Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Samo ne pričakovati čudežev
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
codeMonkey ::
Tukaj se ze ves cas razlikujeva v mnenju. Evropska birokracija ne more ustaviti razvoja tehnologije. Musk in Kitajci bodo sli dalje. Nemci bodo prisiljeni slediti.
To nima nobene veze z birokracijo. Trdis nekaj, ne znas pa tocno povedati kaj sploh napovedujes. Ekran je prevec, ker naj bi meli vozila, ki se vozijo sama, v resnici pa imamo vozila z level 2 sistemi, kjer v resnici vozi voznik, in pa robotaksi level 4 sisteme, ki so cisto druga stvar. Sem te konkretno vprasal kaj pricakujes, da bo v treh letih drugace. Ce ostanemo na level 2, in tudi ce v EU dobimo nekaj kot je level 2++ FSD sistem v ZDA, je spet voznik vkljucen v voznjo in se ve kaj se pricakuje od njega. Tudi v tem primeru nimas nic vec svobode za igrackanje po ekranih, hkrati pa ti se vedno prav pride imeti bistvene informacije v vidnem polju. Ce pa slucajno dobimo level 4, pa bodo omejeni na dolocene scenarije, in bos spet drugod ostal na level 2, ali pa cisto brez. To se ne bo spremenilo niti v desetih letih. V osnovi. Spremenilo se bo predvsem kje in kako bos uporabljal kaj, se vedno pa bo to kombinacija razlicnih nacinov interakcije z vozilom. Tvoje pisanje ima edino smisel, ce dobimo level 5 v treh letih. To pa mocno dvomim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
kow ::
Konkretno pricakujem, da bos v avtu lahko vklopil avtomatsko voznjo in varno tipkal po zaslonu. Morda ne vedno, ampak v veliki vecini situacij. Pogled bo lahko zapustil cesto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Torej vsaj level 3 sistem. Prakticno povsod kjer so hitrosti visje. Ne bos ga imel v treh letih.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
In da bo ta sposoben pridet na štajerko iz severne ob 3 uri popoldne.
Ampak ali bo to zmogel HW3 ali HW4 ali HW7 je pa vprašanje.
Delat avte z manjkom zaslonov zato ker mogooče nekoč bo je pač bulšit. Že neki časa.
Ampak ali bo to zmogel HW3 ali HW4 ali HW7 je pa vprašanje.
Delat avte z manjkom zaslonov zato ker mogooče nekoč bo je pač bulšit. Že neki časa.
codeMonkey je izjavil:
Torej vsaj level 3 sistem. Prakticno povsod kjer so hitrosti visje. Ne bos ga imel v treh letih.
Napisal sem 3 do 5 let. Za premium avtomobile. Bomo videli.
codeMonkey je izjavil:
Napisal sem 3 do 5 let. Za premium avtomobile. Bomo videli.
Ne spremeni nicesar.
deco16 ::
Imamo enga ki je 5 let nazaj že to rekel(in še prej). To je osnovni avtor te teme. Medtem je avto že prodal kupil novejšega enakega z drugim HW. Še vedno se ne sam pelje...
Magic1 ::
Debatirali smo že leto ali dve tukaj na xyz straneh pred izzidom Tesle 3 o samovoznosti. Toliko let kasneje je še vedno podobno stanje...
Magic

endelin ::
Kaj je pri nas bolje glede autopilota kot leta 2019?
Wejl tudi ne more še vedno s svojo teslo služiti v prostem času robotaxi
Wejl tudi ne more še vedno s svojo teslo služiti v prostem času robotaxi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Vprasaj birokracijo in regulatorje. Kaj ima to veze s tehnologijo? Ne vem, a zdej se bomo prepirali ali je na sliki konj ali krava? Mislim, ce ne sprejemate ocitnega, najbolje da zakljucimo.
Zgodovina sprememb…
iX3: Muenchen - Split z enim 14 minutnim postankom. Pa gre za SUV po AC. Kaj bo sele s to limuzino mozno.
https://www.youtube.com/shorts/TfQeW2tj...
Ni svoh tole.
https://www.youtube.com/shorts/TfQeW2tj...
Ni svoh tole.
Zgodovina sprememb…
Za Teslo bos imel Skode. Cenovno gledano. Ne vem ce je za BMW smiselno, da se pozicionira cenovno tako nizko. Bo pa potrebno ponuditi dovolj, da preprica z visjo.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
iX3: Muenchen - Split z enim 14 minutnim postankom. Pa gre za SUV po AC. Kaj bo sele s to limuzino mozno.
Ni svoh tole.
Kul, ja. Problem je sicer mnogo tezji in ga ne bos resil z dragim avtomobilom. Iz Muenchna v Split potujes ponavadi v sezoni. Takrat ti pa nic ne pomaga hitro polnenje, ce pred tabo polni nekdo z Leafom iz leta 2019.
Najbolj pomemembno je, da zvisamo hitrosti za poceni avtomobile, ker to omogoca hitrejse potovanje za vse. Enako kot ti poleti na hrvaskih avtocestah bolj malo pomaga, ce se lahko z BMWjem udobno peljes 160km/h.
Glavni in v resnici edini neresen problem pri BEV, so masovne migracije poleti.
Zgodovina sprememb…
Se strinjam glede migracij poleti, ampak vsekakor je udobno imeti daljsi doseg tudi drugace. Meni sicer 77 kWh neto pri trenutni porabi cisto zadostuje. Verjetno bi tudi pri takem BMWju vzel manjso baterijo in vec opreme. Ce bi gledal na denar, drugace pa je vedno bolj udobno imeti vecjo. In tudi cez X let, ko ga prodajas, je ob 20% degradaciji se vedno zelo uporaben (ce ni tezav z ostalimi komponentami seveda), kar pride prav pri prodaji (sigurno ga lazje prodas).
So pa pri Tesli ze ukradli kupce BMW-ju, IMO. Zdaj mora BMW nekako pokazati, da ponuja dovolj za tiste, ki bi se vrnili, hkrati pa tudi prepricali se tiste najbolj zadrzane, da prestopijo z ICE na BEV. V obeh primerih doseg pomaga in ni nujno, da je zadaj nek globol smisel. Spekuliram seveda.
So pa pri Tesli ze ukradli kupce BMW-ju, IMO. Zdaj mora BMW nekako pokazati, da ponuja dovolj za tiste, ki bi se vrnili, hkrati pa tudi prepricali se tiste najbolj zadrzane, da prestopijo z ICE na BEV. V obeh primerih doseg pomaga in ni nujno, da je zadaj nek globol smisel. Spekuliram seveda.
Zgodovina sprememb…
mehatronik12 ::
Primerjava res ni na mestu če že.
Tesla LR performance z paketom avtopilota 74 000EUR
in
Tale BMW ix3 M od Carmaniaca na videju za 81 000EUR
To pa ni ravno neka razlika ;).
kaj je boljše in kaj ne je pomoje stvar okusa in želj, za mene je vprašanje samoumevno...
menim da res z lahkoto je ta BMW vreden dodatnih 7000e (večji doseg, hitrejše polnjenje, vse razen porabe za moje pojme boljše pri BMW, pa še tu je minimalna razklika)
Tesla LR performance z paketom avtopilota 74 000EUR
in
Tale BMW ix3 M od Carmaniaca na videju za 81 000EUR
To pa ni ravno neka razlika ;).
kaj je boljše in kaj ne je pomoje stvar okusa in želj, za mene je vprašanje samoumevno...
menim da res z lahkoto je ta BMW vreden dodatnih 7000e (večji doseg, hitrejše polnjenje, vse razen porabe za moje pojme boljše pri BMW, pa še tu je minimalna razklika)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mehatronik12 ()
iKst_ ::
Pa ni edina stvar. Pri model Y, je tega se vec. Recimo motorizirana zadnja klop. Me res zanima ce ima kdo sploh mulce, ki se je spomnil tega. Tudi ce nimas vec lupinic, je se zmeraj vedno nekaj za pobrati da lahko zlozis tisto klop in je cisto vseeno ce jo nato se rocno podres in postavljas nazaj. Trikrat na leto. Tudi tisti centimeter, dva, ko se lahko pomakne v kvazi lezeci polozaj, ni neka razlika.
