» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1343 / 1345
»»

BigWhale ::

iKst_ je izjavil:

Osnovni avtopilot je v ceni. Model Y Performance pride s kljuko, barvo in belo notranjostjo 68 jurjev (pred subvencijo). Zakaj bi kdo kupoval FSD pri nas mi pa ni jasno.

Osnovni avtopilot ne bo vec dolgo v ceni. V ZDA so ga ze vrgli ven, in dobis samo se 'aktivni tempomat'. Takoj, ko bo FSD dovoljen v evropi, vsaj po AC, bo autosteer letel ven kot osnovna oprema.

Se sicer strinjam, da je BMW resnicno drag, v katerikoli konfiguraciji.

iKst_ je izjavil:

Btw, zakaj pa rabiš šalter za rikverc? Sicer imam omejene izkušnje z Juniperjem, ampak v času, ko sem ga vozil niti enkrat nisem dal ročno v rikverc.

:)))) Po vec kot dveh letih z Modelom 3 brez saltarja, lahk recem samo to, da ga se vedno rabis. Ne vsakokrat, ga pa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

codeMonkey ::

kow je izjavil:

Nisi razumel kaj hocem povedati. Zadeva ne rabi delovati 100%, niti priblizno, da je uporabna.

Jaz tudi, s to razliko da je varna. Uporabnost ni zadosten pogoj za to funkcionalnost avtomobila.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Dvomim, da nimajo postimano software, ce uporabnik pohodi "plin" ipd. Glede na to da je funkcionalnost zunaj ze kar nekaj casa, se zdi da je varna.

Tudi mislim, da je. Ker najbolj kriticen je en podsistem tam, in ne toliko implementacija na zaslonu. Ravno ker se zahteva drzanje zavore pri tem. Tako kot tudi niso verjetno tako hude zahteve za stikalo zaradi tega. Samo pravim, da res ni 100% in da imamo standard za potrebne stevilke, kaksne priblizno so in kako se pride do njih. Koliko je nadlezno ali ne za uporabo pa je druga stvar. Tu verjamem BW, da bi mu prislo prav.

Zgodovina sprememb…

Avtomatsko saltanje pri modelu 3 je sicer zlo fajn, takrat ko dela. Je pa dalec od tega, da bi delovalo 100%. Je recimo nekje na 60%-70%. Kadar zgresi, je ponavadi takrat, ko avto stoji in se ne more odlocit a bos speljal naprej ali nazaj. Pri vectockovnem obracanju pa se prakticno vedno zmede, ce ne delas tocno tako kot si je avto zamislil. Zavora + zadostno vrtenje volana v smer za katero se je avto odlocil. Ce je kaj off, potem bo treba drsat po ekranu.

Men je feature res fajn, sam da bi pa rekel, da bi lahko bil brez rocke, oziroma brez menjalnika, je pa rees mal bizarno. Se zmeri treba drsat po ekranu in rocka bi bla IMO bolj ergonomska. Ni pa drsanje deal breaker, da se razume.

iKst_ ::

Gregor P je izjavil:

Sam drsanju po ekranu za vzvratno nikakor ne zaupam, sploh pa je to zadeva, ki mora vedno delovati 100-odstotno.

Saj ne drsaš. Avto sam prestavi.

:)))) Po vec kot dveh letih z Modelom 3 brez saltarja, lahk recem samo to, da ga se vedno rabis. Ne vsakokrat, ga pa.

Ja, manj pogosto kot električno zložljive sedeže :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

endelin ::

To kar je wejl napisal dela samo v 3.5 od 5 poskusov lol. Weak

Strel455 ::

2027 BMW i3!

Edina vecja evropska trga kjer do nedavnega ni bilo prodanih veliko BEV sta bila Spanija in Italija. No, v zadnjem letu oba trga naglo rasteta. Zdaj je sla se cena fosilnih goriv gor. Zdi se, da bo spet dobro leto za prodajo BEV in HEV.

MrStein ::

Gregor P je izjavil:

Sam drsanju po ekranu za vzvratno nikakor ne zaupam, sploh pa je to zadeva, ki mora vedno delovati 100-odstotno.

Po drugi strani mehanska ročica tudi ne deluje vedno 100%
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gregor P ::

Nobena stvar ne deluje 100 %, še smrt v bistvu ni 100 % ker konec koncev le razpadeš nazaj v atome in se nato sestaviš v nekaj drugega, lahko tudi v drugo življenje.;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ko dejstva niso OK in začneš filozofirati...

A je zanesljivost one tipke na ekranu v čisto drugem razredu kot od ročice?
Motiti se je človeško.

Da.

iKst_ je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Saj ne drsaš. Avto sam prestavi.

Dans mi trikrat ni, enkrat pa je. Od tega, da bo vsakic sam prestavil smo se dalec.

iKst_ je izjavil:

Ja, manj pogosto kot električno zložljive sedeže :)

Jaz sem v dveh letih sedeze podiral tocno 1x. Pred tem, ko so bli mulci se mejhni, pa mogoce 3x na leto. Zdaj sem moral bistveno veckrat sam prestavit, ker se je avto narobe odlocil kam bom sel. :>

To avtomatsko saltanje res ni tolk dobr narjen kot se nekaterim zdi, no.

billy ::

Hm, kaj pa smučanje, takrat ne podiraš? Ker druga preveč negativno vpliva na porabo...

billy je izjavil:

Hm, kaj pa smučanje, takrat ne podiraš? Ker druga preveč negativno vpliva na porabo...

In zaradi tega bi res nujno rabil motorizirano zadnjo klop in bi to postavil pred salter, HUD, in mariskaj drugega? Za nekatere tu je odgovor sicer jasen. Zdaj ko je BW to napisal, bodo danes podrli klop veckrat, samo zato, da niti slucajno ne bo kaksna odlocitev pri Tesli neidealna. :))

Motorizirana zadnja klop je bedarija, repliko sem dal samo na razlog, češ da je podrl le enkrat letno.

Veliko bolje bi bila luknja skozi sredinski sedež, da lahko spelješ smuči brez podiranja klopi.

Koliko pa uporabljate to? Jaz podiram 1/3, ker imam dilo ampak tudi tako, ce stvari fino zavijes, da ti ne unici pol avta, pa da so se mulci zraven, postane precej tesno vse skupaj.

Res je ja, ampak včasih ni druge...edino če imaš 3 potnike zadaj.

ampak je, vsaj meni, veliko bolj komot podret in primerno spakirat smuči not, kot pa vse dajat gor na streho...

billy je izjavil:

Motorizirana zadnja klop je bedarija, repliko sem dal samo na razlog, češ da je podrl le enkrat letno.

Veliko bolje bi bila luknja skozi sredinski sedež, da lahko spelješ smuči brez podiranja klopi.

To je imel še stari Volvo iz 80-ih. Takrat sem mislil, da ima to itak vsak avto, ker se mi je zdelo nekako logično, da je to priročno, sploh v državah s smučišči. Ampak ne ...

iKst_ ::

In zaradi tega bi res nujno rabil motorizirano zadnjo klop in bi to postavil pred salter, HUD, in mariskaj drugega?

Saj ni nujno, je pa priročno. Zame bolj kot HUD, ki ga imam zadnje čase izklopljenega, ker me moti.

Koliko pa uporabljate to? Jaz podiram 1/3, ker imam dilo ampak tudi tako, ce stvari fino zavijes, da ti ne unici pol avta, pa da so se mulci zraven, postane precej tesno vse skupaj.

Jaz redno vozim not smučke pa bicikle, če greva samo s tamalo smučat ali na kolo. Če bi me skrbelo, da so sedeži malo podrgnjeni bi si kupil cenejši avto. Če gremo vsi 4 dam na streho, za hitre enodnevne izlete se mi pa ne da montirati prtljažnika.

Luknje so bile ponavadi v limuzinah, kjer je prtljažnik ločen od kabine, je fizično kovinska pregrada. Pri avtomobilih, ki nimajo te pregrade je dovolj, če samo srednji sedež podreš, je efekt podoben, le prostora je več.

Gregor P je izjavil:

Da.

Viri?
Motiti se je človeško.

Vir? Kar jaz + anekdote ostalih tu, ki to dejansko uporabljajo 8-) Klasična prestavna ročka je preprost, namenski in izjemno robusten mehanizem, ki se zanaša na mišični spomin voznika. Teslina rešitev je sicer lahko inovativna in minimalistična, vendar zahteva več kognitivnega napora in je bolj dovzetna za napake (bodisi programske bodisi človeške).

