» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1097 / 1200
»»

MisterR ::

Likalnik je izjavil:

MisterR je izjavil:

Zakaj vem? Ker z ženo razmišljava o nakupu EV ampak kot drugi avto, ker oba vidima da ga za primarnega ne moremo imeti.

Ti ne boš nikoli imel EV-ja....ker si komplikator na kvadrat....ti in še par posameznikov tu gori, kateri "poslušate travo rasti" ampak glej, vsak si zase preračuna finance in naredi plan kje bi lahko kakšen EUR privarčeval...
jaz nikogar ne prepričujem, da je EV top izbira....lahko samo podam mnenje in povem zakaj je zame top izbira in kje vidim prihranek.
Očitno bo še kar nekaj časa oziroma vode preteklo, da boste tudi določeni posamezniki videli, da priklop kabla v elektriko in polniti avto na zunanjih polnilnicah enkrat na leto, ko greš "na morje" v Đibuti ni tak bau bau

Če si ne moreš na leto privoščiš dopust dlje kot od Bohinja je tvoj problem, ampak te razumem, itak si moral zagonit 80k za Teslo z največjo baterijo in s pospeški rakete, da je premikanje od semaforja do semaforja instantno, pa si pač sklenil kompromis, ali dopust ali avto. Samo da si srečen. Vsakemu svoje.

Da pa mi ne najdeš enega EVja, ki bi vsaj približno pokril moje potrebe pa sploh ne rabima razglabljati. Ker pač ne obstaja (razen mogoče KIA EV9 ampak še ga ni za videti), in feni EVjev pač pišete bedarije, zakaj imamo tri otroke, psa, kolesa... Ker razmišljate kot da ste zaljubljeni najstniki ki ne vidite dlje od svoje riti. Ko pa vam nekdo pove, da vaše potrebe pokrije električno skiro za 500€ pa v jok in na drevo kako to ni fajn ko dežuje (kot da imamo monsune in vsak dan vliva) pa kako ne zmorejo premagati 3% klancev (kot da se vsak dan vozite na Vršič). Dejstvo je da bi vam v 90% vaše potrebe pokril skiro, ostalo pa bi lahko rentali helikopter če treba. Ampak neeee, ker potem ne bi imeli kaj za debatirati v lajfu, ker kdo pa se želi pogovarjati o skirojih.

Pithlit ::

Gregor P je izjavil:

Je pa več kot si moral početi prej. In to je najmanj enkrat preveč. Zakaj bi moral iti korak nazaj. Morda še razumem, če je odgovor res "v dobro našega okolja", ker v ta namen žal ni več druge izbire.

V resnici je manj. Ampak tud če 100 diagramov narišemo vam ne bo potegnilo da je celo vsakodnevno (pa je v resnici enkrat do dvakrat tedensko) priklapljanje ev mnogo manj potratno kot 2x mesečno zavijanje na pumpo. Sicer če EV priklapljaš vsak dan je tudi zavijanja na pumpo toliko več.

Isto kot ti praviš da so mobilci kompromis, pozabljaš pa da je blo za stacionarca treba prekopat pol ulice (pogosto v lastni režiji), vlečt kable po bajti in dat eno malo premoženje PTT-ju pa čakat svetega duha in molit očenaše da se je kdo spomnil vse skupaj na centralo priklopit. Ampak hej, ga pa ni blo treba na polnilec odlagat ko si šel spat. Ure je tud blo treba včasih redno navijat, ampak again, to je ziher bolje od tega da se jo na polnilec odloži preden se gre spat, ane?

Vsaka nova tehnologija terja neko privajanje. Vsaka nova tehnologija pa tudi stremi k bolj preprosti uporabi. Kaj je bolj preprosto kot ev doma polnit? Mi poveš koliko ljudi svoj ice polni doma?
Life is as complicated as we make it...

Mato989 ::

Vsaka nova tehnologija terja neko privajanje. Vsaka nova tehnologija pa tudi stremi k bolj preprosti uporabi. Kaj je bolj preprosto kot ev doma polnit? Mi poveš koliko ljudi svoj ice polni doma?

Ne vem, meni je bolj preprosto 1x na mesec tankat na pumpi kot pa ŽNJ krat hodit v 3. štuk metat kabel dol it nazaj dol in vklopit in zjutraj ponoviti postopek v kontra smeri... Pa še okno mora pozimi torej ostati na oberliht in zgubljam pri ogrevanju ker se non stop lufta...

