» »

Bad blocks na prenosniku

Bad blocks na prenosniku

MaCoFaCo ::

Ola. Na prenosniku Acer Aspire 5024 oz. bolje rečeno disku, so se mi zaželi pojavljati pokvarjeni bloki. Težavo sem opazil v Event Viewerju, ki vsebuje takšne zapise: The device, \Device\Harddisk0\D, has a bad block.

Takoj sem naredil backup najpomembnejših podatkov in si iz interneta snel programček od proizvajalca diska (Seagate). Programček sem si zapeku na CD in s pomočjo njega zagnal računalnik. Odkril je 12 pokvarjenih blokov, ki jih je "popravil" (okvarjene je nadomestil z rezervnimi bloki).

Stvar je nekaj dni delovala super, potem pa sem v event viewerju opazil nov zapis z omenjeno težavo. Računalnik sicer dela brez problemov, vendar se bojim da bo okvarjenih blokov zmeraj več.

Kaj mi je za storiti... Počakam, da vidim če se bo zadeva poslabšala, al nesem zadevo takoj na servis? Bojim se, da mi na servisu ne bi takoj zamenjali diska, ampak bodo šli zadevo "popravljat" kot sem to počel jaz, to pa najverjetneje ne bi rešilo problema. Kdaj ti na servisu sploh zamenjajo disk z novim?

Prenosnik bo oktobra star eno leto, potem pa ima še eno leto garancije.

p.s. upam da garancije nisem izgubil, ker sem vgradil extra ram...

5er--> ::

Začasno odstrani extra ram in nesi na servis. Imajo da zamenjajo disk. Če bodo delali isto kot si naredil ti s tistim programčkom pa tolikokrat nesi na servis (že če se pojavi en sam bad block), da se te bodo naveličali in ti dali nov disk. (ki bo itq zelo verjetno kmalu fuč)

Pa z Disk Smart Info Monitor 1.0 (ali čim drugim) poglej kaj pravi S.M.A.R.T. o disku.

MaCoFaCo ::

Tole s SMARTom sem že preveril (programček Notebook Hardware Control S.M.A.R.T info). Nič se ne pritožuje - povsod imam zelen OK (tako pred popravljanjem, kot po popravljanju).

Ne bi pa rad zdaj s servisom izgubljal preveč časa, ker moram v Ljubljano za to. Mogoče bi se dalo na lep način vse zmenit oz. lepo obrazložit zadevo (Avtera servis btw).

A za extra ram misliš, da bi ga res moral ven dat?

5er--> ::

Ne vem no... jaz ne bi reskiral :P.
Beri poste uporabnika Brane2 v tej temi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk WD 2TB neprepoznan

Oddelek: Pomoč in nasveti
164044 (3715) RuN
»

Samsung Spinpoint F1 HD753LJ 750Gb disk - Zabijanje glave ob branju in piskanje

81240 (1106) Daedalus
»

Disk Error

71227 (1105) mayhem
»

Ugasanje Diska & Mrezne

10946 (853) blackbfm
»

Računalnik mi vse pogosteje zmrzuje kje so vzroki?

181490 (1287) nokia6310

Več podobnih tem