» »

Kače - nabiranje gozdnih jagod

Kače - nabiranje gozdnih jagod

1
2
»

Nejc Pintar ::

Je razlika ja. Hočem ti le povedati da strupi povzročijo zelo različne reakcije.
Lahko je biti prvi, če si edini!

SkIDiver ::

BW. Ne vem zakaj bi morala kača slišat? Da bi se ti umaknila? Tako ali tako čuti tvojo hojo;)

namo2 zakaj pa?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

BigWhale ::

namo,

Jaz imam kolegico, ki se raje pusti ugriznit kaci, kot picit cebeli. Pri cebeli ve, da bo ob reakciji na cebelji pik koncala na intenzivni, ce bo prezivela. :)

PS: Modras je, modras... ;)

Trololololo1 ::

Če ima kdo alergijo, je to čist druga pesem. Nekateri so tud alergični na cvetni prahm pa bi tud rajš, da jih piči čebela.

BigWhale ::

Vsekakor imajo naceloma kace mocnejsi strup, kot cebele in druge zuzelke ali pa pajki a vseeno, razlicni ljudje razlicno odreagirajo na posamezne strupe.

:)

poweroff ::

A morda kdo ve ali s(m)o posamezniki, ki s(m)o alergični na pik čebele kaj bolj občutljivi na pike kač?
sudo poweroff

Person ::

Meni pa ni jasno, zakaj že vedno vsi pišete, da kača pikne. Kača te v bistvu ugrizne s stvojimi strupniki.
ČE VENDARLE UGRIZNE
Najhujše so posledice ugriza modrasa, vendar ugriz nobene od naših strupenjač za odraslega, zdravega človeka ni smrtno nevaren.

Pa ne zdaj to razumeti kot provokacijo ... pač zanima me samo, zakaj vsi zako pišete ;)
Let's make something useful!

BigWhale ::

Matthai,

Preveriti je treba na katero snov v strupu cebele je clovek alergicen in ali je ta stvar prisotna tudi v kacjih strupih.

Netman ::

mene je enkrat ena kača lovila... pa me je dobla po 200 m in pretepla :\ ... HEHE samo heam se... ne jih pobijat... delajo več kostisti kot škode. Pa še lepe so za pogledat. Tam, kjer živim jih je polno, pa sem dosti zunaj in me še nikoli ni nobena vgriznila in res zbeži, ko te sliši...
Ride where??? Anywhere!

poweroff ::

Potem najbolje, da vprašam zdravnika. Kaj pa se daje ob kačjih ugrizih? Kakšne antihistaminike? Ker če da, potem lahko v takem primeru najbrž vzamem tablete, ki jih imam sicer za primer pika...
sudo poweroff

Netman ::

namo2: iz strani, ki si jo sam predlagal:

"Veliko ljudi smatra, da so kače grde in nevarne in na tej strani vas bomo poskusili prepričati, da so kače lahko čudoviti hišni ljubljenčki in če opraviš dobro študijo ter kupiš pametno, boš lahko preživel ure zabave s svojo kačo."
Ride where??? Anywhere!

jype ::

Ce sklepamo po namotu, potem je najhujsa sestavina kacjega strupa v bistvu izvirna zloba.

Ne vem kje namo zivi, ampak v Sloveniji najbrz ne. Nisem se videl kace, ki bi koga napadla (razen enkrat ko sta se tepla goz in podlasica, pa ni noben zmagal). Znam pa tudi jaz mocno ugriznit, ce kdo stopi name, ko spim.

krneki0001 ::

Kača, medved, volk, lisica - vse te živali in še vse ostale se človeku umaknejo večinoma preden jih lahko človek opazi. Pri medvedu je nevaren samo mladič, ki je radoveden in gre proti človeku - taktrat pa ga mama brani in posledice so velikokrat zelo hude.

Kača pa sama po sebi ni nevarna. Strup modrasa je nenevaren za odraslega človeka, k zdravniku je treba samo na pregled zaradi možnosti zastrupitve rane - kače imajo namreč umazane zobe in na njih so bakterije, ki ti lahko zastrupijo rano.

Najbolj nevarna sta zaenkrat samo klop in kak komar na primorkem, ki pride iz kake afriške ladje. Klopni meningitis, borelija od klopa in kaka malarija ali kaj hujšega od komarja so bolezni, ki vas lahko prizadanejo 100X bolj kot kaka kača.

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Kače nimajo zunanjih ušes in ne slišijo, kar mi slišimo. BigWhale in Tear_DROP pa se lahko tudi pogovarjata, če vaju je strah. Drugače pa kače dobro zaznavajo gibanje in čutijo vibracije. Se pravi, da vas že čutijo že par 10 m stran verjeno. Čutijo pa verjetno vaše korake in palico s katero Tear_DROP išče med jagodami kače.