Ne vidim kako je moj opisani postopek PREPROSTEJŠI kot 1x na mesec natankat 50 litrov benza in imeti za cca 5,5l/100km porabe (koliko je to?)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Ne vem, meni je bolj preprosto 1x na mesec tankat na pumpi kot pa ŽNJ krat hodit v 3. štuk metat kabel dol it nazaj dol in vklopit in zjutraj ponoviti postopek v kontra smeri... Pa še okno mora pozimi torej ostati na oberliht in zgubljam pri ogrevanju ker se non stop lufta...

Ne vidim kako je moj opisani postopek PREPROSTEJŠI kot 1x na mesec natankat 50 litrov benza in imeti za cca 5,5l/100km porabe (koliko je to?)

Ja. Verjamem Mato. Verjamem. Ampak to ti je bolj preprosto zgolj in samo zato ker se tega vajen. In vidiš samo kolk cajta in energije potrošiš za ev vklopit (no niti tega ne vidiš, sam zdi se ti), ne vidiš pa kolk potrošiš za na pumpi tankat.

Tko kot se jamra nad dosegom brez se ustavit... Ne pomisli se pa na to da se že itak po poti skoz ustavljamo. Jaz se recimo v povprečju ustavim vsako uro pa pol. Včasih na vsako uro.

Gregor P ::

Vi "early adopterji", ki ste se doslej šlepali na "zastonj" elektriko, subvencije itd. (predvsem na račun ostalih državljanov), ste itak ena taka posebna vrsta ljudi, ki živi v nekem svojem mehurčku; slovenska bogata elita - karkoli to že v Sloveniji pomeni - ki pazite na vsak cent, kako ga obrnete in boste EV-je odvrgli kot stare gate tisti sekundo, ko se vam ne bo več izšla vaša "zastonjska" računica (okolje gor ali dol) - kar povsem razumem, ker tudi moja filozofija je, da ne moreš biti bogat, če razmetavaš z denarjem (razen če nisi kriminalec, ali pa si zadel na loteriji). Samo ne potem prodajati vaših EV zgodbic "o uspehu" normalnim potrošnikom, ker oni pač niso v vaši situaciji in si takšnega "bogatega" e-življenjskega stila žal (še) ne morejo privoščiti ... in zato za njih EV še niso prava stvar (pa tudi še marsikaj drugega ne). Morda leta 2035?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

a_borlak je izjavil:

Drugje pa okoli minuto, da izvlečeš kabel iz prtljažnika (če gre za AC postajo), vklopiš na obeh koncih, prisloniš kartico oz. aktiviraš preko appa. In potem greš na sestanek, šoping, sprehod, prideš čez dve uri nazaj, avto pridobi vsaj 14-20kWh in se odpelješ naprej.

Odvisno od polnilnic. :> Petrol meni veckrat zavrne kartice, potem si pa nakazujen na revolut. :D Bizarno je.

MisterR je izjavil:

Kaj feni EV še zmeraj živite tako zdravo da se na družinski dopust v vozite cel dan, ker vmes kofetkate, se raztegujete pa ne vem kaj še vse?

500km druzinski izleti? :D 500km je road trip, ne pa druzinski izlet. :>

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Pithlit je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja. Verjamem Mato. Verjamem. Ampak to ti je bolj preprosto zgolj in samo zato ker se tega vajen. In vidiš samo kolk cajta in energije potrošiš za ev vklopit (no niti tega ne vidiš, sam zdi se ti), ne vidiš pa kolk potrošiš za na pumpi tankat.

Tko kot se jamra nad dosegom brez se ustavit... Ne pomisli se pa na to da se že itak po poti skoz ustavljamo. Jaz se recimo v povprečju ustavim vsako uro pa pol. Včasih na vsako uro.

Ne, ni za to ker sem tega navajen, ampak ker je dejansko matematično časovno HITREJE...

Pithlit je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne, ni za to ker sem tega navajen, ampak ker je dejansko matematično časovno HITREJE...

Kar se pa tiče ustavljanja po poti, da, seveda se, ampak so pa primeri ko se tudi ne, recimo lani sem pičil iz Ptuja v Zadar oz še malo naprej brez postanka... redkokateri EV zmore to v enem šubu, še težje pa če ne bi tega planiral in ga slučajno nisem dal polnit dan prej... (nekaj kar tudi polovični tank bencinarja zmore ali pa 60%)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

damirj79 ::

MisterR je izjavil:

Če si ne moreš na leto privoščiš dopust dlje kot od Bohinja je tvoj problem, ampak te razumem, itak si moral zagonit 80k za Teslo z največjo baterijo in s pospeški rakete, da je premikanje od semaforja do semaforja instantno, pa si pač sklenil kompromis, ali dopust ali avto. Samo da si srečen. Vsakemu svoje.

