Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Sam se spomnim, je bilo zelo malo birokracije, ampak običajno celotno kupnino poravnamo v gotovini oz. preko bančnega nakazila.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Mikrohard ::
Eno vprašanje za tiste, ki resno razmišljate o nakupu Tesle. Kje nameravate avte servisirat? Pa ne me sedaj označit za "EV haterja". Jaz bi z veseljem imel EV-ja. Ampak trenutno bi bila to Kona (če bi imela bolj normalno ceno za tako velik avto). Ampak Tesle pa trenutno ne bi upal kupiti... pa niti ne zaradi kvalitete izdelave... ampak zaradi neobstoječe servisne mreže v naši bližini... pa še ta servisna mreža, ki obstaja (daleč od nas) naj bi bila močno preobremenjena in posledično počasna.
Utk ::
Prodaja avtov se bo spremenila s teslo ali brez nje. V Indiji vsak avto, tudi za 7 jurjev, prevzameš tako, da naredijo cel cirkus iz tega, pri nas traja 5 minut, in vsi bi bili še bolj veseli, če bi trajalo tolk da potegneš kartico. V Nemčiji bo lidl prodajal bmwvje...
Aha malo morgen. Pred štirimi meseci sem kupil nov avto. Podpisat sem moral enih 200 strani papirjev ter se 4-krat oglasit na avto hiši, da sem ga končno lahko odpeljal.
Jaz sem bil v AH dvakrat, ko sem ga naročil in ko sem ga prevzel, papirje sem dobil dan prej na mail, prek interneta zrihtal zavarovanje, drug dan registracijo in prevzem v 5 minutah.
Kredit je pa druga stvar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
pegasus ::
Lušten post: https://cleantechnica.com/2019/03/02/o-...
Verjamem da ga bodo mnogi dojeli kot trolanje.
... kako star pa je članek, da mora nekam vstavljati ključe, da lahko odpre oz. vžge avto?!? ... pa piše o nekem Teslinem modelu 3 za 27k dolarjev; kakšna različica je to?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
PrimoZ_ ::
Navadno pretiravanje, avtor samo izpade patetično.
Večkrat tedensko vozim egolfa pa neke hude razlike med spodobnim ice ne vidim.
MrNighthawk ::
... kako star pa je članek, da mora nekam vstavljati ključe, da lahko odpre oz. vžge avto?!? ... pa piše o nekem Teslinem modelu 3 za 27k dolarjev; kakšna različica je to?
I can feel the money being sucked out of my pocket.
Jaz se počutim isto, ko ti želijo prodat avto srednjega razreda za 60k
Temu nikakor ne morem rečt "lušten post" :D
1x do 2x na tedne se vozim z EVjem in kakšne 3-4x z ICE. Edino kar je drugače je pospešek.
Ampak tudi, ko sem nekaj dni nazaj peljal 20 let starega Cliota ni bilo nobenih opisanih problemov iz posta. 10 let nazaj sem vžgal ICE na ključ in sovoznik zraven mene ni čutil vžiga.
Glede na to, da je avto founder EVobsession.com ne moreš takšnega mnenja jemat resno ker človek ne more bit objektiven.
RedDrake ::
Lol.
Debilni milenijci.
Da je 2018/2019 Hyundai bencinar glasen in smrdi in je "1910" tech ...
Absolutno ni tih, in zagotovo oddaja pline, ampak smrada jaz pri modernih vozilih med vožnjo še nisem uspel opaziti. (Pa sem reden gost mojega vikenda na Pokljuki, kjer _NI_ mestnega "smradu" ali karkoli podobnega če bi kdo rad trdil kaj v to smer).
Še moj 28 let star Renault 5 (s povprečno prevoženo razdaljo le 800km letno) med vožnjo ne smrdi, če nisi glih debil pa ročko za "zaug" narobe nastaviš.
Razlika med 2019 ICE (ki ni ravno dacia za 5k v Indiji) in 2019 EV je manjša kot razlika med 1990 ICE in 2000 ICE in dalje 2010 ICE.
