»

Ticketmaster žrtev vdora

bleepingcomputer.com - Ameriško podjetje za posredovanje vstopnic za prireditve Ticketmaster je sporočilo, da so vdrli v bazo njihovih strank in odnesli podatke o približno 5 % njihovih strank. Podatki zajemajo tako osebne podatke za prijavo, kot tudi podatke o opravljenih plačilih med lanskim septembrom in letošnjim junijem.

Ticketmaster ima sicer skupaj s svojim matičnim podjetjem LiveNation približno 86 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Podjetje je prizadete uporabnike že obvestilo po elektronski pošti, brezplačno pa so jim ponudili tudi leto dni brezplačnega nadzora njihove identitete.

Napadalci so izkoristili widget s pogovornim oknom, ki ga je Ticketmaster uporabljal na lokaliziranih straneh v nekaterih državah, tega pa je zagotavljal zunanji ponudnik Inbenta Technologies. Prav skozi pogovorno okno so nepridipravi uporabnikom namestili zlobno...

4 komentarji

Izšel GNOME 2.22

GNOME - Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega namizja GNOME 2.22.

Opis vseh novosti najdete v uradni objavi nove različice, med pomembnejše pa lahko prištejemo program Cheese za zajem fotografij in videa iz spletne kamere, program Anjuta, ki je po novem del paketa za razvijalce programske opreme ter novo knjižnico za navidezni datotečni sistem GVFS/GIO, ki bo nadomestila starejšo GNOME-VFS. To pomeni številne izboljšave v programih kot je Nautilus, vendar pa na začetku tudi malce nazadovanja, saj vsi programi še ne izkoriščajo polnega potenciala nove knjižice.

Kot je že v navadi, je namizje na voljo tudi v slovenskem jeziku.

5 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

Gnome 2.10

GNOME - Skoraj pol leta je minilo od izdaje zadnje različice odprtokodnega namizja Gnome. In razvojna ekipa je predstavila novo različico - Gnome 2.10, ki bo nasledila 2.8.

Gnome 2.10 vključuje vgrajen video predvajalnik, luščenje glasbenih CD-jev s samo enim klikom ter večjo podporo različnim večpredstavnim formatom. Razvijalci so popravili tudi vec tisoč hroščev ter s tem pripomogli k večji stabilnosti.

Spremenili so tudi t.i. "splash screen". Izbrali so ga s pomočjo razpisa, zmagovalca si lahko ogledate na tej strani, ostale sodeluječe pa tukaj.

Novi Gnome 2.10 si lahko prenesete iz uradne strani, kjer boste izvedeli tudi vse o novostih. Za najbolj nadebudne pa je na voljo tudi predstavitvena različica prihajajoče izdaje Ubuntu Linuxa.

34 komentarjev

Evolution 1.0

Linux Today - Izšel je program Evolution 1.0. Verjetno je to najboljši mail program za Linux sploh, podpira tudi povezavo s Palmom, virtualne mape, evidenco urnika, zapiske itd. Dela z POP3, IMAP in lokalnimi unix mail imeniki. Ximian (podjetje, ki ga je naredilo) je sicer končno različico napovedalo že za konec leta 2000, pa so 'malo zamudili'. Stvar je pod GPL, kar pa ne bo veljalo za poseben dodatek, ki ga bodo prodajali podjetjem. Gre za 'vstavek', ki bo omogočal popolnoma transparentno delo s strežnikom Exchange 2000 (se pravi več kot le branje maila). Jebat ga, od nečesa morjo tudi oni živet.
Aja, nekdo ga je prevedel tudi v slovenščino.

7 komentarjev

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev