» »

graf oblikovanje-kaj sploh?

graf oblikovanje-kaj sploh?

Lizard ::

v kratkem se zelim posvetiti graficnemo oblikovanju..zanima me, kateri programi so zdaj najbolj "in"? corel draw, illustrator?
predvsem pa to...kr sm se student, dostkrat vidm na servisu dela graf oblikovanje. pa me zanima,kaj pride pod to delo v postev?
kaj zahtevajo recimo od tebe? da recimo povecas kontrast sliki in to je to? al je je?!! z eno sliko 2 dni...no v glavnem, kaj zahtevajo pa kaj delas(plakate...)?
tnx
Pijani gost se kar nekaj časa trudi na zobotrebec natakniti čevapčič. Natakar ga nekaj časa opazuje, nato pa pristopi, vzame zobotrebec in nanj natakne čevapčič: 'Vidite gospod, povsem preprosto!' 'Seveda, ko sem ga pa že jaz utrudil.'

bluefish ::

trenutno je pojem za grafično obdelavo slik, fotografij Adobe Photoshop CS2, vendar pa ga krasi precej visoka cena (beri ok. 200k). Kaj pa pride pod to delo v poštev pa je odvisno od delodajalca. Pokliči in se pozanimaj. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Poldi112 ::

Za obdelavo ja, za oblikovanje je pa Ilustrator.
In ne, to da znas spremeniti kontrast te se ne naredi oblikovalca. Lahko pa treniras in za svoje veselje delas kaksne plakate. Da spustis svoj oblikovalski duh iz steklenice.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gofra ::

Hehe, kateri programi so "in"? Ni tako preprosto...

PRogramsko opremo si grafični oblikovalec izbere na podlagi izkušenj in znanja, predvsem pa potreb. Adobe Photoshop je sicer bombastična zadeva (sam ga študiram že krepko dolgo) ne smeš pa pozabiti, da je to orodje za delo z bitno grafiko (za lažje razumevanje : delo s piksli)

Corel po drugi strani, je zelo močno orodje za delo z vektorsko grafiko. Ima nekaj svojih slabosti (roko na srce, kateri program pa jih nima?) je pa za moje pojme precej profesionalna zadeva. Njemu konkurent iz Adobeovega tabora je Illustrator. Nekako logično bi potem bilo, če se že odločiš za Photoshop, da izbereš slednjega (kompatibilnost formatov). Vendar pazi, Corel ima bistveno več podpore pri izvozu v druge programe. Stvar preference pač...

Potem je tu Macromedia Dreamweaver, ki služi sestavljanju spletk. Nekako najbolj priljubljena in uporabljana zadeva.

Macromediin Flash je namenjen izdelavi animacij. In tudi ta je vektorski. Lahko ga uporabljaš povsem samostojno ali pa ti služi za kreiranje vizuelno bolj "fancy" segmentov spletnih strani, ki jih potem skupaj vržeš recimo v Dreamweaverju.

Adobe Pagemaker, Indesign sta orodji za izdelavo tiskovin. Prvi je zelo muhast (vsaj meni se način dela z njim ne dopade najbolj), drugi pa naj bi bil nekako nadgradnja (nadaljevanje PM + ogromno dodatnih možnosti) a ga še ne poznam.

Svetujem ti, da premisliš kaj konkretno imaš namen početi in potestiraš omenjene programe. Imaš že kaj izkušenj? S čim si se ukvarjal dosedaj? Malce hecno se mi sliši, da bi se kar naenkrat (pa brez zamere ;) začel ukvarjati z grafiko. Gre namreč za zelo široko področje, v katerem glavno vlogo igrajo predvsem izkušnje in talent.

Tody ::

Jah res je, za učenje porabiš na ure in ure, svojega časa, mislim da te delodajlec ne bo lih pripravljen plačevati da se ti učiš uporabo fitrov in orodji. Poleg tega moreš imeti že kako nadarjenost, da vidiš katere barve gredo skupaj da prepoznaš neko kompozicjo in veš kje so meje okusa in podobno...

