Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

jernejl ::
Očitno imaš vročino, da bluziš o relativnosti. Če se pelješ na drugo črpalko, kjer ni gužve, si prihranil čas za čakanje v gužvi.Samo točenje traja manj kot dve minuti,Tankam spotoma. Tako kot ti.
5 minut. 800 km. Realnih.
Mogoče. Mogoče si eden redkih, ki plačujejo s kartico zunaj na terminalu. V povprečju je čas, ki ga porabiš za tankanje precej daljši od 5 minut.
tako da bo 5 minut bo kar realno, če se ne obiraš.
Če plačaš s kartico na točilnem mestu, je še malo hitreje; če greš na blagajno in je kdo še pred tabo, pa malo počasneje.
Če je gneča, kar je silno redko, odpelješ naprej in urediš na naslednji črpalki, ker je doseg ICE dovolj velik in črpalke dovolj pogosto posejane, da je to praviloma mogoče. Pri EV je to nekoliko težje.
Seveda, ko pa zaradi gužve na eni črpalki voziš na drugo, se čas zamrzne in v skladu z retivnostjo teorijo na drugo črpalko prideš prej, kot si zapustil prejšnjo.
Če pri ICE začneš razmišljati o obisku črpalke takrat, ko je kazalec nekje na 1/8, to pomeni še okrog 100km preostalega dosega, v tem času se bo vsak civiliziran človek peljal mimo nekaj drugih črpalk.
PS pišeš stvari, kot da bi lastniki EV padli z planeta Indija Koromandija in ne bi prej 20, 30, 40, 50... let vozili ICE.Pozdravi domače v Indiji Koromandiji in jim zaželi vse dobro!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

Utk ::
Meni se še ni zgodilo da bi ostal nekje ali brez bencina ali brez elektrike. Nekaterim se pa to redno dogaja. Ne glede na pogon. Nekateri celo vlačijo kante goriva v prtljažniku, čeprav ne grejo izven civilizacije...

alekskac ::
Ne boš verjel, jaz mam tud za bencinarja kantice za "polnjenje" doma. Nekdo vsake dva ali tri mesce pozabi tankat. Tud je že sosed prišel v nedeljo popoldne, enkrat je pršla mama na obisk pa pozabla da ni tankštele čez cesto. Ženi je crknla žarnička ki osvetljuje cager za gorivo na armaturki, smo že dvakrat doma "polnili" njen avto preden se je popravlo. Do prve pumpe mamo 13 km, ampak je zaprta ob nedeljah in praznikih, ob sobotah pa zaprejo ob enih popoldne. Tko da mam vedno vsaj dve kantici doma. Če ne drugač pa porabim za košnjo (kosilnica je tud še prdula). Če bi se vozili (in kosili) na elektriko, ne bi rabil skrbet za to, štekdoze mam vsepovsod.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

iKst_ ::
Ampak po drugi strani mi tudi dizel ne pije 4,5 ampak več kot 2x toliko.
Kaj pa voziš?
Nissan Pathfinder, Land Rover Disco 3. Ta dva sta precej požrešna, oba porabita krepko čez 10. En je na mud terrain en na all terrain gumah.
Ampak tudi bolj primerljivi avtomobili porabijo podobno. Pri hiši je npr. Rav4 2.0 bencinar, ki ima povprečje čez 10 (veliko mestne vožnje). Pa je dimenzijsko primerljiv z Model Y.
Saj ni neke znanosti. Povprečen SUV ali crossover z malo močnejšim 2.0 dizlom in avtomatskim menjalnikom porabi povprečno cca. 7 litrov +- pol litra. Če greš na spritmonitor in pogledaš razne Tiguane, Škode, BMW X3, Hyundaje, Kie itd. je povsod povprečje tam nekje, raje pol litra več.
So pa seveda tudi ekstremi. Če si doma 3 minute od avtoceste in voziš 110kmh po ravnem bo poraba ustrezno nižja. Zato je tudi računica pri vsakem drugačna.

pegasus ::
Xiaomi YU7 ... mnenje?
Meni je odbijajoče prav vse, od zunanjosti do notranjosti. A verjamem, da bo globalni hit.
Meni je odbijajoče prav vse, od zunanjosti do notranjosti. A verjamem, da bo globalni hit.

Gambino ::
Xiaomi YU7 ... mnenje?
Podobno odbijajoče kot so Tesle, kjer je kinder jajček plastika bolj kvalitetna in sestavljena, kot so vse tesle od 3 do S!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gambino ()

Gregor P ::
Če bo pocen, bo hit; če ne, pa ne bo.

