» »

ADSL povezava se mi skoz resetira

ADSL povezava se mi skoz resetira

tChr ::

Problem je sledeč:

Pred kratkim sem formatiral disk in na novo naložil windows XP. Od takrat se mi internet povezava (siol ADSL, 4096/512 kbps paket) resetira na vsake ~30 minut (prej se mi to ni dogajal). Najprej mi napiše opozorilo "Local area connection: a network cable is unplugged", nakar se izklopi povezava in se moram na novo povezat.
Kdo slučajno ve, kaj bi lahko bil problem?
Prešla bo sodba veka / in naših dni stremljenje
in narod vstal bo slaven / v mogočno pomlajenje
MATI, BOG, DOMOVINA!
  • spremenil: tChr ()

tChr ::

Isti problem je še vedno prisoten - res noben ne ve, kaj bi lahko blo narobe?
Prešla bo sodba veka / in naših dni stremljenje
in narod vstal bo slaven / v mogočno pomlajenje
MATI, BOG, DOMOVINA!

*TV* ::

slab kabel do modema al routerja, al pa slab konektor. Mam vbistu isti problem, ce se mi kabel na kompu zadaj malo premakne, se prekine mrezna povezava z mojim routerjem, posledicno pade dol se internet.

Preveri zadaj povezavo (lucka na mrezni ti mora goret), lahko pa probas tudi prestavit kabel na kak drug konektor na modemu (al routerju).

lp

tChr ::

Kako je lahko problem v kablu, če lahko povezavo znova vzpostavim brez preklapljanja le-tega?
Prešla bo sodba veka / in naših dni stremljenje
in narod vstal bo slaven / v mogočno pomlajenje
MATI, BOG, DOMOVINA!

*TV* ::

to pa nebi vedo. (jas sem moral kabel takrat malo premaknit, da je konkter spet dobil signal)
dejstvo je da mrezna kartica izgubi signal. vzrok je lahko ali kabel, ali konektor, mogoce probaj se driverje od maticne (mrezne) nanovo nalozit.

vec kot to, ti pa nebi znal pomagat.

lp

Daliborg ::

hmmm kabel je resda ena moznost, preveri pa ce si seveda slucajno dolpovlekel za omrezno kartico gonilnike, in za le to probaj najti boljse gonilnike!

Sem mel podobno tezavo kjer je bil gonilnik za isto mrezno a druga verzija.

Lp!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

tChr ::

Najprej sem uporabljal gonilnike, ki sem jih dobil na CD-ju skupaj z mrežno kartico, ko se je začel ta problem, pa sem si inšatliral najnovejšo verzijo (kar ni spremenilo ničesar)
Prešla bo sodba veka / in naših dni stremljenje
in narod vstal bo slaven / v mogočno pomlajenje
MATI, BOG, DOMOVINA!

Mirč ::

priklop drug pc gor
lp

BlueRunner ::

Teoretično Okna v statusni vrstici pokažejo prekrižano mrežno slikico, oziroma napišejo, da je mreža "disconnected" samo v primeru, ko strojna oprema na mrežni kartici dejansko zazna prekinitev signalizacije na fizični povezavi. Teoretično zato, ker obstajajo gonilniki za mrežne naprave, kjer se ne da govoriti o kablih (MS Loopback device, OpenVPN TAP device, brezžična omrežja, Bluetooth Network, ...). V tvojem primeru je to klasična ethernet kartica, kar pomeni, da zgornja razlaga velja.

Za gonilnike bi sicer lahko bili vzrok za težavo, kakor jo opisuješ, vendar pa je to danes že zelo velika redkost. Vsekakor bi pomagalo, če bi navedel čim bolj točne podatke o mrežni kartici, pri čemer je še najbolj pomemben podatek ime jedra kartice. Brez tega podatka ni možno preveriti, če je kdo drug že imel podobno težavo. Kar pa je možno v povezavi z gonilnikom, pa bom opisal malo bolj spodaj.

Pogosti razlogi za to težavo, kot jo opisuješ, pa so (urejeno po verjetnosti):

  • Predolg kabel: ethernet kabli zagotovo delujejo do dolžine 30m. Nad to dolžino je njihovo delovanje nepredvidljivo.

  • Zlomljen kabel: UTP in STP kabli morajo imeti določeno električne in magnetne karakteristike, kar je tudi razlog za prepletanje v kablu. Če je kdo z kablom narobe ravnal in ga pri temu poškodoval (to se največkrat zgodi pri trdožilnih kablih), pride do sprememb karakteristik, kar velikokrat povzroči trenutne prekinitve delovanja, ko se sprejemniki in oddajniki resetirajo.

  • Okvara napajalnika ali slab napajalnik: Verjel ali ne, signalizacija na ethernet omrežju je precej delikatna. Če napetost na 12V liniji za mrežno kartico zaniha že za 0.1V, lahko to pri nekaterih karticah pripelje to resetiranja oddajnika, kar ima za posledico resetiranje sprejemnika (to je običajno en in isti modul v mikrokontrolerju) kar je operacijskemu sistemu "prijavljeno" kot izguba povezave.

