» »

[Vrtnastvo]

[Vrtnastvo]

«
1
2

Microsoft ::

V nakladnici je padla tema o vrtnastvu. Kolko ste vrtnarji?

Jst mam prakticno eno samo rozo v sobi, kraljeva begonija, stara ze 13 let. Rozo sem pred nekaj dnevi cisto opulil, ker je mela ze neke stare in suhe veje. Zato so zdej zaceli rasti cisto svezi listi. In se glede zalivanja. Rozo ne zalivam po listih, ampak zalivam tako, da dam vodo ob rozi v zemljo in to prakrat na teden.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
  • zavaroval slike: Tody ()

St@jler ::

jaz imam pa v sobi en kaktus (ga ni treba zalivat) pa še eno rožo, ki se jo pa potrudim zalivat. Drgač sem pa zdej, ko so tastari na dopustu, dežurne za vse hišne rožice :D :D

Tody ::

mnja jest mam celo vrt :D sem posadil travo in zdaj upam da jo bo požgalo da mi ne bo traba jo kosit :D Plevel je res jeba !!!

MS uporabiinmejkaktus.prees

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

die_hart ::

sem posadil travo

hehe tody, tebe bi pa tudi rad videl saditi travo:P :D

gkovac ::

V mojem stanovanju imam:
- 5 orhidej (vrste PHALAENOPSIS) seveda kupljenih in zdej delajo kot nore!
- 1 Monstero
- 2 vijolici (ki sem jih sam vzgojil)
- 1 veliko sobno lipo (iz nje sem naredil 2 podtaknjenca, ki že veselo rasteta in jih bom v roku enega tedna oddal dobrim ljudem :D )
- potem imam pa še dve "money plant"
- eno Horn Tree (ki jo je moja predraga preimenovala v Horny tree)
- en božični kaktus (ki ima ful lepe cvetove, ampak samo na par let in to v času božiča)
- eno difenbahijo (vzgojil sem jo iz 2 cm velikega stebla, sedaj pa ima že skoraj meter v višino)
- in pa kot zadnjega naštejem še neko vrsto Compacta Gold Capella, ki ima v višino več kot 2 metra :)
lp,

Razerzone ::

Cestitam Sulc:D

Looney ::

Uou!8-O Vse čestitke!:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Hočemo slikce!:D :D

hehe... ok... bom poslikal in obesil na net :D

Aja... pozabil sem omeniti še "Kristusovo trnje", ki pa mi ne uspeva tako kot bi moral... pa ne pogruntam kaj je narobe.. sem se pa enkrat nasadil nanj in to tako, da mi je trn ostal pod nohtom 8-O .. zverina ima po 2 cm dolge trne, zdej si pa predstavljajte operacijo, ko se trn zlomi in ostane pod nohtom
lp,

jype ::

Monstere so zakon.

Mene edin mal skrbi da enkrat zjutri ne bom mogu vstat. Tiste zracne korenine mi kar mocno podzigajo domisljijo...

Ja ampak moja monstera je predelč od postelje :D in na splošno je čudna... listi monstere bi "morali" zrasti tudi do 30 cm v premeru, moja pa samo poganja nove liste in stari ostanejo na recimo 10 cm ali maksimalno 15.

jype: rastlin s "težkimi" (velikimi in mesnatimi) listi a'la benjaminček, monstera ne smeš imeti v prostoru, kjer spiš. Take rastline oddajajo zelo močno energijo, ki ti moti spanec.
lp,

Zanimivo!:D

gzibret ::

Daj Miha, presadi rožo, saj imaš zemljo že čisto zasoljeno.....
Vse je za neki dobr!

Nejc Pintar ::

@SuLc: Kako velika je tvoja monstera? Naša ima res veeelike liste, samo je tudi sama velika:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tear_DR0P ::

nah jst se bavim z rastlinami ki so manj zakomplicirane - sm mel sicer kokosovo palmo, ene 10 let, pa je že po stropu brenkala, pol so mi jo pa še neke uši napadle in kr nism hotu špricat po sobi, sm jo zgubil - mama je rekla vrž to beg, preden mi vse rože pobije
zdej pa pr punci na vrtu bučke (prvi cukini bojo že kmal za jest), pa timijan, jagode, materino dušico, meliso, neke vrtnice, ki jih samo porežeš vsako leto, ša so naslednje leto še enkrat večje kot lansko :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

@Nejc hmmm težko tole povem... bom poslikal pa dal zraven neki za primerjavo. Reku bi da je kar velika, ampak velika po številu in gostoti listov ne pa po njihovi velikosti
lp,