Hja... Vidiš... Kaj pa je zvok drugega kot vibracija?:\

Pa tudi medo bo zbežal, če te bo slišal. Pa ni treba vpit. Dovolj je, da se pogovarjaš potiho pa te vseeno sliši in zbeži. Druga pesem je medvedka z mladičem. Mladič, ki je lahko pretirano radoveden se ne umakne pred človekom, medvedka pa odreagira nagonsko in brani mladiča. Kaj sedaj? En velik kanon v roke in bum po vseh medvedkah in njihovih mladičih. Jao, jao... Kako nekateri razmišljajo.

Sicer pa, sem že držal parkrat gada (modrasa še nisem imel čast videti :D) v rokah, da o ostalih manj strupenih vrstah ne govorimo in me še nobena ni pičila. Pač živim v okolju kjer je kača nekaj normalnega. No ja, je pa še vedno treba prepričevat tiste starejše, manj izobražene ljudi, da kača pa le ni tako zlo kot ga vidijo. In da ujame marsikaterega škodljivca. Samo... Starega vola učiti orati...:\

P.S.: Pik "pauka" zna bit precej boleč. Hvala bogu nisem bil alergičen in je bilo vse OK po enem dnevu. Boli približno tako, kot da bi ti nekdo rezal podplat z steklovino. Še dobro, da se na plaži najdejo lužice na soncu razgrete vode.

BigWhale ::

Matthai,

Ob kacjem ugrizu se daje ustrezne protistrupe, ce je smiselno. Ne vem ce bi antihistaminik kaj pomagal.

Zdaj, bom pa bolj ugibal... Pri cebeljem piku gre v nekaterih primerih za alergicno reakcijo in ne za delovanje strupa. Pri kacjem ugrizu pa je glavni problem sam strup.

Netman ::

ne morem bit tiho.. :)

"Kot tudi ostale kače ima v naravi pomembno vlogo pri uravnavanju številčnosti malih sesalcev. Navadni gad - Vipera berus je bolj hladnoljubna vrsta od modrasa in ga najdemo predvsem v gorah in hladnejših območjih. V Sloveniji lahko ponekod najdemo tudi povsem črne predstavnike, katerih temno telo bolje vpija sončno toploto. Ob srečanju s človekom se vselej umakne, le v primeru, ko res ne najde izhoda, se brani s sikanjem in grizenjem. Laški gad - Vipera aspis je veliko bolj razširjen v sosednji Italiji. Pri nas je redek in je bil do sedaj opažen le v skrajno severozahodnem goratem predelu Slovenije."
Ride where??? Anywhere!

gzibret ::

Tale kačon ni nevaren:



Tale pa je:

Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

veteran ::

Gzibret, tale tvoja kača (na drugi sliki) bolj švoh zgleda. A ji ne daš nič za jest? :D

Jaz včasih srečam kakšno kačo, pa skoraj vedno pobegne, še preden izvlečem fotoaparat... No, tole je črni gad:



Tale je pa ravno ubodel miško, najprej je še mal trzala, ko sem se pa končno spomnil, da bi lahko mal poslikal, je bilo pa že konec z njo... ;)

Vajenc ::

Lepo ulovljena fotka (ta druga), bojda zelo redko srečaš gada.

gzibret ::

Lepi fotki, posebej druga.

Baje je modras edina kača, ki te lahko piči, če jo držiš za rep. Se ovije okoli lastnega telesa in te ugrizne v roko.
Vse je za neki dobr!

veteran ::

Ja, ta prva fotka je bolj za silo, vem. Močno opoldansko sonce, sredi trave, model pa tud noče bit pri miru. :D

BTW, spomladi, ko so kače še bolj počasne, srečanje z (rjavim) gadom ni nobena redkost (v hribih).

Trololololo1 ::

Baje je modras edina kača, ki te lahko piči, če jo držiš za rep. Se ovije okoli lastnega telesa in te ugrizne v roko.


1. Modraz ne piči, ampak ugrizne. Pikajo čebele in ose.
2. Vsaka kače se lahko visoko dvigne čeprav jo držaš za rep.

Ugotavljam, sa nekateri prav izzivate. Edino, kar je dobrega pri kačah je to, da pospravijo miši.

Gavran ::

Namo2, če kačo vidiš in vseeno rineš vanjo, si bumbar - stopi dva koraka nazaj in pojdi okrog. Če pa je ne vidiš, ko jo primeš, pa ti nobena motika ne bo pomagala. Pusti žival živeti - ona tudi ne napade tebe kar preventivno.