Da pa mi ne najdeš enega EVja, ki bi vsaj približno pokril moje potrebe pa sploh ne rabima razglabljati. Ker pač ne obstaja (razen mogoče KIA EV9 ampak še ga ni za videti), in feni EVjev pač pišete bedarije, zakaj imamo tri otroke, psa, kolesa... Ker razmišljate kot da ste zaljubljeni najstniki ki ne vidite dlje od svoje riti. Ko pa vam nekdo pove, da vaše potrebe pokrije električno skiro za 500€ pa v jok in na drevo kako to ni fajn ko dežuje (kot da imamo monsune in vsak dan vliva) pa kako ne zmorejo premagati 3% klancev (kot da se vsak dan vozite na Vršič). Dejstvo je da bi vam v 90% vaše potrebe pokril skiro, ostalo pa bi lahko rentali helikopter če treba. Ampak neeee, ker potem ne bi imeli kaj za debatirati v lajfu, ker kdo pa se želi pogovarjati o skirojih.

Cesta na vršič ima povprečni naklon 7%, maksimalni pa 11%. 3% naklon je v bistvu precej blag, najverjetneje imaš tudi v svoji okolici precej takšnih. Skrio je nišna zadeva za malo uporabnikov. Če že, potem s kolesom prideš po klancih bolj enostavno, je pa res, da ravno pisarno na delovno mesto z njim ne moreš, ali pač? Kakorkoli, obe prevozni sredstvi pomenit, da za (ne)redke dneve potrebuješ backup vozilo, bodisi ICE ali EV, in je smisel skiroja samo povpračilo stroškov kilometrine prevoza na delovno mesto. Kjer to gre in je mogoče.

Likalnik ::

Gregor P je izjavil:

Vi "early adopterji", ki ste se doslej šlepali na "zastonj" elektriko, subvencije itd. (predvsem na račun ostalih državljanov), ste itak ena taka posebna vrsta ljudi, ki živi v nekem svojem mehurčku; slovenska bogata elita - karkoli to že v Sloveniji pomeni - ki pazite na vsak cent, kako ga obrnete in boste EV-je odvrgli kot stare gate tisti sekundo, ko se vam ne bo več izšla vaša "zastonjska" računica (okolje gor ali dol) - kar povsem razumem, ker tudi moja filozofija je, da ne moreš biti bogat, če razmetavaš z denarjem (razen če nisi kriminalec, ali pa si zadel na loteriji). Samo ne potem prodajati vaših EV zgodbic "o uspehu" normalnim potrošnikom, ker oni pač niso v vaši situaciji in si takšnega "bogatega" e-življenjskega stila žal (še) ne morejo privoščiti ... in zato za njih EV še niso prava stvar (pa tudi še marsikaj drugega ne). Morda leta 2035?

daleč od tega, da bi šel na EV zato, da bom zelen oziroma okolju prijazen....EV je samo zato v moji garaži, ker nimam stroškov z gorivom, nimam stroškov s cestnino, nimam stroškov s servisi....če ga firma vzame ti ni treba še bonitete plačevati....+ država mi čez pol leta vrne še 4500EUR :)

se pa zavedam, da bodo s časom tudi te dobrote kot so bonitete, subvencija itd se ukinile...zato pa vedno in povsod pravim, čim več takih ljudi in takega mišljenja kot ga imajo mato, roki, gregor in bo za vse dovolj in super

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

MisterR je izjavil:

Ampak EV pač ni realna opcija, ker zavajate kako lahko nadomestijo ICE. Ne morejo, vsaj ne brez hudih kompromisov, ki za ene pač niso kompromisi.

Joj, nehaj bullshitat, no. Noben nikogar ne zavaja, a ne beres kaj ljudje pisejo tukaj? Neki kompromisi so, ampak a so hudi? Zate ocitno so, zato ne kupit EVja. A ni to preprosto?

deco16 ::

To da bi pa mato pomislil da bi si lahko zrihtal priklop na parkirišču in da bodo mogoče kaj sprejeli da bo za blokovce lažje to nardit. Recimo skupne blok polnilnice z aktivacijo na kartico in pol dodatkom kWh na položnici. Ja vem ni možno da se kaj tazga zgodi.

Vse je možno, sam dokler boste kot otroci v peskovniki tiščali glavo noter in dobivali migrene ker je treba vštekat se to pač nebo spremenilo. Pa mogoče maš že zdej opcijo pa ne veš.

Skratka pumpa je kul, vštekat je bad. Smo dojeli. Ampak nevem zakaj se pol še vedno oglašate in ponavljate eno in isto. Naj tisti ki jih zanima kaj vprašajo ampak ne v smislu da boste potrjevali svoje prav sem vam reku čeprav odgovor ni bil niti malo podoben vašim zaključkom.

EV je zakon za tiste ki ga majo, zelo malo ljudi gre nazaj. Mogoče kak ki je mislil da bo večno zastojn polnil ampak večina kar ostaja.
ICE je zakon za tiste ki ga majo in nočejo zastopit, da je lahk kaj drugega boljšega obstaja, ker pač vštekat to ni opcija.

Sparkxl ::

BigWhale je izjavil:

Neki kompromisi so, ampak a so hudi?

Jap, so. In to izjemno hudi. Zato mimo subvencij in prisile tega 90% ljudi noče kupit.

Utk ::

Če bi bli tako hudi, potem ne bi nobena subvencija pomagala.

O ja bi. Poglej si samo vas vernike tukaj. Za vas je omejitev 0. Zdaj za ene je res 0, vsi ostali pa lažejo ali sebi, ali drugim, ali pa oboje.
Počakajmo čas, ko bodo skenslali subvencije. Kar bo po mojem šloganju zelo kmalu. Potem lahko čez EV naredimo samo RIP

deco16 je izjavil:

To da bi pa mato pomislil da bi si lahko zrihtal priklop na parkirišču in da bodo mogoče kaj sprejeli da bo za blokovce lažje to nardit. Recimo skupne blok polnilnice z aktivacijo na kartico in pol dodatkom kWh na položnici. Ja vem ni možno da se kaj tazga zgodi.

Vse je možno, sam dokler boste kot otroci v peskovniki tiščali glavo noter in dobivali migrene ker je treba vštekat se to pač nebo spremenilo. Pa mogoče maš že zdej opcijo pa ne veš.

Skratka pumpa je kul, vštekat je bad. Smo dojeli. Ampak nevem zakaj se pol še vedno oglašate in ponavljate eno in isto. Naj tisti ki jih zanima kaj vprašajo ampak ne v smislu da boste potrjevali svoje prav sem vam reku čeprav odgovor ni bil niti malo podoben vašim zaključkom.

EV je zakon za tiste ki ga majo, zelo malo ljudi gre nazaj. Mogoče kak ki je mislil da bo večno zastojn polnil ampak večina kar ostaja.
ICE je zakon za tiste ki ga majo in nočejo zastopit, da je lahk kaj drugega boljšega obstaja, ker pač vštekat to ni opcija.

Kje sem pa za pumpe moral jaz urejat da so se postavle? zakaj bi za polnilnice? :O

Utk ::

Sparkxl je izjavil:

O ja bi. Poglej si samo vas vernike tukaj. Za vas je omejitev 0. Zdaj za ene je res 0, vsi ostali pa lažejo ali sebi, ali drugim, ali pa oboje.
Počakajmo čas, ko bodo skenslali subvencije. Kar bo po mojem šloganju zelo kmalu. Potem lahko čez EV naredimo samo RIP

Jaz nisem dobil nobene subvencije. Pri tesli pa tudi 4 jurji niso glih odločilni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

l0g1t3ch ::

Gregor P je izjavil:

Je pa več kot si moral početi prej. In to je najmanj enkrat preveč. Zakaj bi moral iti korak nazaj. Morda še razumem, če je odgovor res "v dobro našega okolja", ker v ta namen žal ni več druge izbire.

Hodit na pumpo tedensko ali mesečno in po možnosti stati v vrsti na blagajni je OK, nekajkrat polnit avto na javni polnilnici sicer pa vtaknit kabel doma v avto ko prideš domov je pa popolnoma nesprejemljivo ?

Razumem če si revež kot Mato in moraš kabel metat iz tretjga štuka in vleči podalšek čez parking pred blokom. Za take primere se strinjam da EV ni.
Če si pa v hiši ali v bloku kjer se je uredilo polnjenje pa so težave precej manjše.

l0g1t3ch je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Hodit na pumpo tedensko ali mesečno in po možnosti stati v vrsti na blagajni je OK, nekajkrat polnit avto na javni polnilnici sicer pa vtaknit kabel doma v avto ko prideš domov je pa popolnoma nesprejemljivo ?

Razumem če si revež kot Mato in moraš kabel metat iz tretjga štuka in vleči podalšek čez parking pred blokom. Za take primere se strinjam da EV ni.
Če si pa v hiši ali v bloku kjer se je uredilo polnjenje pa so težave precej manjše.

Eni mamo appe pa ne rabimo na blagajno in v vrsti stat :O

Jaz imam doma dizla in EV in me je polnjenje doma tako razvadilo, da mi je obisk petrola da nalijem dizla totalno odveč. Tisti, ki mi je spotoma je vedno gužva ta drugi moram pa delat ovinek. Na srečo vsaj lahko plačam s kartico, povečini. Če dela terminal in če ni ravno tisto mesto zasedeno. V nasprotnem primeru moram notri kjer spet čakam ko nekdo pred mano kupuje cigarete in prodajalka brska za tisto njegovo željeno znamko.
Na srečo vsaj športnih stav ne vplačujejo več ker je ločen terminal.

Eni mamo appe pa ne rabimo na blagajno in v vrsti stat :O

Imajo vse pumpe app ali moraš delat ovinek da prideš do željene ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

l0g1t3ch je izjavil:

Jaz imam doma dizla in EV

Uff še en EV evangelist, ki ima evja za okoli hiše, za resne vožnje pa old skul dizla. Zakaj pa ne prešaltaš na EV komplet? Cene so naravnost fantastične, omejitev 0, ponudba pestra in predvsem ti odpadejo muke ob obisku tankštele. Res ne razumem.

Sparkxl je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Jaz imam doma dizla in EV

Uff še en EV evangelist, ki ima evja za okoli hiše, za resne vožnje pa old skul dizla. Zakaj pa ne prešaltaš na EV komplet? Cene so naravnost fantastične, omejitev 0, ponudba pestra in predvsem ti odpadejo muke ob obisku tankštele. Res ne razumem.

Če bi bral, ne samo pisal neumnosti, bi videl že v enem od včerajšnih postov zakaj.
Pa ti bom ponovil, ker sem prijazen, dizel je kombi, ker osebni avtomobili niso najboljša opcija za prevažanje 4ih otrok. In kupljen je bil pred 6mi leti, ko za EV-je niti na splošno ni bilo kake pametne ponudbe kaj šele za kombije.
Vozil ga bom pa toliko časa dokler ne bo z njim kakih resnih problemov, saj dela relativno malo kilometrov na letni ravni in bo verjetno dober še za vsaj naslednjih 5 let.

P.S. Nisem EV evangelist.
Samo občasno se mi ravno da in malo izzovem razne budalaštine, ki jih pišejo tule razni pajaci, ki "nujno rabijo" minimalno 700km dosega in "vedo" da bodo z EV-jem na morje potovali vsaj en dan ker bodo toliko časa prebili na polnilnicah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Ti resno pričakuješ da jaz berem vse nebuloze ki se tu not pišejo? 90% preskočim, trollam tu samo ko mi je dolgčas. Tak da se globoko opravičujem, da nisem videl. Ampak vseeno, si kdaj že slišal za ameriški pregovor, ki res lepo paše sem not in velja za vse evangeliste: "practise what you preach". Malo je takih tukaj. En vozi pecikl, večina stare dizle, šef odvetnik pa je isti rang kot ti.

kow ::

Sparkxl je izjavil:

Sam sem bil vedno proti subvencijam in sem zagovoral obdavcitev izpustov. Na zalost so taksni ti, odlocno proti.

Sparkxl je izjavil:

Ti resno pričakuješ da jaz berem vse nebuloze ki se tu not pišejo? 90% preskočim, trollam tu samo ko mi je dolgčas. Tak da se globoko opravičujem, da nisem videl. Ampak vseeno, si kdaj že slišal za ameriški pregovor, ki res lepo paše sem not in velja za vse evangeliste: "practise what you preach". Malo je takih tukaj. En vozi pecikl, večina stare dizle, šef odvetnik pa je isti rang kot ti.

Če ne bereš, niti trolat ni potrebno. Izpadeš samo slaboumno ;)

hruske ::

Tesla bo na polnilnicah obračunavala minute nad 90%:

https://electrek.co/2023/11/21/tesla-la...
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Moja eUprava pokaže samo 1 vozilo. EV ;) žena pa tudi nima nič.

Ampak ja, ko damo dokaz da lahk do dubrovnika prideš z 20min polnjenja pa tišina oziroma izgovor da poleti ni tako. Pa še vedno ni ok, vedno se neki najde kar ni ok ;)

Pol pa spet stari izgovori da vštekat je nekaj nabolj bolečega kar obstaja. Kar zaboli v križu ko je potrebno type 2 not vštekat.

