» »

Strupeni piki in ugrizi: prva pomoč

Strupeni piki in ugrizi: prva pomoč

Cokolesnik ::

Že nekajkrat je potekala razprava o tem, kaj počnemo računalničarji poleg buljenja v zaslone... Brez dvoma marsikdo skrbi za kondicijo in dobro počutje v obliki pohodništva po manjših in malo večjih ter največjih slovenskih vrhovih... Področja so ponekod zelo odročna, signal mobilne telefonije šibak, zato so morebitne kritične situacije precej odvisne od našega poznavanja prve pomoči. Enako velja za sprostitev ob obali in še kje...

Prav zato sem se odločil, da še sam pobrskam po Velikemu zdravstvenemu priročniku Mladinske knjige (2000, stran 1361) in izpišem nekaj koristnih napotkov pri strupenih pikih in ugrizih. Več koristnih informacij lahko izveste, če pogledate v omenjen priročnik ali kakšno podobno publikacijo, tudi spletno.

*******

STRUPENE KAČE:

bolnik, ki ga je pičil gad ali modras, mora po piku povsem mirovati. Zavarovati ga je treba pred mrazom in čimprej zagotoviti zdravniško pomoč. Prizadeti ud mora biti imobiliziran (čimbolj mirujoče stanje) in niže od višine srca. Bolniku je treba sneti ročno uro, prstane in tesna oblačila (verjetno zaradi oteklin).

Poživil (vključno z alkoholom) ne sme dobiti. Zdravnik bo presodil, kakšni ukrepi so potrebni za zdravljenje (uporaba protistrupa, cepiva proti tetanusu itd.).

*******

PAJKI:

Edini učinkovit ukrep prve pomoči pri piku črne vdove je polaganje ledenih kock na mesto pika, kar ublaži bolečine. Mlajši od 16 let ali starejši od 60 let ter osebe z visokim krvnim tlakom ali boleznimi srca ponavadi potrebujejo bolnišnično zdravljenje, čeprav je zdravniška diagnoza priporočljiva v vsakem primeru. Na voljo so tudi posebni protistrupi, če ima bolnik zaradi pika hude težave z dihanjem in močno povečan krvni tlak.

Mišične bolečine in krče je mogoče ublažiti z mišičnimi relaksanti. V lažjih primerih so dobrodošle tudi tople kopeli, v hudih primerih pa narkotiki ali druga zdravila proti bolečinam.

Pri piku rjavega samotarja pomagajo kocke ledu, kortikosteroidna zdravila pa zmanjšujejo vnetje.

Rane na koži je treba čistiti trikrat dnevno z vodikovim peroksidom, ki deluje antiseptično. Po potrebi je treba odstraniti odmrlo tkivo.

*******

ŽUŽELKE:

ko začutimo pik, žuželko čim prej preženemo ali odstranimo. Mesto pika vedno očistimo ali premažemo z mazilom, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida - takšno mazilo omili srbenje, deluje blažilno na bolečino in vnetje. Osebe s hudo reakcijo na pik morajo obvezno poiskati zdravniško pomoč.

*******

KLOPI IN PRŠICE:

klopa čimprej odstranimo z mesta pika. To najlažje storimo tako, da ga premažemo z vazelinom ali drugo dražečo snovjo ali pa ga počasi in previdnno zasukamo s pinceto in ga poskušamo izvleči. Zelo pomembno je, da izvlečemo tudi njegovo glavo, ki je trdno zarita v kožo, saj se lahko zarije še globlje in povzroča dolgotrajno vnetje.

Pike pršic zdravimo z mazili, ki vsebujejo permetrin ali z raztopino lindana. Po tem začetnem zdravljenju prizadeta mesta še nekaj dni mažemo s kortikosteroidnimi mazili za ublažitev srbenja.

*******

ŠKORPIJONI

pri nenevarnih ne zahtevajo posebnega zdravljenja. Bolečino ublaži kocka ledu na mestu vboda. Po piku nevarnih vrst pridejo v poštev še zdravila, če se pojavijo mišični krči in visok krvni tlak. Pomembno je, da žrtev strogo miruje v postelji. V prvih 8 do 12 urah po piku naj ne uživa nobene hrane. V hudih primerih (zlasti pri otrocih) je potreben protistrup.


*******

MORSKE ŽIVALI:

morski biči -- mesto poškodbe je treba sprati z morsko vodo. Ostanke bodic je potrebno odstraniti in prizadeti ud potopiti v tako vročo vodo, kot jo bolnik lahko prenese (za 30 - 90 minut). Če prve pomoči ni takoj, lahko postane vbod zelo boleč. Zdravniška pomoč je zelo pomembna, saj zdravnik presodi, ali so potrebni antibiotiki, injekcija proti tetanusu, temeljito očiščenje rane in celo šivanje rane;

morski ježki -- modice čimprej odstraniti, globoko zadrte ostane bodic pomaga odkriti modrikasta barva, ki je vidna na mestu, kjer se je bodica zadrla v kožo. Bodice večine ježkov pomaga raztopiti kis, zato si je pri odstranjevanju bodic mogoče pomagati z namakanjem prizadetega dela v kis ali s kisovimi obkladki. Mesta vboda je potrebno izprati in namazati z mazilom, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida. Zelo redko jih odstranjuje zdravnik z manjšim vrezom;

ožigalkarji -- prizadeto mesto speremo z morsko (ne s svežo tekočo) vodo, ostanke lovk odstranimo s pinceto ali z roko (ki jo zavarujemo z rokavico). Prizadeto mesto za 30 minut namočimo v raztopino kisa in vode v razmerju 1:1. Rano potresemo z moko ali jedilno sodo in nato spet namočimo v kis. Prizadeto rano namažemo z enakim mazilom kot pri morskih ježkih. Hujše reakcije pri ožigalkarjih (težave z dihanjem) zahtevajo zdravniško pomoč.


Kljub temu, da tema ni nek računalniški nasvet, bo zagotovo koristna za ravnanje računalničarja v okolici, kjer ne bo računalnika ali druge komunikacijske možnosti za klic na strokovno pomoč ali pa ta ne bo uspela priti kmalu na kraj dogodka. Seveda so dodatni nasveti in priporočila, izkušnje s strani uporabnikov foruma dobrodošli.

Mimogrede: naj nekdo pojasni (mogoče Tomi), kaj pomeni mazilo, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Phoebus ::

Tako mazilo deluje proti infekcijam, bolecinam in dopove telesu, da je vse OK ceprav ni, tako da telo ne odreagira kot nocemo.

Primer zadnje tocke - po presaditvah dajo cloveku kotrikosteroide da ne zavrne vsadka ("jaja, vse je OK, ne odreagiraj").

S to razliko da imajo tista mazila veliko veliko veliko veliko veliko veliko manjso kolicino kortikosteroidov, ker so sicer kortikosteroidi svinjska (odvratna, zahrbna) zdravila.

Hypno ::

Mimogrede: naj nekdo pojasni (mogoče Tomi), kaj pomeni mazilo, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida.


Antihistaminik deluje zaviralno na sproščanje histamina, ki se sprošča prekomerno pri alergijskih reakcijah in povzroča različne reakcije. Npr. poveča se permeabilnost (prepustnost) kapilar, posledica česa je prehod tekočine iz krvnega obtoka v medcelični prostor in nastanek otekline. Upam, da nisem preveč narobe povedu tole :D

Analgetik deluje protibolečinsko, o kortikosteroidih je pa že blo govora.
Great are mysteries of the mind ...

