» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1341 / 1344
»»

BigWhale ::

codeMonkey je izjavil:

Zdaj ko so uradno zaustavili proizvodnjo Model S/X, bo pa sploh zanimivo spremljati kako bo z nadgradnjami.

Ni blo treba niti treba ustaviti proizvodnje. Tudi Model 3 je v ZDA ze ostal brez lane keepinga, ne mores ga vec kupiti, v osnovnem paketu dobis samo traffic aware cruise control. Za kaj vec moras kupit FSD.

Ze kupljeni avtomobili se vedno imajo TACC in Autosteer, vendar ta dva kosa software-a ze dolgo nista dozivela neke nadgradnje. In po tem, ko so Tesla fanboyi ze leta govorili kako bomo zdaj zdaj dobili 'single stack', ki bo zdruzil FSD in TACC+Autosteer (kar bi imelo smiseli), se to zelo verjetno ne bo zgodilo. Obstojeci avtomobili bodo ostali na buggy softwaru, ki je poln bugov, novi bodo imeli pa samo FSD, ki pa ne bo poceni.

Avto, ki se stalno izboljsuje v zadnjih dveh letih sicer dobiva popravke, in malekostne izboljsave, vendar pa, razen matrix luci, ni bilo nekih ground breaking stvari. So bile, vsekakor, nihce ne zanika tega. Ampak nove igre, podpora za Audiable, in nov lightshow, so zgolj igracke, potnike pa se vedno premetava po avtu zaradi shitty stop-n-go algoritma za spremljanje prometa.

codeMonkey je izjavil:

Imas vec kot rabis. Ucis ga lahko parkirati in nato izvede manever sam (lahko si v avtu ali v blizini) vsakic ko prides na shranjeno lokacijo. Podobno tudi med avtomobili, ko zazna prostor. Pomik preko telefona. ADAS za moje pojme dela odlicno.

Pffft! To ni nic! A bo tvoj avto znal sluzit dnar medtem, ko bos ti v sluzbi? Ker moj bo! Res, majkemi, Elon je to reku! :>

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

deco16 ::

codeMonkey je izjavil:

2025 Elroq, prakticno full spec (minus AWD/RS ter ok 21" platisca ne 22"). Izbiral med Y in tem. Jesenski imajo se novejsi HW in so dodatno nadgradili tudi ADAS s prepoznavanjem semaforjev in drugimi funkcijami.

Imas vec kot rabis. Ucis ga lahko parkirati in nato izvede manever sam (lahko si v avtu ali v blizini) vsakic ko prides na shranjeno lokacijo. Podobno tudi med avtomobili, ko zazna prostor. Pomik preko telefona. ADAS za moje pojme dela odlicno. Ne vem no. Kar sem jaz gledal Korejce, mi ni bilo nic tako dobrega, da bi jih postavil pred VAG. Ko pa gremo na se drazja vozila, pa je BMW itak postavil standard z iX3, to je zdaj iz testov jasno.

Super da so 2025 letnik končno zrihtali.

Zdej pa za 2021 letnik. Neodziven zemljevid in ostalo, kar še požrem. To pa da mi pol na Android Avto šteka dotik in kdaj random kar ne poveže z telefonom pa ne.

Pri korejcu pa z kitajskim wireless donglom pa brez težav, se sploh ne spomnim da kdaj nebi delalo.

Pa travel assist živčen na regionalni, za vsako slabo črto potegne volan nekam.

Sej kakšne stvari so ok, samo kaj mi pomaga 13" zaslon če vse skupaj porazno. Pa baje da je blo včasih še hujši. Da ne govorim da so z updatom zjebali SOS modul in so pol množično zarad SW zajeba menjavali te module namesto da bi resetirali counter.