Lizard ::

gofra, hvala ti za tvoj izcrpen komentar:)
zakaj sem se odlocil za grafiko? res je da nimam izkusenj in tega prejle se nism delal ampak roko na srce-enkrat je treba zacet a ne?

nekdo je omenil, da porabis ure in ure...
iz cesa pa se "ucis" oziroma treniras?
a je bolj ce se ucis s knjig(learn corel itd) al so knjige en dr!? vredne pa je bolj ce kar odpres program in si neki zadas in to delas dokler ni tko kokr hoces?

gofra, ker vidm da si precej domac v tej temi. si ze kje delal pr keri firmi? ce ja, opisi kaj si moral najpogosteje delat..
tnx
Pijani gost se kar nekaj časa trudi na zobotrebec natakniti čevapčič. Natakar ga nekaj časa opazuje, nato pa pristopi, vzame zobotrebec in nanj natakne čevapčič: 'Vidite gospod, povsem preprosto!' 'Seveda, ko sem ga pa že jaz utrudil.'

gofra ::

Zelo težko bova midva to tole Lizard: grafično oblikovanje je lahko oblikovanje nalepke za majico ali pa jumbo plakata, oblikovanje figure za online strip ali pa tiskovine, ki bo izšla v miljavžent izvodih...In vsako od področij ima svoje zakonitosti in pravila. Ne poznam niti enega grafičarja, ki bi delal na splošno in vse kar mu pade pod roke...no ja...če dobro pomislim, sem temu blizu kar sam (LOL). Področja so zelo široka, konkurenca je izjemna...no, vsemu temu navkljub je fino, da obdržiš neko splošno razgledanost.

Delal pa sem že marsikaj. V glavnem zase, vektorske ilustracije, celostne podobe in logotipe za prijatelje, znance. Honorarno delam kot oblikovalec spletnih strani, kar se mi zdi danes nekje najbolj iskana vrlina. Poleg tega sem opravljal delovni preizkus pred začetkom rednega dela pri firmi, ki se je ukvarjala z založništvom in spletnimi stranmi, celostnimi podobami...(pogodbe nisem podpisali)

Svetujem ti, da pri sebi ugotoviš, kaj ti leži, raziščeš področje, preštudiraš konkurenco in ugotoviš ali lahko sam k temu kaj prispevaš. Če ne moreš si vzami stvar kot hobi ali pa preidi na kaj drugega.

Sam sem začel z risanjem, nato v roke dobil računalnik in Photoshop kjer sem z brado do tal občudoval vsemogočnost filtrov in efektov, pa potem prek raznih fotomanipulacij do karikatur, vektorskih ilustracij...in zdaj sem tu ;)

choxter ::

@ Lizard

Če bi se rad ukvarjal z vektorsko grafiko ti toplo priporočam Macromedia FreeHand, saj ponuja veliko več možnosti kot Corel in Illustrator. Corela ti celo odsvetujem, ker je zelo površen program (primeren zgolj za začetnike), če se boš enkrat navadil na Corela boš lahko imel pozneje blazne težave, vsaj kar se tiče priprave za tisk, saj se tukaj pojavijo problemi s profili in pantonami.
Kar se tiče Illustratorja, pa je preveč pomanjkljiv, sicer pa dobro kompatibilen s Photoshopom (kar FreeHand ni tako zelo).
Kje se naučiti dela s programi... poskusi kakšne online tutoriale, sicer pa je za mene vedno do sedaj delovala tipka F1 ;)

jetam ::

Freehand je slepa veja, prav tako kot Corel. Pac orodji za nadobudne "oblikovalce". Corel ima eno samo uporabno funkcijo, ki konkurenci, ce ji sploh lahko tako recemo, manjka, Freehand pa se tega nima.

Pa se malo pojasnil: Photoshop in Illustrator sta programa istega razreda, razlika je samo v tem da eden je orodje za rastrsko in drugi za vektorsko grafiko. Sele v kompletu z InDesignom (ali, bohnedaj, Quarkom) in Acrobatom zadeva dobi neko celostno podobo orodja za graficno oblikovanje (v tem primeru pisem o tiskovinah).

Ah da. Takih Lizardov je v Sloveniji skoraj toliko kot racunalnikov z instaliranim Corelom ... In vsak je "oblikovalec". No ne me razumeti narobe: nekje je treba zaceti, toda prvi korak ni in ne sme biti ucenje programa. Gofra je dal dober nasvet: vzemi to kot hobi ki morda nekoc preraste v kaj bolj konkretnega.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Lizard ::

:) a tko
no saj v glavnem sem dobil info, slisal mnenja in to je najbolj vazn:))
Pijani gost se kar nekaj časa trudi na zobotrebec natakniti čevapčič. Natakar ga nekaj časa opazuje, nato pa pristopi, vzame zobotrebec in nanj natakne čevapčič: 'Vidite gospod, povsem preprosto!' 'Seveda, ko sem ga pa že jaz utrudil.'

Trubadur ::

Znanje nekega grafičnega programa še ne pomeni, da si oblikovalec...
Berite Thomasa!

