» »

Želja po odprtokodnem OS/2

Želja po odprtokodnem OS/2

OSNews - Dvomim, da se vas veliko spominja že davno pokojnega konkurenta Windowsov 95, IBM-ovega operacijskega sistema OS/2, ker ga danes nimamo priložnosti nikjer več videti, tu in tam nas nanj opomni zgolj katera od arhaičnih opcij v BIOS-u. A vendar še vedno obstaja majhna skupnost, ki pravi, da obstaja veliko dobrih aplikacij, ustvarjenih za ta sistem in se zato bori, da bi ga dali v javno last. Tovrstno početje je pogosta praksa, saj arhaični proizvodi avtorjem ne prinašajo praktično nobenega dobička več, prehod na odprto kodo pa jim prinese dosti popularnosti v uporabniški skupnosti, saj omogoča navdušencem nadaljni razvoj. Poroča OSNews.

37 komentarjev

mitja ::

hehe, če bi bil odprtokoden... bi si ga mogoče celo sam dal na kako staro kišto.

hja, pred daaaaavnimi časi sem ga enkrat namestil.... ....do danes pa sem pozabil kako izgleda ;((

Še nekaj o OS/2 - klik.;)

ender ::

A so že v vseh bankomatih zamenjali OS/2 z Windows?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

hamax ::

hehe js ga se mam doma na eni masini.
ampak je bol kot ne zaprasena :D

sverde21 ::

Na bankomatih je OS/2? Že vidm kak bojo hekerji prečesavali kodo, da bodo dvignili denar in jim ne bo nič trgalo iz računa >:D
<?php echo `w`; ?>

opeter ::

Ne vem, če so v bankomatih instalirani OS/2. V bankah pa se je uporabljal, oz. se še uporablja. Merlin pa je za svoje čase (1996) izreden. Pa tudi izgled starega Warpa 3.0 je bil dokaj kul (oz. od verzije 2.1) s tistimi svojimi gumbi :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter ::

eComStation ima nove verzija, right? A je to še sploh OS/2?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

krneki0001 ::

Na bankah (katere uporabljajo IBM-ove mašine) se še vedno uporablja, pa na vseh bankomatih tut še vedno dela brez problemov.

driver_x ::

To so bili časi. Uporabljal sem 2.0, 2.1 in kasneje tudi 3.0 Warp. Borlandov C++ za OS/2 je v tistih časih veljal za enega najboljših prevajalnikov za PC. Win16 programi so delali bolje in hitreje kakor v matičnem okolju, prav tako se ne spominjam, da bi se mi sistem sesuval. Za tiste čase je bilo skoraj neverjetno, da je zvočno kartico lahko uporabljalo več programov hkrati. Video posnetke (sicer v smešno majhni ločljivosti) sem prav tako najprej videl v OS/2-ju. Da ne govorim o datotečnem sistemu HPFS, skriptnem jeziku REXX in še bi lahko našteval. Microsoft je na podobno raven prišel šele z Win2k in WinXP. V tistem času je MS ponujal Win 3.1 in kasneje Win95, ki so proti OS/2-ju izgledali kot igrače. Škoda je, da ni bilo podprto izvajanje Win32 aplikacij, ker je ravno to ob prihodu Win95 pokopalo OS/2. Sedaj je očitno, da je bil OS/2 daleč pred svojim časom in da je MS osvojil trg z veliko slabšim izdelkom (Win95). IBM se lahko ob tem zamisli.

Smeagol ::

Meni je slo najbol na zivce, ko je po sesutju disk pregledoval eno uro predno se je zbootal.

In pa driverji. Cyrrus logic jih ni imel npr. Kolk neverjetno pocasi je delala stvar. Poleg tega je bilo pol gumbov brez slikc. Samo crnina cez njih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Znalec ::

Kratka a resnična dejstva:
- OS/2, še vedno lepo teče na vseh bankomatih, bog ne daj, da bi zašli na njih M$ Wnsi, potem bi šele imeli težave s prvozijami in dvigi gotovine! Še vedno imam v spominu Win Blue screen na BAju v Banki Koper na Cigaletovi, mislim, da je bil tam en cel teden!! Ampak že pred dolgo časa. Hekerji pa nimajo osnovnih šans!!,
- Podjetje Serenity systems Int. je kupilo OEM Licence, dopolnilo OS/2 z dodatki potrebnimi zaradi razvoja strojne opreme in zadevo poimenovalo eComStation,
- poleg bank, ga je sigurno do pred kratkim še vedno uporabljala ZZZS, na svojih okencih (nikoli ni bilo težav z nedelovanjem),
- v našem podjetju ga še vedno uporabljamo kot osnovni OS, dela vse lepo: pisarniški paket OOo 1.1.5 (v slovenščini), Firefox 1.5.0.7 (v slovenščini), Thunderbird 1.5(v slovenščini). V dodatni OS nas je prisilia banka s svojim programom za e-posovanje,
- za zabavo smo eCS spravili celo na enega zadnjih IBMovh prenosnikov in eden od sodelavcev je napisal zadeve za kontrole desno spodaj t.j. TP buttons-e,
- spravil je gor tudi svoj osebni NLB Klik in deluje kot strela,
Skratka stvar še zdaleč ni umrla, tudi ni ostala na ljubiteljski ravni, je prav uporabna zadeva in pod projektom Voyager se dela zasnova za nov GUI in osnutek za nov OS, ki bo temeljil na idejah OS/2 (le tega se zaradi nedostopnosti source code ne da prilagajati za novo strojno opremo). Konec tega leta je predvidena izdaja eCS 2.0 s številnimi izboljšavami (nekateri jo že testiramo v beta verziji).
Skratka, OS/2 in njegovi nasledniki bi bili lahko standard za stabilnost in zanesljivost delovanja.

