» »

Problemi glede SATA diska...

Problemi glede SATA diska...

schwabspenk ::

Dans sn dobo nov Sata disk Maxtor, 250GB, 16MB cashe-ja, skratka dobra zadeva. Lepo sn ga priklopo na Sata vodilo, mu vklopo elektriko, in pridem v windowse...Windowsi laufajo na ATA disku. Ata disk dela normalno hitro kot prej, preden sn priklopo tega Maxtorja, ta nov disk Sata pa dela izjemno počasi..3-4 MB na sekundo bere, medtem ko Hitachi dela okol 50MB/s...Mi zna kdo povedet kaj bi lahko blo...Jaz slutim da niso gonilniki za disk gor, oz. za Sata...

LP :))

iMark ::

Če imaš XP-je ni potrebno gonilnikov, oz. so že v samih winsih in tudi za druge ne vem če je potrebno. Kiro plato maš?

schwabspenk ::

Asus P4C800-Deluxe...V plati zagotovo ni problem. Zdaj sem nekaj s Partition Magicom rihtal, pa je hitrost zdaj vredu. Bere s povprečno 57Mb/s , kar je dobro..Edino nevem kak naj nardim da mi ga bo prepoznavalo kot Primary Master. Zdaj mi ga kot neki čist 4 Master zaznava. Je morda to zarad tega, ker je na Sata, on drug disk pa je na Ata ?

LP:))

All ::

se pravi bi rad boot-u z njega?
boot device priority...izbereš sata

schwabspenk ::

Tako, tako...Sem že porihtal, sem se sam spomno...Pa v biosu sem moral nastavit ne Enhanced mode za diske, ampak Compatible mode, tak da oba diska delujeta v "sožitju". :D

LP

schwabspenk ::

Najvišje povprečno branje...63 MB/sec...Super je drugače, moti me edino da mi zdaj v Compatible mode nalaga full počasi...Črtica rabi nekje 8X preden pride v XP, prej je rablo 1,5x :))

schwabspenk ::

Kaki hec. Zdaj ko sem htel naložit windowse na ta novi disk, pa ga spravo v inštalacijo, pa mi kr naenkrat piše, da ni nobena particija primerna za naložit Xp-je. Tega pa še svoj živi dan nisem videl. Kaki predlog ? ;((

AngelOfDeath ::

mam občutek da boš moral med inštalacijo naložit driverje za sata kontroler :)
edit: Slovnica

schwabspenk ::

Sem z veliko truda porihtal...Brez nalaganja driverov :D

zee ::

kaj spet sanjate o gonilniku za SATA kontroler?

za inštalacijo Windows XP gonilnik NI potreben, razen če postavljaš RAID polje.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

schwabspenk ::

Gonilnik ni potrebn za delovanje, vendar če češ met hiter disk tak kot je treba, morš naložit ( vsaj jaz mam neke driverje za sata in ata controlerje ). Drugače so diski ultra počasni.

LP>:D

gfighter ::

zee: Kadar windowsi nimajo na voljo primernih gonilnikov (npr. brez SP2 ali kakšen prenov kontroler) ne moreš inštalirat windowsev na SATA disk brez diskete z driverji. V tem primeru greš pač iskat disketo z driverji za svojo ploščo (ali kontroler) na internet, med zaganjanjem setupa pritisneš F6 ko te na to opozori in naložiš SATA gonilnike.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

schwabspenk ::

Tisto stisneš, če morš za Raid varianto kaj naložit, men ni blo treba, nimam raida :D

Izi ::

schwabspenk, ali moraš uporabiti disketo z driverji za SATA diske ob instalaciji Windows je odvisno od matične plošče oz. BIOSa.

Windows je že zelo star Operacijski sistem in takrat SATA diskov še ni bilo, in ob začetku instalacije se SATA driverji torej ne naložijo, ker jih v Windows enostavno ni. Dodani so bili kasneje z popravki ampak to deluje šele takrat,ko so Windows že popolnoma naloženi.

Pri novejših matičnih BIOS poskrbi, da so vsi SATA diski prikazani enako kot stari ATA diski in tako jih Windows lahko prepozna. Disketo rabiš samo za prepoznavanje RAID polja. Se pravi da BIOS poskrbi, da SATA diske prikaže kot stare ATA diske in Windows jih zato prepozna.

Pri starejših matičnih ploščah, starih več kot leto dni, pa je potrebno VEDNO uporabiti disketo z SATA driverji, ker BIOS starejših matičnih plošč obravnava SATA diske drugače kot ATA diske.

schwabspenk ::

Ja, sej razumem. Jaz mam P4C800-Deluxe plato, stara je manj kot leto, ma pa naložen najnovejši Bios zanjo, tako da delujejo diski brez problema...:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IDE master / SATA slave

Oddelek: Strojna oprema
312972 (1286) Duhec
»

Se mi ga splača nadgrajevati?

Oddelek: Kaj kupiti
261820 (1059) cpu
»

SATA disk problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
111581 (1449) Shagrath
»

instalacija xpjev na 250gb disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
402285 (1648) PIII850
»

Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.

Oddelek: Pomoč in nasveti
122693 (2570) jELKO

Več podobnih tem