Forum » Elektrotehnika in elektronika » Krajšanje kabla za kabelsko TV
Krajšanje kabla za kabelsko TV
nejc11 ::
V svoji sobi imam kabel za kabelsko tv, a je nekaj metrov predolg.
Ker nameravam kupiti letvice in ta kabel speljati po steni ter ga prikriti, moram ta kabel skrajšati.
Zanima me sledeče- kaj se lahko zgodi če ta kabel odrežem za nekaj metrov?
Ali je notri elektrika da me strese(ubije) ali je to početje varno?
Ker potem ko imam odrezano, samo še namestim tist priključek ki gre potem v TV. Kabel olupim, sredinsko bakreno žičko prišraufam na špičko, zunanje minus kabelčke pa lepo zaviham.
Vem da bo nekaterim to vprašanje butasto ampak, sem laik na temu področju pa me zanima, ker bi rad to uštimau sam brez kakšnih električarjem.
HVALA
Ker nameravam kupiti letvice in ta kabel speljati po steni ter ga prikriti, moram ta kabel skrajšati.
Zanima me sledeče- kaj se lahko zgodi če ta kabel odrežem za nekaj metrov?
Ali je notri elektrika da me strese(ubije) ali je to početje varno?
Ker potem ko imam odrezano, samo še namestim tist priključek ki gre potem v TV. Kabel olupim, sredinsko bakreno žičko prišraufam na špičko, zunanje minus kabelčke pa lepo zaviham.
Vem da bo nekaterim to vprašanje butasto ampak, sem laik na temu področju pa me zanima, ker bi rad to uštimau sam brez kakšnih električarjem.
HVALA
MJ Rules
VolkD ::
Ti kar mirno odreži. Ni nevarno.
Če tisti 11 v nicku pomeni leta, pa vsaka čast, da se lotevaš takih početij
Če tisti 11 v nicku pomeni leta, pa vsaka čast, da se lotevaš takih početij
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.
Azrael ::
V tem kablu, dokler je vse tako kot mora biti, ni nevarnih napetosti, ki bi te lahko kako poškodovale. Mnogo bolj nevaren je nož, s katerim olupiš izolacijo, sploh če je skrhan, ali si nezbran ali malomaren pri delu.
Edina (zelo majhna) možnost, da bi te pri tem streslo, je priklop kabla na TV, namreč nekateri TV imajo prevelike kondenzatorje proti motnjam in bi lahko čutil ta tok. Ni smrtno nevarno, je pa izredno zoprno. Temu se izogneš tako, da pred priklopom antenskega kabla izklopiš TV iz elektrike.
Kabel lahko skrajšaš, ampak ga skrajšal šele ko bo v napeljan po letvicah, drugače se ti zelo lahko zgodi, da se izkaže, da je kabel sedaj prekratek. V letvicah namreč metri kabla kar izginjajo.
Priklop v konektor je tak, kot si opisal, verjetno boš lahko uporabil isti konektor, kot ga že imaš. Pazi edino, da ne narediš stika med osrednjo žilo in pletenico, v tem primeru kabelska pri vas doma ne bo delala, dokler ne boš odpravil te napake.
Edina (zelo majhna) možnost, da bi te pri tem streslo, je priklop kabla na TV, namreč nekateri TV imajo prevelike kondenzatorje proti motnjam in bi lahko čutil ta tok. Ni smrtno nevarno, je pa izredno zoprno. Temu se izogneš tako, da pred priklopom antenskega kabla izklopiš TV iz elektrike.
Kabel lahko skrajšaš, ampak ga skrajšal šele ko bo v napeljan po letvicah, drugače se ti zelo lahko zgodi, da se izkaže, da je kabel sedaj prekratek. V letvicah namreč metri kabla kar izginjajo.
Priklop v konektor je tak, kot si opisal, verjetno boš lahko uporabil isti konektor, kot ga že imaš. Pazi edino, da ne narediš stika med osrednjo žilo in pletenico, v tem primeru kabelska pri vas doma ne bo delala, dokler ne boš odpravil te napake.
Nekoč je bil Slo-tech.
nejc11 ::
Najlepša hvala za nasvete, jutr pa že veselo na delo :D
@VolkD
hehe 11 ne pomeni let, je pač moja srečna cifra zato jo imam v nicku :)
@VolkD
hehe 11 ne pomeni let, je pač moja srečna cifra zato jo imam v nicku :)
MJ Rules
madboy ::
Če slučajno poznaš Miklavca iz Vegove njega je antenski kabl u šoli stresu:D k so prenaavlal šolo:D pol je šu pa po paperjih gledat in je ugutovu da je bla faza zvezana:D na minus:D:D:D:D
js pravm sam buh var da se slama uname!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Bencinski generatorjiOddelek: Znanost in tehnologija | 5822 (4934) | jb_j |
» | Cena telekomunikacijske inštalacijeOddelek: Omrežja in internet | 4151 (3207) | d4vid |
» | UTP poleg koaksialne anteneOddelek: Omrežja in internet | 3922 (3588) | Pyr0Beast |
» | en grozna tezava:(Oddelek: Pomoč in nasveti | 1649 (1382) | blue96 |
» | S-VHS kabelOddelek: Zvok in slika | 1598 (1295) | js |