LP

nekdo123 ::

Zanimivi so tile vaši "nostalgični" spomini. Ni pa bilo vse čisto tako lepo.

Win16 programi so resda delovali lepo. Ampak, zagon je bil pa astronomsko dolg. Ker OS/2 je delal tako, da je najprej prižgal Windows 3.1 in šele nato program. Sicer izgledalo je, kot da program teče sam, samo OS/2 je skril Program Managerja.

Propadel je pa zato, ker ni podpiral Win32 aplikacij (oz. samo delno). Kar je pa logično, saj Microsoft nikoli ni dal 100% specifikacije APIjev.

Kar se pa tiče sesuvanj... zelo hitro si ga sesul. Ena napačna igra (oz. igra z napačno resolucijo), pa si bil tm... ctrl-alt-del edina rešitev. Problem je bil pa tu, ker je IBM skušal narediti dober "transformer" za igro... tako da si jo lahko igral tudi v oknu.. ni bilo nujno igranje full screen - in nekatere igre so ga enostavno sesule, ker ni "razumel" vseh resolucij in standardov (vesa,...).

Če si pa uporabljal programe, ki so bili OS/2 certified, pol je bila zgodba drugačna. Samo, teh je bilo res malo. Niti enega spodobnega office-ta ni bilo (sploh pa, da bi deloval Microsoftov - samo preko Win31 simulacije Word 6).

In jasno, da ga je zato Win95 po prodaji povozil.

Znalec ::

Sedaj, ko imaš lep OpenOffice, ki dela čisto OK tudi pod eCS je pa zgodba zasukana. Pa še legalno ga dobiš brezplačno...

opeter ::

a eCS je tudi brezplačen? :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Poldi112 ::

Saj večina bankomatov deluje na win. Ene 2x sem ga že ujel med procesom bootanja. Lepo vidiš kako naloži namizje in nato zalaufa en konzolni program. In potem lahko dvigneš denar.
OS/2 se pa ukinja v bankomatih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Smeagol ::

Kdo pa pise driverje? Ker, kot sem zapisal. Na cyrrus logicu je os2 bil tak obup. Vsaj 50% ikonc nisi videl. Premikanje oken je bilo neznosno pocasno. Ce si dal v terminalu dir/s je izpis laufal eno po eno. Si mogu okno pomanjsat, da je naredil.

Smeagol ::

In pa ja. Tudi jaz sem videl ze precej bankomatov na win.

Spock83 ::

Win NT sem videl na bakomatu :)

_n00b_ ::

Jst sem na bankomatu vido:
NTLDR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart
:P

MrStein ::

Prosim, ne, zahtevam, da se iz novice umakne žaljiva primerjava OS/2 z nekim winxy.
konkurenta Windowsov 95, IBM-ovega operacijskega sistema OS/2

Če se že, se primerja z NT.

A ni bil en feature OS/2, da če je zmanjkalo elektrike ali si rest gumb pritisnil, se je ob naslednjem boot-u pojavil isti desktop z istimi zagnanimi programi (za podatke pa res ne spomnim)?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Znalec ::

Ne eCS ni brezplačen.

Znalec ::

Zanimivo je opazanje: vecina vas je videla Winse na BAjih, predvsem takrat ko so imeli BAji tezavo, nihce pa ni videl BAja s tezavami pod OS/2jem (priznam, da sem ga videl samo enkrat, in nimam malo časa kartic). Ring any bels...