Nejc Pintar ::

eh namo pojma nimaš. Sicer ne vem za modrasa, ampak AFAIK se nobena kača ne more dvigniti nad svoj rep. Če pa že to ne pa vsaj večina. Namo, kdaj si oglej Discovery.
Lahko je biti prvi, če si edini!

klemen22 ::

eh namo pojma nimaš. Sicer ne vem za modrasa, ampak AFAIK se nobena kača ne more dvigniti nad svoj rep. Če pa že to ne pa vsaj večina. Namo, kdaj si oglej Discovery.

Kaj pa kobra? Torej tvoja teorija ne vzdrži dejstev! Seveda si to lepo rešil s stavkom "če pa že to ne pa vsaj večina", kar pomeni da nimaš pojma. NE verjet vsega kar je na discoveryu. Kakor je že en prej rekel vsako žival pokažejo tako, da je prav prijazna, npr. lev je prikazan tako da bi ga 90% gledalcev komot imelo za domačo žival, kar seveda ne drži!!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Trololololo1 ::

eh namo pojma nimaš. Sicer ne vem za modrasa, ampak AFAIK se nobena kača ne more dvigniti nad svoj rep. Če pa že to ne pa vsaj večina. Namo, kdaj si oglej Discovery.


Ni ji treba, da ser dvigne nad rep. Če maš ti bol kratke roke te lohk pa za zizko ugrizne. :D :D :D :D Preveč Discovery pa Animal planet gledaš. Tam so stvari mal drgač kot so v resnici. Ne smeš vsega verjet, kar na TV vidiš. Si ti podoben tič, kot oni, ki zdej na Mona Lisi iščejo skrivne napise, ko so gledal Davinčijevo šifro.

Spock83 ::

Stara hercegovačka glasi:
- "Gdje ima dobrih poskoka (modras) uvijek ima i dobrih jagoda."

Nejc Pintar ::

@klemen22: kobra se 100% ne more dvigniti nad svoj rep če jo primeš za rep. :\
Lahko je biti prvi, če si edini!

podbevna ::

Jap kače se načelno ne morejo dvigniti nad svoj rep. Večinoma lahko iz tal dvignejo le prvo tretjino telesa vertikalno obešene pa sploh bolj nihajo, kot se dvigujejo. Mogoče so izjema kače brez strupa (udavi ipd) in kakšne strupene drevesne kače. A boomslanga verjetno še nihče med nami ni videl razen Namota.

Namo pa itak očitno živi v afriški stepi, kjer ga redno podijo črne mambe in mora revež z lopato hoditi po svetu, da je še spoh živ. :D

"Modras napade če prideš bliže kot en meter" :D "Se je grozeče postavil v zrak":D To si verjetno srečal kraljevo kobro...

Jaz sem enkrat stal 20 cm od modrasa pa me ni napadel. Ko sem ga opazil sva jadrno bežala vsak v svojo smer. Še dobro, da ni bil eden od killerjev, ki jih ti srečuješ po hostah...

Vajenc ::

Kača, ki se dvigne na svoj rep=modri dirkač ;)


Sem pa dolgo nazaj bral v Radarju, da je neka črna mamba sledila vožnji jeep-a, ter se med vožnjo dvignila v višino odprtega okna in pičila sovoznika. V nadaljevanju se je omenjalo, da je noseča ženska pozdravila ogriz z materinim mlekom.

Nejc Pintar ::

@Vajenc: Lažeš, če modr'ga dirkača za rep primeš se pa že nau dvignu>:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

poweroff ::

Jaja, to vse drži... Samo da tisto ni bil džip, pač pa UFO, vozili so ga pa ameriški marinci in vojščaki iz alfa centaure. :P
sudo poweroff

Trololololo1 ::

Namo pa itak očitno živi v afriški stepi, kjer ga redno podijo črne mambe in mora revež z lopato hoditi po svetu, da je še spoh živ.


Živim na vasi tak, da vidim malo večkrat kačo kot vi, ki jih vidite samo v živalskih vrtovih. Lopate ne nosim s seboj ampak jo uporabim, ko pridejo kače preblizu hiše. Mam rajši precvikano kačo pred hišo, kot pa soseda, ki se bo drl, ko ga kača ugrizne, čeprav bi nekaterim to prav privoščil. >:D >:D Jst sm neke najbolj hudobne sorte kača.

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

namo, nisi edini z vasi. Sicer pa se tudi ob železnici pogosto sreča kačo.:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

BigWhale ::

> V nadaljevanju se je omenjalo, da je noseča ženska
> pozdravila ogriz z materinim mlekom.

Ker sem glih 'pri skledi' ze kaki dve leti... ;)

Materino mleko je v bistvu naravni antibiotik, vsebuje protitelesca, ki jih ima mati v telesu in pospesuje celjenje ran.

