» »

Izdelava DIY CNC

Izdelava DIY CNC

XS!D3 ::

Rd bi naredu ozeroma mam idejo da bi doma naredu nek manjši CNC strojčk, ker sm na internetu zasledu veliko takih zadev, me zanima par stvari.
A je kdo že počel kaj podobnega, kako je naredil, kje je dobil različne zadeve,...?
Zadevo bi nekako rd naredu iz sterga printerja, mogoče še kšni motorčki iz CD pogonov, kar se le da najti doma in pa mogoče kšnega starega vrtalnika. Problem je kako z zadevo sploh začet, na netu sm najdu tole:
how-to-build-your-own-cnc-machine-part-1
how-to-build-your-own-cnc-machine-part-2
how-to-build-your-own-cnc-machine-part-3,
mogoče bi naredu kej podobnga, sam bi rd mogoče mal večjo zadevo(al pa glih neki tazga) in pa da bi lahko obdeloval kao 3D, naprimer da bi lahko naredu vodni blok al kaj podobnega, če je to sploh možno narest.?.
Zatakne se seveda tudi pri kontrolerju, ki more vse to nadzorvt, pa me zanima če je treba to narest, ozeroma če se da kje dobit kej tazga, ali če obstajajo kšni načrti za izdelavo???
Kere programe se to potem uporablja na računalniku, da je to kompatibilno in kako pol to vse povezat????
Zadevo bi rabo za izdelavo kšnih vodnih blokov, kšno tiskano vezje, pa mogoče kej porezkat na pleksiju, pa kšn manjši izrez.
A mate kšne ideje, osneve kako začet in zadevo narest, rd bi čimveč nasvetov, načrtov, in podobnih projektov kako so bili izpeljani, navodil,...????

Jackal ::

Mislim, da nisi edini, ki se je spravil delat takšno zadevo. Vprašanje je le ali boš zadevo izpeljal do konca.

Za izdelavo takšne mašin'ce rabiš kar nekaj znanja s področja strojništva (konstrukcija naprave, načrtovanje s CAD in potem izdelava s CAM programi, g-code...), elektrotehnike (krmilnik za motorje...), itd.

Iz enega starega printerja boš bolj težko naredil cnc. Jih boš moral žrtvovati kar več. Deli iz CD-Roma so bolj kot ne neuporabni. Koračni motorji so uporabni za premikanje osi, samo v sodobnih tiskalnikih je prava redkost najti dober (dovolj močan) koračni motor.

Mogoče najenostavnejša varianta je predelava klasičnega rezkalnega stroja (če se ne motim je takšno predelavo že pred nekaj časa naredil morphling1

Kontrolerjev je malo morje - lahko ga narediš sam (google - išči "stepper motor controller") ali pa ga kupiš - en tak je recimo Step3D - s tem, da takšna karta stane okoli 100€ ali pa kakšen Geckodrive

Programov za kontrolo je tudi ogromno. PCNC, CNCplyer, Mach2(3)...
Večina teh programov obstaja tudi v demo verzijah, tako da vidiš kako zadeva deluje.


Pred kratkim se se tudi sam spustil v ta projekt... prva verzija strojčka je propadla - enostavno preveč sem zakompliciral celotno zadevo in bil pri vsem tem premalo natančen.

Takole je zgledala stara verzija:



Pri stari konstrukciji sem se marsikaj naučil, tako da nisem ponavljal napak pri novi. Pred nekaj dnevi je nastala v.1.1 ;)







Krmilna kartica:

Napajalnik


Sem moral pa samo za vodila žrtvovati za to mašinco 2 tiskalnika HP 710C, en skener in en Epson tikalnik.

Sem pa posnel tudi en kratek filmček kako se stvar premika -
http://rapidshare.de/files/30856156/cnc_final_proper.avi.html

Dela je še precej - izdelat je treba izolacijsko kartico, ki mi bo galvansko ločila PC od ostale elektronike v primeru kakšnega preboja, montirat morem še končna stikala, pokrove za navojna vretena, hlajenje...

Strojček bo za kakšno vrtanje lukenj v tiskana vezja, tudi rezkanje vezij in kakšnih mehkejših materialov.

