Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

mertseger ::
temni_princ je izjavil:
Ima kdo informacijo ali špekulacijo kdaj pride Xpeng v Slovenijo? Zanima me G9
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
poklič sem pa vprašaj piše predviden rok dobave 14 dni.

Telbanc ::
https://www.zurnal24.si/avto/korak-naza...
"Korak nazaj: fiat 500 bo na voljo tudi z bencinskim motorjem"
To se je men zdela zlo dobra ideja, da lah u el. dajo tud benz motor, če el. slučajno ne bo šla. In zgodilo se je.
"Korak nazaj: fiat 500 bo na voljo tudi z bencinskim motorjem"
To se je men zdela zlo dobra ideja, da lah u el. dajo tud benz motor, če el. slučajno ne bo šla. In zgodilo se je.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

hojnikb ::
to je zelo slaba ideja. Ker ze v startu narekuje da ni namenska EV platforma, kar pomen da je EV izvedba en kompromis.
Ni čudno da stellantis grupa propada.
DOA
Ni čudno da stellantis grupa propada.
DOA
#brezpodpisa

Utk ::
Če bi bli potem vsaj bistveno cenejši zarad tega, pa niso...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

BigWhale ::
Ko enkrat vozis Teslo, je neprecenljiv obcutek ob priklopu avtomobila na Super Charger. Planiran 15 minutni postanek avto spremeni v 1h 10min postanek. Potem se dva odpeljeta in se postanek spremeni v 35 minutni postanek. :>

Če bi bli potem vsaj bistveno cenejši zarad tega, pa niso...
yep, cenovno bi mogl tekmovat z kitajci (oz. bit se cenejsi), pa ne....
Mislim, da nima avto v 2025 niti osnovnega potovalnega računalnika, je pogreb. No mogoč z razlogom, glede na to da ma porabo na mrzli avtocesti 300Wh+, če je verjet bjornu....
#brezpodpisa

bambam20 ::

Tesla nardi prepripravo samodejno, če navigiras do polnilca....
Njemu povej. Ne meni.
A bejz no, a res? :D To je bilo s predpripravo. Nobena predpriprava ti ne pomaga, ce ti zacne supercharger polnit s 34kW. :>
Fanboyi so kr zanimiv fenomen. Za cist vsako stvar majo en kozarc copiuma. :D

pegasus ::
Fanboyi so mnenja, da TI delaš nekaj narobe, če se stvari ne odvijajo tako, kot Tesla razlaga, da naj bi se ...

Njemu povej. Ne meni.
A bejz no, a res? :D To je bilo s predpripravo. Nobena predpriprava ti ne pomaga, ce ti zacne supercharger polnit s 34kW. :>
pol lahk v tem primeru krivis sam naso bedno infrastrukturo, ker ni sposobna dovedit več k par 10kW za posamezn avto...
#brezpodpisa

endelin ::
Pa to lahko EV časovno prej spraznite kot napolnite
če furate 200 recimo
1h vožnje
1h10m filanja do 80%
Ps: v eni uri 10 si iz ljubljane že v Mariboru :D

1h vožnje
1h10m filanja do 80%

Ps: v eni uri 10 si iz ljubljane že v Mariboru :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

če kupis resn EV, se odpeljes z 100% od doma in odvozis kakrsnokol roundtrip relacijo po sloveniji brez bolečin.
No mogoče če zivis pred madzarsko mejo in hočes pridit do portoroza in nazaj, bos mogoče mogu mal prilagodit potovalno hitrost. Ampak nič, kar se nemore odvozit z recimo M3 LR RWD...
No mogoče če zivis pred madzarsko mejo in hočes pridit do portoroza in nazaj, bos mogoče mogu mal prilagodit potovalno hitrost. Ampak nič, kar se nemore odvozit z recimo M3 LR RWD...
#brezpodpisa

Praktično vprašanje: kako je zdaj na random polnilnici z plug&charge oz. koliko je še treba motovilit z raznimi phone aplikacijami, rfid karticami in podobnimi neumnostmi? Ali drugače, katerih networkow se je za držat eu wide? (ja, vemo da so tesla superchargerji oh in sploh, zanima me kdo so #2)

Njemu povej. Ne meni.
Pol je tezava v supercargerju ali pa v tvoji tesli.
Ne ti mene poucevat glede Tesle. Lahko pa jaz kaj tebe poducim, da ne bos neumnosti stresal.
Zmanjkalo subvencij za fizične osebe
Huda katastrofa. Bo za prezivet ? Kdor kupije na popust je tako revez. Tak se za kvalitetne gume nima .
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: codeMonkey ()

codeMonkey ::
Da je podoben enyaq s ceno tu nekje kot tesla je čisto v redu.
Elroq pa je pa vseeno klaso manjši, ožji, pa najbrž tudi slabši v vožnji.
Sem danes vozil Elroqa. Nekje 8k manj pride lepo opremljen od Tesle LR z enhaced autopilotom, kljuko in metalic barvo. Na koncu si nekje na 48k z nekaj popusta.
Pelje se lepo, precej bolj klasicno. Nimas takega obcutka teze in velikosti kot pri Tesli. V garazo in iz nje gre lepo. Edino volan sem moral dati na sport, ker drugace je bil servo premocan za moj okus.
Do avgusta se caka, ce gres s svojo specifikacijo v nakup.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

Malenkost vec kot Octavia Combi TSI. Take so cene danes. Dober avto je pa itak cez 80k.

endelin ::
Pretiravat ni treba. 80k so luksuzna vozila s šestvaljnikom pod havbo v stilu audi s5, bmw m340 in od vedno precenjeni premium suv. Naloadana z opremo seveda.
50k za srednje velik škodin suv je precej. Ampak takle mamo.
Čudi me da kitajci ne zapolnijo praznine

50k za srednje velik škodin suv je precej. Ampak takle mamo.
Čudi me da kitajci ne zapolnijo praznine
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

borut_p ::
Bmw 540d ... z nekaj opreme, po ceniku 98k€. Raje to kot kakrsenkoli e avto za pol cene (kitajc/teslo)

odličn avto, če hočes na odstavnem pasu gledat svojo 98k€ investicijo, k gre v luft.
#brezpodpisa

Utk ::
Bjorn je pokazal na C3. Centralni ekran je popolnoma ločen od ostalega avta. Tisto je radio in navigacija, nič drugega, lahko izpuliš ven, daš v drug avto, in bo enako delalo.

Ne ti mene poucevat glede Tesle. Lahko pa jaz kaj tebe poducim, da ne bos neumnosti stresal.
Po 45.000 prevozenih kilometrih mi je kr jasno katere stvari na avtu so sranje, katere niso, in katere delujejo samo priblizno tako kot se jih oglasuje.
Pote pa kar na plano z besedo. ne pozabi povedat za brisalce :). Očitno si edini ki polniš teslo na njihovem supercharju s hitrosjto 35 kWh

Če ti je jasno, potem pa malo napiši, da bomo lahko prebrali tovje muke in težave. Kar pogumno.

Mr.B ::
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Pote pa kar na plano z besedo. ne pozabi povedat za brisalce
A te kaj specificnega zanima? Brisalci so pri meni dvojno sranje. Avtomatika dela na pol, to je ze znano. Moram pa metlice sedaj po 45.000 km menjati, ker ze zanic brisejo. Cist mozno, da je ta problem povsem lokalne narave. :>
Očitno si edini ki polniš teslo na njihovem supercharju s hitrosjto 35 kWh
Na povsem zasedenem SCju, s premajhno prikljucno mocjo, bodo vsi polnili pocasi. Na balkanu je taksnih SCjev kar precej. Obcutek, ko priklopis avto in avto rece, da je se 1 ura in 10 minut do nadaljevanja poti, ni glih nekaj cesar bi se veselil. Planiran postanek je bil sicer 15 - 20 minut. Na sreco nekaj SCjev v okolici prenavljajo in dodajajo, tako da bo cez kaksno leto ze bolje.

Meni ni. Je ogromna in neokretna. Govorim za Model Y. Enostavno se pozna da vozis ameriski avtomobil. Pa izbranje smeri voznje preko ekrana je katastrofa. Dobro da ima vsaj standardno rocico za smernike.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

kow ::
Prislo je ACEA porocilo za april. Mocna rast prodaje BEV, se posebej v Nemciji. Ker je velikost trga stabilna, to pomeni mocan padec prodaje bencinarjev in dizlov na racun BEV in hibridov.
Stellantis se naprej zelo slabo, sploh FIAT. Letos gre najbolje Renaultu.
Stellantis se naprej zelo slabo, sploh FIAT. Letos gre najbolje Renaultu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Gambino ::
če kupis resn EV, se odpeljes z 100% od doma in odvozis kakrsnokol roundtrip relacijo po sloveniji brez bolečin.
Dobro, da nisi napisal po Ljubljani. Slovenija je majhna, večinoma se odpeljem za vikend v Italijo, Avstrijo. Nazadnje smo šli do Cinque Terra in z dizlom prefural brez tankanja do tja in nazaj, pa še ostalo je za nekaj 100km. Kakšno obremenjevanje s tankanjem, halooo!

