» »

Čudne posledice ...

Čudne posledice ...

ADF ::

Ne vem kaj so počeli z računalnikom, takšnega sem dobil v roke.

Prejšnje stanje:
- Celeron 333@416 (83 FSB)
- 128 MB PC100 RAM-a
- Matična plošča FIC VB-601 (BX)
- HDD Seagate Medalist 6531 (6.4 GB)

Simptomi:
- Power On: Absolutno nič. Potem sem poskusil s svojim napajalnikom in ko vtaknem kabel za štrom vanj, se začno vrteti ventilatorji. To je pa tudi vse. Vrtenja pa ne morem ugasniti z Power off - tudi če gumb držim 4 sekunde.
Za vsak slučaj sem poskusil še "pokvarjen" napajalnik na svojem računalniku in vse deluje normalno.

- Vseeno bolj zaupam svojemu napajalniku zato po dolgotrajnem prižiganju/ugašanju in vtikanju/iztikanju ugotovim sledeče: ATX napajalnik lahko prižgem in ugasnem (4 sekunde) preko matične plošče samo v primeru, da na plošči ni procesorja; ne glede na to ali je RAM, grafika... noter. Če vtaknem v slot procesor se dogaja opisano v prvi alineji. In to pri vsakem napajalniku drugače. Oba delujeta na mojem računalniku brezhibno.

- Na svojem računalniku potem sprobam še RAM in mi v vseh treh DIMM slotih ne deluje (ventilatorji se vrtijo, vendar sploh ni VGA signala. Potem poskusim svoj RAM dat v prijateljev računalnik pa seveda ni nobene spremembe.

- Za kolega pripravim nadomestni računalnik, vanj nameravam dati njegov disk, saj upam na to, da bodo windowsi 98 zaznali vso novo opremo in mi ne bo treba reševati podatkov z njegovega diska. Priklopim disk na nadomestni računalnik in ga seveda ne najde. Potem ugotovim, da se disk sploh ne odziva oz. se ne vrti, če je priklopljen na štrom. Disk je mrtev.


Še to: Ta računalnik je kolega dobil v roke vedoč, da je bilo nekaj narobe, ko so priklopljali luč na isti razdelilec kot je bil računalnik - ne vem ali se je zakadilo ali je samo preskočila kakšna iskra. Ko ga je doma priključil se ni zgodilo nič. Potem ga je odnesel na servis in so mu rekli, da je napajalnik fuč. Pa NI. Potem so ugotovili, da do nadalnje odkrivanje vzroka težave stalo denarja, pa je raje prinesel računalnik k meni.

OK, sedaj pa lepo po vrsti. Če je bil kakšen kratek stik, zunaj računalnika (razdelilec), potem bi lahko šel napajalnik. A ta je cel.
Zakaj ne morem normalno prižigati/ugašati računalnika preko matične plošče, če je procesor v slotu ? Bom poskusil še v enem računalniku (sam nimam Slot1)
83 MHz FSBja je kakšni dve leti obremenjevalo procesor in Disk. Tudi če bi disk crknil zaradi tega, zakaj ravno sedaj?
Potem pa je tu še RAM. Kako pri P***i pa lahko gre RAM?

Vse komponente bom preveril še na enem Slot1 računalniku, samo moram do njega priti.

Vkolikor je kdo zdržal do konca tega spisa in imel takšne ali podobne probleme: se morda komu sanja, kaj se je zgodilo???


totimato ::

Kaj se je zgodilo, lahko samo ugibamo. Čisto možno, da je zaradi kakšne konice, alikajtigajazvem, zviznila osnovna plošča in zraven odnesla še nekaj stvari. Če je celoten sistem bil overclockan, je bilo to toliko lažje. Res je, da če nimaš rama v rač. (oz. ne deluje), se ti računalnik ne bo zbudil. Ampak tudi disk je v temi, praviš.
Si pomislil na kakšno strelo? Je v rač. modem?

Edino kaj lahko narediš je, da vsak del iz prijateljevega računalnika vstavljaš v delujoč računalnik (recimo tvoj, če se ti zdi to pametno) in tako ugotoviš kaj sploh še deluje - s tem si itak že začel. Tisto kaj pač ne deluje pri tebi, deklariraj kot hin, pa je.
Vsaj jaz bi tako naredil...

lp

totimato

krucymucy ::

Če je plata Abit potem sem tud jest že vidu to!!!

Pa je sel v trgovino in kupu nouga PC-ja!
Tud pr kolegu je blo isto - ugibanja kaj je šlo k hudiču...

ADF ::

Strele ni bilo, modem pa je bil v računalniku in še vedno deluje brezhibno.
Pregledal sem komponente, če je kaj zasmojeno, pa vse izgleda vredu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utripajoča lučka na monitorju

Oddelek: Pomoč in nasveti
292603 (2149) black soul
»

pomoč pri recunalniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
402046 (1624) ameba
»

rač. se ne zažene, northbridge blazno vroč

Oddelek: Strojna oprema
211752 (1391) vander
»

Težave z napajalnikom in smrad

Oddelek: Strojna oprema
141883 (1738) Ovchka
»

sem ga uničil?

Oddelek: Pomoč in nasveti
161531 (1227) alien-w

Več podobnih tem