Uglavnem super da si z 2025 modelom zadovoljen, sam tej biseri lahk v parih letih še marsikaj pokvarijo :D

Tko da ja, z moje izkušnje je bil in še je korejc veliko boljši.

codeMonkey ::

Ja, to so se eni prvih modelov, in s popravki so jih uspeli nekoliko izboljsati. Vsekakor ni vse idealno, in vcasih znajo biti tudi prevec konservativni - samo zarad njih imamo LTS branch dolocenega produkta, pa bi prehod na novejso razlicico sigurno pomagal tudi pri odzivosti, ampak jih ne bos preprical, ne bodo sli v prevelike spremembe, ker se bojijo podobnih zadev, ki jih omenjas zgoraj. Vprasanje pa kako bodo slo naprej in kaj bodo potegnili iz conske arhitekture Riviana. Malo je mimo, da postavijo Cariad, nato pa namesto da bi jim zaupali razvoj platform za naslednje desetletje, gredo zadeve kupovati in strikati skupaj. Rivian naj bi sicer imel dober tech, ampak nekih izkusenj pa tudi se nima. Kakorkoli, ze to pomeni vsaj da poskusajo in delajo na tem.

To, da pa na korejskem avtu imas AA in kitajski dongle, pa ne more biti stanje tehnike za "racunalnik na kolesih". Vsekakor upam da se tu ne konca :D

Zgodovina sprememb…

Liker ::

Kot sem jaz razumel ima deco16 kono prve generacije ali pa originalnega ioniqa. Oboje je osnovano na enakem infotainment "techu" kot moj Tucson, ki datira vsaj v 2015. Tako da stanje tehnike za 10+ let star dizajn je več kot super in še ni "računalnik na kolesih". Še več, jaz bi z veseljem kupil vozilo, ki bi imelo tak infotainment danes.

Koliko pa so napredovali vmes? VAG bo zdaj ven prisel s se eno iteracijo na "neo" modelih in Polotu. In ja, ti bi ze mogocoe kupil, Kitajcki in velika vecina drugod pa ne, in smo spet na zacetku debate: https://slo-tech.com/forum/t237521/p872...

Liker ::

deco16 ::

Pač ja kupil sem 3 leta novejši EV(korejc -> VAG). Starejši je podpiral AA samo prek usb kabla, dodal sem kitajski dongle ker sem hotel imeti wireless AA in je ta enako deloval kot prek kabla. To sem samo omenil.

Pač kar sem hotel povedat je da je pač infotaiment šel na slabše. Pa da nebo pomote, pred tem sem imel še e-Golfa in je tam infotaiment delal čist ok.

Res so zajebali vmes v letih 2020-2024 oziroma s to MEB platformo.

Avto je drugače super samo je malo grenkega priokusa ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

endelin ::

Prve slike i3 že na spletu. So spet "ušle". :D
Kaj pa vem. Bo treba videti v živo kjer so ponavadi bimerji dosti boljši kot na slikah ;-)

Meni je hud. Zelo. Koncno po Giuliji spet kaksna lustna kompaktna sportna limuzina. Jutri pa uradna predstavitev zgleda. Torej se bo YT odprlo polno prispevkov.

Zgodovina sprememb…

mehatronik12 ::

Po mojem mnenju edini od nemških premium znamk (Audi,Porsche, mercedes,...) ki gre v pravo smer pri EV.

- Velika baterija
- hitro polnjenje
- Ok poraba
- Tudi nekaj inovacij (mehko ustavljanje, če res deluje tako kot prikazujejo na testih meni top zadeva, panorama vision, itd..)

Pa cena na koncu ista/podobna kot pri drugih premium znamkah, čeprav ponujajo nekaj več....

Lep primer tega novi IX3,GLC,Q6, Macan mislim, da je izbira tu res enostavna.

Macan ni svoh IMO. Bi moral stestirati oba. Ceprav iX3 je res nov in verjetno Macan rabi se eno iteracijo. GLC pa gladko odpade.

Zgodovina sprememb…

Macan je tehnološko že malo zastarel po prihodu ix3 in glc:D

Bmw se je vrhunsko lotil elektrifikacije

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Evo, imamo ze predstavitve:

kow ::

Tega ne bo nihce kupil. Saj ima samo en ekran na sredini. /s

Ampak ga nima... Tako kot iX3 ima tudi panoramskega.

Zgodovina sprememb…

Sem mislil, da je resitev HUD?

Ampak resno. Koncno so se Nemci spametovali in se znebili zaslona pod volanom. Neverjetno koliko casa je industrija rabila, da je naredila ocitno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

HUD je se vedno prisoten.

