» »

Enotarifni in Dvotarifni El. Števec

Enotarifni in Dvotarifni El. Števec

SloCop ::

Vprašanje se glasi;

Uporabnik Jaka Racman ima v lasti dva objekta, objekta sta oddaljena eden od drugega cca. 50 metrov. V objektu A ima g. Racman enotarifni električni števec, v objektu B pa ima dvotarifni števec. Racmana zanima ali bi lahko kako kombiniral zadevo na način da bi v obh objektih uporabljal el. energijo z enega števa. In sicer v času ko je na dvotarifnem števcu tok dražji bi oba objekta napajal z enotarifnega števca, v času ko pa je na dvotarifnem števcu tok cenejši pa bi Racman uporabljal v obeh objektih cenejši tok.

Torej v času cenejšega toka bi imel elektriko v obeh objektih iz dvotarifnega števa, v času dražjega toka pa bi uporabljal elektriko iz enotarifnega števca.

A je možno to izvest, če je a bi se dalo narediti tako da bi neka naprava avtomatsko preklapljala (lahko ob prej ročno vnesenih urah) kdaj bo imel Raman v uporabi kateri el. števec.

In ali bi bilo to sporno glede na to da je Lastnik in plačnik obeh priključkov in stavb Jaka Racman.?


Hvala lepa! :)
podpis :)

Azrael ::

Strogo tehnično gledano je zamisel izvedljiva. Kabelska povezava med obema stavbama in kontaktorji, ki odklapljajo en ali drug priključek odvisno od visoke ali nizke tarife.

Vendar se pomoje stvar ne splača. Za oba priključka bo g. Jaka plačeval vse prispevke, kar bi morebiten prihranek izničilo, oz. še bol verjetno naredilo le minus v primerjavi z enim priključkom ne glede ali je eno ali dvo tarifen.

Naslednji problem je vgradnja kontaktorjev, kar bi zahtevalo poseg v sam razdelilec, ki je najbrž pod ključem in/ali zaplombiran s strani elektra in resno dvomim, da bi oni pristali na tako izvedbo.

IMHO bi bil boljši en sam priključek pod pogojem, da je poraba tako majhna, da ne bi bilo potrebe za kakšnimi močimi glavnimi varovalkami in je moč kabelsko povezavo izvesti relativno enostavno, kar morebitno prekopavanje glavne ceste ali obešanje kabla na drogve od elektra vsekakor ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

SloCop ::

Hm, samo v praksi je tako da sta ze dva stevca in to se ne bo spremenilo. Pač se mi je porodila ideja, glede privarčevanih sredstev.... morda se res ne izplača a ve kdo morda kakšna je cena elektrike v nizki in kakšna v dragi tarifi in kakšna po enotarifnem stevcu.......
podpis :)

Azrael ::

Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba električnega števca

Oddelek: Loža
111304 (1026) kixs
»

cena elektrike po 10 uri zvečer, oz. med vikendi.

Oddelek: Pomoč in nasveti
53119 (3034) čuhalev
»

Kako prihraniti denar pri uporabi klime?

Oddelek: Loža
274209 (3579) St235
»

Eno fazni stevec

Oddelek: Loža
61258 (1164) softić
»

cenejša elektrika ponoči

Oddelek: Loža
187351 (6593) joze67

Več podobnih tem