Sicer so pa viri praktično enaki kot za fizične gumbe v avtih, zakaj so ti varnostno boljši od zaslonov na dotik ipd.; torej nova pravila Euro NCAP, Evropski svet za varnost v prometu (ETSC), članek Vi Bilägare, članek v Car Driver, članek v The Drive, Auto Blog ...

Skratka fizična prestavna ročka ni le nek relikt preteklosti, ampak je skrbno premišljen varnostni element, ki ga zaslon na dotik v tem trenutku še ne more v celoti in varno nadomestiti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Ampak to uproabljas samo za spreminjaje smeri voznje. Torej bistveno bolj poredko kot rocni menjalnik recimo.

Naceloma najbolj kirticna scenarija tu sta nezazelenea aktivacija, ko bi se nepricakovano aktiviralo speljevanje pred recimo semaforjem in pa napacna smer, ko bi na ekranu kazalo da bos sel naprej, avto pa se pomika nazaj (in zbijes otroka). Je pa potrebno analizirati vsaj se preklop v nevtralno med voznjo.

To se seveda ne procesira v celoti na enem sistemu, sploh pa ne na tistem, ki ti to prikazuje. Danes se ravno zaradi varnosti smer spreminja samo pri ustavljenem avtomobilu z nogo na zavori, in te zadeve ti procesira nek drug, varnejsi, sistem, ki pa dobi input tudi z ekrana. Ker imas zahtevo po aktivirani zavori, je nezazelena aktivacija zaradi napacnega inputa z ekrana pokrita - se ne bo zgodilo, ker ga ne bo uposteval. V smislu da bo avto kar speljal. To je tudi najbolj kriticen scenarij. Druga stvar pa je, da nimas vec v nevtralnem polozaju in pritisk na stopalko premakne avtomobil. Podobno tudi obrnjena smer, ki je ne pricakujes. V obeh primerih, ko spustis zavoro, se avto naceloma pocasi pomika, kar pomaga pri reakciji, ker voznik lahko reagira na nepricakovan pomik vozila.

Ce pa imas slucajno aktiviran "hold", pa se ze lahko spravis v nekoliko bolj neugodno situacijo. Ker takrat se avto pomakne ko zahodis stopalko in to je lahko bistveno bolj sunkovito.

V tem primeru se pac po standardu itak pogleda razlicne scenarije (parkirisce na robu prepada, garaza in ravno nek clovek zadaj, kar je pac smiselno) in oceni preko treh faktorjev kaksno je skupno tveganje: kako pogosto je voznik pri teh pogojih, kako hude posledice so lahko za voznika ali recimo mimoidoce, in koliko lahko voznik vpliva na to. Da bos zaradi tega ravno zbil nekoga, ali pa zapeljal v prepad, je precej malo verjetno, naceloma bos vecinoma deformiral odbijac, ce ze kaj. Ko dobis kriticnost sistema, nato pogledas koliko od tega pade na sistem, ki je povezan z ekranom. Zdaj, ce mora biti to se ena dodatna virtualka (mogoce tudi z dostopom do dela framebufferja), ki ti poganja virtualni salter na nekem primernejsim sistemu (od tistega, ki ima cez Spotify in ostalo), pa se kaksen watchdog ipd., da prides skozi, pac naredis tako.

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

Vir? Kar jaz + anekdote ostalih tu, ki to dejansko uporabljajo

No, potem vsaj okvirno oceni, kolikokrat izbira smeri na ekranu "faila", in kolikokrat se to zgodi pri mehanski ročici.
Motiti se je človeško.

Torej po moji okvirni oceni pri rešitvi na zaslonu na dotik oz. pri Teslinem Auto Shift-u prihaja bistveno pogosteje do napak (bodisi človeških - pogosto podrsajo v prazno, prehitro ali pa zaslon njihovega dotika ne zazna pravilno -, bodisi sistemskih - sistem predvidi napačno smer, sistemske odpovedi npr. zamrznjen zaslon) kot pri "klasiki" (kjer do napak pri izbiri smeri skorajda ne prihaja).

Nekih uradnih, številčnih statističnih podatkov pa itak ni zares na voljo, ker Tesla teh telemetričnih podatkov strogo varuje in jih ne deli z javnostjo.

Zgodovina sprememb…

Aha, "moja okvirna ocena".
OK, to me je zanimalo.
Motiti se je človeško.

