» »

polnoč

polnoč

CaqKa ::

Kdaj je to polnoč 15. september?

je to 00:00 15.sept ali je to trenutek po 23:59:59 15. september?

gzibret ::

Jaz bi glasoval za drugo varianto. Recimo, če rečeš v četrtek ob polnoči, to pomeni v četrtek pozno zvečer. Vsaj zdi se mi.
Vse je za neki dobr!

asgard2.0 ::

misli da je 15 ko je ura 00:00 in stotinka čez ali miljoninka....
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

CaqKa ::

no.. to kdaj je petnasji je popolnoma jasno..
ob 00:00:00:000 se začne in konča ob 23:59:59:999
mene zanima kdaj je polnoč. ker oboje je 'ob dvanajstih'

Looney ::

Hm. Pomojem je oboje lahko "polnoč 15. septembra". Če se pa moraš za eno odločit, potem je verjetno takrat, ko se začne 15. september, se pravi ob 00:00:00...

Edit:typo (čisto vse svoje današnje poste moram nekaj spreminjat!!!:\ )
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Looney ()

McHusch ::

Kdaj je 12 a.m.?

drola ::

enako kot 12.00 po naše.

Glede polnoči: po mojem mnenju četrtek ob polnoči v večini primerov pomeni četrtek pozno ponoči. Nekako tudi televizijci v sporedih uporabljajo to varijanto. V določenih kontekstih pa vrjetno pomeni tudi četrtek zgodaj zjutraj. Npr. "danes ob polnoči sem šel pančkat".
https://drola.si

CaqKa ::

jaz imam občutek da to nikjer ni opredeljeno in je prepuščeno subjektivnemu razmišljanju bralca..

Buldožer ::

Najbrž res ni opredeljeno.
Se pa bol nagibam k drugi varianti. Po "splošni" logiki: Zjutri usteneš, si cel dan pokonc in greš spat ponoč. Se pravi je noč približno po 21.00 uri in je polnoč trenutek po 23.:59:59:999.
Who knows.
Več glav več ve. No, ni nujno!

]Fusion[ ::

mogoče je to podobna finta kot

1,9999999999... (s periodo) = 2

23:59:99999999... = 00:00:00

če pomaga kaj debati :P
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

MadMicka ::

Dan oz. 24 ur se začne ob 00.00,00. Polnoč 15 septembra je torej začetek dneva in ne konec. Ni nobene potrebe po milijon decimalkah. Pomoje :)

ReBi ::

če rečemo v sredo ob polnoči je to 00:00 med sredo in četrtkom. tako se govori. tako kot se govori tudi tričetrt na pet itd.

bluefish ::

moj glas za: trenutek po 00:00:000 (recimo ena sekunda ali pa še manj)

EDIT: po ponovno prebranem vprašanju sem za malo po 23:59. Moj zgornji zapis je bil za začetek naslednjega dneva (dobro jutro). :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

kixs ::

Ce mene kdo vprasa, je to malo po 23:59 ;)

CaqKa ::

>>> Dan oz. 24 ur se začne ob 00.00,00. Polnoč 15 septembra je torej začetek dneva in ne konec. Ni nobene potrebe po milijon decimalkah.

to ej prva izmed logičnih.

vse one finte ker se men tko zdi so mi mal čudne.
torej ker dan traja od 00:00 do 23:59... sem tudi sam razmišljal, da je glede na to logična izpeljava da je polnoč 15. septmbra zjutraj ob 00:00. trenutek po 23:59:59:999 je pa že 16.

me pa zanima če ima kdo kakšno logično razlago zakaj bi polnoč 15. september bila v preskoku 15. na 16.?

Tic ::

Jah mogl bi bit 23:59:60

:)
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

veteran ::

Dan se začne ob 00:00, to je stvar definicije, ne pa nekaj, kar bi bilo prepuščeno domišljiji bralca. ;)

ISO_8601

Midnight is a special case and can be referred to as both 00:00 and 24:00. The notation 00:00 is used at the beginning of the day, and is the most frequently used one. At the end of a day use 24:00.

MadMicka ::

Je pa res, da v ljudskem jeziku, če se zmeniš v lokalu tem pa tem v petek ob polnoči, je mišljeno iz petka na soboto.

veteran ::

Hja, to drži; lahko je dvoumno, če omeniš samo dan. Ampak če je zraven datum, IMHO ne bi smelo biti zmede. Npr, tudi polnočnica (maša) je vedno ob začetku dneva (božič, 25.12. ob 00:00), oz. ob koncu dneva 24. decembra ob 24:00.

