Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
MikeRotch ::
Veliko PHEVov nima vodno hlajene in ogrevane baterije. Tudi pri tistih, ki imajo vodno hlajenje in ogrevanje, to pogosto ni najboljše.
billy ::
Ja, ker so slabo narejeni oz čimbolj poceni. Namreč proizvajalci jih delajo le zaradi co2 kuponov, da ne dobijo kazni.
J.McLane ::
Majhna baterija bo vedno bolj obremenjena če mora premikat po cesti isto maso, vodno hlajenje je bolj obliž na rano.
Če ima PHEV 17 kWh baterijo in v EV zmore 100 kW, v prometu to pomeni 10-20 kW povprečje (1 C), z občasnimi dogotrjanimi močmi tudi po 50 kW (3 C), par sekundne pa 100 kW (6 C).
Pri EV s 60 kWh so te obremenitve bistveno manjše (0,3 C, 0,8 C, 1,7 C).
Potem je ciklanje po 200.000 km bo PHEV imel na bateriji 2000 cikov, EV pa samo 567.
Če ima PHEV 17 kWh baterijo in v EV zmore 100 kW, v prometu to pomeni 10-20 kW povprečje (1 C), z občasnimi dogotrjanimi močmi tudi po 50 kW (3 C), par sekundne pa 100 kW (6 C).
Pri EV s 60 kWh so te obremenitve bistveno manjše (0,3 C, 0,8 C, 1,7 C).
Potem je ciklanje po 200.000 km bo PHEV imel na bateriji 2000 cikov, EV pa samo 567.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
pegasus ::
Praktično vprašanje: kupuješ EV in zaradi Muska nočeš Tesle, kdo so potem #2 in #3 opcije? Korejci? Polestar?
Praktično vprašanje: kupuješ EV in zaradi Muska nočeš Tesle, kdo so potem #2 in #3 opcije? Korejci? Polestar?
https://www.theguardian.com/technology/...
Praktičen odgovor: Pozabiš na Muska in kupiš tisto kar je najboljše za tvoj usecase in v tvojem budgetu. Sicer lahko vedno najdeš moralne pomisleke. Henry Ford je bil naci simpatizer, VW je praktično Hitlerjev pet project, BMW je delal motorje za naci letala, Japonci so še danes vpleteni v en kup škandalov, Hyundai vodijo kriminalci...
Za kak bolj pameten odgovor pa povej kaj več. Budget, pričakovan način uporabe, želje, nov/rabljen...
Za kak bolj pameten odgovor pa povej kaj več. Budget, pričakovan način uporabe, želje, nov/rabljen...
codeMonkey ::
Saj ni trojka edini produkt Tesle...še imaš CT, model S in model X .. kaj pa vemo s katerim bi se naj OP primerjal...
Pa glede na prodajne številke bi rekel, da je tesla najbolj poznana po modelu Y in ne trojki.
Pa glede na prodajne številke bi rekel, da je tesla najbolj poznana po modelu Y in ne trojki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: billy ()
codeMonkey je izjavil:
Aptera, itak. Zagotovo edini, ki niso pokvarjeni.To absolutno :) Ampak iščem nekaj za premostit čas, preden pride Aptera v EU. Moja pričakovanja so enostavna - v avto moram brez težav spravit 1.8m dolgo trugo (2m je dodaten plus) in potovanja po celi Evropi (od Finske do Portugalske, od UK do Grčije) morajo biti smooth. Idealno, če lahko avto na destinaciji služi kot prenočišče. Keš ni problem, ampak v pleh raje dam 10k kot pa 30k. Več so vredna samo vozila, ki niso iz pleha.
Magic1 ::
Še vedno je EV6 neskončno bolj primerljiv s Y, kot spring. V bistvu je EV6 nek hibrid med 3 in Y.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Gregor P ::
ID.buzz potem, če je popotnik.
... z največjo možno baterijo, ker če ne boš bolj malo potoval.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
kow ::
Korejca ne smete kupit, ker jim firme vodi par druzin. Ce isces razlog, ga bos nasel - zlahka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
codeMonkey je izjavil:
Aptera, itak. Zagotovo edini, ki niso pokvarjeni.To absolutno :) Ampak iščem nekaj za premostit čas, preden pride Aptera v EU. Moja pričakovanja so enostavna - v avto moram brez težav spravit 1.8m dolgo trugo (2m je dodaten plus) in potovanja po celi Evropi (od Finske do Portugalske, od UK do Grčije) morajo biti smooth. Idealno, če lahko avto na destinaciji služi kot prenočišče. Keš ni problem, ampak v pleh raje dam 10k kot pa 30k. Več so vredna samo vozila, ki niso iz pleha.