V Jugi smo se po LJ vozil s busi, kjer bi zagotovo rabil čepke za ušesa, če bi zadaj kjer je bil motor preživel več kot tistih 20-30 minut. Vsakič ko je bus stal se je treslo, kot da je potres, ipd ... Pa je bil to 1970-1980 tech.
Danes v modernem ICE busu ne opazim več razlike proti recimo električni troli iz salzburga. Kvečjemu je whine elektro motorja bolj moteč.
Btw, točno tak članek je enkrat že bil objavljen, se spomnim W1 orgazmiranja nad njim, kako je to to, EV je zmagal!
Tesla je spet v težavah, pa je potrebno mal pumpat dobre novice in mnenja.
WhiteAngel ::
Lol.
Debilni milenijci.
Da je 2018/2019 Hyundai bencinar glasen in smrdi in je "1910" tech ...
No, korejski turbo bencinarji so res glasni in tresejo. Vem, ker 2x letno vozim novega testnega za nadomestek, ko imam servis mojega NA bencinca. Smrdi pa vsak ICE avto, se posebej, ce je mrzel in vozis vzvratno.
WhiteAngel je izjavil:
No, korejski turbo bencinarji so res glasni in tresejo. Vem, ker 2x letno vozim novega testnega za nadomestek, ko imam servis mojega NA bencinca. Smrdi pa vsak ICE avto, se posebej, ce je mrzel in vozis vzvratno.
Za 1.0 T-GDI je to res, kar pišeš, ampak tega motorja v USA ni. 1.4 T-GDI nimam osebne izkušnje, ampak po review-ih po netu ni videti, da bi bili glasni)
V USA ima elantra drugače 2.0 NA bencinski motor.
Ki je, ko sem ga jaz vozil v i40, bil zelo tih in tresenja se ni občutilo.
Je pa res, da v USA ta elantra stane $14k-$18k, tisti i40 je bil pa 30k EUR, ampak vseeno ...
In spet, tip primerja avto za ~$15k z avtom, ki je bil $45k+. Tak avto mora oddelat 500kkm+, da bo TCO sploh primerljiv.
Smrad je, ampak ga razen v tvojem specifičnem primeru (mrzel in rikverc) ne boš zaznal, ker je koncentracija izjemno nizka. Še enkrat, milenijci pač, ki niso od blizu videli vozila iz 80-ih ali 90-ih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
svit ::
Medtem, ko tukaj ugotavljate da ICE avtomobili ne smrdijo, resne študije ugotavljajo število prezgodnjih smrti zaradi njihove uporabe...Konzervativna ocena je 385k mrtvih v letu 2015 zaradi ICE izpuhov.
Ne klikat, če si funkcionalno nepismen.
Ni ideje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: svit ()
Medtem, ko tukaj ugotavljate da ICE avtomobili ne smrdijo, resne študije ugotavljajo število prezgodnjih smrti zaradi njihove uporabe...Konzervativna ocena je 385k mrtvih v letu 2015 zaradi ICE izpuhov.
Ne pisat neumnosti, če si sam funkcionalno nepismen (dobro preberi še enkrat kaj sem napisal).
Pa, da malce razbijemo podatke študije.
Po njej, je v najhujših mestih na svetu (to so EU velemesta z veliko prometa) število žrtev zaradi izpustov nekje okoli 11 ljudi / 100.000 na leto.
Dobro, to je če privzamemo, da cca 70% EU sveta živi v visoko urbanih okoljih (~23% jih živi v ruralnih, pa ajde še 7% v ne-problematičnih urbanih okoljih) je to okoli 40.000 ljudi letno v EU. V Sloveniji recimo, da je ta številka nekje tam nekaj 100 ljudi. Poleg tega to prizadane večinoma starejšo populacijo.
Vsekakor ni malo, ampak po drugi strani, ima recimo sladkor, pa kofein, pa še kaj podobnega, številke, ki so vsaj v naslednjem velikostnem razredu, da o alkoholu in cigaretih sploh ne razglabljamo.
No, ampak težava je, nekje na nivoju smrti v prometnih nesrečah in dajmo jo rešiti.
Torej, ali težavo, ki je bolj kot ne omejena na velika urbana središča rešujemo z:
A) 5m dolgoprogaškimi baterijskimi vozili
B) električnimi tovornjaki
C) malimi mestnimi baterijskimi vozili
D) prepovedjo ICE osebnih vozil po urbanih središčih
E) učinkovitim javnim prevozom znotraj urbanih središč
Torej, g. Tesla fanboy, katera se ti zdi najbolj racionalna odločitev, za reševanje tega problema?
Jaz zagovarjam E, ampak nimam delnic od nahypane EV firme, pa gledam racionalno ker to koristi vsem, ne zgolj tistim, ki imajo denar za osebna vozila.
Zgodovina sprememb…
D3m ::
Ufffff koliko mora biti šele za letala ali ladje. Šok.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Truga ()
Ufffff koliko mora biti šele za letala ali ladje. Šok.
Praktično zanemarljivo razen pri redkih primerih, ker pri teh onesnaževalcih (ozon ter PM) šteje koncetracija.
Tisto, kar je zgoraj v atmosferi se ne pozna v merljivih številkah.
Po drugi strani, če dizli svinjajo po velemestih se pozna precej bolj.
D3m ::
Sam res. Grozni dizli in njohovi DPF, SCR in adBlue sistemi.
*Gre zakuriti centralno in štedilnik*
*Gre zakuriti centralno in štedilnik*
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Truga ()
BigWhale ::
WallSreet ::
Musk je ravnokar sporočil da Model Y prihaja 14 Marca (čez 10 dni). Poleg tega je najavil še prihod tretje verzije superchargerjev ki prihajajo v začetku tega tedna.
Tudi Dacia je napovedala, da načrtuje svoje električno vozilo, ki se bo držalo njihove politike, da bodo najcenejši na trgu; vendar ne pred 2021.
Musk je ravnokar sporočil da Model Y prihaja 14 Marca (čez 10 dni). Poleg tega je najavil še prihod tretje verzije superchargerjev ki prihajajo v začetku tega tedna.
A si lahko pri svojih povzemanjih malenkost bolj natancen in das zraven se kak vir?
Musk je tweetal, da bo 14. marca unveiling Modela Y. To pomeni, da ga bodo takrat predstavili, kdaj bo pa res prisel bomo pa se videli. :)
Ampak najbrž boš pa lahko rezerviral (za nedoločen čas v prihodnosti) in vplačal nekaj tisoč dolarjev že sedaj
WarpedGone ::
Ne eno ne drugo ... Model Y bo CUV, v višino raztegnjen M3 z enako filozofijo designa + zadnja havba bo vključevala steklo i.e. hatchback. Ni sigurno, da bo tretja vrsta sedežev, ni pa izključena.
3/4 komponent istih kot pri M3 (razen karoserije) kar pomeni, da je stvar v osnovi že videna, ne bo design revolucije, cena par jurjev več kot za 'enako opremljen in zmogljiv' M3.
Glede zapiranja trgovin ... 6% nižji stroški za stvar ki v 78% prodanih kosov ni bila uporabljena. In ne bodo zaprli vseh ampak samo tiste, kjer je bilo najmanj koristi. Če se ne obnese, jih bodo pač zopet začel odpirat.
Enako z odpuščanji ... tisti, ki so najmanj koristni so/bojo šli, novi prihajajo nonstop.
Glede njihove učinkovitosti mam prvoosebno izkušnjo ... v gradcu bil v salonu, izpolnil ceglc za testno vožnjo in naivno pričakoval da me bodo kontaktiral ko bo šansa. Tako mi je blo razloženo. V soboto kličem gor če je mogoče že kaj, čist iz firbca, kakih slikc na googlu ne vidim ... dobim kein problem, naturlich, katerikoli dan čez teden... takšnih prodajalcev js v svoji firmi ne nucam, je isto kot če jih nimam.
3/4 komponent istih kot pri M3 (razen karoserije) kar pomeni, da je stvar v osnovi že videna, ne bo design revolucije, cena par jurjev več kot za 'enako opremljen in zmogljiv' M3.
Glede zapiranja trgovin ... 6% nižji stroški za stvar ki v 78% prodanih kosov ni bila uporabljena. In ne bodo zaprli vseh ampak samo tiste, kjer je bilo najmanj koristi. Če se ne obnese, jih bodo pač zopet začel odpirat.
Enako z odpuščanji ... tisti, ki so najmanj koristni so/bojo šli, novi prihajajo nonstop.
Glede njihove učinkovitosti mam prvoosebno izkušnjo ... v gradcu bil v salonu, izpolnil ceglc za testno vožnjo in naivno pričakoval da me bodo kontaktiral ko bo šansa. Tako mi je blo razloženo. V soboto kličem gor če je mogoče že kaj, čist iz firbca, kakih slikc na googlu ne vidim ... dobim kein problem, naturlich, katerikoli dan čez teden... takšnih prodajalcev js v svoji firmi ne nucam, je isto kot če jih nimam.
Zbogom in hvala za vse ribe
feryz ::
Aha, ta salon torej odpade. Naslednji je ..., kje že?
Boš pa do Dunaja skočil, šala mala.
Ali pa v Benetke. Brž, dokler je še free vstop na Markov plac.
Pa ne iti z ICE, pojdi z javnim prevozom.
Konstruktivna debata na presvetlem SloTech nivoju, ni kaj.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Machete ()
Musk je tweetal, da bo 14. marca unveiling Modela Y. To pomeni, da ga bodo takrat predstavili, kdaj bo pa res prisel bomo pa se videli. :)
Prednaročila bodo najbrž začeli zbirat takoj. Rabijo novo finančno inekcijo. Produkcija se bo mogoče začela leta 2020... realna dobavljivost 2021?
Stari maček ::
Le zakaj bi rabil salon? Saj lahko tehnično robo, kupljeno prek interneta, v 14 dneh vrneš...😂🤣
J.McLane ::
Teslo mislim da lahko v 3 dneh, vsaj v US je tako. Kako je s tem v EU?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Vazelin ::
Stari maček je izjavil:
Le zakaj bi rabil salon? Saj lahko tehnično robo, kupljeno prek interneta, v 14 dneh vrneš...😂🤣
Ne skrbi. Za promocijo bodo skrbeli lastniki Tesel. Tu na forumu boš rekel, da bi rad malo preizkusil notranjost Tesle in takoj se ti bo javilo na ZS 10 ljudi, ki ti bodo želeli razkazati Teslo
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
.. javilo se bo 10 delničarjev Tesle, ki ti bodo z veseljem pokazali vse slikce in filmčke, ki ji potrebuješ za odločitev o nakupu
Ne skrbi. Za promocijo bodo skrbeli lastniki Tesel. Tu na forumu boš rekel, da bi rad malo preizkusil notranjost Tesle in takoj se ti bo javilo na ZS 10 ljudi, ki ti bodo želeli razkazati Teslo
Jup ... zakaj torej je zapiranje trgovin problem?
Če kaj, je to problem za vse druge znamke, ki bodo še vedno morale plačevat za foot trafic.
Elon pravi da je to 6% cene, brez trgovin so lahko avtomobili cenejši.
Al to al pa bankrot sedaj pa zares!!!!1111enaenaena.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Beli_Zajcek ()
WarpedGone je izjavil:
Ne eno ne drugo ... Model Y bo CUV, v višino raztegnjen M3 z enako filozofijo designa + zadnja havba bo vključevala steklo i.e. hatchback.
A hoces rect, da se je Elon zmotil al kaj?! ;>
https://twitter.com/elonmusk/status/110...