No, kacjega strupa ne nevtralizira... ;)

Trololololo1 ::

Ma folk si zmisli 1001 bederijo sam da se lohk smeje. Kot je bila tista fora z mački v kozarcih.

BigWhale ::

Tako kot je bedarija, da se kaca lahko dvigne do roke, ce jo primes za rep. ;)

Vecina se jih ne more, najbrz je pa kje kaka izjema. :)

Trololololo1 ::

Kača se ne more dvignit do roke. Lahko se pa stegne in te direkt na vamp ugrizne. Sem pa 100% da ti to ene 30cm kača ne bo mogla nardit.

gzibret ::

To, da se modras lahko dvigne do roke, če ga primeš za rep, mi je rekel eden, ki se profesionalno ukvarja z lovljenjem kač in molžo strupa.

V hrvaščini se modrasu reče poskok. In ne zato, ker bi skakal, ampak zato, ker se lahko dvigne do tolike mere, da te piči (pardon, ugrizne, da ne bo spet kakih nepotrebnih replik).
Vse je za neki dobr!

Khalila ::

Jao meni, modras te bo pičil z razdalje enega metra, ker je hiter.
Uf, jaz še nisem srečala primerka modrasa, ki bi bil daljši od 15-20 cm.
Modras je ja mala kača nekje pol metra dolga.
Bi kar z lopato po glavi vse tiste, ki se spravljate nad uboge kače z lopato. Kače so zaščitene živali, ker so redke. Pa še koristne so. Jaz sem prav vesela, če se katera naseli na moj vrt in lovi voluharje in miši naokrog hiše. Dobi posebno častno mesto obhišnega ljubljenca. Tudi med jagodami se lahko plazi, če želi. Gorje temu, ki bi hotel kači kaj narediti.
;((

klemen22 ::

Enkrat te bo kača pičila pa boš pomoje spremenila svoje mnenje ko boš ležala v postelji par tednov. Verjetno bo tvoja špranja ta čas nefunkcionalna, zaradi tega te bo zapustil fant. In potem si boš rekla: Dobi posebno častno mesto obhišnega ljubljenca. Sicer ti tega ne želim ampak je pa možen scenarij.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

SkIDiver ::

Pa lepo vas prosm! Kača ugrizne ne pa pič! Pa tisti, ki pametujete! Kot šmrkovci smo kače lovil pa je vsaka raje bežala kot pa se branila. Kače se zeloo izmikajo stiku s človekom. Prvo probite na lastno pest potem pa govorte kako kače pičjo pa kaj vem kaj še vse.

BigWhale ::

Dajte nehat s tistim pici ali ugrizne, ker je vseeno. Kacji pik, je pac zelo uveljavljena fraza, pa kaj? Saj vsi vemo za kaj se gre.

krneki0001 ::

Nehite že nakladat, kače v sloveniji so ene izmed najbolj plašnih živali, zbežijo ob vsakem zvoku, ki se jim bliža. Branijo se samo če so res ogrožene, človeka pa ne napadejo.

V sloveniji je najbolj koristna kača GOŽ - nestrupen, poje vse male glodalce, ki jih najde. V črni gori jim recimo nastavljajo mleko, da pridejo živet nekam ob hišo, ker v enem dnevu nalovijo več miši kot običajna mačka.

Modras se res morda lahko dvigne čez svoj rep(je par različnih ljudi že to potrdilo), če ga držiš, vendar tega videl nisem, pa sem imel že ogromno modrasov v svojih rokah. Gad se pa sigurno ne more.

SkIDiver ::

Dans popoldne grem za potok pogledat, če je kje kak modras pa sporočim al se lahko dvigne prek svojega repa al ne. Pa bo hitr jasno kaj je res in kaj ne. Če me bo vsekal bom pa šele čez kak dan ali dva sporočil al je res al ne:D

BigWhale ::

Kaca ne vseka ampak ugrizne!!!

;>

SkIDiver ::

BW:D

Nekako ni blo časa dans pa še vreme neprimerno.

klemen22 ::

Dej dej, raje povej da se kač bojiš.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Trololololo1 ::

SkIDiver pa vzem seboj lopato, če te je strah. :D :D :D :D
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kača

Oddelek: Loža
102053 (1263) dragana
»

Kača ali maček?

Oddelek: Loža
253663 (2592) Tilen
»

Ali se bojite kač?

Oddelek: Loža
212253 (1794) Xserces
»

Strupeni piki in ugrizi: prva pomoč

Oddelek: Loža
166170 (5865) Alec999
»

(ne)domače živali

Oddelek: Loža
305381 (4981) BoO

Več podobnih tem