Forum » Na cesti » Avtoradio na 24v?
Avtoradio na 24v?
Tero ::
Torej v enem prijeteljvem vozilu ki ima 24V napajaanje (dva akumualtorja vezana zaporedno) sem priklopit navaden 12V avtoradio. Priklopil sem tako da sem preprosto vzel prkljucke samo od enega akumulatorja. Sem pa nekje slišdal da naj to nebi bilo dobro ,da naj bi lahko kaj crknlo.. Mogoče ve kdo kaj o tem in zakaj bi bilo to narobe?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
radiator ::
Če si vzel onega ki je vezan na maso potem za radio nebo težav(le za radio). Drugače pa je zaporedna vezava akumulatorjev vedno problematična iz strani polnjenja. V primeru kot ga imaš ti moraš akumulatorje polnit neodvisno med sabo. Kar pa najverjetneje ne delaš.
Kaj se bo zgodilo: Spodnji akumulator, ki ga bremeniš z radiem bo bolj prazen kot zgornji. Ko boš ju zaporedno polnil boš zgornjega prepolnil ali spodnjega neboš napolnil tako, da to ni priporočljiva vezava. Raje uporabi DC/DC iz 24V na 12V in rešeno.
Kaj se bo zgodilo: Spodnji akumulator, ki ga bremeniš z radiem bo bolj prazen kot zgornji. Ko boš ju zaporedno polnil boš zgornjega prepolnil ali spodnjega neboš napolnil tako, da to ni priporočljiva vezava. Raje uporabi DC/DC iz 24V na 12V in rešeno.
Kaj je jutri že bilo?
Tero ::
Ja samo jaz to govorim o akumulatorij ki so v tovornjaku.. Že tovarniško sta zaporedno zvezana... In se seveda tudi skoz polnita iz alternatorja
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Azrael ::
To res ni najbolje, najslabši možen primer bi bil, če bi pozabil prižgan radio, ko motor ne bi deloval in bi tisti akumulator izpraznil. Pri poskusu (vsekakor neuspešnem) zaganjanja motorja, bi kaj lahko dokončno uničil ta akumulator.
Bolj ziheraška rešitev je 24V/12V DC konverter ali uporaba radia, ki je grajen za 24V.
Če to trenutno ne pride v poštev, + pol napajanja radia vsekakor vzemi na spoju obeh akumulatorjev in masa naj bo masa vozila. Ne pozabi na varovalko in poskrbi s kakšnim relejem, da bo radio deloval samo takrat, ko bo kontakt.
Bolj ziheraška rešitev je 24V/12V DC konverter ali uporaba radia, ki je grajen za 24V.
Če to trenutno ne pride v poštev, + pol napajanja radia vsekakor vzemi na spoju obeh akumulatorjev in masa naj bo masa vozila. Ne pozabi na varovalko in poskrbi s kakšnim relejem, da bo radio deloval samo takrat, ko bo kontakt.
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 6v pipaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2518 (2060) | FX6300B |
» | Električni avtomobil (Elektromotor) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 16594 (15287) | bluefish |
» | AkumulatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1475 (1318) | Brane2 |
» | Polnjenje INVALIDSKEGA vozičkaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4749 (3514) | Pyr0Beast |
» | Vezava avtoradia: vklop ob prižigu luči?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4509 (4248) | bastadu |