» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1071 / 1184
»»

a_borlak ::

Raje več ciklov kot malo večja kapaciteta, razen če se ne pozna pri hitrih polnenjih. Oziroma bom tako rekel, če zadeva ostane pri 2000 ciklih in 10% izgubi kapacitete, ok. To je v praksi 8 let praktično dnevnega polnenja, kar pomeni, da bi avto moral zdržati 15 let z isto baterijo brez večjih težav.

kow ::

No, po dolgem casu sem sel spet na daljso pot. Nekaj cez 700km z ICE. Se po slabih 400km ustaviva, natankava, wc, narociva kavice, pojeva sendvice, spijeva. Se usedem v avto, imel sem obcutek, da je minilo 15 minut.. pogledam na uro. Skoraj 30min.

Mislim, da v praksi ICE niti ni neka casovna prednost (s predpostavko, da je dovolj polnilnic - kar vedno ne drzi), razen ce se vozis daljse razdalje sam. Sam se prakticno nikoli in se bos itak ustavil na 200-400km za vsaj 15minut.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Mato989 ::

kow je izjavil:

No, po dolgem casu sem sel spet na daljso pot. Nekaj cez 700km z ICE. Se po slabih 400km ustaviva, natankava, wc, narociva kavice, pojeva sendvice, spijeva. Se usedem v avto, imel sem obcutek, da je minilo 15 minut.. pogledam na uro. Skoraj 30min.

Mislim, da v praksi ICE niti ni neka casovna prednost (s predpostavko, da je dovolj polnilnic - kar vedno ne drzi), razen ce se vozis daljse razdalje sam. Sam se prakticno nikoli in se bos itak ustavil na 200-400km za vsaj 15minut.

Seveda če si bluzil na WCju, naročeval kavice itd...

Ko sem jaz na poti se ustavim stoje se poščijem na hitro, nato imam 2 min da pretegnem noge in se vsedem in grem... če pa tankam pa itak je to usput, 3 min za tankanje, pol pa do plačilnega mesta plačaš in je 7 min in si naprej...

Če pa sediš in debatiraš pa ješ pa piješ kafe pa čikaš to je pa drugo ja...pol pa je tudi leaf ok, če vsake 150km žensko scat, pa lačna pa novo vodo pa čik
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

BigWhale ::

Mato989 je izjavil:

Ko sem jaz na poti se ustavim stoje se poščijem na hitro, nato imam 2 min da pretegnem noge in se vsedem in grem... če pa tankam pa itak je to usput, 3 min za tankanje, pol pa do plačilnega mesta plačaš in je 7 min in si naprej...

Pussy. K sem jest na poti 16 ur zdrzim brez scanja, hrane, pijace, pogovarjanja, tankat pa ne rabim, ker tankam en dan prej. Tko k taprav desc ...

Sej se zavedas kolk butast je tvoj komentar, a ne? Ene tolk kot tist o rabljenem avtu za pet jurjev al kolk ze.

GupeM ::

Kaj vse si bojo še izmislili ti EV loverji?
1. Naslov je totalno zavajajoč, ker če ti nekdo drug plača elektriko, to ne pomeni, da stroška ni bilo. To je isto, kot če jaz v Sloveniji tankam poln tank, se odpravim v Makarsko in brez tankanja pridem nazaj v Slovenijo. Nato napišem naslov: 0 eur za pot iz Makarske do Ljubljane. Kar je z dizlom in bencinarjem seveda povsem možno. Z elektriko pa niti približno, pa če ti hotel še agregat zraven da zastonj.
2. Avtor trdi, da hotel zagotovo ne bo nikomur častil "kantice" bencina ali dizla. Vprašal pa seveda ni. Sem precej prepričan, da bi dober hotel tudi za to poskrbel.
3. Kaj to pomeni: "V Zadar sem se s povprečno hitrostjo do 125 kilometrov na uro do polnilnice Ionity pripeljal z 29 odstotki baterije?" Kaj je povprečna hitrost do 125 km/h? Jaz se lahko z dizlom do Munchna pripeljem s povprečno hitrostjo do 300 km/h.

https://siol.net/avtomoto/novice/32-evr...

Mislim... Wtf???

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Gregor P ::

In to s Toyoto bZ4X8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

Ja, celo s toyoto nobene strašne drame. S katerim drugim bi sigurno še 15 min manj polnil.
Meni je bolj zanimivo, da je na severu elektrika na hitrih polnilnicah cenejša kot pri nas, čeprav je drugače dražja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pithlit ::

Utk je izjavil:

Ja, celo s toyoto nobene strašne drame.
Meni je bolj zanimivo, da je na severu elektrika na hitrih polnilnicah cenejša kot pri nas, čeprav je drugače dražja.

Sej pri fosilcih je podobno. LPG je v Italiji cenej k pri nas, recimo. Kako je v Avstriji pa žal ne vem.

GupeM je izjavil:

Jaz se lahko z dizlom do Munchna pripeljem s povprečno hitrostjo do 300 km/h.

Challenge accepted. Izvoli nam Zdaj to tvojo trditev dokazat.

"nisem tako mislil..." in 3, 2, 1....
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Pithlit je izjavil:

Vse, kar je pod 300 je v resnici do 300, tako da kakšnih hudih težav s tem ne bo. Greš ti s povprečno hitrostjo nad 300? To me pa res zanima.

pegasus ::

To še z avionom težko dosežeš :D

sejalecx ::

Ste videli zadnje skropucalo objavleno na siol.net?

Govori o 32 eur za pot iz Makarske do Lj z EV, pri tem pa ne upošteva, da je celotno prvo polnjenje baterije pokril hotel (omeni v članku). Torej še en ogaben clikcbait naslov, ki nima veze z realnostjo.

Potem pa še navedek o dizlu, za katerega so predvideli 60eur porabe goriva. Še ena velika laž - tudi 30 let star dizel nima take porabe. Večina dizlov danes kuri med 5-5.5l in se pri tem pelje po AC bistveno hitreje kot so se oni z EV.

Torej govorimo o 40 eur za celotno pot z dizlom in cca 50 eur z EV, če se upošteva celotno polnjenje. Da o izgubi časa in prtlajžniku za max 2 osebe prtljage pri EV sploh ne govorimo. Naj dajo na dizla in EV trugo pa bo razlika x2 v prid prvega

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

J.McLane ::

Ne nismo ;((, samo nekaj postov nad tabo je nekdo to isto objavil.

Kot kaže nekateri novinarji pač morajo nekomu lezit v rit da dobijo avte na test. Če poleg tega narediš še bombastičen clickbait naslov je pa win-win.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Pithlit je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja, celo s toyoto nobene strašne drame.

Sej pri fosilcih je podobno. LPG je v Italiji cenej k pri nas, recimo. Kako je v Avstriji pa žal ne vem.

GupeM je izjavil:

Jaz se lahko z dizlom do Munchna pripeljem s povprečno hitrostjo do 300 km/h.

Bralno razumevanje vas matra. Človek je samo izpostavil, da če uporabiš besedo do, si se v resnici lahko celo pot peljal 70km/h, pa enkrat na hitro pospešil do 120km/h. Povprečna hitrost ne bi smela biti navajana kot do v vsakem primeru.

Prikranjane podatkov novinarja in bralno ne razumevanje nekaterih bralcev… na kar je novinar tudi računal da se bo zgodilo.

A mislite, da so pri testih dizlov novinarji kaj bolj "pošteni"? Jaz jih sploh več ne berem. Pa sem včasih prebral vse kar so spacali skupaj. Ampak že kakih 10 let je to samo še EPP. Bjorna pogledam, drugo me sploh ne zanima. Če bi me zanimal kater avto resno, da ga bi morda hotel kupit, bi šel sprobat in preverit sam.

sejalecx je izjavil:

Naj dajo na dizla in EV trugo pa bo razlika x2 v prid prvega

Kakšna truga. En kup nemcev vleče (pre)težke prikolice s sabo. Z EV bi se lahko vsako uro do uro in pol za pol ure ustavljal in filal.

Še ena cvetka iz članka:
Palec gor: nižji ali vsaj z bencinom primerljivi celotni stroški, voznik prisiljen v postanke na dve do tri ure vožnje in zato vozi bolj spočit, možnost sprotnega polnjenja v turističnih objektih, dostop do središč mest …

Palec dol: v Sloveniji in na Hrvaškem še omejeno število polnilnic z močjo nad 100 kW, malo priključkov in možnost čakalnih vrst, poleti "navite" cene elektrike nekaterih ponudnikov, sistem "priključi-polni" je z izjemo Tesle še v povojih.

Kaj potrebuje voznik? Neposredna plačila s kreditnimi karticami še niso mogoča. Za polnilnice Ionity je potrebna registracija v njihovi aplikaciji, enako velja za polnilnice hrvaške mreže Elen. Uporabniki Petrolovega sistema lahko letos že gostujejo tudi v omrežju Elen. Petrolova kartica ali aplikacija torej "odpira" polnilnice na Hrvaškem in tudi v Avstriji. Za preostale ponudnike so smiselne kartice posrednikov, tak primer je uveljavljeni One Charge ali pa slovenski Moon, ki prek svoje kartice – seveda za nekaj centov nadomestila – omogoča uporabo polnilnic različnih ponudnikov. Najcenejše pa je polnjenje neposredno prek kartice ali aplikacije lastnika polnilnice. V našem primeru sem na relaciji Frankfurt–Makarska uporabil dve različni aplikaciji oziroma kartici.

Zadnji odstavek, "Kaj potrebuje voznik?" bi moral biti pod palec dol, ne pa pod svojo kategorijo.

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

Sem gledal na youtube video enega tipa, ki je bil reviewer in so ga kenslali, ker je o določenih avtih govoril preveč negativno. Je kazal maile od vw kaj so mu pisali in razložil kako sistem funkcionira. Nosijo te po rokah, fancy večerje,... in pričakovano je, da pozitivno poročaš. Za primerjavo je kazal svoj video o vw bus in od drugih. Razlika v poročanju je bila očitna. Vsi ostali oh in ah orgazmirli zraven, on pa je rekel da je avto tehnološko zastarel. Cancel.

GupeM je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Vse, kar je pod 300 je v resnici do 300, tako da kakšnih hudih težav s tem ne bo. Greš ti s povprečno hitrostjo nad 300? To me pa res zanima.

Napisal si do 300. V kontekstu da je nekdo šel do 125. Izvoli prit do 300. Ti. Z dizlom.

"njah, njah, njah..." in 3, 2, 1....

sejalecx je izjavil:

Govori o 32 eur za pot iz Makarske do Lj z EV, pri tem pa ne upošteva, da je celotno prvo polnjenje baterije pokril hotel (omeni v članku).

Ker prenočišče je pa kr zastonj, ane? Ko plačaš nočitev z zajtrkom ti zajtrka sploh ni treba plačat, kar pomeni da ti ga kr hotel krije. Ane? Mater ste eni cepljeni uporabi možganov.

Utk je izjavil:

A mislite, da so pri testih dizlov novinarji kaj bolj "pošteni"?

Angelčki so. Dieselgate je čista fabrikacija da so lahko Amerikanci nazi wagen zjebal do amena. Ni variante da bi blo kako drugače.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede gupe... Tistim ki znajo razmišljat je jasno da je s tistimi 125 možakar razlagal povprečno na AC. Ampak ne bomo o tem. Ti zaenkrat pokaži kako z dizlom, lahko sam za trenutek, prideš do 300.

sejalecx je izjavil:

Bralno razumevanje vas matra. Človek je samo izpostavil, da če uporabiš besedo do, si se v resnici lahko celo pot peljal 70km/h, pa enkrat na hitro pospešil do 120km/h.

Bralno razumevanje tepe predvsem koga drugega. Boš ti demonstriral "enkrat na hitro pospešit do 300km/h"? Pa ajde, 290.

Zgodovina sprememb…

Pithlit je izjavil:

Napisal si do 300. V kontekstu da je nekdo šel do 125. Izvoli prit do 300. Ti. Z dizlom.

Ah daj, no. Jasno je, da hoče s takšnim neumnim člankom zavajati. Verjetno niti enkrat ni potegnil preko 110, ampak njegov stavek, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 še vedno drži. Tako kot drži, da je povprečna cena voznega ICE avtomobila od 100 €. Zavajanje pač.

Pithlit je izjavil:

Mimogrede gupe... Tistim ki znajo razmišljat je jasno da je s tistimi 125 možakar razlagal povprečno na AC.

Ne, to ni jasno. Vse kar je jasno je, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 km/h. Ali je kdaj dejansko to hitrost dosegel, ni jasno. Še manj je jasno, ali je to hitrost dosegal dlje časa, ali je do te hitrosti prišel samo za trenutek. Niti ni jasno, ali je kdaj vozil več kot 125 km/h. Vse kar je jasno je, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 km/h. To pomeni, da je lahko vozil s povprečno hitrostjo 1 km/h ali pa s povprečnjo hitrostjo 125 km/h, ali pa nekje vmes.

Tip se trudi zavajati na vse možne načine.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Pithlit je izjavil:

GupeM je izjavil:

Pithlit je izjavil:

... to si zdaj tako napisala kot da ne bi bilo dizlov na svetu, ki ne bi zmogli iti do 300 km/h?!:8)
In vožnja 300 km/h po ravni dobri cesti (kot je nemška AC) ni noben bav bav; če je avto v redu, je čisto ok vožnja; le da pač dokaj hitro sprazniš 100 litrski tank.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Ah daj, no. Jasno je, da hoče s takšnim neumnim člankom zavajati. Verjetno niti enkrat ni potegnil preko 110, ampak njegov stavek, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 še vedno drži. Tako kot drži, da je povprečna cena voznega ICE avtomobila od 100 €. Zavajanje pač.

Pithlit je izjavil:

Mimogrede gupe... Tistim ki znajo razmišljat je jasno da je s tistimi 125 možakar razlagal povprečno na AC.

Ne, to ni jasno. Vse kar je jasno je, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 km/h. Ali je kdaj dejansko to hitrost dosegel, ni jasno. Še manj je jasno, ali je to hitrost dosegal dlje časa, ali je do te hitrosti prišel samo za trenutek. Niti ni jasno, ali je kdaj vozil več kot 125 km/h. Vse kar je jasno je, da je vozil s povprečno hitrostjo do 125 km/h. To pomeni, da je lahko vozil s povprečno hitrostjo 1 km/h ali pa s povprečnjo hitrostjo 125 km/h, ali pa nekje vmes.

Tip se trudi zavajati na vse možne načine.

Jasno je predvsem to da ti relativiziraš stvari z edinim namenom diskreditirat nekega posameznika ker se je nerodno izrazil.

Jaz še kar čakam da se ti lahko z dizlom vsaj dotakneš tistih 300km/h.

"novi izgovori..." in 3, 2, 1....

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

GupeM je izjavil:

Ona kobajagi naredi letno 30.000 km, hkrati pa je dnevno v avtu cca 30 minut.
Res kaže na to da vozi tam nekje ranga do 300km/h.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Gregor P je izjavil:

... to si zdaj tako napisala kot da ne bi bilo dizlov na svetu, ki ne bi zmogli iti do 300 km/h?!:8)

Ne. Prosila oziroma izzvala sem gupeta naj dokaže da on lahko to naredi. Ker je napisal "jaz lahko". Seveda obstajajo dizli ki to zmorejo. Mene zanima kaj gupetov zmore, ker se on osebno hvali da lahko.

Tista Toyota iz članka gre lahko, pazi to, konkretno čez 125.

Sam ja, dizli so oh in sploh überavti. Najboljše since sliced bread. Čakam na demonstracijo.

Zgodovina sprememb…

Sc0ut ::

Mini za tako ceno z odšteto subvencijo pa bi že bil za pogledat:

https://www.zurnal24.si/avto/novi-mini-...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sc0ut ()

Pithlit je izjavil:

Jasno je predvsem to da ti relativiziraš stvari z edinim namenom diskreditirat nekega posameznika ker se je nerodno izrazil.

Ne, ne, ne. Preden se članek objavi, mora biti pregledan. In to, kar piše v tem članku, je totalno zavajanje.

Pithlit je izjavil:

Jaz še kar čakam da se ti lahko z dizlom vsaj dotakneš tistih 300km/h.

"novi izgovori..." in 3, 2, 1....

Ne bom se. Bi se pa lahko. Popolnoma enako, kot lahko z EV dosežeš doseg do 1000 km s povprečno hitrostjo do 125 km/h.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

sejalecx je izjavil:

Potem pa še navedek o dizlu, za katerega so predvideli 60eur porabe goriva. Še ena velika laž - tudi 30 let star dizel nima take porabe. Večina dizlov danes kuri med 5-5.5l in se pri tem pelje po AC bistveno hitreje kot so se oni z EV.

5-5.5 porabe imajo moderni bencinarji, preverjeno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

GupeM je izjavil:

Kaj potrebuje voznik? Neposredna plačila s kreditnimi karticami še niso mogoča.