WarpedGone je izjavil:
Ne eno ne drugo ... Model Y bo CUV, v višino raztegnjen M3 z enako filozofijo designa + zadnja havba bo vključevala steklo i.e. hatchback.
A hoces rect, da se je Elon zmotil al kaj?! ;>
https://twitter.com/elonmusk/status/110...
zdej pa res ne vem komu naj verjamem musk vs w1???
w1 je mislil, čist isto kot musk
Inteligenta debata ... long gone from ST...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Beli_Zajcek ()
Wrop ::
.. javilo se bo 10 delničarjev Tesle, ki ti bodo z veseljem pokazali vse slikce in filmčke, ki ji potrebuješ za odločitev o nakupu
Hodili bodo okoli po hišah in kazali svoje električne sesalce, pardon, električne avte, ni hudič, da bodo dobili kako nonco, ki ga bo odplačevala še pet let po smrti.
Spock83 ::
Zakaj se toliko podcenjuje Teslo= Bodite veseli, da je začel s tem, drugače se še ne bi nič premaknilo. Pač posvsod so eni prednsoti ter slabosti. Taki so pač začetki.
Gagarin ::
Mogoče bi pa počakali, da tehnologija dozori.
Tako pa so zmetali na stotine ali milijone ton baterij, ki jih kronično primanjkuje, v neke polizdelke.
Bolj ali manj zato, ker je politično podprto, če že ne posiljeno. Ne ker bi bilo logično.
Tako pa so zmetali na stotine ali milijone ton baterij, ki jih kronično primanjkuje, v neke polizdelke.
Bolj ali manj zato, ker je politično podprto, če že ne posiljeno. Ne ker bi bilo logično.
Utk ::
Mogoče bi pa počakali, da tehnologija dozori.
In kdo bi to tehnologijo dozorel do konca? Mercedes? Renault? Zakaj bi to delal? GM je poskusil 25 let nazaj pa so hitro videli, da so naredili neumnost...
Kje jih primanjkuje? Baterija za telefon stane 20 evrov, za prenosnika malo več, a je kakšno pomanjkanje baterij?
Politično podprt in posiljen je bil dizel. Tesla v ZDA pa uspeva (kolk da) bolj kljub Bushu, Obami in Trumpu kot pa zarad njih. Še cena goriva jim ne pomaga kaj dost.
Musk najmanj hodi po vodi in da bo Tesla najmanj novi Amazon, ki bo uničil vse klasične proizvajalce avtomobilov. Zelo annoying vernika...
Sem precej prepričan, da si se 15 let nazaj drl Amazon zguba Amazon zguba...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Bluziš. Navsezadnje tudi ti osebno ICE preferiraš pred EV.
Torej ni niti zrelo, niti logično.
Če bi bilo tako, kot trobita, bi danes denar delala z njima in se nam ostalim režala v brk.
Torej ni niti zrelo, niti logično.
Če bi bilo tako, kot trobita, bi danes denar delala z njima in se nam ostalim režala v brk.
Bolj ali manj zato, ker je politično podprto, če že ne posiljeno.
Vsa gonja SEC je, ker politika teslo podpira.
Prepoved odpiranja fizičnih trgovin v tretjini ameriških držav je, ker politika teslo podpira.
Prepoved odpiranja fizičnih servisov v petih ameriških držav je, ker politika teslo podpira.
Omejitev subvencije na avtomobile pod ceno 60k v nemčiji je, ker politika teslo podpira.
Vso kozlanje v *VSEH* uradnih medijih je tam, ker politika teslo podpira.
Stupid is what stupid says...
Gagarin ::
Sem precej prepričan, da si se 15 let nazaj drl Amazon zguba Amazon zguba...