Pa tudi novo leto se začne 1. januarja ob polnoči, ob 00:00. Če rečem, "se vidimo 1. januarja ob polnoči"; a bi res kdo to razumel, kot da se srečamo v noči s 1. na 2. januar? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veteran ()

mare_ ::

Hm, če bi meni kdo rekel "se vidimo 1. januarja ob polnoči", ja, bi ga zelo verjetno čakal v noči s 1. na 2. januar. ;)

CaqKa ::

>>> Je pa res, da v ljudskem jeziku, če se zmeniš v lokalu tem pa tem v petek ob polnoči, je mišljeno iz petka na soboto.

si šur?

najbolj zanimivo je da na zgornjem wikipedia linku pišejo 24:00 zame ta čas sploh ne obstaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Morfejus1 ::

Ja ponavadi je to mišljeno iz četrtka na petek.

LoneWolf ::

na zgornjem wikipedia linku pišejo 24:00 zame ta čas sploh ne obstaja

Bi se strinjal z zapisom wikipedije. Polnoc je zadnji trenutek dneva, torej 24:00. Tudi pogovorno se "ob polnoci" praviloma smatra kot "danes pozno zvecer". 0:00 je zacetek naslednjega dneva, torej jutri zgodaj zjutraj. Oba zapisa 24:00 in 0:00 predstavljata isti trenutek v casu, vendar 24:00 jasno specificira, da se nanasa na dan, ki se izteka, 0:00 pa dan, ki se zacenja. Zame je polnoc 24:00, ne 0:00.

veteran ::

24:00 zame ta čas sploh ne obstaja.

Kako to misliš, a nisi vajen tega uporabljat? Saj se uporablja, tudi pri nas, npr pri odpiralnem času napišejo "odprto vsak dan od 00:00 do 24:00". klik

CaqKa ::

24:00 je zame fiktivn čas ki so si ga izmislili trgovci, ravno zaradi polemike, kaj je to polnoč pomojem.

ReBi ::

hja, to uporabljamo, ker pač gremo spat zvečer.,, rečemo tudi, da smo bli v petek do treh v dolečenem baru in da je bla fest žurka. ne rečemo, da smo bili do sobote do treh zjutraj..

je pa res, da se dan začne z 00:00, torej je pravilna tvoja..

BluPhenix ::

24:00 in 00:00 je v bistvu isti čas, le da je eno enota v prejšnjem dnevu, drugo pa enota v naslednjem dnevu.

Polnoč je taka nesrečna mera. V nasprotju z poldnevom, ki pomeni pač polovico dneva (torej celega dneva, jutro, da in noč) in je lažje definirano, ker je polovica tudi urega cikla. Polnoč je ustreznica poldnevu, le da je zamaknjena za 12h, je pa problem, ker na polnoč sovpade konec prejšnjega in začetek novega dneva.

Lahko se gleda po logiki. Nekako se smatra, da se do polnoči temni, po polnoči pa svetli. To seveda v figurativnem smislu. Tako kot pri poldnevu, do poldneva se dan "začenja" po poldnevu se pa končuje. Isto bi lahko rekli za polnoč. Do polnoči se dela noč, po polnoči se pa končuje. Je pa še en prolem, da končevanje noči imenujemo jutro v naslednjem dnevu. Torej v prejšnjem dnevu se do polnoči dela noč, v naslednjem dnevu se od polnoči naprej dela jutro. In ker pač rečemo polNOČ, lahko sklepamo, da je to nekje proti koncu prejšnjega dneva, saj bi v nasprotnem primeru lahko rekli tudi poljutro :))

Skratka v splošnem polnoč označuje točko dneva in pač so se zmenili, da v tej točki konča prejšnji in se začne novi dan. V splošnem pa velja to, da je polnoč v petek točka, ko se petek konča in se začne sobota. Pa sej to še otroci vejo.

Niste še nikoli slišali, se dobimo danes ob polnoči. Če bi to pomenilo začetek dneva (torej 00:00) bi bil stavek nesmiseln, saj si to točko dneva že zamudil.

rečemo tudi, da smo bli v petek do treh v dolečenem baru in da je bla fest žurka. ne rečemo, da smo bili do sobote do treh zjutraj..

To je pa seveda narobe, saj si bil do treh v soboto. NE vem ko me vprašajo kdaj sem prišel domov, navadno rečem le ob treh, saj je iz konteksta nekako logično kdaj se misli ob treh. Ali pa rečeš ob treh zjutraj. Če pa hočeš povedati nekomu, da si prejšnji vikend precej ponočeval pa navadno rečeš. "Ful smo žurali" doma smo bli v soboto ob 3( ne pa v petek). Če govorite vi drugače so vas pa malo čudno naučili te slovenščine.