Sam sem tudi proti subvencijam, pokasiral sem samo 1, mam pa že 2 EV.

Ampak pol naj damo tudi subvencije za ICE goriva proč.

Pithlit je izjavil:

mpak ko jaz rečem da se z mini avtekom okol prevažam pa da bi mi e-up povsem zadostoval (ajde, mal večjo baterijo) se pa vsi krohotajo in hkrati jamrajo da EV-ji niso dost veliki. Mal bo treba nehat skoz te prizme gledat.

Moving the goal post in obracanje prizme je nekaj standardnega v tej debati. In pricakovati kakrsnokoli racionalizacijo je nerealno.

deco16 je izjavil:

Ampak ja, ko damo dokaz da lahk do dubrovnika prideš z 20min polnjenja pa tišina oziroma izgovor da poleti ni tako. Pa še vedno ni ok, vedno se neki najde kar ni ok ;)

Pol pa spet stari izgovori da vštekat je nekaj nabolj bolečega kar obstaja. Kar zaboli v križu ko je potrebno type 2 not vštekat.

Subvencij za ICE goriva ni, ICE plačuje več davkov kot katerikoli EV...

Če pa misliš tiste v zvezi z zdravstvom pa se strinjam, ampak to takoj ko bo enako kaznovan EV (ker je bolj zdravo it peš kot se vozit!!!!) in vse ostalo kot je nezdrava hrana, moka, sladkor, sladke pijače, itd...

Ampak potem bo revolucija ;)

Sparkxl je izjavil:

Saj ne pravim, da bi moral prebrati vse poste v tej temi ampak, ce bi jih prebral, pol neb kvasil takih traparij. :) Eni se z EVji vozimo ze dalj casa in tudi realno povemo kako izgledajo stvari.

deco16 je izjavil:

Ponovno si izpadel budalo, like always. Sem ti rekel, da v sezoni ni šans (če ne potuješ ponoči). Sem dal zraven video ko 19 Tesel čaka v vrsti za prosto polnilnico, ampak potem EV feni hitro skočijo in rečejo, da tistih 19 Tesel na Hrvaškem ni čakalo na polnilnico ampak so imeli (verjetno) meeting 8-) . In ko rečem da sem 9x tankal na hrvaškem in so zmeraj čakali na proste polnilnice sem dobil odziv da naj slikam, ker lastniki EV ne poznajo teh primerov oz. gneče. Bi skoraj verjel, ker se itak očitno zmorejo peljati samo do Bohinja ali Istre. Hkrati pa ne vem zakaj bi slikal meetinge električnih igračk ki itak imajo meeting a ne?

Pa da menjam temo, je za privatno polnilnico v podzemni garaži bloka potrebno imeti kako soglasje ali kakšno drugo zavarovanje objekta? V enih blokih (in garažnih hišah) recimo ne smeš parkirati avta na plin.

Invictus ::

Opazil sem že znak, da v podzemnih garažah ne smeš parkirati EVjev.

Najbrž zaradi baterij.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Da se lahko EV in ICE vnameta je vsem jasno. Ampak bolj sprašujem zaradi morebitnih komplikacij pri zavarovalnicah.

Likalnik ::

pri nas ni bilo težav, ko je en od sostanovalcev montiral v svoj box v podzemni garaži ev polnilnico.
Takrat smo stanovalci imeli sicer sestanek na to temo glede varnosti, zavarovanja itd...pa ni bilo nekih nasprotovanj...uradno jo lahko ima

MisterR je izjavil:

Da se lahko EV in ICE vnameta je vsem jasno. Ampak bolj sprašujem zaradi morebitnih komplikacij pri zavarovalnicah.

To pa res ni težko uganit kam to gre v prihodnosti. Za začetek poglejmo v UK. Ali sploh nočejo zavarovati, ali pa gredo premije v višave. Riziko je seveda baterija. Ob najmanjšem udarcu je totalka. Draga totalka. In radi tudi gorijo.

In tukaj ne rabiš bit kow šlogar da vidiš kaj se bo zgodilo pri nas, ko bo prva ev bakla zagorela: poptv ekipa z blond histerično kuro bo takoj letela tja in v živo poročala. To bodo videli na zavarovalnicah, potem pa...sky is the limit

Likalnik je izjavil:

pri nas ni bilo težav, ko je en od sostanovalcev montiral v svoj box v podzemni garaži ev polnilnico.
Takrat smo stanovalci imeli sicer sestanek na to temo glede varnosti, zavarovanja itd...pa ni bilo nekih nasprotovanj...uradno jo lahko ima

Ko bo prvi zagorel v podzemni garaži bo cela drama. Za zdaj je vseeno, ker jih je v takih garažah manj kot podgan

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

Likalnik je izjavil:

Kaj pomeni uradno? Imate zavarovano? Če ja, je kakšna posebna premija oz. paket? Pri kateri zavarovalnici? Vam je upravnik naročil preverjanje požarne varnosti? Berem, da je vse OK dokler se požarna varnost ne poslabša... mislim ta je tudi bosa, valda se je poslabšala. Že s tem da imaš električni skiro/kolo v kleti je poslabšanje požarne varnosti :\

Gregor P je izjavil:

ste itak ena taka posebna vrsta ljudi, ki živi v nekem svojem mehurčku; slovenska bogata elita

Mislim... Če sem jaz "slovenska bogata elita" pol si ti japonski cesar. Čisto običen človek sem, povprečna v praktično vsakem pogledu. Vsaj kar se vas tiče. Tko da, hja... Zapufana, s povprečno plačo, 1,2 otroka... Grem glavo stavit da si v primerjavi z mano ti tista 'bogata elita'.

Da, sem; japonski cesar pa vseeno nisem - biti slovenska bogata elita ni dejansko nič posebnega (redno plačuješ račune, lahko kadarkoli reprogramiraš kredit in si lahko privoščiš dražje investicije tudi brez njih). Zato tudi lažje razumem sedanje posamične nakupe EV in zakaj še nismo tam, da bi to bila prava stvar za običajne državljane.

MisterR je izjavil:

Ponovno si izpadel budalo, like always. Sem ti rekel, da v sezoni ni šans (če ne potuješ ponoči). Sem dal zraven video ko 19 Tesel čaka v vrsti za prosto polnilnico, ampak potem EV feni hitro skočijo in rečejo, da tistih 19 Tesel na Hrvaškem ni čakalo na polnilnico ampak so imeli (verjetno) meeting 8-) . In ko rečem da sem 9x tankal na hrvaškem in so zmeraj čakali na proste polnilnice sem dobil odziv da naj slikam, ker lastniki EV ne poznajo teh primerov oz. gneče. Bi skoraj verjel, ker se itak očitno zmorejo peljati samo do Bohinja ali Istre. Hkrati pa ne vem zakaj bi slikal meetinge električnih igračk ki itak imajo meeting a ne?

Ma ti si budalo, dal sem ti dokaz da prideš do dubrovnika z manj kot 30 min polnjenja. Pol si reku poleti nikoli(res sem video spregledal). Zdej si reku da ok mogoče ponoči bi še šlo.

Torej zakaj misliš da bo drugo leto enako št polnilnic kot letos?(že v slo se gradijo 2 nova SC, no krško je že zalaufala)
Zakaj je problem če greš ponoči oziroma ne ob gužvah?
Na najbolj prometno soboto sem se ustavil na Eisentratten. Prišel vštekal v zadnjo prosto in šel na pepsi.
ICE folk je pa kar čakal v koloni na pumpo, ja prej je bila nesreča in smo stali na AC celo uro. Ali iz tega sledi zaključek da ICE vozila čakajo EV pa ne? Seveda ne ampak podal sem primer kot ti.

Dejte potegnit vaše razloge in primere v 0.01% iz riti in se sprijaznit da je že OK izkušnja.

Mate teslaše, neteslaše. Noben se ne pritožuje samo vi se, in glej ga nit EVja nimate.

Cel čas sem govoril o poletni sezoni, čez dan, že od začetka. Ker na podlagi tega so moje OSEBNE izkušnje na terenu, direktno na postajališčih.
In tudi v začetku sem rekel, da lani in letos je stanje bilo tako kot je bilo, za polnjene EV se čaka in ni šans da si v 20 minutah kaj naredil. Kako bo pa drugo leto pa ne vem. Sem sam rekel da se je tudi letos stanje že izboljšalo, ker ima marsikateri hotel svojo polnilnico.
In žal izgradnja polnilnic ne dohaja prodajnih številk EV tako da zna biti še kar nekaj časa gneča v sezoni. Da pa greš na madžarsko ali proti siciliji (palermo) pa si tako ali tako oplel glede polnilnic.
,
0.01%? Sem ti dal točen primer kako potuje moja družina. In da, komot bi šel na elektriko ampak je trenutno preveč kompromisov. Lahko valda pustim otroke doma, ali psa. Ali kolesa. Ali trugo. Ali avto. ALi pa kar doma ostanemo pa ne gremo nikamor. Ali pa spremenimo navade in se vmes ustavljamo v šoping centrih in na počivališčih kot neki tovornjakarji zgolj zato da bom fural EV? Ne hvala.
EV je zame super kot sekundarno vozilo. To pa je to.

Pa ne moreš mi za avto ki stane 75k ali več napisati da je izkužnja ŽE OK. Za tak denar mora biti izkušnja SUPER.

pegasus ::

Ena kvadrasta res lahka reč:

Tole zna bit resen problem na cesti z 2+ tonskimi SUVi ...

AllStarc ::

hruske je izjavil:

AllStarc je izjavil:

Zaenkrat so največji krivci za globalno segrevanje proizvajalci elektrike. Največ je proizvajajo z kurjenjem premoga in plina. Zakaj potem silimo v električne avte?
Aha, ker to vsi počnejo in je in.FOMO? Ovce?

Pri nas danes večino emisij naredimo z dizlom - več kot s premogom.

Jaz sem ti povedal dejstva. Sicer je pri meni največji onesnaževalec sosed, ki kuri na drva( beri smeti).
In jaz bom kupil elektriko, ko jo dobim rabljeno normalno delujočo za 4000eur, tako kot avto, ki ga imam trenutno in mi odlično služi.
V trenutnih električnih avtomobilih ne vidim prihodnosti, mogoče v vodiku, ko ga bodo znali ekonomicno pridobivati.
sometimes what you want and what you get,
are two very different things

redtech ::

Geely

Geely je avtomobilska moč prihodnosti in vodilni proizvajalec, ki ga odlikujejo inovativno oblikovanje, razvoj najnaprednejših tehnologij in uvrstitev na seznam Top 10 najvrednejših avtomobilskih znamk v letu 2022. Danes proizvaja in prodaja avtomobile vrhunskih blagovnih znamk, med katerimi so Volvo Car, Polestar, Lotus, Geely Auto, Zeekr, LYNK & CO, Geometry, London Electric Vehicle Company (LEVC), PROTON in tudi Terrafugia.

Reklame po TV se že vrtijo, če delajo Volva znajo biti dobri tudi drugi.

Ali smo s tem dobili v Ljubljani tudi prodajo/servis za Polestar?

a_borlak ::

AllStarc je izjavil:

V trenutnih električnih avtomobilih ne vidim prihodnosti, mogoče v vodiku, ko ga bodo znali ekonomicno pridobivati.

Pozabi vodik, še posebej v osebnih avtih. Prenevarno, predrago za izdelavo, predrago za hranjenje. Ekonomija vodika se izide le pri fuziji, ko ne veš, kam bi z energijo.

@a_borlak to je zelena politična agenda in vodik je vključen.

The official fleet of the Olympic and Paralympic Games Paris 2024 will include 500 hydrogen-powered Toyota Mirai! These cars will be fuelled with hydrogen from renewable sources supplied by Air Liquide. They will contribute to Paris 2024's objective of reducing carbon emissions by half compared to previous editions.

Nevem, kako, vendar se ta vodik znova in znova pojavlja, kot del rešitve.

Jah glej, če so lahko sedaj privlekli 100 let stare rešitve na dan, imajo lahko tudi vodik še na lagerju8-)

Mi o volku, volk iz gozda.

Teden vodika imamo in vodikovo banko, ki bo financirala projekte.

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnol...

Kizoberry ::

Vodik je lahko del rešitve za kakšne druge stvari (ladijski promet, del letalskega prometa, morda grid storage, proizvodnja cementa, železa), ampak za avte pa sigurno ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kizoberry ()

Enkrat so ze probal imet vodik v zraku, pa se ni obnesl. :>

pegasus ::

https://www.telegraph.co.uk/cars/hybrid...
...
Imamo kak podoben pregled za celino? Ali mogoče celo domače kraje? Ker dvomim da so cene rabljenih padle samo na otoku ...

LeQuack ::

pegasus je izjavil:

https://www.telegraph.co.uk/cars/hybrid...
...
Imamo kak podoben pregled za celino? Ali mogoče celo domače kraje? Ker dvomim da so cene rabljenih padle samo na otoku ...

Cene pri nas ne bo noben spustil, raje ne prodajo. To je karakteristika slovenskega prodajalca.
Quack !
««
1097 / 1200
»»