» »

Kakšen komp za grafično dejavnost

Kakšen komp za grafično dejavnost

rosidav ::

Hello

Kupujem komp za frenda, ki se ukvarja z grafično dejavnostjo. Najzahtevnejši program, ki bi ga uporabljal bi bil Corel Draw (torej nič Photoshopa...). Naj bi bil soliden in ne predrag. Njegova edina zahteva je Intel procesor in cena ne preveč čez 200kSIT.

Vesel bi bil vsakršnih predlogov.

Tenx

CaqKa ::

nevem kak je s ceno.. ampak drugače naj kupi maca ;>

opeter ::

Grafična dejavnost... :D Corel mojster, a? Nevermind.

Po mojem bi mu bil kak enojedrnik totalno dovolj (kak Athlon 3500 ali 3700). Ker pa so dvojedrniki poceni, bi priporočal kak AMD Athlon X2, recimo 3800+ (cena cca. 38k, mogoče že manj) na AM2 podnožju.
Z matično jaz ne bi dosti kompliciral, ne rabi SLI ipd. bedarije. Cena do max. 25k (že to je preveč). Tukaj imaš že vse vgrajeno: mrežno, matično.
Pri RAM-u ti pa priporočam, da ne šparat, naj kupi zdaj takoj na začetku 2 GB! Cene RAM-ov rastejo (le zakaj?). Tudi CorelDRAW rabi kar orenk pomnilnika, posebej če ela z večjimi slikami, morda z RAW datotekami v Photopaintu. Morda.
Disk: min. 250 GB. Cene so tako padle, da to ni vprašanje, ampak odoločitev. Morda je vredno premisliti o 320 GB-nem. Razlike med 250-320 je nekaj Francetov.
Ohišje si kupi kak poceni, denar raje vloži v nek boljši napajalnik.
Grafična je lahko integrirana na matično ali pa kak poceni Radeon 9250 (?) ali pa GeForce 6200 oz. iz serije 7x00 (recimo 7300GS?) za PCI Express.

Aja, pa na UPS (brezprekinitveni napajalnik) ne pozabi. Občasno reši večurno delo in živce tvojega kolega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter ::

CaqKa, zadnji CorelDRAW paket za Mac je (bil) verzija 11 GS. ;) Corel za Maca izdeluje le Knock-Out, Painter, pa kaj še? :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

rosidav ::

@ opeter:
Hvala za hiter odgovor. Vendar mislim, da AMD ne bo prišel v upoštev, ker ima kolega slabe izkušnje s temi procesorji. Raje bi Intel (Dual Core varianto po možnosti). Imaš mogoče kak predlog? Ali bo integrirana matična dovolj zmogljiva?

P.S. Photoshop in ostale takšne programe ima na drugem kompu in jih na tem ne bo uporabljal. Licence....

opeter ::

Ja povej mu, da so novi AMD-ji odlični. Cenovno (in tudi po zmogljivosti) še vedno tepejo Intla. Po porabi (kWh :D ) in gretju pa sploh (seveda v pozitivnem smislu). Če kupi Intla, potem naj Allendale verzijo Core 2 Duo (torej kako 6300-ko). Cena proca se začne od 50k navzgor. Pa še matična je nad 30k. Na dobro premisli. Pentium D ne bi priporočal (torej serija 8xx in 9xx). Se ne splača. netburst arhitektura je še dobra za računalnike v Hofferju in Šparu. Je pa res, če nimaš talno gretje doma, da se odločiš za kak tak procesor :P

Glede licenc: če se res s tem preživlja si naj kupi zbirko programov. Seveda ne vem koliko zasluži (me tudi nič ne tiče), ampak če ima dobre posle, se mu denar prej ali slej nekajkratno vrne in se popolnoma obrestuje. Vredno je, mi lahko verjameš. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

rosidav ::

@ opeter:
Najprej še enkrat hvala. Torej meniš, da so AMD-ji čisto v redu in, da se ne splača za vsako ceno kupovati Intela.
Ali mi lahko razložiš glede "zbirke programov". Kakor jaz razumem te licence, potem je potrebno za vsak program plačati precejšno količino denarja, ki se še poveča, če želiš uporabljati program na večih računalnikih.
Kako je z grafično kartico? Je integrirana res dovolj dobra za profesionalno ukvarjanje z grafiko?

lp

CaqKa ::

>>> Grafična je lahko integrirana na matično ali pa kak poceni Radeon 9250 (?) ali pa GeForce 6200 oz. iz serije 7x00 (recimo 7300GS?) za PCI Express.

