» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1282 / 1284
»»

bm1973 ::

damirj79 je izjavil:

Nekoč bodo tudi EV avti potrebovali 2-3 minute polnjenja in bomo zraven, ugani, stali in čakali.

Malo si izračunaj napetosti in tokove, pa boš videl da je to nemogoče.

Oz. bo zelo drago...

Plus, dvomim, da bi tisti kabel lahko kdorkoli sploh dvignil in priklopil avto...

billy je izjavil:

Ampak ker pač turistične destinacije še niso prilagojene, tega še ni, ampak sploh ni ovir da ne bi bilo tako, ker če je kaj poleti, je to sonce :)

Zakaj bi nekdo, ki oddaja apartmaje, riskiral par tisoč EUR v polnilnico, ki se bo odplačala v 30 letih ?!?!?!?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Utk ::

Par 1000 evrov za 3f (lahko tudi 1f če nima hiša 3f) štekar na zunanji strani hiše?

UkrFTW!! ::

Kot pravi ikst, in mu dam izjemoma prav, ne rabiš 50kW ob apartmaju, ampak je dovolj tistih 11kW preko 3F, torej 3F vtičnica.

iKst_ ::

Polnilnice stanejo par 100€, ne par 1000. Pa veliko turističnih destinacij v resnici že ima polnilnice. Jaz sem npr. zgoraj napisal, da sem polnil na 11kW. Za damira mi je zdaj že jasno, da ne bere postov drugih in nekaj v prazno nabija, ampak drugi pa verjetno znajo brati.

bm1973 ::

In kdo bo plačal elektriko preko 3F vtičnice? Bo kar zastonj, pač po EV folk logiki? Ker si kao doma "zastonj" fila?

Recimo 1 kWh na Poljskem stane skoraj 1 EUR. Nafilal boš 50kWh preko noči. Boš dal zato 50 EUR?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Recimo 1 kWh na Poljskem stane skoraj 1 EUR.

Zdaj se pa že sramotiš. Sej si se že prej, ampak zdaj pa res pretiravaš. Tak svetovljan pa ne ve niti da ne uporabljajo povsod eura.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

damirj79 ::

iKst_ je izjavil:

Ni treba početi nič drugega, lahko brez problema stremiš v kabel. Imaš pa seveda možnost, da avto pustiš na parkingu in prideš nazaj na polnega, vmes, ko delaš kaj bolj produktivnega.

Razumeti moraš samo razliko med "lahko" in "moraš" v različnih situacijah. EV avto moraš polniti precej dlje, da se kaj pozna in zato moraš vmes početi kaj drugega, ker sicer ti verjetno vsaj noge odpadejo, če tam stojiš in čakaš 5 ur :) Tudi samo 20min ni prijetno stati zraven, lahko pa seveda res stojiš zraven, je izvedljivo. Ampak verjetno tudi to ni, zato vmes moraš početi nekaj drugega. Pri tankanju ICE avta te 2-3 minute niso problem, lahko pa seveda tudi tu počneš vmes kaj drugega, če v tako kratkem času seveda sploh utegneš. Zato pri tankanju ICE avta moramo stati zraven :) upam, da je kontekst jasen. Nekoč bomo tudi pri EV avtih enostavno stali zraven in počakali teh par minut.

billy ::

Dodatno ponudba apartmana bo, kot je recimo internet sedaj in kabelska televizija, saj to se vse plača, pred 30 leti nikjer ni bilo, zdaj pa že ima vsaka rupa...zakaj..ker pač turisti to preferirajo.

paradajzos ::

iKst_ je izjavil:

Službena Insignija 2012 160KM in 70l tankom nam je naredila od 1300km do 1500km, tako da dvomim v te podatke!

Jaz sem slišal, da so šli z istim avtomobilom enkrat na luno, pa so prišli nazaj s četrt tanka. Ne bom trdil, da je res, ampak sliši se logično.

Povprečna poraba 7,53 litra na 100km. Ampak, naj matematika ne bo ovira.

https://www.spritmonitor.de/de/uebersic...

Ljubi bog, a ti ne znaš vozit ali si tako rad izmišljuješ? Sam sem imel insignio 160 konjev dizel, po 120000 km je bila povprečna poraba 7,0 L/100 km.
Sem pa s tem avtom vozil veliko avtoceste in to kot sneta skira = minimum 160 km/h, vse do 200+ km/h.

bm1973 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Nekoč bodo tudi EV avti potrebovali 2-3 minute polnjenja in bomo zraven, ugani, stali in čakali.

Malo si izračunaj napetosti in tokove, pa boš videl da je to nemogoče.

Oz. bo zelo drago...

Plus, dvomim, da bi tisti kabel lahko kdorkoli sploh dvignil in priklopil avto...

BYD že ima megavatne polnilnice. Ljudje jih uporabljajo, ni znanstvena fantastika.

Zeeker že kakšno leto prodaja avtomobile, ki se polnijo s 450kW. V 3 minutah sicer avto ni poln, ampak je pa 3 minute dovolj za cca. 150 kilometrov.

pegasus ::

iKst_ je izjavil:

Pa veliko turističnih destinacij v resnici že ima polnilnice.
Drži. Destinacija v Istri, ki mi je ljuba, ima polnilnice že vsaj 5 let.

iKst_ je izjavil:

Polnilnice stanejo par 100€, ne par 1000. Pa veliko turističnih destinacij v resnici že ima polnilnice. Jaz sem npr. zgoraj napisal, da sem polnil na 11kW. Za damira mi je zdaj že jasno, da ne bere postov drugih in nekaj v prazno nabija, ampak drugi pa verjetno znajo brati.

Berem, ampak eno je apartma, kjer je eno stanovanje in tam bi neka 3f polnilnica res ne bi bila velik problem, tam kjer pa je več enot, potem je že malo problem, če so v vseh enotah vsi z EV avti. Kako se boste zmenili za polnjenje, če je polnilnica ena sama?

damirj79 je izjavil:

Razumeti moraš samo razliko med "lahko" in "moraš" v različnih situacijah. EV avto moraš polniti precej dlje, da se kaj pozna in zato moraš vmes početi kaj drugega, ker sicer ti verjetno vsaj noge odpadejo, če tam stojiš in čakaš 5 ur :) Tudi samo 20min ni prijetno stati zraven, lahko pa seveda res stojiš zraven, je izvedljivo. Ampak verjetno tudi to ni, zato vmes moraš početi nekaj drugega. Pri tankanju ICE avta te 2-3 minute niso problem, lahko pa seveda tudi tu počneš vmes kaj drugega, če v tako kratkem času seveda sploh utegneš. Zato pri tankanju ICE avta moramo stati zraven :) upam, da je kontekst jasen. Nekoč bomo tudi pri EV avtih enostavno stali zraven in počakali teh par minut.

Seveda, kontekt je jasen. ICE moraš namensko peljati na pumpo, EV se pa napolni čez noč, ko spiš. Zakaj bi stal zraven EVja, ko se polni mi pa ni jasno. Očitno moraš biti take sorte človek, ki si rad komplicira življenje.

Sicer očitno še vedno nisi dojel mojega posta. Z ICE sem na isti relaciji 2x stal na pumpi/polnilnici. Z EV pa nikoli.

Utk je izjavil:

Ne, nimam pa niti navade se vozit 2 ure na njo.

Jasno potem. Ti lahko potem avto polniš tudi 24ur na dan.

Tebi osnove matematike niso jasne.

paradajzos je izjavil:

Ljubi bog, a ti ne znaš vozit ali si tako rad izmišljuješ? Sam sem imel insignio 160 konjev dizel, po 120000 km je bila povprečna poraba 7,0 L/100 km.
Sem pa s tem avtom vozil veliko avtoceste in to kot sneta skira = minimum 160 km/h, vse do 200+ km/h.

In, kaj si zdaj napisal drugače kot jaz?

7 litrov si imel povprečje, od tega velik del avtoceste. Daš na avto trugo in dodaš nekaj mestne vožnje pa 7,5 litrov še malo. Pa ne vem, če si imel avtomatika ali ročnega, tale 8 stopenjski avtomatik od Opla ni ravno briljenten, doda kakšnega pol litra sigurno.

damirj79 je izjavil:

Berem, ampak eno je apartma, kjer je eno stanovanje in tam bi neka 3f polnilnica res ne bi bila velik problem, tam kjer pa je več enot, potem je že malo problem, če so v vseh enotah vsi z EV avti. Kako se boste zmenili za polnjenje, če je polnilnica ena sama?

Jaz sem polnil v kampu, kjer imajo namenske 11kW polnilnice za goste. Kako se bomo zmenili za polnjenje ti lahko povem takrat, ko bom doživel, da so vse polnilnice polne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

jaz sem polnil v kampu na vtičnici za kempere....kampi so še najmanjši problem glede tega.

iKst_ je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Seveda, kontekt je jasen. ICE moraš namensko peljati na pumpo, EV se pa napolni čez noč, ko spiš. Zakaj bi stal zraven EVja, ko se polni mi pa ni jasno. Očitno moraš biti take sorte človek, ki si rad komplicira življenje.

Sicer očitno še vedno nisi dojel mojega posta. Z ICE sem na isti relaciji 2x stal na pumpi/polnilnici. Z EV pa nikoli.

Seveda sem razumel. Z ICE in EV avtoma ravnaš diametralno nasprotno. Enega si za gvišno polnil, ko si imel še 300km dometa, kar tako, ker pač lahko, z EV avtom greš na %. V resnici za 1000km pot bi mogoče tvoj ICE avto tankal 1x ali pa še to ne, ampak ker ti rad kompliciraš, vsaj tako si napisal, potem si pač tankal. In za to porabil 5min. EV avto si pa polnil ravno tako in za to porabil nekaj ur, med katerim je avto nepremičnina, saj z njim nikamor ne moreš. To da nisi ti stal ob njem seveda ne spremeni tega dejstva, le da si medtem primoran početi nekaj drugega, saj bi ti sicer verjetno noge odpadle :) Po želji seveda, lahko spiš, lahko greš na dolgo kosilo ali večerjo ipd. Če lahko nekako teh par ur pokoristiš za nekaj druegega, potem super. Ampak moraš življenje, pot, navade itd prilagoditi temu, da se ti avto polni nekaj ur. Če je to izvedljivo, potem ni panike, tudi meni ne, ni pa to vedno mogoče. In to pišem sedaj že v deseto, upam, da boš sedaj doumel, da meni ni problem polniti avta čez noč, čez dan in vem da lahko počnem vmes miljon stvari, pa to vseeno ne spremeni prej napisanega dejstva.

fikus_ ::

billy je izjavil:

morje poleti je pa res idealna kombinatorika za SE + 3f polnjenje.

Ampak ker pač turistične destinacije še niso prilagojene, tega še ni, ampak sploh ni ovir da ne bi bilo tako, ker če je kaj poleti, je to sonce :)

Kdo bo postavil SE za 3-4 mesece kasiranja elektrike za namen polnjenja EV?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Utk je izjavil:

Žogica za utemeljitev je seveda na tvoji strani.

fikus_ je izjavil:

billy je izjavil:

Glede na cene ki jih imajo, je v dveh tednih not investicija...

Drugače pa za neko normalno filanje enega avta je čisto dovolj nekaj panelov...ni treba postavljat 50 kWp SE in še ne vem kaj vse poleg...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: billy ()

codeMonkey ::

damirj79 je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

damirj79 je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

damirj79 je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Zakaj bi na suko polnil samo 8 ur?

Koliko pa?

Toliko kot je treba? Se sam ustavi ko pride na 80%.

Seveda se, ampak iz 20% do 80% na šuko traja precej dlje, kot pa 8ur.

Ja pac traja. Bos rekel da na dopustu rabis avto 16 ur na dan, da ga lahko pustis polniti le 8 ur?

Če si na dopustu in avta ne premakneš nikamor, potem gre. Če pa z avtom greš zjutraj na neko plažo in potem proti večeru nazaj, je pa dan malo prekratek za 16ur polnjenja.

To ni noben dopust. Jaz ga priklopim na 2-3 dni. Torej ko pade na okoli 60%.

Evo kako konkretno zgleda dopust (datum in cas priklopa, kWh in trajanje):

10.08.2025 21:21 AC 13 07:42
07.08.2025 21:49 AC 20 18:58
05.08.2025 23:06 AC 16 15:37
03.08.2025 18:14 AC 9 05:32
01.08.2025 21:27 AC 18 12:57

damirj79 je izjavil:

Seveda sem razumel. Z ICE in EV avtoma ravnaš diametralno nasprotno. Enega si za gvišno polnil, ko si imel še 300km dometa, kar tako, ker pač lahko, z EV avtom greš na %. V resnici za 1000km pot bi mogoče tvoj ICE avto tankal 1x ali pa še to ne, ampak ker ti rad kompliciraš, vsaj tako si napisal, potem si pač tankal. In za to porabil 5min. EV avto si pa polnil ravno tako in za to porabil nekaj ur, med katerim je avto nepremičnina, saj z njim nikamor ne moreš. To da nisi ti stal ob njem seveda ne spremeni tega dejstva, le da si medtem primoran početi nekaj drugega, saj bi ti sicer verjetno noge odpadle :) Po želji seveda, lahko spiš, lahko greš na dolgo kosilo ali večerjo ipd. Če lahko nekako teh par ur pokoristiš za nekaj druegega, potem super. Ampak moraš življenje, pot, navade itd prilagoditi temu, da se ti avto polni nekaj ur. Če je to izvedljivo, potem ni panike, tudi meni ne, ni pa to vedno mogoče. In to pišem sedaj že v deseto, upam, da boš sedaj doumel, da meni ni problem polniti avta čez noč, čez dan in vem da lahko počnem vmes miljon stvari, pa to vseeno ne spremeni prej napisanega dejstva.

Nope, z avtom ravnam enako. Dal sem ti konkretno primerjavo. Podoben razred avtomobila, ista pot, enak način uporabe, dobre 3 tedne narazen. Bolj direktno primerjavo boš težko dobil. Razlika je bila v tem, da sem imel na Tesli drug, večji strešni kovček, pa avto je bil bistveno bolj prazen, ker ima neprimerno več prostora kot Insignia karavan.

ICE sem polnil zato, ker sem šel od doma z manj kot 1/4 tanka. Slaba stvar ICE pač, zjutraj, ko se zbudiš avto ni magično poln. Na poti nazaj pa zato, ker bi domov prav tako prišel s praznim tankom, pa bi moral potem namensko na petrol. Ravno v tej temi ste nekateri pridigali, da se gre tankati mimogrede, ko se pelješ mimo pumpe.

Življenja nisem prilagajal polnjenju avta (kot pri ICE, kjer sem se moral namensko ustaviti na pumpi). Na plaži bi bil tisti čas v vsakem primeru. Ravno to je bil point mojega začetnega posta. V tem primeru sem se manj prilagajal EVju kot dizlu.

Te izjave, da je avto "nepremičnina", ko ti delaš nekaj drugega so pa milo rečeno debilne. Kaj pa ti pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš? Da se bo sam malo vozil okrog po mestu, za zabavo?

damirj79 je izjavil:

Utk je izjavil:

Ti bi moral utemeljit zakaj ga bi moral polnit 16 ur, in to vsak dan.

billy je izjavil:

fikus_ je izjavil:

billy je izjavil:

Glede na cene ki jih imajo, je v dveh tednih not investicija...

Drugače pa za neko normalno filanje enega avta je čisto dovolj nekaj panelov...ni treba postavljat 50 kWp SE in še ne vem kaj vse poleg...

Torej odlična poslovna ideja, ki je ti ne boš uresničil, si pa s tem omogočil zaslužek in bogastvo drugim. >:D

Za tipkovnico je lahko biti pameten, ponavadi se pa zatakne pri denarju.

Zakaj bi jo jaz, saj se ne grem patetičnega turizma...

billy je izjavil:

Zakaj bi jo jaz, saj se ne grem patetičnega turizma...

Zato ker si napisal "morje poleti je pa res idealna kombinatorika za SE + 3f polnjenje.". Sedaj se pa izmikaš.

Seveda je, tebi se ne zdi?

Še enkrat, kdo bo to financiral? Ti si pisal "Glede na cene ki jih imajo, je v dveh tednih not investicija..." Torej zamujaš odlično priložnost za zaslužek?! Kot kaže, da sam ne verjameš v to in se izmikaš, ali pa si opazil, da se motiš?!

Boli me k za zaslužek, imam dovolj.

fikus_ je izjavil:

Še enkrat, kdo bo to financiral? Ti si pisal "Glede na cene ki jih imajo, je v dveh tednih not investicija..." Torej zamujaš odlično priložnost za zaslužek?! Kot kaže, da sam ne verjameš v to in se izmikaš, ali pa si opazil, da se motiš?!

Financirajo naj lastniki apartmajev, a ne? Taka mini elektrarna na nadstrešku pred apartmajem te pride 3-4 jurje.

O kakšnem zaslužku govoriš pa meni ni jasno. Kaj točno imaš v mislih, naj billy postavi panele na random tuje hiše?

Billy, vidim, da ti denar smrdi glede na napisano "Glede na cene ki jih imajo, je v dveh tednih not investicija..." in "Boli me k za zaslužek, ".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Ni vse v denarju, lahko bi tudi bil moški prostitutek, tam je šele denar, pa nisem.

iKst_ je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Financirajo naj lastniki apartmajev, a ne? Taka mini elektrarna na nadstrešku pred apartmajem te pride 3-4 jurje.

O kakšnem zaslužku govoriš pa meni ni jasno. Kaj točno imaš v mislih, naj billy postavi panele na random tuje hiše?

Odgovarjal sem na Billijevo pisanje.
Še enkrat, pričakujete, da bo nekdo gradil infrastrukturo za vas EV voznike s svojim denarjem, sami pa niste pripravljeni narediti kaj v tej smeri.

Kot kaže lastniki apartmajev tudi brez dodatnega vložka denarja v polnilnice zaslužijo dovolj.

Seveda da, ampak konkurenca bo naredila svoje in ko bo več EVjev...

jaz sem samo rekel da je idealna kombinacija SE + polnilnica...

iKst_ je izjavil:

Te izjave, da je avto "nepremičnina", ko ti delaš nekaj drugega so pa milo rečeno debilne. Kaj pa ti pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš? Da se bo sam malo vozil okrog po mestu, za zabavo?

Debilno je, ker tebi ne ustreza drugače v tvoj kontekst. Že prej sem napisal da bi moral razumeti razliko med "lahko" in "moraš", pa je očitno še kar ne. Če se pa vrnem na debilno, je tvoja izjava "Kaj pa ti pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš? Da se bo sam malo vozil okrog po mestu, za zabavo?" res dober primer debilizma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

fikus_ je izjavil:

Odgovarjal sem na Billijevo pisanje.
Še enkrat, pričakujete, da bo nekdo gradil infrastrukturo za vas EV voznike s svojim denarjem, sami pa niste pripravljeni narediti kaj v tej smeri.

Kot kaže lastniki apartmajev tudi brez dodatnega vložka denarja v polnilnice zaslužijo dovolj.

Odgovoril si s tem, da naj on investira. Nisi pa napisal v kaj točno oz. kako naj on zasluži z investicijo v tujo nepremičnino.

Pa že v osnovi si predvideval, da lastniki počitniških objektov ne investirajo v EV infrastrukturo, kar enostavno ni res.

Utk je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Utk je izjavil:

Ti bi moral utemeljit zakaj ga bi moral polnit 16 ur, in to vsak dan.

Nekdo je napisal "zakaj bi ga moral polniti ***SAMO*** 8 ur". Jaz to razumem, da lahko polnimo tudi 24ur na dan. Več pa ne gre, ker dan ima samo 24 ur. Koliko se v tem času napolni, je pa odvisno od moči polnjenja. Na šuko vtičnici z 2kW bo po 8h urah za dobre 100km. V tvojem primeru, ker si na dopustu in greš vsak dan na eno in isto plažo 200m stran, je še to preveč. Za nekoga, ki gre vsak dan na drugo plažo in da ne ravno menjuješ lokacije spanja kot gate vsak dan, pa mogoče ravno ravno zadostuje, ali pa še to ne. Upam, da zmoreš razumeti sedaj. Če ne razumeš, pa bohpomagej. Jaz tebe razumem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

damirj79 je izjavil:

Debilno je, ker tebi ne ustreza drugače v tvoj kontekst. Že prej sem napisal da bi moral razumeti razliko med "lahko" in "moraš", pa je očitno še kar ne. Če se pa vrnem na debilno, je tvoja izjava "Kaj pa ti pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš? Da se bo sam malo vozil okrog po mestu, za zabavo?" res dober primer debilizma.

Jaz razumem razliko.

Z dizlom MORAŠ stati zraven avtomobila, ko se ustaviš na pumpi in vohati hlape.

Z električnim avtom pa LAHKO gledaš v avto, ampak ti ni treba. Lahko ga polniš, takrat, ko ti delaš kaj bolj pametnega.

Odgovor na tole vprašanje, kaj pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš, bi pa še vedno rad slišal. Čisto resno me zanima kako si predstavljaš stvari. Več kot očitno nimaš izkušenj z EVji, pa bi rad ugotovil kako točno si prišel do teh čudnih zaključkov.

iKst_ je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Jaz razumem razliko.