PICASSO ::

Jetam je povedal skoraj vse kar sem imel v mislih. Za učenje pa gledaj Video Tutorialse ki men še najbolj pomagajo, ali pa pritisni f1, mas google napisi notr kaj te muči, v knjižnici imaš dosti debelih knjig... Pomoje je najboljše da veš uporabljat vse programe(corel, freehand, illustrator, photoshop itd.) in da poskusiš vse in se potem odločiš za tistega, ki ti najbolj "sede" in ustreza pri delu. Veliko stvari je odvisno od tega kar pravzaprav delaš in zakaj boš uporabljal programe. Za vektorsko grafiko je Corel Draw za ne tako zahtevna dela čisto dovolj, glede na to da dobiš verzijo 11 zdaj zelo poceni. Stane mislim da okrog 35k, verzija 12 pa okoli 200k za katero se definitivno ne splača odštet toliko denarja saj za 1000$ dobiš že cel Adobe Premium Suite(Illustrator cs2, Photoshop cs2, Acrobat itd..).

Moja favorita sta definitivno Adobe Photoshop cs,cs 2 in Adobe Illustrator cs,cs2... Sta zelo razširjena in priljubljena na netu pa najdeš na tone plug-inov tako da je možnosti neskončno. Glede učenja pa to.. dost je praxa pa da malo sprobavaš program njegove funkcije, narediš eno kocko in surfaš po menijih sprobavaš kaj se zgodi če stisneš to pa to itd, pogledaš vide-e s katerimi se pomoje dosti hitrej naucis kot pa če bereš knjige(izkušnje). Sicer je pa tako, če se dosti s tem ukvarjaš ti pride že v podzavest, če se sam učiš pa delaš enkrat na mesec boš pozabljal stvari.. Ko enkrat obvladaš večino stvari, se koncentriraj na hitrost izdelovanja določenega projekta(keyboard shorcust itd),k er sta hitrost in kvaliteta danes zelo pomembna faktorja. Upam da sem ti kaj pomagal.
3kst4z3

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PICASSO ()

#000000 ::

btw nov let je mimo, čeprav je odgovor dober. LP

PICASSO ::

hvala. En moj pregovor, bolje pozneje/prepozno kot nikoli 0:) .Nisem bil nič na slo-tech forumu :), pomoje zdaj lizard že pridno ustvarja ;) . Btw, da nebom odpiral novega topica(mislim da je en obsežen že na slo-techu vendar se tam ne znajdem), kateri monitor crt/lcd je trenutno najbolj primeren za grafično oblikovanje? po moznosti 20` ali 21` - cena do 150k.
3kst4z3

Nejc Pintar ::

Še en dober program iz Macromediinih logov je MAcromedia Fireworks. Eden redkih programov kjer so dobro združili vektorsko in rastersko grafiko.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Loki ::

http://www.joker.si/mn3njalnik
izba Rokodelstvo. potem pa malo glej... veliko nadarjenih tam.. vec kot tukaj:D
poleg tega tudi http://www.3delavnica.com
tudi veliko nadarjenih, tutoriali za uporabo programov..

najprej se pa "nauci" risat na roko, kot v jokerju.

se link http://www.motosvet.com/tabla/index.php...
recimo tiste slike ene nage zenske od Roberta. 8-O :)) samo za klanjat se mu.


najprej se pa uciti na roko, na roko in na roko. ce mislis, da se bos vsedel pred racunalo in zacel sluziti (kot je nakazal tisti zgoraj), se krepko motis.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

tratto ::

Čeprav sam kar obvladam le CorelDraw in bi ti ga iz srca priporočil, vem da je zadeva med profiji eno sranje.
Zakaj? Ker je Ilustrator program s tradicijo. In to še iz časov, ko je moral imeti vsak oblikovalec, ki je dal kaj nase Macintosha in tam je delal le Ilustrator.
Kot je rekel že choxter, priprava za tisk dela b.p. le pri Ilustratorju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAČUNALNIK RoLAN EXTREME CORE 2 DUO E6600 2,4 GHz/2GB/320GB/DVD-RW/8800GTS 320MB???

Oddelek: Kaj kupiti
132091 (1721) opeter
»

Kako odstraniti belo ozadje v JPG

Oddelek: Programska oprema
174435 (4097) darkolord
»

graficno oblikovanje (flyer design)

Oddelek: Zvok in slika
112611 (2449) Highlag
»

nakup photoshopa

Oddelek: Programska oprema
342695 (2143) just_a_cook
»

rasterska slika v vektorsko

Oddelek: Programska oprema
101658 (1506) kozmos

Več podobnih tem