se opravičujem najprej ker nevem kakšno je dejansko stanje z corelom za maca... ampak dejansko.. tak če sem prav razbral tale striček šele začenja delat z grafiko.. kot drugo.. ali se je od 11ke do 12ke tolko spremenilo ? (13ka je baje zanič).

nadalje bi reko da je procesor povsem vseeno za moje pojme in da se vsak nakup skorajda zabetonira s ceno in namenom.
cena je podana, namen pa tudi. iz njega pa lahko povemo, da tip nuca ram, dobro 2d grafiko in dober monitor.

ekola.. kupit rama kolko dopušča denarnica, pa zraven eno plato ki bo čimhitreje znala hendlat ta ram. za grafično bi jaz priporočal kakega matroxa. kak je z monitorji nevem, tako da naj raje kak stručko iz tega področja to pove.. ampak mislim da je osnovna konfiguracija en zelo dober z vernim prikazom barv CRT in ob njem še za orodja en povprečen lcd.

kaj tu noter paše cenovno pa nevem najbolje. ampak proc ni ravno nekak pomemben ker bo vsak od teh iz današnjih trgovin posel opravil dovolj dobro. glede na to da pa se v zadnjem času price/performans spet vrti k intelu, pa bi tudi jaz priporočal katerega od teh novih procesorjev, ki temeljijo na pentium m (centrino) tehnologiji. mislim da se jim reče core duo..

maca sem priporočal zato ker ga kupiš, dokupiš ta ram, ga flikneš na mizo in delaš.

rosidav ::

@ CaqKa:
Kolega ni ravno začetnik. Z grafiko se ukvarja že čez deset let. Za Maca se pač nikoli ni odločil, ker je brez problemov delal na PC-jih. Ta računalnik je v bistvu za njegovo pomočnico, ki bo uporabljala skoraj izključno Corel Draw. Monitor(dva) že ima, tako da potrebuje le kišto.
Meniš torej, da naj se osredotočim predvsem na čimveč RAMa in 2d grafiko.
Morda lahko predlagaš katero grafično naj kupim?

lp

KandazaR ::

Kupi naj plato z integrirano npr asusovo M2NPV-VM za AM2 (amd) za 20k, 2x 1GB rama. 320GB disk, amd 4200+, pa LC 550w bi moral zadostovati in pa DVD nec.Pa še eno ohišje najdi.
Ostanek pa lahko kot je povedal opter vloži v nabavo ups (ne bo mu žal!)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

CaqKa ::

na kakšni podlagi bi za grafično delo predlagal integrirano grafiko???

rosidav. odvisno kako zahtevni so pri delu. načeloma pa če ni preveč zahtevna glej da imaš dva izhoda za monitor.

kar se dela z grafiko tiče pa absolutno se je treba na ram osredotočit.
kaj predlagam za grafično.. hm idi v štacuno pa sploh poglej kake so cene. zdaj če je bolj za 'pomočnico' pol ni nujno da more bit ravno matrox.
nisem expert ne za grafične ne za motherboarde, ampak vem da ta info si lahko na stju preberem. aja. pa na 3delvanica.com še idi na njihov forum povprašat.

opeter ::

@rosidav

Z zbirko programov sem mislil Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign oz. v Premium verziji še nekaj bonbončkov, kot je recimo Acrobat) oz. Corel DRAW Graphics Suite (Draw, Photopaint, Trace itn.). Torej zbirka, kot celota. Vsja tak se prodaja dandanes oz. je najceneše. Če bi kupoval posebej programe, bi tezadeve prišle še dražje.

Glede grafične: sicer nisi napisal, kakšne monitorje ima sodelavka (predpostavljam da CRT), lahko pa ti tam takšen nasvet - integrirana GeForce 6150 ali pa Radeon Xpress1150 je totalno dovolj za večino 2D grafičnih operacij. Le glej, da imaš vsaj 1 DVI in 1 VGA izhod. Lahko pa kupiš posebej kartico (ki bo ta dva izhoda že mela), če pa lahko dodaš še nekaj cekinčkov pa priporočam grafično kartico, ki ima dva DVI (digitalna) izhoda za LCD monitorje. K vsaki grafični kartici dobiš praviloma pretvornik DVI-VGA, tako, da ne bi smelo biti nobenih problemov pri priklopu klasičnih CRT monitorjev.

Vedi pa, da se čas uporabe CRT monitorjev v grafični industriji počasi bliža h koncu. Zakaj je zako? Večina tavelkih proizvajalcev nove CRT monitorje ne proizvaja več, fosfor v trenutnih CRT-jih pa se iz dneva v dan stara. Ne glede na odlično kalibriranje (celo dnevno), se počasi CRT-jem izteka čas. LCD-ji so tu, prihajajo pa tudi nove tehnologije.