Tale panoramski zaslon mi sicer ni povsem jasen. Je cez celo sirino samo zaradi estetskih razlogov? Ker nekih prakticnih razlogov ne vidim.

Razumem, da je prisoten. Ampak ocitno ne zadostuje - to je bila poanta.

Zgodovina sprememb…

Meni osebno zadostuje, ampak to je BMW, nekako mora imeti vec kot je nujno potrebno :D

Meni se zdi, da je to srednjerocno recept za katastrofo. Veliko stroskov za display, ki ne bo kaj veliko uporaben. Kaj bos pa gledal v njega razen hitrost? V nekaj letih bo vsak avto imel varno avtomatsko voznjo - vsaj na vecini odsekov. Kaj ti bo takrat tak zaslon?
Estetsko je sicer super, vsaj na posnetku.

Zgodovina sprememb…

Gledas to kar si nastimas. Od porabe, hitrosti, casa, casa prihoda. Vsekakor je bolj v vidnem polju kot centralni zaslon, ki pa mora biti tam zaradi interakcije. Zagotovo je uporabno in dvomim da bi to bil problem, sploh pa katastrofa. Gre za visji razred vozila. Za minimum bo itak na voljo Tesla, kjer odstranujejo vse, kar se ne splaca (oz. kdaj tudi prevec).

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Meni je super, da imam v vidnem polju spredaj bistvene informacije in na na nekem stranskem velikem zaslonu. Ali je sedaj BMW-jeva rešitev zadetek v polno, še ne vem, je pa vsaj poskus v to smer. In pa seveda fizični gumbi imajo tudi svojo bistveno vlogo, sploh pri varnosti upravljanja vozila.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Sigurno dosti bolje kot špeganje na glavni ekran kot pri tesli ;)

Kaj ice trojka bo imela navadne kljuke ali te brezvezne poklopne ki so meni tako mimo? :/

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Gledas to kar si nastimas. Od porabe, hitrosti, casa, casa prihoda. Vsekakor je bolj v vidnem polju kot centralni zaslon, ki pa mora biti tam zaradi interakcije. Zagotovo je uporabno in dvomim da bi to bil problem, sploh pa katastrofa. Gre za visji razred vozila. Za minimum bo itak na voljo Tesla, kjer odstranujejo vse, kar se ne splaca (oz. kdaj tudi prevec).

Kar si nastimas. In kaj je to? Temperatura? Ura? BMW logo? Problem ozkih zaslonov je - da niso prevec uporabni. Morda je se najbolj uporabna zadeva ime pesmi, ki se vrti. Ker je dolzina imena avtorja in same pesmi lahko precej dolga. Ampak ja, morda je tale bmw res dovolj premium, da ekstra stroski niso problem.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Kar si nastimas. In kaj je to? Temperatura? Ura? BMW logo? Problem ozkih zaslonov je - da niso prevec uporabni. Morda je se najbolj uporabna zadeva ime pesmi, ki se vrti. Ker je dolzina imena avtorja in same pesmi lahko precej dolga.

Ta ni ozek. V bisvu je sirok kot je lahko. Vsak pa se lahko sam odloci kaj je to, kakor mu ustreza.

Mene najbolj moti na opremi s posnetka tista odsevna plastika. In to na mestih kjer je najvec poskodb zaradi kamnov, nesposobnih voznikov na parkiriscih, itd.

Zgodovina sprememb…

Govorim o majhni širini zaslona, ne dolžini.

jernejl ::

kow je izjavil:

Za tetris ekran s tako majhno višino res ni najbolj primeren, ampak... gre za avto, ne za igračo. Font za prikaz hitrosti zgleda večji kot pri Tesli, kjer je ta premajhen, tako da bo najbrž kar ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Zeh niti nemškega konfiguratorja še ni.
Ix3 je bil prvi dan
To bo ene 10k cene od suv?

Kaj prav vidim ali sedeži nimajo iztegljive kolenske opore? :/

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Sem prepričan, da boš lahko dobil boljše sedeže za 2 jurja doplačila.

jernejl je izjavil:

Font za prikaz hitrosti zgleda večji kot pri Tesli, kjer je ta premajhen, tako da bo najbrž kar ok.