Poldi112 ::

Obstajata 2 razlagi:
1. os2 je bolj stabilen
2. os2 je manj pogost

Mislim da sta obe pravilni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Pa še mogoče :
- nihče ne ve, kak zgleda ekran z napako na OS/2, torej tudi če so ga vidli, ga niso povezali z OS/2
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

Sem v londonu videl ba s praznim default os/2 desktopom ;)
I am NaN, I am a free man!

ender ::

Poldi112: do pred nekaj leti, bankomatov z Windows sploh ni bilo - vsi so uporabljali OS/2.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

desperados ::

jap tolk je boljših operaciskih sistemov ampak kot kaže gre M$ vedno na bolje zakaj pa ostaja večna uganka

darkolord ::

definiraj boljših

to, da je OS/2 bolj stabilen, ni še nihče glih konkretno argumentiral... Čeprav tega, da je manj pogost, pa ni težko pravilno sklepat 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Poldi112 ::

Kako boš pa argumentiral da je bil bolj stabilen?
Kakor se spomnim starih testov je bil zelo hvaljen sploh zaradi jedra, ki je bilo stabilno in vecopravilno. Osebne izkusnje to potrjujejo, ceprav tistih nekaj tednov ko sem ga imel nisem imel ravno casa ustvariti si neke detajlne slike.
Win9x je pa taka zalost da je tezko najti večno. Pomodri ob vsaki malenkosti. Niti cd-ja mu ne smes vzeti ko ga bere.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

9x ja... NT pa ne

CaqKa ::

darko če te stabilnost zanima.. potem pa kr v teh komentarjih preštej koliko ljudi je opazilo na bankomatu bluskrin.

ti kr če potrebuješ podtek o stabilnosti.

klemen22 ::

Caqka::\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

darkolord ::

Caqka: ti pa preštej koliko jih je opazilo OS/2 na bankomatih...
Drugače pa iz bluescreena prej lahko sklepaš o zanesljivosti hardvera, nikakor pa ne samega OSa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

driver_x ::

Kot se je že velikokrat pokazalo, kakovost nekega izdelka ni sorazmerna z njegovo tržno uspešnostjo. Win9X sploh ni mogoče primerjati z OS/2, pa je vendarle prevladal. Ne vem kaj je bilo tukaj pomembnejše: nesposobnost IBM-ovih tržnikov ali superiornost MS-ovih.
Sam sem OS/2 uporabljal tudi za razvoj aplikacij. Pri takih zadevah je Win2K delno prilezel do nivoja Warp-a (govorim o stabilnosti), šele WinXP pa je na podobnem nivoju.

Matevžk ::

sklepaš o zanesljivosti hardvera, nikakor pa ne samega OSa

Jaz odpornost OSa na muhavost hardvera tudi štejem v kategorijo zanesljivosti OSa.
Pred leti sem namenoma naredil eno traparijo. Pri tekočih Windows 2000 Pro sem potegnil IDE kabel iz CD-rom enote. Dobil sem moder zaslon (torej sporočilo o hardverski napaki) in mašino je bilo potrebno rebutat.
Naredil isto traparijo pri isti mašini pri nekem drugem OSu. Rezultat? V loge se je zapisalo nekaj v smislu "suspicious interrupt, ignoring".
lp, Matevžk

driver_x ::

Moramo pa priznati, da je WinXP kar velik korak v stabilnosti. Jaz sem zamenjal matično ploščo (@Matevzk: za razliko od tebe sem računalnik prej izključil) s povsem drugačno: drug proizvajalec, drug čipset, ... Čisto za hec sem nato zbootal WinXP, da bi videl sesutje. Vendar se to ni zgodilo, po nekajminutnem mletju in nameščanju driverjev je sistem deloval normalno. Tako sem tudi pustil več kakor leto, nato sem disk formatiral zaradi drugih razlogov.

Matevžk ::

@sammy73: bi blo pa zanimivo menjati matično plošno pri prižganem računalniku! :D Po vsaki logiki (tudi po Microsoftovi) je to sicer potem že nov računalnik (tako ali tako moraš prestaviti vse komponente), ampak vseeno :).
Kakorkoli že, čeprav sva offtopic, imam drugačne izkušnje s tem: na matični plošči sem izključil SATA kontroler, ker pač nisem imel SATA diska. Potem mi je crknil disk (ne sistemski) in sem kupil novega, tokrat SATA. V CMOSu vključim SATA kontroler in Windowsi XP ... se ne zbudijo več.
lp, Matevžk

CaqKa ::

>>> Caqka: ti pa preštej koliko jih je opazilo OS/2 na bankomatih...

1

>>> Drugače pa iz bluescreena prej lahko sklepaš o zanesljivosti hardvera, nikakor pa ne samega OSa...

načeloma bi morali govoriti o zanesljivosti celotnega produkta. ampak ker so in eni in drugi bankomati enak hardware, je vse kar je drugače na njih, njihova duša oziroma OS. če sešteješ ena in dva dobiš tri, tako lahko še tukaj poveš da je os2 v primeru bankomatov bolj stabilen.

pa lahko ti tvoje ntje kakorkoli obračaš. na bankomatih so popušli. (eksplicitno povdarjam da NA BANKOMATIH)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Nokia poklanja patente

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
193798 (2948) christooss
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911339 (11339) CCfly
»

BeOS upihnil deseto svečko

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52368 (2368) Bakunin
»

Malenkost drugačen test ...

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
61869 (1869) MrStein
»

Za dolgočasen petkov večer: Windows Longhorn Build 4051

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222074 (2074) andrej

Več podobnih tem