Z dizlom MORAŠ stati zraven avtomobila, ko se ustaviš na pumpi in vohati hlape.

Z električnim avtom pa LAHKO gledaš v avto, ampak ti ni treba. Lahko ga polniš, takrat, ko ti delaš kaj bolj pametnega.

Odgovor na tole vprašanje, kaj pričakuješ od avtomobila, ko ga ne voziš, bi pa še vedno rad slišal. Čisto resno me zanima kako si predstavljaš stvari. Več kot očitno nimaš izkušenj z EVji, pa bi rad ugotovil kako točno si prišel do teh čudnih zaključkov.

Tako je, ko tankaš ICE avto moraš stati zraven. Zato ker vse skupaj traja premalo časa, da bi vmes lahko šel narediti nekaj drugega. Seznam opravil, ki jih lahko narediš v 2-3 minute je precej kratek, po mojem mnenju.

Moja izkušnja z EV avtom so takšne:
1. polnjenje na šuko vtičnici čez noč je dovolj za dnevne potrebe med delovnim tednom, žal to ne zadostuje za dneve na dopustih ali pa ko sem enostavno samo doma ali pa čez vikende. Rešil bi s 3f polnilno postajo. Ne bi bil neki big deal, ampak za seamless izkušnjo potem potrebujem še SE + hranilnik. Torej moram investirati 10k€, dodatno še 35k€ za EV avto, da bom lahko šparal :)
2. na dopust z EV bi bilo precej več planiranja, tako zaradi destinacij, kot na poti do tja. Tudi če grem z letalom, moram do tja pridet, letališča iz katerih letim so pa do 450km stran (ker je to izvedljivo z do 4h vožnje kar je še znosno). Tudi če do tja pridem brez postanka, me čaka potem 1x postanek za polnjenje nazaj. Problem? Ne. Samo nepraktičnost in nevšečnost.

Saj je izvedljivo, ampak izkušnja je slabša. Zgoraj je nekdo napisal izkušnje s Cupro terramar, delim popolnoma.

UkrFTW!! ::

Pod točko 1. rabiš samo vtičnico za 3f in nekaj kitajskega za priklopiti vmes. Na šuko je nepraktično, ker ne vleče dovolj, za ponoči na 3f pa lahko vleče 11kW in je takrat tudi omrežnina nizka in dogovorjena moč ne predstavlja faktorja pri ceni polnjenja. Drugače je čez dan. Takrar je šuko dovolj, smisla pa nima s tistimi par kWh, ki jih napolni.
Jaz bi ga komot imel za prvo vozilo, s tem, da bi ga vozila žena 140 km na dan, 30 k na leto. Imaš enih 10 jurjev plusa čez 5 let. ICE ali EV pa sta tam tam cenovno. Recimo oktavia karavan z nekaj opreme ali pa elrok 60 ni neke hude razlike, dometa pa ima dovolj.

Če tankaš na javnih polnilnicah, nisi naredil nič, ker je dražje kot ICE, manj dosega, delajo ali pa ne delajo, gužva, ker cel Sever polni, pa imajo po 50kW in si dober za pol ure tam. Skratka nepraktično je javno polnjenje. Prevsem pa moraš tam stati kot lipov bog in gledati, kako se polni, ko prideš na vrsto. Ikst že ve, pa se dela, kot da to ne obstaja. Če je sploh polnilnica ob cesti, če ni v kakšni industrijski coni izven poti, tako da zapravljaš čas še za iskanje polnilnice, ki ni ob poti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW!! ()

1. polnjenje na šuko vtičnici čez noč je dovolj za dnevne potrebe med delovnim tednom, žal to ne zadostuje za dneve na dopustih ali pa ko sem enostavno samo doma ali pa čez vikende. Rešil bi s 3f polnilno postajo. Ne bi bil neki big deal, ampak za seamless izkušnjo potem potrebujem še SE + hranilnik. Torej moram investirati 10k€, dodatno še 35k€ za EV avto, da bom lahko šparal :)

Kaj? Dajmo tole malo razdelati.