EDIT: še dodatek. Če rečeš 15. septembra ob polnoči pomeni to seveda mejo med 15 in 16 septembrom. Saj noč se začne 15. septembra, polovica noči je pa med 15. in 16. Nikakor ne more biti 15. ob 00:00, ker je to polnoč, ki ustreza 14. dnevu (noč se je začela 14. ) in torej ne more biti polnoč 15tega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

BluePxenix, trditev češ: "24:00 in 00:00 je v bistvu isti čas, le da je eno enota v prejšnjem dnevu, drugo pa enota v naslednjem dnevu." je protislovna. Isti čas ne more biti, to zagotovo ne. Po mojem razumevanju pa niti enak ne. Predmet je lahko isti ali enak, čas pa le isti, kar pa v konkretnem primeru ni slučaj.....

BluPhenix ::

No, ok ista točka v času, ki ima dve različni imeni, bo uredu tako?

Prejšnji dan se ne konča ob 23:59:59, ker ga mora preteči še točno ena minuta (ena minuta tudi manjka do začetka naslednjega dneva). Prejšnji dan se konča ob 24:00 (urno matematično). To je isti trenutek, ko se naslednji začne in ima oznako 00:00.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

drola ::

Tehnično gledano je 0.00:00:000 1. trenutek novega dneva, medtem, ko je 23.59:999999 zadnji.
Preprosto, pri vseh drugih enotah se začne šteti z 0 in ne vidim razloga, zakaj bi bilo pri merjenju časa drugače.

2. stvar pa je raba v vsakdanjiku, ampak v slovenščini je tako ali tako precej nedorečenih stvari, tako, da se sam ne obremenjujem tako s tem.
https://drola.si

BluPhenix ::

Ne, 23.59:999999 ni zadnji trenutek dneva, ti manjka way prevec decimalk. Sej je cisto preprosto končni trenutek prejšnjega dneva in začetni novega soupadata. Če nebi bilo tako, bi imeli med koncem prejšnjega in začetkom novega časa trenutek ničesar, ne prejšnjega, ne novega

Dan se torej zečne v "istem trenutku" kot se prejšnji konča.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

MadMicka ::

Dan je pisan v urah, minutah, sekundah, pa recimo še stotinkah. Prvi se konca ob 23.59.59.99, drugi se začne ob 00.00.00,00. Ni tukaj praznine. Tako kot ni pri polnih številih praznine med npr. 23 in 24.

Imperfect ::

rečemo tudi, da smo bli v petek do treh v dolečenem baru in da je bla fest žurka. ne rečemo, da smo bili do sobote do treh zjutraj..

To je pa seveda narobe, saj si bil do treh v soboto. NE vem ko me vprašajo kdaj sem prišel domov, navadno rečem le ob treh, saj je iz konteksta nekako logično kdaj se misli ob treh. Ali pa rečeš ob treh zjutraj. Če pa hočeš povedati nekomu, da si prejšnji vikend precej ponočeval pa navadno rečeš. "Ful smo žurali" doma smo bli v soboto ob 3( ne pa v petek). Če govorite vi drugače so vas pa malo čudno naučili te slovenščine.

EDIT: še dodatek. Če rečeš 15. septembra ob polnoči pomeni to seveda mejo med 15 in 16 septembrom. Saj noč se začne 15. septembra, polovica noči je pa med 15. in 16. Nikakor ne more biti 15. ob 00:00, ker je to polnoč, ki ustreza 14. dnevu (noč se je začela 14. ) in torej ne more biti polnoč 15tega.


Z drugim odstavkom se bi težko bolj strinjal, me pa "rahlo" moti prvi. Če se gre namreč v petek ven in se pije do treh (03.00 sobota) se recimo v ponedeljek ko s prijateljem piješ kavo reče, da si ga v petek do treh pil. Če bi bilo rečeno: "Domov smo prišli šele v soboto ob treh", bi me ta povdarjena sobota prisilila, da bi stvar razumel kot sobota ob 15.00.
Celotna problematika je zelooo subjektivna in odvisna od posameznega problema. Konec koncev vsak TV spored (
23:45 BRANE RONČEL IZZA ODRA:

VERNON REID, 1. DEL, PONOVITEV (VPS 23.45)
01:00 POKVARJENA DEKLETA,
) "trdi", da prve ure po polnoči pripadajo predhodnjemu dnevu.

Še en verjetno kar poznan primer: "V petek imam nočno". Pa naj nočna traja od 23.00 do 7.00 od 0.00 do 8.00 ali pa od 1.00 do 9.00, vsak bo to razumel kot noč iz petka na soboto :)

Imperfect ::

Morda sem se v prejšnjem odgovoru rahlo oddalil od prvotnega vprašanja. Kaj je s samo uro 0.00 oz. 24.00? Ideja o dvojnem označevanju istega trenutka je sicer zvita a pomojem neuporabna, sploh pa v računalniških časih potratna :) Verjetno je nekaterim bolj všeč 0.00 (te potem verjetno zagovarjajo, da polnoč spada že v novi dan), spet drugim 24.00 (te verjetno zagovarjajo, da polnoč spada še k staremu dnevu). Za dokončni odgovor se je po mojem potrebno obrniti k izvoru ur. Rimske številke na večini le teh mi dajo misliti, da so imeli rimljani kaj ključnega pri urah (čeprav so jih verjetno izumili kitajci? :P ) Ker rimskega znaka za nič ni (oz. meni ni znan oz. se ne uporablja?), je torej na vseh urah polnoč označena z 12.00 oz. z 24.00 (par izvedb kjer se urin kazalec le 1x na dan zavrti), torej...
... polnoč spada k staremu dnevu ;)
Tako nekako kot leto 2000 spada še v drugo tisočletje ;)

CaqKa ::

sem ful vesel da smo začeli filozofirat :)

bluphenix da te malo poučim kako smo mi pri meritvah rekli: >>> 24:00 in 00:00 je v bistvu isti čas, le da je eno enota v prejšnjem dnevu, drugo pa enota v naslednjem dnevu

enota je sekunda, ura, meter, tolar. številka pred njo je pa količina. med njima je presledek.

dal si drugo razlagao ki je logična pri vsem skupaj, kar pomeni da imamo sedaj nekako dve logični izpeljavi zakaj je tako oziroma drugače.
imperfect pa tudi. nazorno si pokazal da mediji polnoč očitno smatrajo tam kjer se dan končuje. glede na to kake sporede delajo.

se pa popolnoma strinjam s tem kar si poved okrog subjektivnosti in zdaj vidim kaj je tisti moj srž vprašanja ki sem ga hotel postavit, pa nisem imel pravih besed na tipkovnici.
torej, zakaj bi v nekem uradnem dokumentu uporabljal izraz polnoč namesto petek 00:00, če pa je to ali je polnoč petek 00:00 ali pa petek 23:59 tako subjektivna stvar?

vprašanje je verjetno podobno tistemu ko delaš kak plakat brošuro ali pa nekaj za dlje časa.. pa recimo noter napišeš pivo delamo že deset let, ko bi pa bilo bolj primerno napisat, pivo delamo že od leta 1996 (primer) :)

BluPhenix ::

torej, zakaj bi v nekem uradnem dokumentu uporabljal izraz polnoč namesto petek 00:00, če pa je to ali je polnoč petek 00:00 ali pa petek 23:59 tako subjektivna stvar?

Ja tega se načeloma ne dela, ker polnoč "ni ekzaktna mera", zakaj je vidno v tej temi, oz. ni standradna. Zaradi tega je treba uporabljati ure kot so zapisane, torej petek 00:00 pomeni začetek petka, nedvoumno :D

Glede enot pa ja, vem da sem narobe napisal, lapsus, mišljeno je bilo količina.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nokia6310 ::

Obstajata dve teoriji.
Ena velja za neformalne zmenke, druga pa za uradne objave.
Če bi me zdejle nekdo poklical, pa mi rekel u petek ob polnoči bodi v mestu, greva na pivo bi to razumel kot v soboto zjutraj, in če povlečem iztočnico, če bi se potem pogovarjal s kolegi na kavi in bi jim rekel pili smo ga do treh je jasno, da do sobote do treh zjutraj in ne do 15:00.
Drugo pa je če bi pisalo nekje v petek zjutraj ob 00:00. se bo v križankah odvijal ta in ta koncert je to jasno, da bo to iz noči iz četrtka na petek, ker bi v nasprotnem primeru pisalo v petek zvečer ali soboto zjutraj in ne v petek zvečer saj zato imamo besede, da jih uporabljamo in se z njimi izražamo.
Torej če mi kolega reče pejt greva ob polnoči na pivo je logično, da je mišljeno za polnoč ki bo, saj bi v pretekliku kot je nekdo že omenil bilo to pivo že precej toplo, oziroma bi ta čas že zamudil.
Ne vem zakaj je treba toliko komplicirati pri tako enostavnih stvareh.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moderni urniki zabav (partijev)

Oddelek: Loža
444107 (2357) Cveto
»

Primeri nelogične uporabe slovenščine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9211320 (9726) GupeM
»

kje je kakšna nočna restavracija?

Oddelek: Loža
196461 (5812) izbrisiracun
»

Desetletja, stletja, tisocletja...oz. kdaj je zacela 1. dekada (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18142609 (40257) egonk
»

Tudi letos sekundo daljša najdaljša noč

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
176273 (5359) poweroff

Več podobnih tem