina s tremi avti, ki ti stojijo 20 ur na dan? Ravno to je tvoj dopamin. Rabiš 3 avte ker misliš da ti dajejo varnost.
Zgodovina sprememb…

Za na njivo imaš lahko kolo. Tisto motiko boš pa že na rami nesel.
Raje kot da bi se hvalil, da plačujem najemnino zato, da mi stojiho 22 ur na dan na dvorišču.
Saj veš, kako gre, moje je, lahko tudi stoji, saj stoji zastonj in mi ne rabi plačevati zato, da stoji.
Jao možak, logika te daje.
Ne rabiš dopamina s tremi avti, ki ti stojijo 20 ur na dan?
Ne, ti?
Zgodovina sprememb…

Zakaj jih imaš? Vam je vožnja v veselje? Pa gledanje avtov na parkplacu?
Zgodovina sprememb…

Enega za na njivo. Drugega ima žena. Kaj z njim počne, verjetno se vozi. S tretjim se vozim v službo.
Ni mi pretirano v veselje.
Tudi gledanje mi ne predstavlja dopamin bombe. Nekje morajo biti, so pač na dvorišču. Point?
Ni mi pretirano v veselje.
Tudi gledanje mi ne predstavlja dopamin bombe. Nekje morajo biti, so pač na dvorišču. Point?

"Par takih servisov" še zdaleč ni 4-5 jurjev na leto, kolikor plačaš za avto pri auto-abo.
Če kupiš nov avto je tako ali tako vseeno koliko je ura mehanika. Če voziš rabljen avto je pa izguba vrednosti bistveno nižja in odtehta občasen dražji servis.
Pa še nekaj pozabljaš. Auto-abo in podobne firme živijo zaradi trga rabljenih vozil. Njihov poslovni model temelji na prodaji malo rabljenih vozil na sekundarnem trgu. Tvoja utopija pa baje ne vključuje rabljenih avtomobilov, samo nove.

telexdell ::
A če imam avto najet od Avtoabo je pa lepš videti ko stoji na parkplacu? Pa še več bo na parkplacu, saj je najemnina odvisna od prevoženih km. Če bom ravno na meji za nek mesec ga bom raje pustil parkiranega in šel npr. s taxijem.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pa še nekaj pozabljaš. Auto-abo in podobne firme živijo zaradi trga rabljenih vozil. Njihov poslovni model temelji na prodaji malo rabljenih vozil na sekundarnem trgu. Tvoja utopija pa baje ne vključuje rabljenih avtomobilov, samo nove.
Nič ne pozabljam. Preberi vse moje poste. Slej ko prej bodo ti avti pristali tam kjer se jih še vedno splača popravljat.

A če imam avto najet od Avtoabo je pa lepš videti ko stoji na parkplacu? Pa še več bo na parkplacu, saj je najemnina odvisna od prevoženih km. Če bom ravno na meji za nek mesec ga bom raje pustil parkiranega in šel npr. s taxijem.
Ne, ker ga imaš najetega lahko tudi samo pol leta, potem se pol leta voziš s skirojem, potem se greš pol leta malo auto-sharing. Ne rabiš avta non-stop in vedno.
Če bi rad z avti šparal si že v štartu pogrnil.
Jao človek, kdo govori o šparanju. Ti nam prodajaš te operativne lizinge, čeprav so v osnovi precej dražji od lastništva avtomobila.
Za enkrat v SLO res, so dražji. Pa ne bodo več dolgo. Sem že napisal zakaj.
V Nemčiji se že dogaja da določene modele dobiš na lizimg ceneje kot če jih kupiš. In to precej ceneje.
Zgodovina sprememb…