15 let nazaj Amazona verjetno (se ne spomnim od kdaj ga) nisem niti poznal, sem pa dokumentirano delničar že 7+ let. Teslo sem le parkrat šortal, long pa nisem bil nikoli (ja napaka, ampak za long sem pač IMO zamudil).
hojnikb ::
Tudi Dacia je napovedala, da načrtuje svoje električno vozilo, ki se bo držalo njihove politike, da bodo najcenejši na trgu; vendar ne pred 2021.
GOOD NEWS!!!
But seriously, če jim rata spakirat ZOE v Sanderotov shell in spravit vseskup za okol 20k€ z baterijo vred, bi mel winnerja :)
#brezpodpisa
Spock83 ::
Odvisno. Jaz gledam na EV, da morajo biti posebni v obliki. Ne npr kot Niro in Kona, ki sta odlična in praktična ampak preveč vsakdanja. Vse ima svoje prednosti in minuse :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()
WarpedGone je izjavil:
Vsa gonja SEC je, ker politika teslo podpira.
Ne, gonja je, ker je CEO pohlepen megaloman, ki vidi samo še vrednost delnice.
Glede na to, da je izjavil, da Tesla ne bo več _NIKOLI_ rabila izdajat novih delnic, ne vidim zakaj bi moral biti obseden z vrednostjo delnice.
Razen če je morda vzel strašna posojila, katerih garancija so delnice. Če vrednost slučajno pade preveč bo postal novi Bavčar / Kordež / USA ekvivalent ki jih je zagotovo mnogo a jih ne poznam.
Gonja je torej nastala izključno zato, ker je Odrešenik navaden pohlepnež, kateremu je prva prioriteta da delnica ostane nad neko vrednostjo in ne delovanje firme. Če bi namesto posojila (namen je izogib davkom) delnice preprosto prodal, in plačal davek, bi se mu fučkalo, in gonje sploh ne bi bilo. Je pa res, da si nebi mogel kupiti 5 hiš v vrednosti 60M+ ampak samo 3. Bogi.
WarpedGone je izjavil:
Prepoved odpiranja fizičnih trgovin v tretjini ameriških držav je, ker politika teslo podpira.
Prepoved odpiranja fizičnih servisov v petih ameriških držav je, ker politika teslo podpira.
Ni več problem od par dni nazaj. Pa večino teh zakonov so zlobiral prodajalci, ne proizvajalci, kar je povsem logično, ker čim to začne masovno počet en proizvajalec, bodo počasi na ta model šaltali tudi ostali (ker naj bi bil bolj učinkovit).
WarpedGone je izjavil:
Omejitev subvencije na avtomobile pod ceno 60k v nemčiji je, ker politika teslo podpira.
1. Socializem; 2. Zdrava pamet - če je subvencija bližje zaokrožitveni napaki je bolj kot ne odveč.
WarpedGone je izjavil:
Vso kozlanje v *VSEH* uradnih medijih je tam, ker politika teslo podpira.
Dokler ni Odrešenik začel početi izjemnih neumnosti je bilo absolutno obratno, mediji so imeli Teslo za Odrešitev.
WarpedGone je izjavil:
Stupid is what stupid says...
The pot, calling the kettle black.
Zgodovina sprememb…
Če bi delnice prodal, enostavno nebi več imel nadzora in bi ga izrinili iz Tesle.
Če bi delnice prodal, enostavno nebi več imel nadzora in bi ga izrinili iz Tesle.
Dokler se niso začele te neumnosti s Shorti in pumpanjem delnice ni bilo niti enega razloga, da bi ga kdorkoli želel odstraniti iz vodilnega položaja, ker je firmo vodil v redu in ker je bil on tisti "Brand", ki je uspešno novačil stranke in navduševal ljudi iz industrije, da so se pridružili firmi, ki ni bila ravno nek Top player.
Ta obsedenost z delnico se dogaja zadnjih nekaj let.
Saj ob približno podobnem času se je tudi Warpyu delno odpeljalo in se od takrat obnaša kot da ima steklino.
FrekeJ ::
Koliko milijard ljudi na svetu bi bilo manj če ne bi imeli ice motorjev?