SodVina ::

No, jaz sem bolj za koristne rastline. Tako sem doma(oz. nekaj casa v studentski sobi) vzgajal rumene in rdece Chili-je, tobak, bombaz, kavo in hmelj. Vse s semen, seveda. Trenutno imam le se kavo, nekaj kaktusov, mimozo in dve rozi, za kateri sploh ne vem, kaj sta (ker mi ju je podtaknila bejba).

lp,
SodVina

Nejc Pintar ::

@SodVina: Glede tega kar ti je bejba podtaknila se pazi policajev>:D
Sicer pa, je bil tobak dober za kadit? Kje si dobil semena?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Semena sem dobil v botanicnem vrtu.(par 100 sit za vrecko semen). Tobak(Nicotiana Tabacum) je bil za kadit bolj tako-tako, verjetno sem ga napacno posusil, plus da sem nekadilec :D Semena tobaka imam se, ce bi kdo rad kaj sejal, se da kaj zmenit.

Kaj ilegalnega mi bejba ni mogla podtaknit. Sem verjetno vecji poznavalec tovrstnih rastlin. Cannabis sem namrec tudi imel ze na okenski polici. In je tam zdrzala dokler me ni en upokojeni policist opozoril, da se stvar prevec ocitno vidi z glavne ceste. potem sem pa zadevo umaknil... Od takrat naprej samo se legalne "koristne" rastline :D

kihc ::

Tole imam v sobi kjer je računalnik, imam jo pa ene 5 let.

V moji sobi imam pa:

Nevem kak se ji reče, bi mogu pogledat v knjigo, pa en list sem ji pred enim tednom zmrcvaril z sesalcem (preveč blizu pucal:D), stara je tud enih 5 let.

To je nekakšna sobna smreka, dobu sem jo pred dvema mesecema.

Tole je pa ena čudna zadeva, stebla (brez korenin) morajo ves čas "plavat" v vodi, živi samo od vode (kot bi imel hrčka na transfuziji). Imam jo mal več kot 1 leto.

Vse rastline sm dobu za darilo, zalivam jih (razen zadnje) 1x na teden, razen zdaj v tej vročini pa 2x.

A ima kdo slučajno kakšno mesojedo rastlino?

PS. Le kaj bo Tic pokazal?>:D
x

Zgodovina sprememb…

Hmm tistale sobna smreka mi deluje impresivno.:D
Glede zadne rastline, a ni to mal bambusu podobn. Pa zdej so ble za valentonov popularne take rastline. Glih tak zgleda kot tvoje sam da je velko cca 20cm pa v majhnem lončku, ki prav tako nima nič zemlje. No v reklami piše bambus.

lambda ::

Kihc tole je pa impresivno moram rečt :) si moram omislit podoben park

Highlag ::

Sulc:

Mogoče imaš Bonsai verzijo Monstere >:D
Never trust a computer you can't throw out a window

Buldožer ::

Tud mene zanimajo medsojedke oz. kje v Lj bi se dal to kupit?
Sem gledu že v Bauhausu, BauMaxu pa Merkurju, pa nism nič najdu.
Več glav več ve. No, ni nujno!

BigWhale ::

Jaz nimam nic. Doma. Vse roze so od hisne biologinje. ;) V sluzbi sem od firme dobil v dar vsako leto po eno rozo. Tam pa bolj ali manj vegetirajo. Glede na to, da so vegetacija, jim najbrz nic ne manjka...;)

Bom pa nabavil Diffenbachio, bom nepovabljencem rekel naj utrgajo kak list in ga pojedo, da je stvar zdravilna. :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

beerhunter ::

Tist "bambus" je t.i. "Lucky Bamboo", vendar sploh ni bambus, temveč Dracaena, en daljni sorodnik lilij, ki raste v temnih tropskih pragozdovih Azije in Afrike. Je pa sicer precej nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje velik nege, samo par cm vode.
Jst sm ga imel, sam je bil bolj "Un-Lucky", ker je po par mesecih crknu..
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

Zgodovina sprememb…

;-) ::

ja zdaj ste me spomnli..
kak je pa kaj z mesojedimi razstlinami? a bi uspevale v MOJI sobi, ki do sedaj še ni vidla rož (mam alergijo pa nemorm met rož)...

torej mesojede? in kaj jejo če jejo meso? čevapčiče:D ajaa kaj pa jejo če nimaš muh itd.? živijo sam od vode tud?

sverde21 ::

Če ne dobijo muh, ti lahko ob naslednjem prehodu mimo njih odgriznejo glavo >:D
<?php echo `w`; ?>

sid911 ::

Imam deset kaktusov (enega v sobi doma, enega v študentu, osem pred paviljonom na svoji parceli) in eno pelargonijo ki bo vsak čas ovenela. Poleg tega če se smatrajo rože na parceli za moje imam skoraj že arboretum.