Zakaj bi to imel? A ni bolje namesto ene univerzalne kartice (ki jo že ima vsak), uporabiti 5-6 novih, po možnosti pa potem izviseti, ker rabiš sedmo?

Vsaj tako so me tule prepričevali...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

GupeM je izjavil:

Ne bom se. Bi se pa lahko. Popolnoma enako, kot lahko z EV dosežeš doseg do 1000 km s povprečno hitrostjo do 125 km/h.

Pa kaj tupiš no? Kolikokrat na leto nastane situacija, ko je treba povprečnemu vozniku "v enem kosu" prevozit 1000 km??? In ti bi zdaj še teh 1000 km v kosu prevozil s 125 km/h??? Redno se vozim v Nemčijo in nazaj na relaciji 750 km in 95% AC v enem kosu (ajd, recimo da grem enkat vmes scat). Moja top povprečna hitrost do zdaj je bila 115 km/h ponoči, brez prometa. Povprečno povprečno hitrost na tej relaciji pa imam 100 km/h. Ne, enostavno ni variante, da greš hitreje, razen če si idiot.

Ti se pa tukaj zapenjaš za vejice in pike v nekem obskurnem članku, ki jasno da je na pol reklama. Ampak v čem je sploh problem? Vse podatke imaš na Internetih, združi jih lepo v eno informacijo ki te zanima in je zadeva rešena, ne pa da non-stop gunđaš in si izmišljuješ neke robne pogoje, da bi dokazal svoj prav.

MrStein je izjavil:

GupeM je izjavil:

Zakaj bi to imel? A ni bolje namesto ene univerzalne kartice (ki jo že ima vsak), uporabiti 5-6 novih, po možnosti pa potem izviseti, ker rabiš sedmo?

Ma spet neki tupi sarkazmi... ko so ICE-ji začeli voziti po cestah pa do prve pumpe je trajalo 30 let, do takrat se je bencin kupoval v lekarnah. Ja, mister obvious, ugotovil si da smo v tranzicijskem obdobju, in, kaj zdaj?

Zgodovina sprememb…

BlaY0 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Pa kaj tupiš no? Kolikokrat na leto nastane situacija, ko je treba povprečnemu vozniku "v enem kosu" prevozit 1000 km??? In ti bi zdaj še teh 1000 km v kosu prevozil s 125 km/h??? Redno se vozim v Nemčijo in nazaj na relaciji 750 km in 95% AC v enem kosu (ajd, recimo da grem enkat vmes scat). Moja top povprečna hitrost do zdaj je bila 115 km/h ponoči, brez prometa. Povprečno povprečno hitrost na tej relaciji pa imam 100 km/h. Ne, enostavno ni variante, da greš hitreje, razen če si idiot.

Ne gre za to. Gre za zavajanje EV-filov.

BlaY0 je izjavil:

Ti se pa tukaj zapenjaš za vejice in pike v nekem obskurnem članku, ki jasno da je na pol reklama. Ampak v čem je sploh problem? Vse podatke imaš na Internetih, združi jih lepo v eno informacijo ki te zanima in je zadeva rešena, ne pa da non-stop gunđaš in si izmišljuješ neke robne pogoje, da bi dokazal svoj prav.

Kaj se pa ti tukaj nekaj zapenjaš na nek obskuren post na nekem obskurnem forumu, ki je v resnici bolj točno napisan kot tisti obskuren članek. Ampak v čem je sploh problem? Mogoče v tem, da nekdo izpostavi napake zavajanja v enem obskurnem članku, nato pa EV-loverji skočite v zrak? Če bi isti članek tukaj objavil EV-lover, ne da bi izpostavil napake zavajanja, pa to kar naenkrat ne bi bil več obskuren članek, ampak sveti gral.

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

Ne bom se.

Torej se lažeš. Ajde, zavajaš.

Na kratko: si hinavec.

Gotcha.