MrStein je izjavil:

Aha, "moja okvirna ocena".
OK, to me je zanimalo.

Ja saj po tem si me vendar spraševal:

MrStein je izjavil:

No, potem vsaj okvirno oceni

... in jaz sem ti podal okvirno oceno :-)

Zgodovina sprememb…

billy je izjavil:

Nisem smucal ze stiri leta. Da pa sedlo spakiram v prtlaznik, pa ne rabim podret sedezev. :))

Gregor P je izjavil:

Klasična prestavna ročka je preprost, namenski in izjemno robusten mehanizem, ki se zanaša na mišični spomin voznika.

Ironija je, da sem 1 mesec nazaj z lepilnim trakom lepil pokrovcek na prestavno rocico - v roki mi je ostal med voznjo in me je presenetilo za kaksno 1-2s. Ce bi sel v histerijo, bi napisal da sem bil v potencialni smrtni nevarnosti.

Da, tudi sam sem pri 20 let starem avtu moral zamenjati tisto plastično "šablono" znotraj menjalnika, ker se je prestava zatikala; a še vedno je bilo točno jasno, kaj se mi dogaja in sem bil ves čas pozoren na to (na poti do servisa).

V tvojem primeru bi sicer šel direktno na servis, ne bi se vozil, če ocenjuješ, da si bil v potencialni smrtni nevarnosti.

Sam sem sicer običajno vozil vozila z drugačnimi dizajni prestav. Zastava je po spominu imela nekaj takšnega plastičnega na prestavni ročici (plastično kroglico, ki bi se lahko odvila).

Zgodovina sprememb…

Bil je pokrovcek na rocici. Ce bi se to zgodilo v kriticni situaciji, bi bil lahko mrtev. Tezko se potem odpeljes na servis.
Kakorkoli, ti ne bos nikoli skapiral poante.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Zakaj bi bil mrtev? Kaj a je to bilo sredi F1 tekme?
Ti si ta, ki nikakor ne želiš skapirati, da so fizična gumbi, ročke pač bolj varni in intuitivni od ukazov prek zaslona na dotik.

Lahko bi se zgodilo v kaksni kriticni situaciji, ko je potrebno reagirati. Kako ne? Moras biti konsistenten.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Mi se pogovarjamo, kaj je bolj varno in odgovor je jasen. Ne pa, kaj bi se ti vse lahko zgodilo. Ker tudi pri "klasiki" človek lahko naredi napako npr. da pozabi v katero prestavo je dal, ker se npr. vmes zmede, in kar spelje rikverc namesto naprej. Ali pa da prestava zataji zaradi slabega vzdrževanja ipd.

Zgodovina sprememb…

Ja, ampak. Ce ni 100% varno, pol je to "dizajn problem". Ali si si spet premislil?

Smo že imeli debato o 100 procentih.

Ključna razlika je pač, da mehanske okvare pri klasičnih ročicah (kot je snetje pokrovčka) so običajno posledica dolgotrajne obrabe in se pogosto napovejo vnaprej (škripanje, težje prestavljanje, ohlapnost). Napake pri moderni tehnologiji, torej zaslonih na dotik ipd. pa so večinoma trenutne programske zmede ali ergonomski zdrsi, ki se lahko zgodijo tudi v povsem novem vozilu.

Zgodovina sprememb…

Ja, ker v novem vozilu pa ni težav s postavnimi ročicami. Vem za vsaj tri primere iz prve roke.

Ampak Gregor čuti na vodi...
Motiti se je človeško.

enavlaka ::

Na nobenem električnem avtu nisem imel težave s ročko za prestavljanje naprej-nazaj-ler-park. Ta sklop nima nobene mehanske obremenitve, samo stikala in nekaj zglobov, da imaš občutek, da prestaviš.
Klasična vozila doživijo probleme pri prestavljanju pri 300.000 in več.

Da, bistvena poanta je v sami fizični ročki; sekundarno pa nadalje še ali je klasičen ali e-menjalnik.

Cisto vseeno je. Ce tista zadeva na ekranu zadovolji zahteve po funkcionalni varnosti, tako kot jih mora tudi klasicna, ni nobene razlike glede varnosti. Gre samo za ergonomijo.

