» »

GNOME 2.16

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Jaka83 ::

Tole bo super, sam da dobim plato od workstationa s servisa.
Me pa zanima če ima tale 3D Eyecandy kaj skupnega s Compiz projektom in če je na podobni razvojni ravni kot Compiz (da se ne sesuva). In pa seveda če 3D aplikacije brez problema 3D Pospešeno laufajo vsporedno s temi efekti (kar pri Compizu zaradi gonilnikov še vedno ne - baje to jesen enkrat).

Se že veselim updejtanja.

Wirko ::

Koliko pa je bil 2.14 preveden, da še niso dali slovenščine na seznam podprtih jezikov?

aks_! ::

2.14 je bil 39.71% preveden, 2.16 je zaenkrat 84.96%, vendar delo še poteka...

ank ::

Xgl in Compiz sta še preveč eksperimentalna projekta, da bi ju katerokoli namizno okolje privzeto vključilo. Metacity poiskuša nekaj podobnega z composite manager. Drugače pa: ja tudi jaz se že veselim updajtanja.

Quikee ::

3D efekte v Gnome-u ne moreš uporabljat, če driverji ne podpirajo GLX_EXT_texture_from_pixmap, kar pa podpirajo le intel in ati open source driverji in mogoče še kateri.

keber ::

Samo nekih novosti pa ravno ni. A ni to bolj GNOME 2.14.1?

Quikee ::

Keber: ne, ker ni bug fix release =) Sicer pa kaj pričakuješ, da naredijo v pol leta?

keber ::

Saj, zakaj sploh nov release za izboljšan prikaz porabe, izboljšano urejanje glavnega menija, programa za notice in prikaz prostora na disku? Usability izboljšave, katerih programerji so se gotovo ubadali cel teden?

Ne vem no, ampak meni se zdi smešno, delati nek nov release zaradi vključevanja par malenkosti, ki so jih pacali kar pol leta, brez katerih se da prav mirno živeti.

Roadkill ::

Očitno ti ni jasen princip verzioniziranja programov.
Misliš, da to kar preko prsta pogledajo in rečejo... hmmm... dejmo naslednji teden spremenit številko verzije...?

Je približno tako, ampak so pa precej točne smernice, kaj se šteje za bugfix in kaj za dodajanje funkcionalnosti. Ne moreš ti spreminjati/dodajati funkcionalnosti, brez da bi šel na višjo verzijo. Drugače verzioniranje ne bi imelo smisla.

Afterall pa nima veze, kakšna številka verzije je... važno, da se zadeva razvija in da se bugi odpravljajo.
Šele ko sem novico prebral sem šel preverit verzijo mojega gnome namizja, pa sem videl, da že imam 2.16.0. Nisem opazil kaj šokantnih novosti (niti na teh zadevah, ki naj bi bile popravljene). Edino (in zelo pomembno) je to, da imam občutek, da dela še bolj tekoče.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME 2.18

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
454272 (2966) Matevžk
»

Gnome 2.10

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
343899 (3337) borchi
»

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
182504 (2504) moj_nick
»

GNOME 2.6

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
202951 (2951) moj_nick

Več podobnih tem