Zgodovina sprememb…

2dark ::

MrStein je izjavil:

7 -8 pa res.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

Ma ne gre no, daj nehaj no s temi pravljicami. Kočijaži leta 1890 so isto govorili o ICE-filih. Nihče te v nič ne sili, popolnoma samostojen si pri svojih odločitvah. Ko boš zgruntal, da se ti nekaj drugega bolj splača boš pač prešaltal. Če je bistvo tvojega življenja v tem, da se čim več voziš naokoli na dolgih relacijah brez prestanka, potem boš pač ugotovil, da se ti splača imeti avto in da je najbolje da je le ta dizel. Če je bistvo tvojega življenja v tem da si komot, se ti bo pa splačalo nekaj kar bo pač omogočalo ta "komot". Če pa je bistvo tvojega življenja v tem da te veselijo vedno nove reči in rad zabijaš svoj čas z njimi, si boš pa vsakega pol leta kupil nov mobitel.

Danes, v informacijski dobi govorit o tem, da te nekdo zavaja, je totalen fail.

Po nesreci kliknil delete.

2dark je izjavil:

MrStein je izjavil:

7 -8 pa res.

Sej EV-ji majo pa kaj, 10kwh. In to tam kjer imajo bencinarji 10+. Če že obračamo cifre tko kot vsakomur trenutno paše.

Ampak ok. Dejmo nekak verjet da kurijo res 5l/100km. Pa dejmo rečt da ev kuri 17kwh/100km.

5l benza je mal več k 45kwh.

Se gremo zdej še naprej prerekat kdo kuri več?

100km v ev te pride stat... 2,5EUR
V bencincu... 7.5EUR oziroma 6,5EUR (v 'električnem kešu').

Pa so uporabljene cifre zelo v prid ICE.

P.S. Baje je liter benza za v avto celo 220kwh. Tko da, vsak lahko sam preračuna. Da rabi ice skurit 1100kwh zato da se za 100km premakne...

Zgodovina sprememb…

BlaY0 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ma ne gre no, daj nehaj no s temi pravljicami. Kočijaži leta 1890 so isto govorili o ICE-filih. Nihče te v nič ne sili, popolnoma samostojen si pri svojih odločitvah. Ko boš zgruntal, da se ti nekaj drugega bolj splača boš pač prešaltal. Če je bistvo tvojega življenja v tem, da se čim več voziš naokoli na dolgih relacijah brez prestanka, potem boš pač ugotovil, da se ti splača imeti avto in da je najbolje da je le ta dizel. Če je bistvo tvojega življenja v tem da si komot, se ti bo pa splačalo nekaj kar bo pač omogočalo ta "komot". Če pa je bistvo tvojega življenja v tem da te veselijo vedno nove reči in rad zabijaš svoj čas z njimi, si boš pa vsakega pol leta kupil nov mobitel.

Danes, v informacijski dobi govorit o tem, da te nekdo zavaja, je totalen fail.

Še kar se zapenjaš v en obskuren post enega obskurnega uporabnika na enem obskurnem forumu. Res tako boli, ko nekdo pove resnico? Ne vem, v čem je problem. Saj so informacije na voljo na spletu, ni treba brat in komentirat tega kar jaz pišem. Ne vem zakaj ravno mene bereš in meni odgovarjaš v tej informacijski dobi.

MrStein je izjavil:

GupeM je izjavil:

Jaz tudi bencin plačujem z aplikacijo. V resnici ni veliko razlike. Vtakneš cev/kabel in poskeniraš kodo.

GupeM je izjavil:

Še kar se zapenjaš v en obskuren post enega obskurnega uporabnika na enem obskurnem forumu. Res tako boli, ko nekdo pove resnico? Ne vem, v čem je problem. Saj so informacije na voljo na spletu, ni treba brat in komentirat tega kar jaz pišem. Ne vem zakaj ravno mene bereš in meni odgovarjaš v tej informacijski dobi.

Ker sem "te" ravno zagledal in sem tudi sam že prej prebral ta članek oziroma samo do polovice (ker kot sem že omenil je napol reklama) in sem se odločil da ti odgovorim, ker me to trenutno veseli. Point je v tem, da ta članek sploh ni namenjen prepričevanju ICE-filov in jih sploh ne naslavlja, tisti, ki pa jih EV-ji zanimajo pa si bodo itak ustvarili svojo sliko in te slike bodo lahko tudi diametralno nasprotne.

sejalecx je izjavil:

Govori o 32 eur za pot iz Makarske do Lj z EV, pri tem pa ne upošteva, da je celotno prvo polnjenje baterije pokril hotel (omeni v članku). Torej še en ogaben clikcbait naslov, ki nima veze z realnostjo.

