»

Primerjava nenavadnih ohišij

Tom's Hardware - Dandanes običajne sive škatle za računalniške komponente ne zadostujejo več. Večina uporabnikov si želi za svoje ohišje kaj bolj barvitega, očesu prijaznega, standard ostaja le še oblika (pa tudi ta ima precej alternativ). Seveda nas tu in tam nas nekateri proizvajalci (oziroma pogosteje domači ustvarjalci) presenetijo tudi z nečem popolnoma novim in omembe vrednim.

Pri THG so recimo nekaj dni nazaj pod drobnogled vzeli štiri precej unikatna ohišja, eno izmed njih...

3 komentarji

Želja po odprtokodnem OS/2

OSNews - Dvomim, da se vas veliko spominja že davno pokojnega konkurenta Windowsov 95, IBM-ovega operacijskega sistema OS/2, ker ga danes nimamo priložnosti nikjer več videti, tu in tam nas nanj opomni zgolj katera od arhaičnih opcij v BIOS-u. A vendar še vedno obstaja majhna skupnost, ki pravi, da obstaja veliko dobrih aplikacij, ustvarjenih za ta sistem in se zato bori, da bi ga dali v javno last. Tovrstno početje je pogosta praksa, saj arhaični proizvodi avtorjem ne prinašajo praktično nobenega dobička več, prehod na odprto kodo pa jim prinese dosti popularnosti v uporabniški skupnosti, saj omogoča navdušencem nadaljni razvoj. Poroča OSNews.

37 komentarjev

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev