» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1344 / 1345
»»

kow ::

Drugace pa je Trump zrihtal se pospesek pri elektrifikaciji tovornjakov, kombijev itd.

codeMonkey ::

Brez subvencij :))

kow ::

Ja, saj to je najbolj smesno :)

Sicer ljudje podcenjujejo kako hitro pade poraba dizla, ce se zacne v vecjem stevilu uporabljati elektricne tovornjake. Ce je avtomobilov milijarda, je (vecjih) tovornjakov verjetno nekaj 10 milijonov. In porabijo najvecji delez goriva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

red_baron ::

Asi upa kdo seda iti z dizlom do Splita.Hahaha kako se stvari obrnejo....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: red_baron ()

nejc_nejc ::

Zakaj pa ne, edino, če mi vse skupaj ukradejo.

enavlaka ::

Vsak dizelski vagen bo prišel do splita in nazaj

Gregor P ::

Sploh ker tam ni nobene panike, tako kot pri nas :D

https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

Gregor P je izjavil:

Ne, v bistvu sem napisal tudi, da se lahko večkrat zmotiš pri drsanju na zaslonu kot jaz pri ročki (sploh pri avtomatiku, kar vozim že desetletja), kar če se ne motim potrjujejo tudi komentarji v tej temi.

Boš zdaj rekel, da ni res 8-)

Zmotis? Da podrsas mimo? Ali da podrsas v napacno smer? Jaz sem se veckrat zmotil pri PRND rocki. Za naprej mors dat rocko nazaj. :D

Na ekranu se nisem mimo podrsal, pa tudi v napacno smer se nisem podrsal.

Ampak sej ves, da se zdej prerekamo o neumnostih, ne?

V to prerekanje z anekdotnimi primeri ste se spustili ostali. Sam nimam več kaj dodati. Sem pa to vprašanje predal robotom in njihove odgovore sem prilepil spodaj kot zanimivost.

(Kratki) Odgovori oz. sklepi UI pa so:

ChatGPT (5.4 Thinking)
Ne, zanesljivost prestavne tipke na ekranu ni "v čisto drugem razredu" v smislu, da bi bila že sama po sebi nesprejemljiva ali nujno nevarna. Da pa, je v drugem razredu glede ergonomije, odvisnosti od HMI/programske plasti in naravne robustnosti proti človeški napaki. Fizična ročica ali dober fizični selector ima tu še vedno prednost. Najbolj natančna formulacija je: screen selector lahko doseže sprejemljivo funkcionalno varnost, ni pa pošteno trditi, da je praktično enakovreden namenski fizični ročici samo zato, ker "izpolni safety". Javno dostopnih robustnih primerjalnih statistik, ki bi pokazale, da ima Teslina rešitev pri napačni izbiri smeri enako ali nižjo realno stopnjo napak kot klasični selectorji, pa nisem našel.

Gemini (3 Pro)
Zanesljivost elektronskega signala za spremembo smeri je pri obeh rešitvah izjemno visoka in varna. Vendar pa zanesljivost interakcije (HMI) postavlja zaslone v bistveno slabši in bolj tvegan razred. Pri fizični ročici se sistem zanaša na robustno človeško motoriko; pri zaslonu pa se interakcija zanaša na idealne pogoje (čist zaslon, natančen poteg s prstom, vizualno preverjanje), kar je v realnih voznih situacijah veliko težje vedno zagotoviti. Tudi nova usmeritev Euro NCAP to potrjuje, saj elita avtomobilske varnosti začenja kaznovati proizvajalce za opuščanje fizičnih gumbov pri osnovnih funkcijah.

Claude (4.6 Extentend Thinking)
Zaslon na dotik za menjavo smeri ni nevarnejši v absolutnem smislu, če je arhitektura pravilno izvedena. Je pa ergonomsko slabši in prinaša drugačen profil napak -- predvsem tihe, trenutne, brez predhodnih znakov. Za Auto-Shift pa velja, da algoritemska napoved smeri uvaja tveganja, ki jih funkcionalna varnostna analiza po standardnih metodah (HARA, FMEA) ne pokrije samodejno -- ravno to je področje SOTIF, ki pa zahteva zelo obsežno validacijo v realnih scenarijih.
Klasična ročica ni relikt -- je benchmark robustnosti in predvidljivosti, ki ga je digitalna rešitev dolžna doseči, ne le nadomestiti po obliki.

Copilot (Poslovni/Premium, Think Deeper)
Če postavimo stvari "po ISO-jih": z vidika funkcionalne varnosti lahko zaslonska prestava doseže enako varnostno integriteto kot klasična ročica, če je izvedena z ustrezno arhitekturo, redundanco in dokazilom. Z vidika SOTIF in ergonomije pa je trenutno realno bolj izpostavljena napakam (človeškim in UI-degradacijam) - kar potrjuje tudi smer Euro NCAP 2026 in empirične študije o zaslonih. Dokler industrija ne standardizira boljše haptične/večmodalne potrditve in trših fallbackov, bo fizična kontrola (tudi kot redundanca) ostajala varnostno zaželena.

Prakticno kar se jaz pisal, minus nekaj napak verjetno zaradi prompta ali halucinacij. Na koncu pridemo do ergonomije. Je pa res cudno da se vztrajas. Nihce ni rekel da je enakovreden ce izpolni FuSa in SOTIF, samo da ni nevaren, kot ti trdis, ce so ti standardi del razvojnega procesa. Hkrati pa vleces v to zadevo splosne studije o zaslonih, ki s to funkcionalnostjo nimajo nicesar, AI pa tudi zgleda to nekriticno pozre.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

"Leaka slika" kar naj bi bil bmw m3ev

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Sem bral da niso hoteli dati vertikalnih ledvičk na trojko zaradi tega ker bi avto izgledal preveč retro oz imel preveč retro vibe. Tako da bodo ledvičke po vzoru ix3 bolj na teh višjih avtih

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Prakticno kar se jaz pisal, minus nekaj napak verjetno zaradi prompta ali halucinacij. Na koncu pridemo do ergonomije. Je pa res cudno da se vztrajas. Nihce ni rekel da je enakovreden ce izpolni FuSa in SOTIF, samo da ni nevaren, kot ti trdis, ce so ti standardi del razvojnega procesa. Hkrati pa vleces v to zadevo splosne studije o zaslonih, ki s to funkcionalnostjo nimajo nicesar, AI pa tudi zgleda to nekriticno pozre.

Najbrž se ti to zdi, ker sem mu dejansko podal tvoje komentarje; nisem namreč postavil zgolj enostranskega vprašanja.;)

Kaj tocno se mi zdi?

Očitno noben od vas ni pisal na slepo v temi, za hrbtom, sms_ov.

V vozilu kjer vozi šofer, MORAJI biti vse ključne komande fizicne ter dosegljive v temi.
Vse ostalo je totalna bedarija ter jebanje varnosti ljudi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Ok, ce je tako, kaksno je tveganje, ko stojis z nogo na zavori in preko ekrana izbiras med D/N/R? Mogoce bos ti znal razloziti.

Ne ne bom, ker je nepomrmben podatek, sploh razmišljat v tej smeri.
V primeru pizdarije pri mehaniki z dotikom tipke tocno veš, v kerem meniju je avto.

Le zakaj gredo, so šli nazaj, na fizicno izvedbo?

Zgodovina sprememb…

Ravno to je bistvo. V tej smeri se razmislja, ko se razvija te zadeve.

In nic ne ves pri mehaniki, ker eno je fizicni polozaj, drugo pa kako ga razume neka elektronika in softver

Kdo je sel nazaj na fizicno izvedbo salterja?

Tesla, iz minimalizma (brez ročk), nazaj v ročke za žmigavce.

Razmislja se v vecini primerov samo na stroške ter debilno všečnost.
Regulativa pa diktira varnost.

Zgodovina sprememb…

Kdo pa govori o rocki za zmigavce?

In ne, varnost ni le zagotovljena z regulativo. Imas tudi standarde, ki jih proizvajalci vgradijo v procese, da lahko potem, ce je slucajno kdaj stala, trdijo, da so naredili po "state of the art".

Zgodovina sprememb…

Kolior vidim, se prepucavamo glede na šipdrajs ter ročke, tipke....

Standard, je pa iz galaksije onstran zvezd ali iz kje?

Zgodovina sprememb…

regulativa in standard ni enako

To je črkobralsko gledano, dejstvo, imas prav.
Kdo ga pa predpisuje in piše oziroma od kje je izvor.

Zgodovina sprememb…

Stroka z industrije.

codeMonkey je izjavil:

Stroka z idustrije.

Zadnjo besedo imajo pa izbranci za potrditev ter implementacijo.

No, tudi stroka je na žalost, včasih tudi pod čudnim vplivom.:|

Se en filozof. Ocitno ne bo nic od nekih konkretnih scenarijev.

:))
Tudi prav, če tako misliš.

MrStein ::

enavlaka je izjavil:

Pja no, rikverc kamero je fajn met, tko, da moraš še vedno zijat v ekran.

In to počneš zato, ker je to bolj varno.
Ne rabiš pa tega počet. Lahko ignoriraš ekran.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nejc_nejc je izjavil:

:))
Tudi prav, če tako misliš.

Saj ni kaj za mislit. Napisal konkretne zadeve nisi ti, niti tisti zgoraj z vsemi AI pomagali

endelin je izjavil:

"Leaka slika" kar naj bi bil bmw m3ev

Tole bo zgleda dober kandidat za sanjski avto. :D Poleg enega 911 S/T za zraven.

Zgodovina sprememb…

Nova slika. Precej divje izgleda.

Front mi deluje kot evolucija obstoječe 5ice

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Sanjski? Mogoče za kako nočno moro, da :D
Resno, originalni i3 je bil grd, ampak praktičen in z novo kitajsko baterijo resno uporaben kot daily runabout shopping cart. To, kar pa zdaj bmw ven daje, pa naj kar zadržijo zase.

Ti pri teh temah itak nisi kredibilen. Si se izlocil ze zdavnaj. Tudi nihce ni rekel, da to velja za tebe.

Osnoven i3 me po slikah ni prepričal. M3ev mi je že po slikah hudača kot bi rekel soforumaš Shintaro:D

pegasus ::

codeMonkey je izjavil:

Tudi nihce ni rekel, da to velja za tebe.
Drži. Moje mnenje bo aktualno čez 10-20 let, BMW dizajn pa bi bil top shit nekje pred 60-80 leti ;)

pegasus je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Tudi nihce ni rekel, da to velja za tebe.
Drži. Moje mnenje bo aktualno čez 10-20 let, BMW dizajn pa bi bil top shit nekje pred 60-80 leti ;)

Smesno, ker ravno takrat so delali tiste kapljicaste oblike in ne vem kaj se vse. Prihodnosti seveda nisi zmozen napovedat, ceprav se ti tako zdi.

a_borlak ::

codeMonkey je izjavil:

V Kaliforniji so subvencije za EV tovornjake zelo visoke, je pa res, da je Tesla praktično skurila vse. Tako da, subvencije so. https://californiahvip.org/

codeMonkey

Konkretno se mi zdi, da je da je Cherry tipkovnica bolj uporabna od virtualne.

iKst_ ::

Kakor za kaj. Meni se zdi fizična tipkovnica, ki nima prilagodljivih gumbov in predvidevanja vnosa v določenih primerih precej neuporabna.

iKst_ je izjavil:

Kakor za kaj. Meni se zdi fizična tipkovnica, ki nima prilagodljivih gumbov in predvidevanja vnosa v določenih primerih precej neuporabna.

Vsaka, v osnovi mehanska, proti virtualni, da bom dovolj jasen.
Še una na spectrum 48k :)

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Si bil dovolj jasen, samo nimaš prav. Fizična tipkovnica ni vedno boljša. Lahko razširimo. Fizični knofi niso vedno boljši od ekrana.

Včasih so, včasih niso. Velikokrat je pa razlika zanemarljiva in je v resnici popolnoma vseeno.

Se nisem videl profesionalnega stroja, kjer ključne komande ob spremembi niso spremenile pozicije, kliknile oziroma si spremembo zaznal na otip.

nejc_nejc je izjavil:

codeMonkey

Hujsi ste kot en najbolj cenen AI. Kdo govori o uporabnosti no? Trdite nekaj na pamet o varnosti in zdaj smo cisto drugje spet.

MrStein ::

Le zakaj smo čisto drugje?
Ko bi le poznali vzorec tega fenomena, ko nekdo spreminja temo...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

codeMonkey je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

codeMonkey

Hujsi ste kot en najbolj cenen AI. Kdo govori o uporabnosti no? Trdite nekaj na pamet o varnosti in zdaj smo cisto drugje spet.

Evo o varnosti, NA PAMET.
Volan se v vozilu drži z obema rokama. Že roka občasno na šaltkebel ni ok.
Drajsanje po šipci, pa še mal klndenza ali mrzle roke, je pa totaln šit.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

codeMonkey

Evo o varnosti, NA PAMET.
Volan se v vozilu drži z obema rokama. Že roka občasno na šaltkebel ni ok.
Drajsanje po šipci, pa še mal klndenza ali mrzle roke, je pa totaln šit.

Sramoto si ze delas. Iz rikverca ne saltas pri 130 km/h sredi ovinka.

Nič si sramote ne delam.
Katera budala iz rikverca šalta pri 130kmh.
(Mislim, da honda iz 90s ni imela sinhroniziranega menjalnika za vzvratno. Tako mi kolegi razlagajo, ki so jo v Jugi kupovali....)

Ocitno ne veš kaj pomeni imeti eno ali dve roki na volanu.

Drajsanje po šipci po mobiju med vožnjo je vsem jasno, da ni ok.
Drajsanje po ekranu v avtu pa kao je. Haloo

MrStein je izjavil:

Le zakaj smo čisto drugje?
Ko bi le poznali vzorec tega fenomena, ko nekdo spreminja temo...

Lahko je se slabse. :)) Enostavno kontekst presirok, da bi sodeloval, pa tako zeljo ima.

Zgodovina sprememb…

a_borlak je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

V Kaliforniji so subvencije za EV tovornjake zelo visoke, je pa res, da je Tesla praktično skurila vse. Tako da, subvencije so. https://californiahvip.org/

Finta je v tem, da njegovi ukrepi niso omejeni na Kalifornijo, niti na ZDA.

Je pa zanimivo kako se je vse obrnilo. Meni se je lepo vceraj napolnil avto za dodatnih 200 km, kar me je stalo 4 EUR in drobiz. Dolgo se ni nihce oglasil kako je v resnici drazje od ICE, pa imam obcutek, da bo trajalo :))

Zgodovina sprememb…

Dnevna soba na kolesih: Mercedes VLE z 0,25 kolicnikom zracnega upora. Ocitno se bo dalo voziti po 500 km s tem. Obracalni krog pa manjsi od modela Y :D

https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/av...

Zgodovina sprememb…

««
1344 / 1345
»»