Ce gres s Teslo je ta pot se cenejsa.

sejalecx je izjavil:

Pri porabi 5.5l na 100km in razdalji okrog 600km in ceni dizla na avtocesti, prides gladko na 60 EUR. Sicer ima na Sprint monitorju BMW 3 dizel povprecno porabo 6.56l/100km, Golf pa 5.71l/100km. Bencinarji pa precej vec.

Dejstvo je, da lahko vzames dva skrajna primera na obeh koncih in se bo clanek bral povsem drugace.

BlaY0 je izjavil:

Ker sem "te" ravno zagledal in sem tudi sam že prej prebral ta članek oziroma samo do polovice (ker kot sem že omenil je napol reklama) in sem se odločil da ti odgovorim, ker me to trenutno veseli.

Super. Ampak glede na ton tvojih odgovorov si slišati bolj razburjen, kot vesel. Te veseli, ko se razburiš?

GupeM je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Ker sem "te" ravno zagledal in sem tudi sam že prej prebral ta članek oziroma samo do polovice (ker kot sem že omenil je napol reklama) in sem se odločil da ti odgovorim, ker me to trenutno veseli.

Super. Ampak glede na ton tvojih odgovorov si slišati bolj razburjen, kot vesel. Te veseli, ko se razburiš?

Meni se pa zdi, da se ti razburjaš in poskušaš prepričati že prepričane, da presedlajo nazaj na "kočije". Jah ne bodo, ti že zdaj povem :P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

BigWhale je izjavil:

Dejstvo je, da lahko vzames dva skrajna primera na obeh koncih in se bo clanek bral povsem drugace.

Članek je v obeh primerih neumen. Mislim, s polnim dizlom lahko startam iz Makarske in pridem brez težav v Ljubljano brez stroškov za gorivo.

Pošteno bi bilo, da štartaš s polnim dizlom, ko prideš pa v Ljubljano pa do konca nafilaš in vidiš strošek.
Enako bi moral storiti z EV. Štartaš s polnim, ko prideš pa v Ljubljano pa do konca nafilaš in vidiš strošek. Pa vmes še prišteješ stroške obeh postankov.

Ne moreš pa stroška računati tako, da štaraš s polnim tankom/polno baterijo, na cilju pa sešteješ samo tisto, kar si na poti plačal. Je treba v Ljubljani ravno tako napolniti rezervoar/baterijo, ampak tale mojster zavajanje je na to kar lepo "pozabil."

BlaY0 je izjavil:

Meni se pa zdi, da se ti razburjaš in poskušaš prepričati že prepričane, da presedlajo nazaj na "kočije". Jah ne bodo, ti že zdaj povem :P

Nikogar nič ne prepričujem. Samo izpostavil sem zavajajoč članek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

GupeM je izjavil:

Ce bi folk 10% tolk skakal v zrak zaradi zavajanja naftne in klasicne avtomobilske industrije, kot skacejo v zrak zaradi zavajanja okrog EVjev, bi se danes ze vsi vozili z EVji.

BigWhale je izjavil:

Ce bi folk 10% tolk skakal v zrak zaradi zavajanja naftne in klasicne avtomobilske industrije, kot skacejo v zrak zaradi zavajanja okrog EVjev, bi se danes ze vsi vozili z EVji.

Možno. Izpostavi ta zavajanja. Jaz sem jih, pa se EV-fili razburjajo/razburjate. Pa sploh nisem nič rekel, ali je boljše ICE ali EV. Samo zavajanja sem izpostavil.

GupeM je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Možno. Izpostavi ta zavajanja. Jaz sem jih, pa se EV-fili razburjajo/razburjate. Pa sploh nisem nič rekel, ali je boljše ICE ali EV. Samo zavajanja sem izpostavil.

Kaj pa bi blo treba izpostaviti? A zacnemo na zacetku s tem, da svinec ni strupen in koncamo z diesel gate? Al se bomo pretvarjali, da 150 let svinjanja naftne in avtomobilske industrije ne obstaja?

Podatke lahko obračamo tako ali drugače, dejstvo pa je da se marsikateri novinar in tudi uporabnik trudi prikazat podatke o EV bistveno bolj rožnate kot v resnici so.

Na primer nekaj statistik, v katere nas prepričuje naš inžinir pa z zdravo pametjo in logiko ne gredo in ne morejo skupaj:
- vsakodnevno priklapljanje in odklapjanje avta ter občasno polnjenje na javnih polnilnicah je hitrejše od polnjenja ICE (najbrž moraš biti nor, da v to verjameš)
- EV gorijo v manjšem deležu kot ICE (zakaj so v zadnje pol leta goreli trije tankerji, pred petimi leti pa teh novic ni bilo)

Če je končni cilj napredek in hitrejša tranzicija k EV, super, amapk očitne laži marsikoga tudi odvrnejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sejalecx ()

- vsakodnevno priklapljanje in odklapjanje avta ter občasno polnjenje na javnih polnilnicah je hitrejše od polnjenja ICE (najbrž moraš biti nor, da v to verjameš)

Če moraš vsakodnevno priklapljat EV, moraš tudi na črpalko vsake 3 dni. Kakšen je potem prihranek s tistim 15 sekundnim priklapljanjem na dan?

- EV gorijo v manjšem deležu kot ICE (zakaj so v zadnje pol leta goreli trije tankerji, pred petimi leti pa teh novic ni bilo)

Ne vem kaj imajo tankerji z EV.

GupeM je izjavil:

Ne moreš pa stroška računati tako, da štaraš s polnim tankom/polno baterijo, na cilju pa sešteješ samo tisto, kar si na poti plačal. Je treba v Ljubljani ravno tako napolniti rezervoar/baterijo, ampak tale mojster zavajanje je na to kar lepo "pozabil."

Ne, res ne mores. Upostevati moras, da v Ljubljani napolnis baterijo za pest drobiza ali velikokrat pa celo zastonj, rezervoar pa MORAS placati.

Jaz sem z modernim dizlom porabil 120 EUR za pot na Korculo in nazaj. Priblizno tank in pol.

Utk je izjavil:

Če moraš vsakodnevno priklapljat EV, moraš tudi na črpalko vsake 3 dni. Kakšen je potem prihranek s tistim 15 sekundnim priklapljanjem na dan?

Zdaj se bo spet nekdo oglasil in razlozil, da se EV polni dalj casa, samo da lahko vmes druge stvari pocnes. :>

BigWhale je izjavil:

Kaj pa bi blo treba izpostaviti? A zacnemo na zacetku s tem, da svinec ni strupen in koncamo z diesel gate? Al se bomo pretvarjali, da 150 let svinjanja naftne in avtomobilske industrije ne obstaja?

Se kdo pretvarja? Se pa veliko EV-filov pretvarja, da je proizvodnja električne energije povsem zelena. Pa proizvodnja baterij je tudi popolnoma neškodljiva. Pa njihova razgradnja in tako naprej ...

Pa če se prav spomnim se je v primeru diesel gate kar precej skakalo v luft. Precej več, kot se pri "zelenosti" EV-jev.

sejalecx je izjavil:

Pripelješ se v službo, vštekaš kabel in greš delat. Ko nehaš delat, izštekaš kabel in se odpelješ domov. Avta tako ali tako 95% časa ne uporabljamo in samo stoji. V bistvu danes dnevno že telefon skoraj vsak uporablja več kot pa avto.

sejalecx je izjavil:

Verjetno zato, ker teh novic nisi prav iskal. Išči točno tisto česar ne želiš in našel boš. Drugače pa najbolje da vprašaš gasilce, oni ti bodo iz prve roke povedali katera vozila gasijo največ.

sejalecx je izjavil:

Če je končni cilj napredek in hitrejša tranzicija k EV, super, ampak očitne laži marsikoga tudi odvrnejo.

Jasno, skeptikov (takšnih in drugačnih) bo vedno zadosti. Vsak ima pa svoj razlog, zakaj je postal skeptik.

GupeM je izjavil:

Se pa veliko EV-filov pretvarja, da je proizvodnja električne energije povsem zelena. Pa proizvodnja baterij je tudi popolnoma neškodljiva. Pa njihova razgradnja in tako naprej ...

Pa če se prav spomnim se je v primeru diesel gate kar precej skakalo v luft. Precej več, kot se pri "zelenosti" EV-jev.

Nekaj si pomešal. Praktično noben EV-fil se ne slepi s tem. V bistvu se samo ICE-fili obremenjujejo s tem kako bi prikazali, da se EV-fili pretvarjajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()
««
1071 / 1184
»»