Cena za vse skupaj... neprecenljivo. Še posebej ko vidiš da vse funkcionira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

Brane2 ::

Moji stepperji razturajo pri tebi, kot vidim >:D

Drugače pa si lepo rešil problem matic ( kos"U" medenine), ne vidim pa, kako si se rešil lufta- tam ni nič za našponat... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Hmm. Edino sklop motorjev na navojna vretena se zdi malo preveč "samolepilen".

Kos PVC cevi z dvema objemkama ?

Se ne bi dalo odnest navojno palico nekam, da ti zvrtajo vanjo luknjo premera osi motorja, nato stvar raztezat na štiri dele ( glej jekleni vložek za sveder svoje bormašine ) , jo z zunanje strani rahlo konusno pobrusti in zategnit s posebno matico ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jackal ::

Steperji razturavajo ja :D

Sploh ko ga našponaš na 1500 step/s ali še več.
A glede lufta misliš luft na maticah? S strani matice je ena luknja za vijak in s tistim bi lahko načeloma nekoliko raztegoval tistu U matice - in s tem posledično nastavil luft.

Luft na oseh je pa reguliran na koncih s podložkami in dvema kontra zategnjenima maticama. Simpl.

Še edit - tista pvc cev je zaenkrat semo začasno - toliko da sem se malo igral s premikanjem motorjev. V končni verziji pride gor pravi gumi zglob.

V navojni palici pa žal ni več prostora za os motorja... sem pa razmišljal tudi o podobnih variantah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

snow ::

Še en doma pred kratkim narejen CNC:

Vidni sta X in Z osi, ter Iskra Flexmatic motor (max 24000 obratov/min).
Vsaka os ima eno vreteno z matico ter 4 vozičke (po dva na vodilo).



Pogled od spodaj na Y os.



Pogled od strani na vodilo Y osi.



Končni izdelek brez elektronike.

Kasneje smo uporabili 5 fazne motorje.

Stroja (oziroma programov) se šele učimo, ampak kakšno vezje pa že znamo zrezkat - takšno, da se čiščenje poteka le ob povezavah (se pravi večina vezja ostane polnega), kot tudi takšnega, kot se dobi pri fotopostopku. Za manjše vezje (50mmx50mm) se pri prvem postopku rabi par minut, za drugi postopek pa okoli 10 min, vendar še nismo preizkusili rezkanja ob maksimalnih hitrostih motorjev. No verjetno to niti ni pametno za rezker in sam izdelek.

Za risanje vezij uporabljamo Sprint Layout (export v HPGL), za poganje motorjev pa Mach3.

edit: Pa super je tudi, ker lahko v Sprint Layout exportiraš tudi luknje za vrtat, tako da bo stroj opravljal to... le še en pravi sveder rabimo.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

snow ::

Drugače pa veliko informacij najdeš na slovenskem elektronik.si (pod elektronika so razne teme o CNC), ter na cnczone.com.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

madviper ::

Lepo bi blo če bi kdo objavil načrt za elektroniko in pripadajoč software (lahk tud kodo), za samogradnjo :D, po moje bi pa zanimalo tudi druge na forumo. Lahk se pa napiše tud članek o samogradnji, katerih zadnje čase primankuje (oz. jih sploh ni:().

Tud men bi prav prišla ena taka stvarca manjše moči za rezkanje tiskanih vezij in vrtanje lukenj ipd :D
I'd like to do something crazy!

snow ::

Dobra elektronika je PICStep. Gre za opensource projekt, tako da na strani najdete vse informacije (vezja, spisek komponent, kodo) kako si zgraditi to elektroniko.

Mach3 - software za upravljanje z strojem sem kupil. Dela super in omogoča točno tisto kar potrebuješ za domačo gradnjo. Zastonjska verzija omogoča testiranje, vendar ima omejitev pri številu vrstic kode - na 1000.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Jackal ::

PicStep je zanimiv. Kot vidim ima precej dobrih lastnosti kot je microstep način in kompenzacija navora motorjev...
Samo uporablja pa dokaj eksotične elemente (LMD18245), ki pa je precej drag.

Zaenkrat za svoje potrebe uporabljam kombinacijo L297 + L298N - vsi potrebni dodatni elementi in sheme so že narisani v datasheetu obeh čipov.