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Če bo pocen, bo hit; če ne, pa ne bo.![]()
Kako misliš "bo hit". V prvih urah so dobili 300.000 preorderjev.
Xiaomi YU7 ... mnenje?
Podobno odbijajoče kot so Tesle, kjer je kinder jajček plastika bolj kvalitetna in sestavljena, kot so vse tesle od 3 do S!
Huh? Verjamem, da imate nekateri več izkušenj s kinder jajčkami kot z dejanskimi avtomobili, ampak vseeno ni treba delati bedaka iz sebe s takimi izjavami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

... a to 300k v državi z 1,4 milijarde prebivalcev, ali še širše? :-)

codeMonkey ::
Zanimivo. Meni sta oba njihova produkta ena najlepsih med EV. Ceprav, originala (Taycan in Purosangue) sta vseeno visje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

Pa za enega itak nimas sans ce te ni ze kdo poklical :) No, enega pa si kupil, da te je nekdo poklical :)

DamijanD ::
A se samo meni zdi ali so cene rabljenih EVjev v Sloveniji povsem nerealne? Kako imajo lahko rabljeni, nekaj let stari 40kWh leafi in 35kWh egolfi višjo ceno od novih 40kWh avtov (inster, R5, razni kitajci...)?

alekskac ::
Sej ne vem če se res proda po tej ceni. Moja žena je kupla avto, oglaševan za 3.5K, nazadnje za 2.5K€ (ICE avto). Pogajanje za rabljen avto začni tam, kjer se ti zdi da bi cena morala biti, glede na starost in ohranjenost. Nič ni narobe če odkorakakš od avta če se ne zmeniš pametno. Pleha je na trgu tok da se drek dela.

a_borlak ::
eGolf je Golf, kaj ni jasno? :D
Sicer pa cene rabljenih EVjev so pri nas rahlo izkrivljene na račun subvencije za uvožene rabljene, kar je na koncu dobro za kupca. Pogledaš cene novih podobnih, odšteješ subvencijo, potem pa klasika, leta, kilometri oz. pri EVju velikost baterije. Razni C-Zero/Ioni bi vsi morali biti že davno pod 4k, pa jih še vedno prodajajo po 5-7k (optimisti), podobno Leafi prve generacije, pri katerih si lahko 100%, da je baterija problem na dolgi rok. Zoe odnese malo bolje, te se s 40kWh lastniško baterijo za spodobno ceno že kar splača kupiti (pod 9k bi nekako rekel), bo pa Leapmotor T03 kar naredil štalo pri malih avtih, ker 11k cena po subvenciji. Je pa to res majhen avto. Me prav zanima, če bodo Dongfeng Boxu kaj korigirali cene, že trenutno je zadeva predraga.
Sicer pa cene rabljenih EVjev so pri nas rahlo izkrivljene na račun subvencije za uvožene rabljene, kar je na koncu dobro za kupca. Pogledaš cene novih podobnih, odšteješ subvencijo, potem pa klasika, leta, kilometri oz. pri EVju velikost baterije. Razni C-Zero/Ioni bi vsi morali biti že davno pod 4k, pa jih še vedno prodajajo po 5-7k (optimisti), podobno Leafi prve generacije, pri katerih si lahko 100%, da je baterija problem na dolgi rok. Zoe odnese malo bolje, te se s 40kWh lastniško baterijo za spodobno ceno že kar splača kupiti (pod 9k bi nekako rekel), bo pa Leapmotor T03 kar naredil štalo pri malih avtih, ker 11k cena po subvenciji. Je pa to res majhen avto. Me prav zanima, če bodo Dongfeng Boxu kaj korigirali cene, že trenutno je zadeva predraga.

hojnikb ::
subvencija za rabljene je zgolj za uvoz oz. tiste, k jo novi se niso porabl...
#brezpodpisa

damirj79 ::
Xiaomi YU7 ... mnenje?
Včeraj videl Tesla Y 2025. Na slikah kar lepa, v živo grdoba.