Ne, ker ga imaš najetega lahko tudi samo pol leta, potem se pol leta voziš s skirojem, potem se greš pol leta malo auto-sharing. Ne rabiš avta non-stop in vedno.
A se zajebavaš z nami s tem skirojem?
Pa še pol leta ne grem v službo, tako da niti za skiro ne bo?
Verjetno je avto tak produkt, da ga pol leta ne rabiš?!
V Nemčiji se že dogaja da določene modele dobiš na lizimg ceneje kot če jih kupiš. In to precej ceneje.
Daj primer, pa da vidimo.
Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::
Ta avtobo... gres gor, neke cene, potem pa vidis da zraven pise za 500 km na mesec. A je to vic? Avto sem dobil junija, pa mam ze 11k z njim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

Iz takih ki imajo 3 avte pri bajti se bom vedno delal norca, definitivno.
codeMonkey je izjavil:
Ta avtobo... gres gor, neke cene, potem pa vidis da zraven pise 500 km na mesec. A je to vic? Avto sem dobil junija, pa mam ze 11k z njim.
Pač ne spadaš v povprečje. Jaz zase vedno pogledam za 1000 km/mesec kolikor je tudi povprečje.
Zgodovina sprememb…

Pol ne boš zameril, če boš dobil kontra?
Verjetno ti ni všeč pravljično število oziroma bi morali hoditi peš, da bi bilo tebi prav?
In potem pol meseca hodiš s skirojem?
Verjetno ti ni všeč pravljično število oziroma bi morali hoditi peš, da bi bilo tebi prav?
codeMonkey je izjavil:
Ta avtobo... gres gor, neke cene, potem pa vidis da zraven pise 500 km na mesec. A je to vic? Avto sem dobil junija, pa mam ze 11k z njim.
Pač ne spadaš v povprečje. Jaz zase vedno pogledam za 1000 km/mesec kolikor je tudi povprečje.
Zgodovina sprememb…

Pol ne boš zameril, če boš dobil kontra?
codeMonkey je izjavil:
Glej, če ti svoje družine ne moreš optimizirat in imaš zato pri bajti 3 avte, ti ne morem pomagat. Pač si se odločil za takšen luksuz in si to lahko privoščiš.
Zgodovina sprememb…

Strašen luksus. Si normalen? Boš ti povedal, kako se optimizira 3 člane, ki rabijo avto iste dneve v tednu ob istih urah na poti na različne lokacije,,,,let me guess

Ni potrebe. Dvomim, da bi lahko hodili na isto lokacijo ob istih dnevih in urah. Ne gre. Imaš rešitev, ki se ne bere retardirano?

Najem pač ni cenejši od nakupa, pa se lahko na glavo postaviš.

Ni potrebe. Dvomim, da bi lahko hodili na isto lokacijo ob istih dnevih in urah. Ne gre. Imaš rešitev, ki se ne bere retardirano?
Preseli se bližje šoli, službi, ljubici...
Najem pač ni cenejši od nakupa, pa se lahko na glavo postaviš.
Ja pa je. Če ga ne moreš prodati je edina varianta da ga daš v najem.
Zgodovina sprememb…

Si spregledal, da so trije avtomobili parkirani na isti lokaciji? Ali ti ne nese, kaj to pomeni?

Si spregledal, da so trije avtomobili parkirani na isti lokaciji? Ali ti ne nese, kaj to pomeni?
Še enkrat... za retardirane... preseli se bližje šole, službe, ljubice, njive in se boš lahko losal enega avtomobila, če ne celo dveh.

Ne, ni.
Ljubica bo pa brez avtomobila?Ni potrebe. Dvomim, da bi lahko hodili na isto lokacijo ob istih dnevih in urah. Ne gre. Imaš rešitev, ki se ne bere retardirano?
Še enkrat... za retardirane... preseli se bližje šole, službe, ljubice, njive in se boš lahko losal enega avtomobila, če ne celo dveh.
Strašne bedarije pišeš.
Zgodovina sprememb…

Ne, ni.
Ljubica bo pa brez avtomobila?Ni potrebe. Dvomim, da bi lahko hodili na isto lokacijo ob istih dnevih in urah. Ne gre. Imaš rešitev, ki se ne bere retardirano?
Strašne bedarije pišeš.
Boš pa ja frajer in vozu ljubico naokol s svojim. Konc koncev je treba delat kilometre.
Zgodovina sprememb…