Poleg tega imamo kaktus, za katerega že tri leta nihče ne skrbi in ima poleg sebe že miljardni naraščaj, tako da če kdo rabi mu z veseljem podarim kak kaktus.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sid911 ()

Mesojedke in najpriljublnejse med njimi muholovke so precej obcutljive rozice. Skoraj pravilo je, da ti prva propade. Zivijo lahko samo od vode, muhe so nekaksno prehransko dopolnilo.

To zdej bolj po spominu jaz(ker sem jo svojcas hotel imeti). Nej me kdo popravi, ce sem se kej zmotu.

lp
SodVina

No... stvar je torej sledeča:

V dnevni sobi imam orhideje, eno vijolico in pa sobno lipo

V kuhinji se šopiri monstera zraven nje je kot palček Kristusov trn, na okenski polici pa so ostale rožice (od leve proti desni: vijolica, Horn tree, dve mali sobni lipi - ki gresta v posvojitev in pa Spatifillum). Zraven monstere sem postavil flašo Smajla :D, da se vidi kolk je velika.

V računalniški sobi pa sta dve Money plant in pa božični kaktus in pa seveda moja velikanka

V hodniku imam pa še zadnjo od mojih lepotic, difenbahijo (njen lonček je tako velik kot flaša od Smajla).

lp,

Zgodovina sprememb…

I like it!:D Ful lepe rožce!:D

kihc ::

Money plant? A naredi namesto cvetov evrote? :D

A če bi jaz tist "happy bamboo" presadil v zemljo, mislite da bi pognal korenine in začel kaj bolj rast? Pa pač bi ga še vedno full zalival, ker zdaj tud če hoče pognat korenine jih v 2 cm visokem "krožniku" ne more.
x

Money plant? A naredi namesto cvetov evrote?

lol! Nebi bilo slabo a ne? :D

V bistvu je money plant samo izraz.. po feng shui naj bi ta rastlinca prinašala denar v hišo ampak obstajata dva pogoja:
- če jih imaš manj kot 3 morajo biti v sobi in gledati poševno na vrata
- če imaš 3 potem so lahko na okenski polici
lp,

Avalon ::

Huh, da vam naštejem vse moje rože :D

6 orhidej, 1 limona, 1 drevo življenja, 2 sramežljivki, 3 božanski amarilisi, 1 čudna neznana roža, baje se imenuje tigrovka O.o,
1 napol mrtev lucky bamboo, 1 žalostna monstera, 1 palma, 1 stara božična zvezda, 2 kristusova trna al kaj sta že, 2 ogromni zvončnici, ena posodica z raznoraznimi začimbami, aja pa ravnokar sem opazila novo priseljenko v našem domu, mini orhidejico, totalno kjutiš :D

Kdo me zmaga v številu rož, a? Botanični vrt? :D

A to men še vseeno ni dovolj:8)
Jaz mam večno željo imet sobno lipo, kakršno je mela moja mama, z onimi ogromnimi listi :D da bi si preuredila sobo v đunglo :D
Resno, kje dobiti sobno lipo? :(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Avalon ()

alexa-lol ::

kako si limono vzgojil?

Avalon ::

kako si limono vzgojil?

Vzgojila, lepo prosim :D

Dobila sem jo od kolegice, ki ima limono doma in je mela limonce in je dobla seme in je vzklilo. Sicer pa je bolj klavrna tale naša limona, nič se ne dogaja z njo, najprej je kar zrasla v višave, zdej pa nič ne da več pametnega od sebe...

dela ::

Imam veliko veselja z rastlinami, ki so (vsaj malenkost) uporabne za prehrano, ostale me nekako ne mikajo. Letos januarja sem se prvič sploh začel ukvarjati z rastlinami - posejal sem pekoče feferone vrste bishop`s crown. Maja sem jih prestavil v rastlinjak, zdaj so visoki več kot meter in cvetijo. Sem pa potem ugotovil, da mi je malo dolgčas, ker na oknu nimam več malih rastlinic, pa sem bolj iz firbca posejal še koruzo za kokice (jih kar veliko poglodam). Ravno danes jih nameravam prestavit ven, verjetno mi bo spet dolgčas. Za drugo leto sem se odločil, da bom vzgajal paradižnik vrste San Marzano, baziliko, spet BC feferone, za koruzo pa se še moram odločiti (odvisno od letošnjega rezultata). Mogoče še kakšno limono za okras.

gzibret ::

Jaz imam pa v pisarni eno Aloe Castanea, ki raste kot zmešana, in pa en flamingo, ki mi ravno zdajle cveti.