Cokolesnik ::

Zahvaljujem se za strokovna pojasnila.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

ali3n ::

za ostale strupe ne vem, za vse morske pa vem, da so termolabilni - kar pomeni, da se razgradijo, če jih izpostavimo višjim temperaturam (oz. beljakovine koagulirajo - zakrknejo kot jajce :-))); mesto pika (vboda) se zato splača namakat v kar se da vroči vodi (ne pretiravat - 50°C bo dovolj); preverjeno pomaga pri škarpini in pajku :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

DavidJ ::

Moj Ata je na pik Modrasa imun.

Čist resno. :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Cokolesnik ::

Potem mu telo proizvaja protistrup? Ali je razlaga tistega, ki je to medicinsko utemeljil drugačna?
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

iso2000 ::

Jaz sem si pa bodice od morskega ježka pohojenega julija, odstranil šele januarja naslednje leto. Sploh nisem vedel, da jih imam še kaj notri, potem so pa kar same ven iz noge prilezle. Pa nič me ni prej bolelo. A sem imun na morskega ježka? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iso2000 ()

Hypno ::

Se ena glede kacjih ugrizov:

Zaradi narave delovanja in procesa sirjenja strupa je dobro bolj na tesno povezati ud s povojem, ce gre za ugriz v roko ali nogo. Ker se strup siri po limfnih poteh (ce ni slo za direkten ugriz v zilo) se s tem znatno upocasni sirjenje strupa.
Great are mysteries of the mind ...

krneki0001 ::

Na ubode škarpene in pajka prislonoš žerjavico od cigareta in imaš že po parih minutah mir - sprobano v živo.

Za kače smo pa že skoraj vsi ljudje imuni, in te dajo samo na opazovanje za par ur pol te pa dam spustijo. Razen otrok, ti pa ostanejo malo dalj na opazovanju. Protistrup za kače lahko naredi več škode kot koristi.

LP
Nebivedu

P.S. nekoč sem mal tabornike vodu na preživetja v naravi.

Hypno ::

Ja, pri nasih kacah rabis ene par konkretnih doz enkratnega ugriza za smrtno dozo, vecji problemi so okuzbe, ki znajo delat probleme tudi pri ugrizih nestrupenjac.
Great are mysteries of the mind ...

ali3n ::

Kače si pač ne umivajo zob! :D (enako velja za ribe npr. mureno; njen ugriz se zna fino fino zagnojit)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Thomas ::

Ni samo to! Tile frdamani plazilci (in ribe pa še kdo) živijo v simbiozi z ustnimi bakterijami. Zato da je njihov ugriz bolj strupen. Komodoški varan resno računa, da bo njegov ugriz zastrupil žrtev. Če ga ne bi, bi bil varan lačen.

Če bi šu eden postreljat vse varane na Comodo - bi naredil čisto prav.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Thomas kaj tebe tiste lepe živalce na komodi motjo - sej ne greizejo tebe?

Ne vem kaj delate take probleme z ugrizi in piki, sej živali vas ne napadajo same od sebe - večinoma se samo branijo pred vsiljivci. Če malo paziš in se obnašaš vsaj malo naravi primerno, te nobena žival ne napade.

LP
Nebivedu

Thomas ::

Jah ... to je pravljica.

Komodoški varan ugrizne bika ali jelena, čemur potem sledi 14 dni agonije.

Treba popucat varane.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Pomojem, da so zaščitena vrsta;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Alec999 ::

a bi se dal dobit slikco rjavega samotarja al pa kr useh zivalc iz prvega posta :O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako inaktivirati strup žuželk (osa, čebela..)

Oddelek: Loža
4814854 (13691) LitralSM
»

Čebelji pik v ustnico

Oddelek: Loža
72120 (1765) Go-ahead
»

Srbenje

Oddelek: Loža
235316 (4793) poweroff
»

luskavica ?

Oddelek: Loža
1810855 (1382) kitewing
»

pik sršena

Oddelek: Loža
1013170 (12767) krneki0001

Več podobnih tem