Ne vem, ce si funkcionalno nepismen. Ampak za prikaz hitrosti ne potrebujes zaslona cez celotno sirino avtomobila. Upam si trditi, da se zadeva ne bo dolgo obdrzala.

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi se pa morala obdrzati? Pri Tesli odstranjujejo vse zivo, ker naj bi avto vozil sam, ampak do tega pa nikakor ne pridejo (avtomobili pripravljeni s tem v mislih so stari prakticno ze skoraj 10 let) in mora voznik se vedno spremljati vse zivo (poleg prometa se kaj pocne sistem). Pac ta model ima to reseno tako. Ne vem zakaj je potrebno predstavljati vsako drugacnost od Tesle kot katastrofo.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Sem prepričan, da boš lahko dobil boljše sedeže za 2 jurja doplačila.

Mislim da je bila predstavljena loaded, full option varianta

nejc_nejc ::

kow je izjavil:

Sem mislil, da je resitev HUD?

Ampak resno. Koncno so se Nemci spametovali in se znebili zaslona pod volanom. Neverjetno koliko casa je industrija rabila, da je naredila ocitno.

Sicer moje mnenje 180 od tvojega.

Sory meni je to grdo. Z nekim skrinom tam na sredi, kr neki.
Oblikovalsko niti priblizno ni vkomponiran v armaturo, temvec deluje kot nek prisiljen dodatek. Na večini vozil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Strel455 ::

codeMonkey je izjavil:

Evo, imamo ze predstavitve:

Lepše od pričakovanega.

Videl v živo tudi novega belega iX3 in zgleda res lepo.

redtech ::

Silhueta od AR Giulia? :)

codeMonkey je izjavil:

Zakaj bi se pa morala obdrzati? Pri Tesli odstranjujejo vse zivo, ker naj bi avto vozil sam, ampak do tega pa nikakor ne pridejo (avtomobili pripravljeni s tem v mislih so stari prakticno ze skoraj 10 let) in mora voznik se vedno spremljati vse zivo (poleg prometa se kaj pocne sistem). Pac ta model ima to reseno tako. Ne vem zakaj je potrebno predstavljati vsako drugacnost od Tesle kot katastrofo.

Nisem rekel, da je katastrofa. Le, da se zdi draga resitev, ce jo bodo cez 5 let ukinili. Verjetno design novih avtomobilov ni poceni? Ena od najvecjih konkurencnih prednosti Tesle je ravno to, da nimajo veliko modelov. Sicer so s tem izgubili veliko kupcev, ampak hkrati prihranili ogromne zneske.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Meni se zdi, da je to srednjerocno recept za katastrofo.

Samo zaslon je. Ne vem o kaksnih stroskih govoris, res. V razvojnem smislu je drobiz. Proizvodnja pa spet ni nekaj. Sam sem sel skozi to za dolocene vgradne naprave, s tem da tu niti senzor na dotik ni potreben. Pa imas res ogromno dobaviteljev, ki se s tem ukvarjajo. Konkurenca je taka, da vprasanje kdaj bodo zaceli dejansko sluziti, tisti, ki so bili zraven. Je pa sam koncept del skupine modelov "Neue Klasse" in tako kot ima to i3, ima tudi iX3, pa se ostalo kar sledi. Precej verjetno tudi ICE variante, ki naj bi bile oblikovno precej podobne. Bomo videli.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Beseda, ki jo iščes je višina. :> Ekran je širok skoraj toliko kot avto, ni pa ravno visok? :>

Kow: bmw je ta screen razvil za vsaj eno generacijo vozil. Skupaj s faceliftom je to nekje 8 let.