Motorizirani zadnji sedeži so zame ena od boljših funkcij. Dejansko je to ena od stvari zaradi katere bi menjal mojo staro Y za Juniper model.
Jaz vsaj 2x na teden podiram sedeže.
Display zadaj podobno. Otroci imajo sicer res svoje zaslone, ampak v prejšnjem modelu ni pametnega načina za vklapljanje ogrevanja sedežev in kontrolo klime, nadzora nad glasbo itd.
Tesla LR performance z paketom avtopilota 74 000€
Osnovni avtopilot je v ceni. Model Y Performance pride s kljuko, barvo in belo notranjostjo 68 jurjev (pred subvencijo). Zakaj bi kdo kupoval FSD pri nas mi pa ni jasno.

Musashi ::
"To kar ma osnovni avtopilot pri tesli" je imel moj prvi avto tudi 12 let nazaj (Citroen C4), kupil sem ga za 5kEUR.
Primerjal sem pač opremo s tem kar ma BMW ix3 M.
Samodejno parkiranje, ustavlajnje na semaforjih in speljevanje, menajvanje pasov, vožnja v koloni in ostale funkcije
Ko bo čez pol leta prišel oskubljen BMW (ista baterija ko Y in manj opreme pa lahko tudi to primerjaš...).
Samodejno parkiranje, ustavlajnje na semaforjih in speljevanje, menajvanje pasov, vožnja v koloni in ostale funkcije
Ko bo čez pol leta prišel oskubljen BMW (ista baterija ko Y in manj opreme pa lahko tudi to primerjaš...).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mehatronik12 ()

Zakaj pa peformance rabiš za primerjavo? Tisto je raketa proti bmwju
raketa v kakšnem smislu? Če si mislil moč ima Tesla 460KM, i3 469KM...
Poglej acceleration 0-100 med perfomancko in ix3. V avtomobilskem žargonu so svetovi razlike v casu med ix3 in y performance. Bolj primerljivo je lr awd
codeMonkey je izjavil:
Jaz vsaj 2x na teden podiram sedeže.
Od tebe nisem pricakoval drugega![]()
Ja, nekateri pač avtomobile uporabljamo, jih nimamo za okras :)
Če bi rabil avto za 2 pa za mulce peljat v vrtec, ne bi kupoval take velike krave :)
A FSD zna v Sloveniji kaj od tega?
Tisto sploh ni "M" iX3, ampak samo odbijaci, sedezi in volan z M oznako. M model bo imel stiri motorje in ja, spet bo obcutno drazji od Tesle. Ampak ce je Y Performance raketa, si ne predstavljam kaj bo tole s stirimi motorji.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Enostavni gumbi, kot pri vecini, pa so problem ker?
Kako to izgleda? Če npr. želi nekdo iz zadnjih sedežev nastaviti pesem na karaokah? Je za vsak komad ločen gumb?

codeMonkey je izjavil:
Tisto sploh ni "M" iX3, ampak samo odbijaci, sedezi in volan z M oznako. M model bo imel stiri motorje in ja, spet bo obcutno drazji od Tesle. Ampak ce je Y Performance raketa, si ne predstavljam kaj bo tole s stirimi motorji.
Zna priti še ix3 m60 in potem pravi M.
In seveda ix3 40 ko se postrga kupce dražje variante
Jaz sem upal da bo imel i3 podoben front kot ix3 :/
Zgodovina sprememb…
Ja, nekateri pač avtomobile uporabljamo, jih nimamo za okras :)
Imam dva mulca, sem navozil cez 30k km v manj kot desetih mesecih, zelo tezko bi rekel, da je za okras, pa je avto manjsi od Y in enostavno se vedno ne vidim potrebe.
codeMonkey je izjavil:
Enostavni gumbi, kot pri vecini, pa so problem ker?
Kako to izgleda? Če npr. želi nekdo iz zadnjih sedežev nastaviti pesem na karaokah? Je za vsak komad ločen gumb?
A glasovno upravljanje ne dela?
Zgodovina sprememb…
Imam dva mulca, sem navozil cez 30k km v manj kot desetih mesecih, zelo tezko bi rekel, da je za okras, pa je avto manjsi od Y in enostavno se vedno ne vidim potrebe.
Možno, ne uporabljamo vsi vseh featurjev. Samo povem, da obstajamo ljudje, ki ta feature veliko uporabljamo. Oz. bi ga, če bi ga imeli.
Tako, kot jaz npr. ne uporabljam HUDa, med tem, ko se ne katerim to zdi to nekaj najbolj nujnega.
A glasovno upravljanje ne dela?
V tem primeru glasovno upravljanje ni rešitev. Treba ga je aktivirati, če ni gumba, ga ne moreš aktivirati. Pa brez ekrana je premikanje po menijih precej nerodno, besedila pesmi ne vidiš. Skratka, nima smisla, ekran dela super.
Možno, ne uporabljamo vsi vseh featurjev. Samo povem, da obstajamo ljudje, ki ta feature veliko uporabljamo. Oz. bi ga, če bi ga imeli.
Pa dejansko verjames, da je zadaj dovolj velika masa uporabnikov kot ti, ki bi zaradi tega sli v nakup novega modela? Ali pa dejansko poceli to 2x ali vec na teden? Pa to, da imas tudi "quick release" moznost v mnogih avtomobilih iz prtljaznika, in vse kar moras narediti je dvigniti sedez nazaj z roko, ko koncas. Vsekakor bi bilo bolje za veliko vecino imeti salter za rikverc, da ne drajsas po ekranu, za ta denar. Razen za nekaj posameznikov, ki jim je tocno tako kot si Tesla zamisli, najbolje.
Zgodovina sprememb…
Jaz sem upal da bo imel i3 podoben front kot ix3 :/
Meni so bile lezece siroke ledvicke vedno bolj vsec, bi pa tudi sprejel pokoncne. Mogoce bi lahko bili se malenkost bolj pogumni z naklonm maske/spico spredaj, da bi se vrnili na malo bolj agresiven videz:
Ampak potem je spet vprasanje kako je z zascito pescev itd.
Zgodovina sprememb…

Meni Serija 8 e31 wub
To mi je še vedno creme de la creme.
Se spomnim ko ga je predstavljal v avtomagazinu na TV Martin Česenj.
To mi je še vedno creme de la creme.
Se spomnim ko ga je predstavljal v avtomagazinu na TV Martin Česenj.
Zgodovina sprememb…
Pa dejansko verjames, da je zadaj dovolj velika masa uporabnikov kot ti, ki bi zaradi tega sli v nakup novega modela? Ali pa dejansko poceli to 2x ali vec na teden?
Samo zaradi tega seveda ne greš kupiti novega modela. Je pa zadeva za veliko ljudi, ki avto uporabljamo za prevažanje stvari zelo uporabna.
Vsekakor bi bilo bolje za veliko vecino imeti salter za rikverc, da ne drajsas po ekranu, za ta denar. Razen za nekaj posameznikov, ki jim je tocno tako kot si Tesla zamisli, najbolje.
Saj električnih sedežev nima samo Tesla. V ameriških avtomobilih je to precej pogost feature. Pri evropskih pa tudi vedno bolj, sploh v višjih razredih.
Btw, zakaj pa rabiš šalter za rikverc? Sicer imam omejene izkušnje z Juniperjem, ampak v času, ko sem ga vozil niti enkrat nisem dal ročno v rikverc.
Btw, zakaj pa rabiš šalter za rikverc? Sicer imam omejene izkušnje z Juniperjem, ampak v času, ko sem ga vozil niti enkrat nisem dal ročno v rikverc.
Enostavno mi ne bos prodal da je to manj potrebno kot motorizirana zadnja klop. Ne se niti truditi, ker ne bova nikamor prisla. In ja, tudi ce ima kvazi pametno samodejno spreminjanje smeri. Sem tudi vozil Y in S s tem drajsanjem po ekranu.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Se strinjam glede migracij poleti, ampak vsekakor je udobno imeti daljsi doseg tudi drugace.
Drzi. Komentiral sem zato, ker je bil omenjen ravno Split :)
codeMonkey je izjavil:
Enostavno mi ne bos prodal da je to manj potrebno kot motorizirana zadnja klop. Ne se niti truditi, ker ne bova nikamor prisla. In ja, tudi ce ima kvazi pametno samodejno spreminjanje smeri. Sem tudi vozil Y in S s tem drajsanjem po ekranu.
Bom tako napisal. Ročko za rikverc in podiranje sedežev bi osebno uporabljal približno enako. 2x na teden.
S tem, da drsanje po ekranu ni noben problem, bolj kot ne enakovredno ročki ali gumbu. Podiranje in postavljanje sedežev na roke je pa dejansko zamudno in nerodno.
Govorim zase, seveda. Verjetno se komu zdi fizična ročka za rikverc bolj pomembna.
Kaj pa tisti ki se dnevno vozijo na Dunaj brez pavze?
Taki naj si kupijo dizla :)
Jaz drugače pridem na Dunaj brez postanka v vseh pogojih s tastaro Model Y LR AWD. Ampak še nisem probal, vedno se vmes ustavim na superchargerju v wienner neustadt ali v hartbergu, da grem odtočit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
Sam drsanju po ekranu za vzvratno nikakor ne zaupam, sploh pa je to zadeva, ki mora vedno delovati 100-odstotno.
Nic ne rabi delovati 100%. To je eden vecjih slabosti pri veliko, sicer inteligentnih ljudeh. Ne razumejo statistike.
Statistike ne razumejo tudi tisti, ki trdijo da jo - smo tu videli ze veckrat glede debat pri FSD.
To je nekje tako cez palec med ASIL B - C, po kriticnosti. Iz statistike (prevedene v table po ISO 26262 standardu), sledi, da je priprocljivo zasnovati na nekje manj od 10-6 kriticnih napak/h. Verjetno bolj za primer, da se samodejno premakne iz nevtralnega polozaja, mogoce pa tudi da je aktivirana smer ravno obratna. Odvisno, bi moral pac analizirati za konkreten sistem. Ker ce imas paralelno sistem, ki zahteva interakcijo z zavoro, kar ponavadi je tako, lahko zmanjsa kriticnost sistema na ekranu.
To je nekje tako cez palec med ASIL B - C, po kriticnosti. Iz statistike (prevedene v table po ISO 26262 standardu), sledi, da je priprocljivo zasnovati na nekje manj od 10-6 kriticnih napak/h. Verjetno bolj za primer, da se samodejno premakne iz nevtralnega polozaja, mogoce pa tudi da je aktivirana smer ravno obratna. Odvisno, bi moral pac analizirati za konkreten sistem. Ker ce imas paralelno sistem, ki zahteva interakcijo z zavoro, kar ponavadi je tako, lahko zmanjsa kriticnost sistema na ekranu.
Zgodovina sprememb…
Nisi razumel kaj hocem povedati. Zadeva ne rabi delovati 100%, niti priblizno, da je uporabna.
Točno veš kaj sem hotel reči, a se zanalašč delaš neumnega in se obešaš na semantiko.
Kar steje je.. ali v praksi ljudje trcijo, ker avtomatika ni 100%? Ce se to ne dogaja, potem je zadeva uporabna.