CaqKa ima prav, pojdi malo na 3Delavnico.
Sicer tam več nisem dosti aktiven, je pa vseeno vredno vprašati fante (Sigmund, BidD in ostale mojstre). Ali pa lahko poskusiš tudi na drugih forumih: Računalniške novice, Tavija.si (sicer je to bolj za barvno pravilnost in kalibracijo, morda ti pa bodo znali pomagati tudi pri strojni opremi), Forum revije Klik, mogoče še Moj mikro (čeprav v zadnjem času preceje neaktivno).

Aja, skoraj sem pozabil: priporočam še Apple tematske forume kot je EPL in Jabuk.net (ker lahko tudi tam dobiš koristne nasvete za grafiko).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

KandazaR ::

Saj ta asuska ima dva izhoda. 1x vga in 1x dvi. link. Morala bi zadostovati, drugače pa lahko še vedno doda samostojno grafo.

Mavr0 ::

No...tak vprasam...
Ali je potrebno, da mora bit 2gb rama?? a ni 1gb dovolj za photoshop pa coreldraw??
lp;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavr0 ()

opeter ::

Ali je potrebno, da mora bit 2gb rama?? a ni 1gb dovolj za photoshop pa coreldraw??


Odvisno kaj delaš :\ Če delaš predstavitve za 1024x768 diaprojekcije pri 72 oz. 96 dpi ločljivosti je 1 GB RAM-a več, kot dovolj. Če pa delaš kaj bolj konkretnega, recimo obdelovanje večjih številov 8-10 ali več megapiknih slik, ali pa enostavno rabiš naenkrat odprto več programov (npr. 20 kom 50 MB slik odprtih v Photoshopu, v Illustratorju odprt vektorski zemljevid z več tisoč točkami in 10 lejerji itn.).

RAM je samo zaradi tega, da lahko naenkrat delaš več stvari, imaš odprto več programov, več slik, oz. slike, ki imajo po več 10/100 layerjev (slojev). To je spet odvisno od vrste dela kaj delaš in kako. Nekateri radi združujejo sloje, drugi spet ne.

Drugače pa se cena RAM-ov trenutno dviga... zakaj odlašati z nakupom? :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

CaqKa ::

tam ene tri 5mega slike pri meni čist zafilajo celo mašino. imam 512.
za kakšno delo v corelu, če delaš kakšno publikacijo pa normalno rabiš več.
tudi 4gb se nebi branil.

rosidav ::

Hvala vsem za izčrpne odgovore. Mislim, da sem izvedel večino tistega, kar sem hotel, če pa bo še kaj nejasnega, bom vparšal.

TNX

Lp

rosidav ::

Hello še enkrat

Izmed množice predračunov, ki sem jih dobil, se prijatelju zdi tale najbolj zanimiv:

MB: ECS Extreme PF22 Intel 955x
CPU:Intel Pentium 4 3.2. Ghz Dual Core d940
Ram: 2048 DDR2
HD: 400 GB sata2 7200rpm 8mb
dvd+-rw 18x
grafična Radeon X800gto 256MB
ATX Midi Tower 400w
Cena: 220kSIt brez ddv

Zdi se mi preveč za delo z 2d grafiko, ali ne?
Ali je boljše 2x po 1Gb Rama, kot skupaj 2GB?
Ali je morda napajlnik prešvoh? Nekdo zgoraj je predlagal 550w


Hvala

Lp

AndrewSmith ::

Za ta denar dobis to....

Asus P5B DELUXE,P4, LGA775, I965 47.900
CORE 2 DUO E6400, 2.130 GHz 2MB 57.500
Ram DDR2 TeamGroup 2GB (2*1GB) PC5300 667 57.000
Club3D GeForce 7300GS, 256MB DDR 16.900
SEAGATE 320Gb SATA300 27.500
Pioneer DVD+/-RW DL 16X BULK 9.300
Ohisje z 450W napajalnikom Antec Sonata II 32.900

Skupaj:249.000sit z DDV-jem pri www.funtech.si

Poklici jih al pa jim pisi mail za ponudbo in info.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

grafična postaja?

Oddelek: Kaj kupiti
381619 (1126) Tea Time
»

RAČUNALNIK RoLAN EXTREME CORE 2 DUO E6600 2,4 GHz/2GB/320GB/DVD-RW/8800GTS 320MB???

Oddelek: Kaj kupiti
132089 (1719) opeter
»

Računalnik v študijske namene (arhitektura)

Oddelek: Kaj kupiti
201726 (1264) mauseeek
»

graf oblikovanje-kaj sploh?

Oddelek: Programska oprema
162041 (1759) tratto
»

Delovna postaja za CAD aplikacije? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
506282 (5336) Person

Več podobnih tem