Za 10k ne boš dobil nič primernega. Rabljenega Leafa, ki ni ravno autobahn bomber.
Tudi za 30k bo precej kompromisov, če želiš kolikor toliko udobno potovati na daljše razdalje.
Kalibri ::
Danes sem gledal dve tesli, kako sta druga za drugo vozila po AC za tovornjakom.
Avto za 40+k in se vozi ko navaden yugo. Ko je ena nato prehitevala tovornjak, je to trajalo in je takoj bila vrsta. Kljub številnim polnilnicam in seveda kolonah na njih.
In tole je reklama za EV.
Avto za 40+k in se vozi ko navaden yugo. Ko je ena nato prehitevala tovornjak, je to trajalo in je takoj bila vrsta. Kljub številnim polnilnicam in seveda kolonah na njih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
Taksne zgodbe so nesmiselne. Sem se nickolikokrat vozil za SUV mercedesom za 80k ali vec. Lastnik pa potem cez lezecega policaja s 5km/h.
Kako nesmiselne, če pa se dogajajo? In to kar pogosto. Tesla za 40+k in s hitrostjo tovornjaka po AC.
In to dve. Običajno samo eno vidim za tovornjakom, prehiti me itak nobena ne.
In to dve. Običajno samo eno vidim za tovornjakom, prehiti me itak nobena ne.
Mene je pa zadnjic Tesla za 40+, prehitela s kaksnimi 150km/h. Kaj je tvoja poanta? Da opazis samo tisto kar te zivcira?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Ne, bi kupil EV, pa mi to ne sede dobro. Če še tesla vozi za tovornjakom, kako šele ostalo, ker je menda vse slabše.
Utk ::
Če te kdo sili kupit, iztegni pest in ga kresni po gobcu.
Če hočeš na vsak način kupit nekaj kar ti ne paše, iztegni pest in se s svojim gobcem zaleti v njo.
Te še kaj zanima?
Koliko jokanja bomo morali še poslušat? Pa v čem je sploh problem? Vozi tega dizla, če te pa na AC ovira nekdo, ki se vozi 90, well...kakšno sranje šele ti potem voziš, da ne moreš tega prehitet?
Če hočeš na vsak način kupit nekaj kar ti ne paše, iztegni pest in se s svojim gobcem zaleti v njo.
Te še kaj zanima?
Koliko jokanja bomo morali še poslušat? Pa v čem je sploh problem? Vozi tega dizla, če te pa na AC ovira nekdo, ki se vozi 90, well...kakšno sranje šele ti potem voziš, da ne moreš tega prehitet?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne, bi kupil EV, pa mi to ne sede dobro. Če še tesla vozi za tovornjakom, kako šele ostalo, ker je menda vse slabše.
Če prav razumem. Ti bi kupil avto, ampak te moti, da nekdo drug v podobnem avtu vozi 90 po avtocesti?
Slabo razumeš.
UTK pravi, da naj gonim dizla dalje. Ta starega. Verjetno ima prav.
V čem pa je potem problem teh EVjev, ki vozijo za tovornjaki? Zakaj tebe moti kako nekdo drug vozi?
krucymucy ::
Danes sem gledal dve tesli, kako sta druga za drugo vozila po AC za tovornjakom.
Joj no.
Jaz sem pa vozil ~200km/h glede na števec z dizlom in sem se moral umakniti Tesli Y ker mi je blendal zadaj.
Sem upal da mu bo baterije zmanjkalo, pa mu je ni.
Ne, ni izmišljen dogodek, pač nekje od Augsburga proti Minhnu je bilo to.
Te tvoje zgodbice lahko tudi zase zadržiš.
Lahko cepetaš še naprej, ampak EV-jev bo vedno več, dokler ne bodo samo še EV-ji.
Pithlit ::
V čem pa je potem problem teh EVjev, ki vozijo za tovornjaki? Zakaj tebe moti kako nekdo drug vozi?
Me ne moti. Briga me, kako vozijo. Implicira pa določene zaključke.
A taiste zaključke kot to da so vozniki BMW-jev navadni arogantni bedaki ki vozijo s kupljenimi izpiti? Pa vsi k Dacie vozijo so navadni reveži? Pa sam budale vozijo italijanske avte ker itak vsi vemo da se kvarijo vsakih 10km.
A takšne zaključke? Bravo. Super si. Najbolš da kar uno golf dizelco furaš, ker to je edini taprav avto ki se nikoli ne kvari in ga pravi deci vozijo.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
A takšne zaključke?Ne. Je pa zanimiv način razmišljanja. Vendar ne.
Aha. Kakšne zaključke pol implicira to da nekateri teslaši vozijo za kamioni?
Ali, drugače povedano, kakšen zaključek lahko potegneš iz tega da se jaz sredi noči s šihta po regionalki vozim s tempomatom na 70? Z ICE avtom, pa tudi pod razno nisem najpočasnejša...
Life is as complicated as we make it...
paradajzos ::
od vseh "lastnikov" je musk še najmanj sporen....
Itak, samo Evropo hoče razbit, pa kaj bi to…
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
Kebo ::
Jst sm pa ta tedn dobu Citoroena C3, ta osnovno verzijo. Zaenkrat kar zadovoljen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kebo ()
BigWhale ::
Hehe 40 minut cakanja na polnilcici, waste od money and time. To je res samo za intuziaste. Good luck ce imas otroke v avtu :D
Dvakrat bi se ustavil tudi ce bi bil z bencinarjem. Zakaj bi se sekiral zaradi tega? Morda bi stal kaksnih 15 minut manj casa. Na dopust se me se NIKOLI ni tko mudilo, da bi mi 15 minut predstavljal problem.
In 15 minut cakanja pomeni 50 EUR prihranka pri gorivu. Ni dosti sluzb, kjer te placajo 200 EUR na uro, ce pa imas taksno sluzbo, pa cestitam!
Me EV niti ne zanima.
Trenutni EV nikoli ne bo tako udoben kot ICE.
Trenutni EV je v vecini primerov bistveno bolj udoben kot ICEV. Potencialno neudobje se ti lahko zgodi dvakrat na leto, ko gres na daljso pot na dopust, pa se to ni nujno. Za vse ostale dni je EV toliko bolj udoben pri splosni uporabi, da tistih nekaj postankov na polnilnicah ze prezivis.
Jaz sem na letni ravni prihranil 3000 EUR, strgala za led sploh nimam, poleti pa sedem v ohlajen avto. To me me stalo 45 minut postankov, na poti na dopust. Ce je to suzenjstvo avtomobilu, potem ga bom se naprej podpiral.
paradajzos je izjavil:
6 ur do Splita ponoči? OMG, to je pa precej švoh, dejansko že ločitveni teritorij
Je kr hudo brat take stvari ... Dandanes so ljudje v resnicno zanic zvezah, ker jih ena pot na dopust privede v locitven teritorij. Kr zalostno.
Kebo ::
Vzel sem C3 You, doplačal sem za 11kw polnjenje, vse skupaj je prišlo 25.200 EUR s tem da sem vzel na 3 leta lizing, za katerega ti dajo 1.500EUR popusta tk da po 3 letih me bo stvar prišla 25.700EUR - 7200EUR subvencije, torej okoli 18.500EUR. Pelje se super, res je udoben, pospeški so pri nizkih hitrostih ok, pol nad 100 kmh ni pa nič posebnega. Tale osnovna verzija je precej špartanska, v bistvu dobiš samo ročno klimo, tempomat in pa 2 bluetooth zvočnika, ampak za spotify bo ok. Maš preko telefona potem še neke dodatne funkcije, statistiko, itd. ampak si nisem uspel tega še zrihtat. Mal so tele funkcije za prehitro vožnjo in nenamerno menjavo pasu nadležne, ker tudi če jih izklopiš, se drugič ko ga spet užgeš same nazaj vklopijo. Polni se hitro, do ene 85% s polnimi 11kw, pol pa mal zmanjša, ampak ne velik. Ni pa najbolj varčen, ker je kar precej škatlast tako, da doseg zdej ko je minus zunaj je tam okoli 200km max, sem ga pa vozil do sedaj samo po avtocesti, mogoče bo na regionalkah doseg kaj boljši. Jaz imam do šihta dobrih 100km tako da ga bom moral verjetno vsak dan polnit, ampak imamo tam zastojn ool ilnice, tako da mi to ne predstavlja neke velike ovire.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kebo ()