  • Nesporazum med dvema napravama: 10Mbit/s 100Mbit/s 1Gbit/s, full-duplex, half-duplex. Tukaj bi zadeve na nekem teoretičnem nivoju morale lepo delovati, vendar ni vedno tako. Če uporaljaš aut-detect, se hitreje pokažejo napake na kablu, ki povzročajo pogosto resetiranje oddajnikov in sprejemnikov, kar povzroča prekinitve v delovanju. Če uporabljaš fiksne nastavitve preveri, da so nastavitve na obeh napravah identične. Nikoli in nikdar ne nastavi fiksne nastavitve na eni strani in auto-detect na drugi. V 802.3 standardu piše zakaj, tukaj pa naj to obvelja brez razlage. Nekateri pravijo, da so za nedelovanje auto-detect nastavitev krivi gonilniki, vendar imajo samo polovično prav. Za ta aspekt delovanja je zadolžen program na mrežni kartici, pri čemer gonilnik ne vpliva na nič, res pa je, da nekateri proizvajalci distribuirajo kartice in gonilnike, kjer gonilnik po potrebi na kartico prenese novo programsko kodo (firmware). Zato kartica z neko verzijo gonilnika povzroča težave, z drugo pa ne. Brez navedenega natančenga modela kartice pa tega ne more nihče preveriti.

  • Slabo narejen konektor: velikokrat se zgodi, da se pri prestavljanju kablo na enem izmed vodnikov na konektorju igubi stik. Do tega pa običajno pride pri slabo narejenih domačih konektorjih. Konektor samo pogledaš, pa ti bo že po občutku jasno, če je to težava.

  • Poškodovana mrežna vtičnica na napravi: Tudi to sem že velikokrat opazil. Zaradi nenaravno zvitih kablov, ali pa zaradi cukanja kablov se je zlomila plastika, ki je zadolžena za pravilno lego konektorja v vtičnici. Tudi to je zelo enostavno opaziti.

  • Napaka pri izdelavi mrežne naprave: Ta je najtežja, ker nima nihče želje odpirati škatle, ki je še v garanciji, vendar pa obstaja možnost, da je bil konektor slabo povezan ("nalotan"), ali pa obstaja napaka v naboru mrežnega čipovja v napravi, ki povzroča to težavo.


To so seveda najpogostejši razlogi. Bolj obskurnih je še kar nekaj, vendar pa je njihova verjetnost zelo nizka, možnost, da bi jih ugotovil oziroma dokazal brez posebne opreme pa ničelna. Že ta kratek seznam pa lepo pokaže na kaj vse je potrebno misliti pri iskanju vzrokov in njihovem odpravljanju.

Aha, kaj pa ima vse to zveze s tvojo povezavo? Če mrežna naprava (oziroma njen gonilnik) sistemu sporoči, da je prišlo do izgube povezljivosti na transportnem nivoju (cable unplugged...), potem to pomeni takojšen konec vse aktivnosti na tej povezavi. To pomeni, da PPPoE seja ne čaka na kakšen timeout, temveč takoj in nepreklicno pade, saj več nima transporta po katerem bi delovala. Tudi če se "povezava" vzpostavi nazaj v naslednji milisekundi, je škoda že narejena: resetiralo ti je čisto vse, kar je delovalo preko teh vrat, to pa vključuje tudi PPPoE sejo. Nedelovanje PPPoE je tako samo posledica tega, da gonilnik mrežne kartice sporoči sistemu izgubo povezljivosti, to pa je največkrat (99,9999...%) simptom napake v fizični napeljavi. Dejansko preveri kable, konektorje in vtičnice. Največkrat boš tu našel razlog za svoje težave. Če bi se ti PPPoE seje prekinjala "sama od sebe", potem bi res lahko težil svojemu ISP-ju, v tem primeru pa je napaka, kot si jo opisal, "dead giveavay", da je težava na tvoji mrežni opremi. To pa lahko pomeni tudi ethernet priključek tvojega ADSL modema - sem privzel, da je v tvoji lasti, kar je v tvoji hiši.

Če resnično hočeš, če si resnično prepričan v to kar počneš, če te resnično ne zanima kaj je resničen vzrok za tvoje težave, če bi resnično rad živel v iluziji, da vse deluje pravilno, čeprav ne, si lahko prebereš članek na naslovu http://www.windowsnetworking.com/articl... in KB na naslovu http://support.microsoft.com/kb/q239924/. V njemu je opisano tudo to, kdo je v Oknih zadolžen za te statuse, in kako jih lahko izključiš. Vendar pazi! S tem boš težavo začasno skril, ne boš je pa odpravil. Čisto možno pa je, da te bo enkrat kasneje ugriznila kje drugje, ko ti bo znova vse odpovedalo na čuden in nerazložljiv način.

Sedaj pa še ena zanimiva stvar, ki mi je že velikokrat spravila ob živce. Že pri nekaj različnih Oknih XP sem opazil eno zelo zanimivo lastnost, ki mi je velikokrat požrla živce. In to ne samo pri enem proizvajalcu čipovja, ali samo pri eni verziji gonilnikov. Potegnem kabel iz računalnika, pa se mi pokaže prekrižana mreža. OK, to je bilo pričakovano. Nato pa kabel porinem nazaj v računalnik, zgodi pa se ne nič. Hmmm.... Klik klik v nastavitve omrežja in nato nesrečno buljenje kaj bi bilo narobe. Nato pa v pregledu mrežnih naprav/povezav pritisnem F5 in glej ga hudiča: mreža je znova tukaj. In to sem že opazil na nForce4, na Broadcom 57xx in na starih Intelovih Tulip čipkih. Včasih nekatera Okna pač prime nek zlodej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem z brezžičnim internetom

Oddelek: Omrežja in internet
101853 (1632) stleoric
»

Internet pade dol, ko vključim svoj router

Oddelek: Omrežja in internet
193539 (3252) WhiteAngel
»

Problem z internetom

Oddelek: Pomoč in nasveti
442051 (1705) ...:TOMI:...
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951108 (22858) simone
»

mac spoofing

Oddelek: Pomoč in nasveti
161569 (1305) Suhy

Več podobnih tem