Alexius Heristalski ::
Vsi SUV so grdobe. Znotraj svojega grdega razreda pa izgleda povsem v redu.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Škoda je debatirat o lepoti. Ljudje imamo različne okuse.
Prodajne številke kažejo, da je Model Y kot celota očitno všeč kar nekaj ljudem, glede na to, da je 2 leti zapored bil najbolj prodajan avto na svetu. Nov model pa tudi lepo sledi trendu.
Za tega Xiaomija lahko rečemo podobno. 300k+ preorderjev - Očitno oblika ni problem.
Prodajne številke kažejo, da je Model Y kot celota očitno všeč kar nekaj ljudem, glede na to, da je 2 leti zapored bil najbolj prodajan avto na svetu. Nov model pa tudi lepo sledi trendu.
Za tega Xiaomija lahko rečemo podobno. 300k+ preorderjev - Očitno oblika ni problem.

Ok do danes bi jih moralo biti že čez milijon, ker ne pozabimo: Kitajska, 1,4 milijarde ljudi).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Ne vem koliko jih je do danes, dvomim, da gre število preorderjev gor linearno.
Kaj točno želiš povedati s to Kitajsko in 1,4 milijarde ljudi pa ne vem. Proizvajalci lahko skačejo od veselja, če prodajo 300k primerkov modela na leto tudi, če prodajajo globalno. VW je lani prodal cca. 2x toliko vseh EVjev skupaj po celem svetu.
Ko bo Xiaomi odprl prodajo v EU, bo številka samo še večja.
Kaj točno želiš povedati s to Kitajsko in 1,4 milijarde ljudi pa ne vem. Proizvajalci lahko skačejo od veselja, če prodajo 300k primerkov modela na leto tudi, če prodajajo globalno. VW je lani prodal cca. 2x toliko vseh EVjev skupaj po celem svetu.
Ko bo Xiaomi odprl prodajo v EU, bo številka samo še večja.

kow ::
Tezko je interpretirati stevilo preorderjev, ce zraven ne prilozim razlage kaj tocno preorder. Je vsak polozil 100e ali 1000e ali samo poslal mail?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Lei Jun, founder and CEO of the electronics-turned-car company, said he was astonished by the reaction from customers.
"My goodness, in just two minutes, we received 196,000 paid pre-orders and 128,000 lock-in orders," Lei said in a video distributed after the vehicle's launch on Thursday night.
Paid pre-order: 5000 yuan (700 USD), refundable v 7 dneh
Lock-in: 20000 yuan (2800 USD), non-refundable

kow ::
Tnx. To so potem resni preorderji. 130k jih je prakticno garantiranih, pa tudi ostalih skoraj 200k, bodo verjetno v velikem delezu izvedeni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

UkrFTW!! ::
Kaj je fora toplotnih črpalk? Če ima avto kompresor za klimo, zakaj rabi še kompresor TČ? Načeloma je to isto kot pri klima napravi doma, obrne štiripotni ventil in greje, ga obrne ponovno, hladi... Dva kompresorja najbrž nima, da pa bi za štiripotni ventil zaračunali jurja....
NOOB- saj imajo ev klime, ki hladijo, ne da bi rabiš še TČ?

telexdell ::
Kaj je fora toplotnih črpalk? Če ima avto kompresor za klimo, zakaj rabi še kompresor TČ? Načeloma je to isto kot pri klima napravi doma, obrne štiripotni ventil in greje, ga obrne ponovno, hladi... Dva kompresorja najbrž nima, da pa bi za štiripotni ventil zaračunali jurja....
V teoriji imaš povsem prav, v praksi pa mora klima pokrivato razliko mogoče 20°C, toplotna črpalka pa mogoče 40°C. Da je ustrezna moč za ogrevanje mora posledično biti večja, za kar je potrebno več materiala, več plina, več prostora za namestitev...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

hojnikb ::
ali pač daš isti kompresor in flikaš razliko temparatur z ptc grelcom, k sama tč ni več efektivna...
#brezpodpisa

ali pač daš isti kompresor in flikaš razliko temparatur z ptc grelcom, k sama tč ni več efektivna...
Klima mi dela do -25°C, toplotna črpalka mi dela do -35°C. Pa imata takrat COP večji od 1. Torej TČ v EV porabi manj štroma kot Joulov grelec. Še posebej če zajema odpadno toploto od elektromotroja, baterije in prezračevanja kabine.