1. Zakaj rabiš doma 3f polnilnico, če imaš problem z baterijo na dopustu? :) WTF :)

2. Zakaj bi rabil SE + hranilnik? O kakšni seamless izkušnji govoriš? Če si priklopljen na omrežje je izkušnja popolnoma ista. Isti kabel štekaš v avto. Pomoje si nekaj pomešal pojma.

3. Top shit dinamična polnilnica s profesionalno montažo vred te stane toliko kot tavelik servis na dizlu. Navadno 3f polnilnici, ki jo vklopiš v 3f 5 polno vtičnico dobiš za 100-150€.

4. Investicija v avto je sicer tvoja stvar. Jaz avta nimam primarno za to, da šparam. Če bi hotel šparati, bi si kupil nekaj rabljenega za 6 jurjev. Če že kupuješ avto v tem rangu, je pa EV definitivno precej cenejši od primerljivega ICE. Če lahko polniš doma, pa se mu moraš tudi veliko manj prilagajati.

2. na dopust z EV bi bilo precej več planiranja, tako zaradi destinacij, kot na poti do tja. Tudi če grem z letalom, moram do tja pridet, letališča iz katerih letim so pa do 450km stran (ker je to izvedljivo z do 4h vožnje kar je še znosno). Tudi če do tja pridem brez postanka, me čaka potem 1x postanek za polnjenje nazaj. Problem? Ne. Samo nepraktičnost in nevšečnost.

Možno. YMMV. Nikjer nisem napisal, da so EVji idealni za vse. Samo svoje izkušnje sem napisal.

Jaz npr. ne hodim na 450km oddaljena letališča. Občasno letim iz Dunaja, ki je 350km stran, pa nimam nobenih težav. Jutri letim iz Zagreba, do kamor imam dobrih 100km, brez polnjenja brez težav pridem dol in nazaj. Pa avto bo lepo ohlajen, ko pristanem. V dizlu imam trenutno spet malo manj kot četrt tanka, tako, da bi se moral vmes na poti ustavljati, ali pa bi moral danes popoldne namensko iti na pumpo.

Pod črto imam problemov in prilagajanja pri EV bistveno manj. Občasen postanek na hitri polnilnici je neprimerno manj moteč kot redno tankanje na pumpah, redni servisi, manj udobna vožnja...

Spet, moje izkušnje z avtomobili, ki jih vozim oz. sem jih vozil v zadnjih 20 letih.

Prevsem pa moraš tam stati kot lipov bog in gledati, kako se polni, ko prideš na vrsto. Ikst že ve, pa se dela, kot da to ne obstaja.

Nikjer nisem napisal, da ne obstaja.

Je pa res, da moje izkušnje še zdaleč niso tako grozne. Pri EV parkiram, priklopim kabel in grem v miru na WC, mogoče po kavo na pumpo ali v trgovino po sendvič. Ponavadi dobim na telefon obvestilo, da ima avto dovolj juica za nadaljevanje poti, preden meni rata spiti tisto kavo.

Pri ICE naredim enak postanek, samo avto se ne polni vmes. Nisem mazohist, da bom vozil po 5-6 ur skupaj v enem kosu.

Zgodovina sprememb…

Na šuko vtičnici z 2kW bo po 8h urah za dobre 100km. V tvojem primeru, ker si na dopustu in greš vsak dan na eno in isto plažo 200m stran, je še to preveč. Za nekoga, ki gre vsak dan na drugo plažo in da ne ravno menjuješ lokacije spanja kot gate vsak dan, pa mogoče ravno ravno zadostuje, ali pa še to ne. Upam, da zmoreš razumeti sedaj. Če ne razumeš, pa bohpomagej. Jaz tebe razumem.

Če imaš tolk preveč časa na dopustu, da se voziš 100 km na plažo v eno smer in si tam od jutra do večera, si boš pa še vzel tistih 20 minut in napolnil na hitri. Kje boš našel hitro polnilnico na otoku? Hja, nisem JAZ tist, ki je prvi začel fantazirat...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

bm1973 je izjavil:

Zakaj bi nekdo, ki oddaja apartmaje, riskiral par tisoč EUR v polnilnico, ki se bo odplačala v 30 letih ?!?!?!?

Meni domacini ki oddajajo govorijo, da brez bazena nimas moznosti oddati za nek spodoben denar danes. In so sli v izdelave bazenov na veliko, kar ni ravno poceni. Zakaj bi bilo s polnilnicami kmalu drugace?

paradajzos ::

In, kaj si zdaj napisal drugače kot jaz?

7 litrov si imel povprečje, od tega velik del avtoceste. Daš na avto trugo in dodaš nekaj mestne vožnje pa 7,5 litrov še malo. Pa ne vem, če si imel avtomatika ali ročnega, tale 8 stopenjski avtomatik od Opla ni ravno briljenten, doda kakšnega pol litra sigurno.

Avtocesta, kjer voziš večinoma 180+ je ugodnost za nižjo porabo? Mislim da ne. Ročni menjalnik (mislim da 6 prestav).

endelin ::

Ne razumem kako kampi nimajo po nekaj hitrih polnilnic ali vsaj takih s 50kw.

endelin je izjavil:

Zakaj bi rabil hitre v kampu? Bolje je vec pocasnih. Gledam zdaj preko aplikacije za kamp (glamping) v blizini, in ima 4 x 22 kW. V tem trenutku zasedeno 50%, pa je vrhunec sezone in bolj poln ne bo od tega.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Na šuko vtičnici z 2kW bo po 8h urah za dobre 100km. V tvojem primeru, ker si na dopustu in greš vsak dan na eno in isto plažo 200m stran, je še to preveč. Za nekoga, ki gre vsak dan na drugo plažo in da ne ravno menjuješ lokacije spanja kot gate vsak dan, pa mogoče ravno ravno zadostuje, ali pa še to ne. Upam, da zmoreš razumeti sedaj. Če ne razumeš, pa bohpomagej. Jaz tebe razumem.

Če imaš tolk preveč časa na dopustu, da se voziš 100 km na plažo v eno smer in si tam od jutra do večera, si boš pa še vzel tistih 20 minut in napolnil na hitri. Kje boš našel hitro polnilnico na otoku? Hja, nisem JAZ tist, ki je prvi začel fantazirat...

Nič preveč časa, samo rad vidim kaj novega. Imaš pa prav, na otokih je hitrih polnilnic malo ali nič. Torej ostane šuko od gazde in računamo, da mu ne bo metalo pancerk ven :)

paradajzos je izjavil:

Avtocesta, kjer voziš večinoma 180+ je ugodnost za nižjo porabo? Mislim da ne. Ročni menjalnik (mislim da 6 prestav).

Na avtocesti ne voziš večinoma 180+. Mogoče kdaj pelješ 180+, povprečna hitrost je pa mogoče dobrih 100-110kmh.

endelin je izjavil:

Na destinacijah ne rabiš hitrih polnilnic. Veliko ceneje in lažje je postaviti navadne AC polnilnice, ki polnijo z 11kW (oz. nekateri avtomobili omogočajo 22kW AC polnjenje).

To pa večinoma že imajo.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Kaj? Dajmo tole malo razdelati.

1. Zakaj rabiš doma 3f polnilnico, če imaš problem z baterijo na dopustu? :) WTF :)

2. Zakaj bi rabil SE + hranilnik? O kakšni seamless izkušnji govoriš? Če si priklopljen na omrežje je izkušnja popolnoma ista. Isti kabel štekaš v avto. Pomoje si nekaj pomešal pojma.

3. Top shit dinamična polnilnica s profesionalno montažo vred te stane toliko kot tavelik servis na dizlu. Navadno 3f polnilnici, ki jo vklopiš v 3f 5 polno vtičnico dobiš za 100-150€.

4. Investicija v avto je sicer tvoja stvar. Jaz avta nimam primarno za to, da šparam. Če bi hotel šparati, bi si kupil nekaj rabljenega za 6 jurjev. Če že kupuješ avto v tem rangu, je pa EV definitivno precej cenejši od primerljivega ICE. Če lahko polniš doma, pa se mu moraš tudi veliko manj prilagajati.

No pa dejmo razdelati.

1. Predvidevam, da si samo slabo prebral. Kdo je pa pisal, da imam problem z baterijo na dopustu? Napisal sem "doma" :) ampak mi je jasno, da bi se manj ciklali, če bi boljše bral :)

2. Ker za pravo seamless izkušnjo ti ne sme biti ovira blok 1 :) predvidevam, da se tega sedaj, brez hranilnika izogibaš kot hudič križa?

3. Ja sigurno da je dinamična polnilnica prva izbira, ali pa delaš ročno

4. Dokler so subvencije, morda res, pa še to ne kar v splošnem.
««
1282 / 1284
»»