» »

Odpravnine ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi

Odpravnine ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi

Tilen ::

Mislim, da o tem se ni bilo debate, vsaj zbrskal nisem nic.

Zanima me, po kaksnih kriterijih se racuna visina odpravnine? Kako je sploh s tem? Je nujno, da se odpravnina sploh dobi? Vpliva nanjo doba zaposlitve pri doticnem podjetju?

Naj mi kdo, ki kaj ve o tem malo razjasni.

Hvala!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
  • spremenil: Tilen ()

A res nihce ne ve?

klemen22 ::

Poglej, če nimaš kakšno individualno pogodbo potem bo odpravnina bolj kot ne boga. Sploh pa če pričakuješ odpravnino po kakem letu delovne dobe v podjetju.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Se ne gre zame. Sem pa že našel.

Kako si izračunate višino odpravnine? Kako je odpravnina obdavčena? Kako je v tem primeru s prispevki za socialno varnost?
V podjetju sem zaposlena že 24 let. Iz uprave so mi sporočili, da me bodo kmalu odpustili, ker sem postala “tehnološki višek”. Rekli so mi tudi, da bom za to dobila odpravnino. Ali mi lahko prosim poveste, koliko bom dobila te odpravnine? Kako bo ta znesek obdavčen?

Da prideva do izračuna zneska vaše odpravnine si morava pomagati z Zakonom o delovnih razmerjih (109. člen), ki pravi, da je delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Delavcu pripada odpravnina v višini: 1/5 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let; 1/4 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let; 1/3 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.

Izračun vaše odpravnine zgleda torej tako: 1/3 krat 24 let (krat vaša povprečna mesečna plača v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Ker nimam podatka o vaši plači, bom naredil izračun na izmišljeni plači, vi pa doma v ta izračun vstavite svoje prave podatke. Če bi vaša povprečna bruto plača v zadnjih treh mesecih znašala 150.000 SIT bruto, potem je izračun sledeč: 1/3 krat 24 krat 150.000 = 1.200.000 SIT.

Kako je to obdavčeno? Zakon o dohodnini (31. člen) pravi, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in izplačana pod pogoji, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih, v višini odpravnine, ki jo je delodajalec dolžan izplačati na podlagi 109. člena Zakona o delovnih razmerjih, vendar največ do višine desetih povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Da se ne plača dohodnine sta torej postavljena dva pogoja: 1.) izračun na podlagi Zakona o delovnih razmerjih, ki sem ga naredil v prejšnjem odstavku 2.) ta znesek ne sme presegati 10 povprečnih plač v Sloveniji (kar trenutno pomeni 2,718.350 SIT). Iz tega sledi, da vi za znesek 1,200.000 SIT ne bi plačali dohodnine.

Kako pa je s prispevki za socialno varnost? V skladu z Zakonom o prispevkih za socialno varnost (3. člen) se za odpravnino (ob prenehanju delovnega razmerja iz poslovnih razlogov), ki je izplačana v okviru že prej omenjenega zakonskega limita, ne plača prispevkov za socialno varnost. Če bi bila vaša odpravnina izplačana tako kot sem prikazal v primeru izračuna, potem tudi ne bi plačali prispevkov za socialno varnost in bi dobili teh 1,200.000 SIT v neto znesku.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mi pripada nadomestilo za brezposlenost?

Oddelek: Loža
132591 (2080) opeter
»

Odpravnina

456772 (3450) MadMicka
»

ZDR - Odpravnina pri poskusnem delu

72572 (2259) lukaz
»

Kaj če ''tolčem plave'' (strani: 1 2 )