» »

deljinsko (RF) proženje

deljinsko (RF) proženje

radiator ::

Ker se z RF nisem nikoli ukvarjal bom kar vprašal.

Rabil bi stvar s katero lahko daljisko prožim. Torej oddajnik in sprejemnik. Vse kaj želim skozi poslati je stanje logično stanje 0 ali 1. Da pa ne bo tako enostavno pa še bi moral zagotovit zelo majhen časovni zamik. Pod 10us, da sprejemnik zazna signal in mi reče, da je 1. In še imel bi 10 takih vzporedno (morajo delovat hkrati).

Sem izkal po googlu in me je zasipal. Najboljše bi bila kakšna fertik varianta. Dometa ne rabim več kot 10m.
Praktično pa gre za proženje flasha.
Kaj je jutri že bilo?

BluPhenix ::

Dobiš že narejene module za RF, oddajnike in sprejemnike, naprimer: RLP434A in TLP434A.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

int47 ::

Mislim, da bo sprejemnik prepočasen, če je zahtevana kasnitev 10us.
Če sem prav pogledal, ima RLP434 tipični data rate komaj 3kHz.

Ja saj te neke module sem že gledal samo to je vse mišljeno za serijsko kounikacijo. To pa je prepočasno.
Kaj je jutri že bilo?

Brane2 ::

Hmmm. Tistih 10 us je problematičnih. Mogoče bi se dalo spacati kaj skupaj za visoko frekvenco...

Recimo kak oscilator na 432 MHz, ki da od sebe burst 100 period ob triggerju, na sprejemni pa simpl LC filter in detektor...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Mislim da to odpade ker hočem imet (naprimer)10 kanalov, ki jih lahko nedvisno med sabo krmilim.

Jaz sem pravzaprav razmišljal v tej smeri. 432MHz (ker tu si lahko). Zdaj pa nevem kolko so kanali narazen. za 10us bi moral poslati skozi vsaj frekcenco 200kHz in bi na drugi strani zaznal dva prehoda skozi nulo.

Zdaj sem gledal neke te TXC101 in RXC101 pa še jih nisem dovolj naštudiral pa še tudi cen nisem našel. Ker če stane en več kot 500sit je nesprejemljivo.
Kaj je jutri že bilo?

No, upal bi si narediti tudi sprejemnike, samo zagotovo ne bi prišel skozi za 500 SIT/kos...

Meni se metoda z navijanjem in zvijanjem (uglaševanjem) tuljav ne dopade. Ampak nekak bom moral problem rešit. In še vedno upam da bom našel kakšno fertik varianto, ki ji samo izberem kanal in mi dela. Drugi problem je tudi velikost. No pri sprejemniku ni tako težavna pri oddajniku pa je. Oddajniki se namotirajo kar direktno na fotoaparat. Tak da mislim da kakšna diskretna varianta odpade. Ker je najverjetneje prevelika. Kaj pa se še bolj bojim da če jih skalčiš 10 na mali prostor več nebo noben delal.

Ampak kot sem že rekel še nisem nikoli delal z RF zadevami. Tak, da upam da se motim. In če bi šlo da vzamem en tranzistor eno tuljavo in kondenzator (mislim, da se drugo ne rabi za oddajnik) in jih nastavim tam od 400MHz gor po 1MHz narazen. In potem znam na drugi starni to zaznat če je signal ali ne sem tak zmagal. Sam kaj vzet za sprejemnik? Tudi en nihajni korg ali kako to naredi?
Kaj je jutri že bilo?

Fora je v tem, da zaradi nizkih potrebnih zakasnitev ne moreš imet preveč nihajnih krogov zraven s prevelikim Q (kakovostjo).

Nihajni krog potrebuje čas, da zaniha in da se izniha. To pa pomeni veliko period signala.

Jaz bi vzel kako hitro logiko ali kaj v tem stilu in bi z njo gateal oscilator na nek način. Tako bi direktno spuščal periode vsako posebej. Recimo da pošiljam 20 bitov po proženju in da mi je en bit 20 period- od tega samo 10 potencialno aktivnih( če je bit "1").

Od teh 20 bitov je 10 kontrolnih in ECC in frame, 10 pa podatkovnih.

Na sprejemni strani bi imel samo LC 432MHz filter,takoj za njim pa low-pass 21.5 MHz aktivni filter, za njim pa digitalizator.

Za take kratke dosege bi moralo biti zadosti. če bi delalo, bi imel zakasnitve v rangu 1us za oddajo signala + recimo kakih 1/2 us ostalih zakasnitev. Prva mikrosekunda bi bila konstantna, ostali čas pa bi se rahlo spreminjal glede na oddaljenost posameznih bliskavk in zakasnitev v elektroniki...

ne kapiram čisto kako misliš.

Vzel bi 432 MHz oscilotaor. In potem bi na oddajni strani spuščal samo preriode tega signala. Ok to še mi je jasno. Sicer mi ni izvedljivo ampak ok. To bi že nekak rešil. Nmreč uC bo laufal na max. 10MHz tak da težko kontrolira 432MHz oscilator.

Sprejemnik pa mi ni jasen. LC na 432MHz. Kaj bandpass ali kak? In kaj potem z 21.5MHz LowPass. Ta bo ja vse porezal. Ali?

To bo še hudo...
Kaj je jutri že bilo?

No, manjka še AM demodulator- več ali manj dioda vmes... :8)

Kar se oddajnika tiče, mel sem vb mislih kak ECL števec ali kaj podobnega.

Recimo, da bi imel simpl LC oscilator na 432 MHz, ki bi poganjal po eni strani ECL delilnik z recimo 10 ali 16, po drugi strani bi ga pa digitaliziral in gateal. Tako bi čez gate spuščal periode 432 MHz četverke, z GALom pa bi določal kdaj in kako na nekih 100 + MHzih, kar je še dosegljivo za GAL.

ČEtverke na izhodu bi prefiltriral višjih harmonikov in peljal na antenico.

Na sprejemni strani bi pa speet sfitriral najprej 432 MHZ bandpass nato demoduliral zadevo in zapeljal čez 22 MHZ lowpass in digitaliziral. Za silo bi IMHO lahko delalo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

VolkD ::

Jaz bi 432 MHz odsvetoval. Razen, če lahko zagotoviš, da tega nikoli ne boš uporabljal prvo soboto v mesecu !

432MHz je frekvenčni prostor, kjer imajo sekundarno pravico uporabe radioamaterji. Prvi vikend v mesecu pa so mednarodna tekmovanja. Nikakršen slučaj ni, da je v tem času v Sloveniji do 50 močnih ( več kot 100W, nekatere več kot 1KW) radijskih postaj in to na izpostavljenih lokacijah ( vrh hriba). Tako da je v tem času na tem delu frekvenčnega spektra toliko motenj, da bo delovanje take naprave zelo vprešljivo.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: VolkD ()

Uh hvala za ta info VolkD!

Moram še dobro razmislit kako se bom lotil te zadeve.
Kaj je jutri že bilo?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov napad na ključe za daljinsko odklepanje KeeLoq

Oddelek: Novice / Varnost
218576 (7051) FrizzleFry
»

radijska povezava med dvema PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81826 (1436) VolkD