Obstajajo tudi patenti (Denso) da se elektronika, torej inverter kompresorja uporabi v obratni smeri kot ac-dc pretvornik za onboard charger vozila. Ceprav bi bil v tem primeru predimenzioniran (pri 11 kw) ker je potreba za HVAC nekje trikrat manjsa. Vem, ker sem nekaj let (5-6) zamudil z idejo :)
Zgodovina sprememb…

a_borlak ::
Subvencija za rabljene uvožene je trenutno za mlajše, kot 2021/11, se pa to zna hitro spremeniti, se pravi da bodo šli na 2022/11. Če bi imeli malo pameti, bi rekli 3 leta pred prvo registracijo v Sloveniji in stvar rešena.

codeMonkey je izjavil:
Obstajajo tudi patenti (Denso) da se elektronika, torej inverter kompresorja uporabi v obratni smeri kot ac-dc pretvornik za onboard charger vozila. Ceprav bi bil v tem primeru predimenzioniran (pri 11 kw) ker je potreba za HVAC nekje trikrat manjsa. Vem, ker sem nekaj let (5-6) zamudil z idejo :)
Ko sem bil pred nekaj desetletji na začetku profesionalne poti sem na nekem seminarju slišal, da o še tako čudni ideji po svetu neodvisno eden od drugega a sočasno razmišlja vsaj 5 ljudi. Danes v dobi internete in družbenih omrežij je ta številka verjetno še višja. Zato niso zastonj že stari ljudje pravili, da cagav fant ni nikol pri punci spal.
Oz- če oklevaš, spiš sam ali registrira patent nekdo drug

Itak. Razmisljati o tem v 2018 je bilo ze precej prepozno :)
Zgodovina sprememb…

Pri res poceni sistemu ne (ker bi odklopil motor), drugace pa bi lahko preklapljal oz. mogoce kako drugace, ampak tu bi pa tudi jaz moral do kolega na debato :)
Zgodovina sprememb…

Ne moreš malo polnit malo ne polnit. Če avto prekine polnjenje, ti vsaj javna polnilnica zelo verjetno ne bo nazaj zaštartala (brez da fizično izštekaš kabel in ga nazaj vtakneš).
Edino če bi ac speljal direktno na kompresor, samo potem bi moral bit pač 230V, kar po defaultu najbrž ni.
Edino če bi ac speljal direktno na kompresor, samo potem bi moral bit pač 230V, kar po defaultu najbrž ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Verjetno ja, ne vem. Bi pa slo na vticnici doma recimo. Vprasanje ce ima se smisel ko zakompliciras elektroniko. Tako da zna biti ta resitev v kaksnem res poceni avtu. Ali pa da se uporabi kar pogonski inverter, spet pri nekem malem mestnem vozilu, z npr. okoli 22 kW moci.
Zgodovina sprememb…

Taki poceni itak nimajo 3f faznega polnjenja, tako da to bi malo poenostavilo. Samo kompresor bi moral bit tudi 230v.
Ko polneš doma klime res ne rabiš.
Ko polneš doma klime res ne rabiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

borisk ::
Xiaomi YU7 ... mnenje?
po mojem lep in dober EV, sem prilepil par mesecev nazaj nekaj slik. problem je da jih v EU še nekaj let ne bomo videli, ker jih ne uspejo dovolj narediti za svoj trg. kljub temu, da so dostavavili že 260k SU7, v zadnjih mesecih po 20k na mesec, jih še vedno več prodajo kot naredijo. Če primerjamo začetke tesle in xiaomija, so na boljšem, kar se tiče pa izkušenj z množično industrijsko proizvodnjo, pa še vedno jamrajo glede scale upa...

Ta reč mi je vizualna definicija DOA - dead on arrival. Kdo se spomni narest prekrižane luči, to je kot x.x emoji ali v stripih, vsekakor nič dobrega ...

Da, saj sem rekel da bo hit. Ker folk je pač mentalno crknjen ... čudovita ilustracija ;)

BigWhale ::
Škoda je debatirat o lepoti. Ljudje imamo različne okuse.
Ce bi gledali samo prodajne stevilke potem bi lahko rekli, da so Corolla, F-150, in Golf trije najlepsi avtomobili na svetu. :>
Men se zdi, da najbolj prodanih avtomobilov ljudje ne kupujejo zaradi izgleda. Morda kdo, vecina pa sigurno ne.

borisk ::
Ta reč mi je vizualna definicija DOA - dead on arrival. Kdo se spomni narest prekrižane luči, to je kot x.x emoji ali v stripih, vsekakor nič dobrega ...![]()
ne vem kaj manjka lučem (razn to da polno prižgane so zelo podobne taycanu, dnevne so pa samo črte)
za aptero še nisi zihr kakšne boš dobil...