Obstaja sicer poleg funkcionalne varnosti tudi SOTIF, kar bi se prevedlo nekako kot "varnost namenjene funkcionalnosti" (safety of intentended functionality), ki zajema tveganja, ki niso povezana z odpovedmi, ampak nacinom uporabe, kar mogoce zelis ti prikazati, da je problem, ampak jaz ga ne vidim za to rocico. Do zdaj nisi znal opisati scenarija, ki bi bil po SOTIF za sistem na ekranu problematicen. To je tudi razlog BTW, da je v avtomobilski industriji SOTIF bolj apliciran na ADAS - nekaj kar se ocita npr. Tesli, ko zahteva da voznik v vseh moznih scenarijih nadzira FSD, ki se lahko kadarkoli izklopi.

Zgodovina sprememb…

Study says touch screen tasks while driving trigger 42% more swerving

https://komonews.com/newsletter-daily/b...

Razen cene, ne vidim nekega razloga tiščat menjalnik na display. Res so avti računalniki s kolesi, samo fizični kebel, ki ga najdeš tudi v temi je veliko bolj pomemben kakor shiny lcd.
Sploh v primeru, da se ti je zataknil gas in imaš vsaj še eno možnost zabremzat stroj. Star ICE si lahko fliknil v ler ali stisnil sklopko, tu pa ni rešitve.

enavlaka je izjavil:

Study says touch screen tasks while driving trigger 42% more swerving

To je ze on vlacil v debato, ampak kaj to uporabljas samo ko stojis na mestu. Ne govorimo o prenastavljanju klime.

Pja no, rikverc kamero je fajn met, tko, da moraš še vedno zijat v ekran.
Je pa to, da moraš gledat v ekran, da premakneš - sekunda ali dve pozornosti v prometu manj.

Se lahko strinjam, da je to manj nevarno, ker stojiš na mestu, kot pa če nekaj počneš med vožnjo. Ker imaš možnost videti tudi na ekranu, v kateri prestavi je, preden spelješ. Še vedno pa menim, da prek zaslona na dotik ni tako praktično zanesljivo in lahko pride do več napak (programski gliči, ergonomski zdrsi ipd.) kot pri "klasiki".

Jaz menim, da si full of shit. :D Pa mi je to drsanje po ekranu funny. Ampak funkcionalno, ce crkne ekran imas backup. Pri EVjih je menjalnik vedno elektronski, tudi ce imas rocko, tko da je iz tega vidika vseen a drsas po ekranu al vleces rocko.

Verjetno se clovek veckrat zmoti, in da v tretjo namesto v prvo, kot pa se zgodi, da ekran crkne in mas tezave zarad tega. :D

Ne, v bistvu sem napisal tudi, da se lahko večkrat zmotiš pri drsanju na zaslonu kot jaz pri ročki (sploh pri avtomatiku, kar vozim že desetletja), kar če se ne motim potrjujejo tudi komentarji v tej temi.

Boš zdaj rekel, da ni res 8-)

Zgodovina sprememb…

Tudi ce je preko ekrana veljajo enaki kriteriji glede programskih napak, kot za stikalo. Je tezje implementirati, ampak naceloma ti tudi pri stikalu nek mikrokontroler prav tako zazna lazni preklop, ne reagira na signal, itd. V obeh primerih naredis kot je za to funkcijo potrebno.

Da pa je problem, ce se zmotis, pa tudi ne vidim, ker moras gledati v ekran ko podrsas. In vidis kam se ti je prestavilo. V tem smislu je tisto spodaj slabse, ker dol obicajno ne gledas. In to se mi je zgodilo ze veckrat pri Skodi, ker iz R v D lahko prestavis z enim daljsim potegom, s krajsim pa je vmes N. Veckrat sem zgresil.

Zgodovina sprememb…

Le s to malenkostjo, da danes tudi tam vidimo na ekranu v kateri prestavi je (in pri vzvratni se ti pa vklopi še zadnja kamera).

Zgodovina sprememb…

Ce gledas tja in ne ven. Glavna prednost stikala je ravno to da ne rabis gledati drugam. Sicer BW verjetno tudi salta brez gledanja, predvidevam. Jaz pac nekajkrat ko sem vozil Y in S nisem znal brez. Je tak ozek pas in tudi relativno natancen moras biti. Verjetno namenoma ravno zato.

Zgodovina sprememb…

««
1343 / 1345
»»