Doma pa imam eno orhidejo. Letos sem jo presadil v malo večji lonček, tako, da ni cvetela (bo pa drugo leto), dve rastlinici, ki sem ju ornk porezal... Sicer sta še cveteli, samo jeb** ga, sta se tako razrasli, da je bila kar groza. Imata pa rastlini mesnate bolj okrogle listke, velike do 5 cm. Cvetovi so majhni v socvetjih, 1 cvet je velik do 2 cm in je rdeče barve. Rada ima senčno in bolj hladno lego in dosti vlage.

Poleg tega imam še 2 maroški meti, ker fajn dišita in dajeta lepo aromo v stanovanju. Tudi ti dve sem ornk postrigel, in že čez 2 dni sta začeli gnati nove poganjke od vsepovsod.

Aja, pa skoraj sem pozabil na vijolico. Imam jo že 10 let. In pravijo, da vijolice kar hitro crknejo. Samo meni kar raste in vsako leto izredno lepo cveti. Prav zdajle mi cveti. Eno rundo je že odcvetela, ampak cvetoci kar poganjajo in poganjajo :)) Je pa res, da jo presajam na vsaki 2 leti.
Vse je za neki dobr!

tlozej ::

Avalon:
...
Sicer pa je bolj klavrna tale naša limona, nič se ne dogaja z njo, najprej je kar zrasla v višave, zdej pa nič ne da več pametnega od sebe
...

Verjetno jo bo potrebno cepiti, drugače ne bo sadežev.

LP

alexa-lol ::

no sej jst sm tudi probal vzkliti seme limone ampak ko sem peško dal v vodo se ni en teden nič zgodilo tko da ne vem

;-) ::

Jaz sem imel včasih palmice po sobi. Palme so bile na tankem steblu(pol cm debelina največ) in potem "krošnjo" pribilžno 20cm, rabijo dosti vode. Potem so mi vse umrle ko sem šel na morje. Razmnožujejo se tako da kar odrežeš eno steblo in daš v vodo pa dobi korenine.

Če kdo ve o čem govorim in ima doma naj se javi.

martinc ::

Evo še moj rastlinski park, ki pocasi narasca.
Na šihtu en amarilis, komaj cakam oktober, ga mu odrezem listje:)

Doma raste ena okrasna paprika, nekaj pa se matram tudi s sivko iz semen. Potem še en kaktus in dve rastlinci, za katere ne vem imena in bom vesel, ce jih kdo prepozna. Sedaj skrbim za njih bolj na pamet...

rastlinca1

rastlinca2

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: WarpedGone ()

dzinks63 ::

no sej jst sm tudi probal vzkliti seme limone ampak ko sem peško dal v vodo se ni en teden nič zgodilo tko da ne vem

Pa ti si pravi komedijant, saj limona ni mangrovec

@;-)
Teh palmic je cel kup, vprašanje, kaj si ti imel? Najboljše, da greš v kakšen vrtni center in si nekaj izbereš.

iggy ::

@avalon,

kje imaš limono pozimi in poleti?
Hey, you're fat!

AmokRun ::

rastlinca2

Fikus? :D

martinc ::

A takole zgleda fikus? ok, kul, še ena manjka:)

ps. rastlinca 2 je zeloooo nezahtevna, ker je eno leto zivela v loncku z zemljo iz parkirplaca pred blokom, sedaj pa sem jo nagradil z presaditvijo:) Tako da je zelo primerna za začetnike....:)

root987 ::

Ne vem kaj je ta tadruga, mi pa raste tu nad mizo in na omari :> Bom cimra povprašu, vem pa da je ukaz, da naj vsak teden ali dva vsaki prilijem približno pol deci vode.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Okapi ::

Pri meni pa takole raste8-)

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

logout ::

@martinc:

rastlina1: Alocasia
rastlina2: Scindapsus

L.p., Kloko
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubitelji pikantne hrane (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Loža
1400252582 (37165) FireSnake
»

Moj Kickstarter - PlantRay pametni opomnik za zalivanje rastlin

Oddelek: Znanost in tehnologija
425891 (3969) Stikalo
»

identifikacija rastline

Oddelek: Loža
81308 (1072) Phantomeye
»

Sadje ali zelenjava