telexdell ::
Dobro, da nisi napisal po Ljubljani. Slovenija je majhna, večinoma se odpeljem za vikend v Italijo, Avstrijo. Nazadnje smo šli do Cinque Terra in z dizlom prefural brez tankanja do tja in nazaj, pa še ostalo je za nekaj 100km. Kakšno obremenjevanje s tankanjem, halooo!
Ko nekemu ICE vozniku omeniš EV je njegovo prvo vprašnaje- kaj pa doseg? Takoj drugo (ali še v isti sapi) kako dolgo se polni? Ko isto omeniš vozniku EV pa je prvo vprašanje- kako si zadovoljen?
Pol so pa lastniki EV obrmenjeni z dosegom?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

Gambino ::
Skupna prodaja avtomobilov v Evropi se je zmanjšala za 0,3 odstotka, so pa največjo rast prodaje dosegli električni in hibridni avtomobili, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).
Teslina prodaja v Evropi je padla že četrti mesec zapored, razlogi pa so politična stališča izvršnega direktorja Elona Muska in njegova vloga v ameriški administraciji, mlačen sprejem novega modela Y in povečana konkurenca evropskih in kitajskih podjetij. Teslin evropski tržni delež se je z 1,3 odstotka pred letom dni zmanjšal na 0,7 odstotka.
Močno Tesli konkurira kitajski BYD, ki je po podatkih raziskovalca trga Jato Dynamics prejšnji mesec v Evropi prvič prodal več električnih vozil kot Tesla, navaja britanski Guardian.
Evropski avtomobilski proizvajalci skušajo zmanjšati stroške proizvodnje zaradi močne konkurence, ameriških carin na uvoz avtomobilov in slabitve svetovnega gospodarstva, pri tem pa obeti kljub zmanjšanju trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ostajajo negotovi.
Po 2,8-odstotni rasti v marcu se je prodaja v Evropski uniji, Veliki Britaniji in Evropskem združenju za prosto trgovino aprila zmanjšala na 1,07 milijona avtomobilov, so pokazali podatki ACEA. Samo v EU-ju se je skupna prodaja avtomobilov letos zmanjšala za 1,2 odstotka.
Generalna direktorica združenja ACEA Sigrid de Vries je dejala, da "delež baterijskih električnih vozil počasi narašča, vendar je rast še vedno postopna in neenakomerna po državah EU-ja". Skupna prodaja avtomobilov se je v Španiji in Italiji povečala za 7,1 oziroma 2,7 odstotka, medtem ko se je v Franciji in Nemčiji zmanjšala za 5,6 oziroma 0,2 odstotka. V Veliki Britaniji se je število registracij zmanjšalo za 10,4 odstotka.
Teslina prodaja v Evropi je padla že četrti mesec zapored, razlogi pa so politična stališča izvršnega direktorja Elona Muska in njegova vloga v ameriški administraciji, mlačen sprejem novega modela Y in povečana konkurenca evropskih in kitajskih podjetij. Teslin evropski tržni delež se je z 1,3 odstotka pred letom dni zmanjšal na 0,7 odstotka.
Močno Tesli konkurira kitajski BYD, ki je po podatkih raziskovalca trga Jato Dynamics prejšnji mesec v Evropi prvič prodal več električnih vozil kot Tesla, navaja britanski Guardian.
Evropski avtomobilski proizvajalci skušajo zmanjšati stroške proizvodnje zaradi močne konkurence, ameriških carin na uvoz avtomobilov in slabitve svetovnega gospodarstva, pri tem pa obeti kljub zmanjšanju trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ostajajo negotovi.
Po 2,8-odstotni rasti v marcu se je prodaja v Evropski uniji, Veliki Britaniji in Evropskem združenju za prosto trgovino aprila zmanjšala na 1,07 milijona avtomobilov, so pokazali podatki ACEA. Samo v EU-ju se je skupna prodaja avtomobilov letos zmanjšala za 1,2 odstotka.
Generalna direktorica združenja ACEA Sigrid de Vries je dejala, da "delež baterijskih električnih vozil počasi narašča, vendar je rast še vedno postopna in neenakomerna po državah EU-ja". Skupna prodaja avtomobilov se je v Španiji in Italiji povečala za 7,1 oziroma 2,7 odstotka, medtem ko se je v Franciji in Nemčiji zmanjšala za 5,6 oziroma 0,2 odstotka. V Veliki Britaniji se je število registracij zmanjšalo za 10,4 odstotka.

A to je "vse" kar je moteče s teslo + žganje v glavo čez "panoramo"?
Ne. So se druge stvari, ki me motijo. Avtopilot je v nekaterih stvareh slabsi od Leafovega ProPilota, recimo stop-n-go promet je v Tesli neprijeten, ker prepozno in prehitro spelje, nakar sunkovito ustavlja. Avtopilot je generalno prevec glorificiran in opevan. V praksi je pa polno fantomskega zaviranja, do tocke kjer ga izklapljam, ce imam v avto sopotnike, ker je za njih precej neprijetna izkusnja. Ce predolgo drzis pranje stekla, se avtopilotu zmesa, ker ne vidi naprej in se vrze v totalno paniko, ceprav je za cloveka vidljivost povsem ok.
Neobstojeca rocka za zmigavce je resnicen UX fail. Zmigavec se vcasih brez nekega posebnega razloga ugasne po treh utripih. Se bolj bizarno je, da se vcasih zmigavec sam prizge za del sekunde.
Ceprav je UI/UX generalno ok v avtu, se najdejo faili. Recimo Spotify vcasih nadaljuje s predvajanjem glasbe, vcasih ne, ko prides v avto. Iskanje points of interests 'along the route' dela bolj tko-tko. Isces McDonalds ob poti, pa ti najde restavracije za katere mors narest 50 dodatnih km, ne najde pa tistega, ki je 80km naprej na pocivaliscu in te ne stane niti enega dodatnega kilometra. Med dajanjem zmigavca, ti slika s kamere skace sem ter tja po ekranu, kar zgleda totalno amatersko narejeno in je dost slaba praksa uporabniskih vmesnikov. Spotify ima mal zanic uporabniski vmesnik. Paginacija pri izbiri pesmi in podcast epizod, na primer.
Izbira smeri voznje je mal storasta, samo vedar me ne moti tako zelo. Avtomatska izbira smeri voznje dela dovolj dobro, vecino casa. Ta stvar je res fajn, in ce bi delala va 95% casa, bi bilo top.
Superchargerji vecinoma delajo, se pa zgodi, da te preseneti guzva in podhranjenost polnilnic v casu guzve. Kabel, ki sem ga dobil zraven avtomobila ne dela z vsemi polnilnicami. Zakaj, nimam pojma ampak na enih polnilnicah ne dela in v sluzbeni garazi ne morem polnit. Vsi drugi pa lahko.
Prtljazna vrata in odprtina so smesno majhna. Radij zavijanja je bizarno velik. Avto nima sprednje kamere v odbijacu in po tem, ko so vsi fanboyi kricali, da tega itak noben ne rabi, sta prisla CT in Model Y s kamero v odbijacu.
Nobena od teh stvari ni nek resen deal breaker, so pac annoyances in stvari, ki najbolj prodan avto naredijo zgolj to kar je, najbolj povprecen EV, ki je best bang for the buck. Golf EV generacije. :))

Kaj je to Spotify?
Avti danes sploh še znajo mp3je z usbja brat ali te prisilijo v še eno nepotrebno naročnino?
Avti danes sploh še znajo mp3je z usbja brat ali te prisilijo v še eno nepotrebno naročnino?

Kaj je to Spotify?
Sj za spotify nerabis naročnine :)
MP3 so tko kot je reku zgoraj; za boomerje. Komu se v 2025 da konstatno posodabljat zbirko muske na roke, k obstaja bistveno bolsa resitev, ki deluje seamless na vseh napravah...
#brezpodpisa

Pithlit ::
Kaj je to Spotify?
MP3 so tko kot je reku zgoraj; za boomerje. Komu se v 2025 da konstatno posodabljat zbirko muske na roke, k obstaja bistveno bolsa resitev, ki deluje seamless na vseh napravah...
Ti pozabljaš da obstaja folk k si konstantno vrti 5 komadov ker je vse ostalo enostavno v kurcu.
Life is as complicated as we make it...

BlaY0 ::
Kaj je to Spotify?
Recimo radio?

DamijanD ::
Kaj je to Spotify?
Spotify je že fajn, ko bi le imel vse komade gor...