Glavne stvari, ki jih rabiš za kontrolo motorja so urini impulzi za korakanje motorja in impulz za smer vrtenja motorja.
Točno ta dva impulza pa zna za vse osi dajat program Mach2 (3) preko paralelnega porta. Če te res zanima kaj vse zadeva omogoča je verjetno najboljše, da se spraviš brat dokumentacijo za Mach 2. Program se namreč da prilagodit veliki večini takšnih strojev.

Za razna končna stikala, pogon črpalke za hlajenje itd... pa tudi ni nek hud problem naredit elektronike, če imaš vsaj malo talenta.

drjack.dj ::

Jackal, zanima me kako se kaj navadne navojne palice obnesejo. Trenje je zaradi konusnih navojev večje. Kaj pa obraba, si že kaj veliko delel z njim? Ražmišljam da bi jaz za svojega uporabil trapezne, kot se uporabljajo pri stružnicah in podobnih strojih, kjer je potrebna natančnost in obrabe niso dopustne.
Mogoče kdo ve kje bi dobil takšne palice in koliko stanjeo, seveda bi bile tanjše naprimer premera 10 ali 12 mm. A obstajajo tudi že kromirane, ker drugače bi jih bilo pametno dat kromat, predvsem zaradi manjšega trenja in obrabe?
Jack

Jackal ::

Glede na to, da imam matice iz medenine, neke hude porabe navojnih palic ravno ni. Je pa res, da še nisem kaj veliko delal z mašin'co. Težava teh navojnih palic je samo v tem, da je problem dobit ravne. Zato sem moral uničit kakih 5 meterskih šraufov, da sem dobil kolikor toliko ravne navojne palice za to kar sem rabil.

Trapezne navojne palice se dajo kupit, samo tu je pa spet vprašanje cene koliko si pripravljen plačat vso zadevo. Kromanje je po mojem mnenju brezveze, ker bi parkrat zapeljal matico po navojni palici pa bi bil ves krom odstranjen.
So pa te trapezne palice nedvomno iz kakšnega poboljšanega materiala.

Ideal ima vse sorte trapeznih navojev, vodil itd... samo cene so pa :\
En M10 metrski vijak pa stane 350 SIT.

Obstaja celo že narejen sistem trapeznega vodila, ki uporablja kroglični ležaj (med navojno palico in matico so kroglice in zadeva deluje kot ležaj). Impresivna zadeva z zelo rahlim premikanjem in zelo dobrimi zmogljivostmi... samo problem je, da stane krepko čez 200k. Za CNC bi rabil pa vsaj 4 komade. Te linearne pogone izdeluje Item. Za lažjo predstavo še slikica kako to izgleda.

borisk ::

Obstaja celo že narejen sistem trapeznega vodila, ki uporablja kroglični ležaj (med navojno palico in matico so kroglice in zadeva deluje kot ležaj). Impresivna zadeva z zelo rahlim premikanjem in zelo dobrimi zmogljivostmi


ta sistem ima prednost predvsem v tem da ni nikakkršne zračnosti. Uporabljajo pa ga tudi najboljši cnc stroji.

Jackal ::

Danes mi je uspelo cnc spravit tako daleč, da sem lahko že pognal testni program iz Mach2.
Rezkarja zaenkrat še nisem montiral, tako da sem se igral le s svinčnikom in risanjem po papirju.
Seveda sem tudi ob vsem tem navdušenju, ko sem videl da zadeva dela, moral posneti tudi filmček. Naložen na rapidshare - http://rapidshare.de/files/35872997/RoadRunner.avi.html. Filmček je velik okoli 12MB.

Pa še slika končnega "izdelka"

Brane2 ::

Mega.

Sem se pa stalno bal, da bo kdo koga obglavil na tistem videu... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Če kdo rabi matrični tiskalnik zaradi koračnih motorčkov, naj me kontaktira na ZS ali mail, ki je v profilu.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uvoz, Izjava o skladnosti in podobna dokumentaciija

Oddelek: Loža
81325 (947) japol
»

Spiralna matica

Oddelek: Loža
163276 (2633) Mr.Nice
»

Kateri DC motor?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101101 (909) googleg1
»

RepRap, 3d printer, sposoben 60% avtoreplikacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8622666 (18161) WarpedGone
»

Kje kupiti koračni motor ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4012078 (8812) taubekVAP

Več podobnih tem