Bmw ix3 NK mi je na prvo žogo dosti lepši spredaj i3 NK. Ampak bo treba v živo videti. Skoraj vsi bmw so mi lepši v živo.

jernejl ::

kow je izjavil:

Nisem rekel, da je katastrofa. Le, da se zdi draga resitev, ce jo bodo cez 5 let ukinili. Verjetno design novih avtomobilov ni poceni?
Draga rešitev, primerna za ukinitev, je, da greš tiščat display med zadnje sedeže, ko pa veš, da tam zadaj v 90% primerih ni nikogar, če pa že potniki tam so, pa itak imajo vsak svoj prenosni display - hkrati pa "varčuješ" pri displayu in HUD-u spredaj, kjer v 100% voženj nekdo sedi.
Res pa je, da je pri nekaterih Teslinih modelih zaradi rezanja stroškov ta katastrofalna rešitev že bila odstranjena.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Model 3 manjka headup display. To stane koliko? 10usd? Kow?

Zgodovina sprememb…

jernejl je izjavil:

kow je izjavil:

Nisem rekel, da je katastrofa. Le, da se zdi draga resitev, ce jo bodo cez 5 let ukinili. Verjetno design novih avtomobilov ni poceni?
Draga rešitev, primerna za ukinitev, je, da greš tiščat display med zadnje sedeže, ko pa veš, da tam zadaj v 90% primerih ni nikogar

Zdaj vemo zakaj je guzva na cestah. :>

jernejl je izjavil:

kow je izjavil:

Draga rešitev, primerna za ukinitev, je, da greš tiščat display med zadnje sedeže, ko pa veš, da tam zadaj v 90% primerih ni nikogar, če pa že potniki tam so, pa itak imajo vsak svoj prenosni display - hkrati pa "varčuješ" pri displayu in HUD-u spredaj, kjer v 100% voženj nekdo sedi.
Res pa je, da je pri nekaterih Teslinih modelih zaradi rezanja stroškov ta katastrofalna rešitev že bila odstranjena.

Pa ni edina stvar. Pri model Y, je tega se vec. Recimo motorizirana zadnja klop. Me res zanima ce ima kdo sploh mulce, ki se je spomnil tega. Tudi ce nimas vec lupinic, je se zmeraj vedno nekaj za pobrati da lahko zlozis tisto klop in je cisto vseeno ce jo nato se rocno podres in postavljas nazaj. Trikrat na leto. Tudi tisti centimeter, dva, ko se lahko pomakne v kvazi lezeci polozaj, ni neka razlika.

endelin je izjavil:

Model 3 manjka headup display. To stane koliko? 10usd? Kow?

Verjetno nekajkrat vec. Upostevati moras vse stroske. V vsakem primeru pa ne gre za visok znesek.

Zgodovina sprememb…

endelin je izjavil:

Kow: bmw je ta screen razvil za vsaj eno generacijo vozil. Skupaj s faceliftom je to nekje 8 let.

Ja, sej. V 3-5 letih bo zadeva precej nesmiselna, ker bodo imo konkurencni premium novi avtomobili ze imeli ekvivalent "FSD". Ko bos na cesti in bos lahko vklopil avtomatsko voznjo. Ter v miru menjal radijsko postajo, konfiguriral klimo kot ti odgovarja, na zaslonu poiskal restavracijo itd.
Avtomobili imajo zivljensko dobo kaksnih 20 let? Ne pomeni, da avto ne bo uporaben, seveda. Sem pa res pretiraval z besedo "katastrofa".

Zgodovina sprememb…

FSD kot kaj, level 2, 3 ali 4, ali kombinacijo vseh?

Zgodovina sprememb…

Saj je vseeno. Statistika bo pokazala, da bo dovolj varno, ce te nekdo poklice, da je v veliki vecini primerov varno, da opravis telefonski klic ipd.
Prihodnosti seveda ne znam napovedati, ampak tezko si predstavljam da se bo napredek ustavil. Ko me nekdo poklice v avtu, sem ponavadi itak na semaforju :)

Zgodovina sprememb…

Seveda da ni vseeno, ker je precej velika razlika. Pa tudi butasto je to dati ven in potem se iti statistiko. To se testira na mnozici uporabnikov pri zasnovi sistemov, preden jih potencialno ogrozas (in druge okoli njih).

Zgodovina sprememb…

Tukaj se ze ves cas razlikujeva v mnenju. Evropska birokracija ne more ustaviti razvoja tehnologije. Musk in Kitajci bodo sli dalje. Nemci bodo prisiljeni slediti.
««
1341 / 1344
»»