» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
41 / 134
»»

jype ::

Ne pijem kave. IMO bi morali vsi brezposelni imeti vsaj možnost smiselnega udejstvovanja.

Brezposelnost je eden od pomembnejših vzrokov za naraščanje resnih psihičnih obolenj.

Tilen ::

Nekateri tukaj pravite, da bo EUR200 UTD-ja rešilo ne vem kaj in ustvarilo ne vem koliko delovnih mest in iz kleti privleklo programerje, ustvarjalce, ne vem kakšne znalce.

Še do nedavnega je vsak brezposelni lahko odprl S.P. in od države prejel 5000 EUR subvencije, kar je 2 leti UTD-ja po več kot 200 EUR na mesec. Čisto vsak!

Če bi UTD torej res večino rešil, zakaj je še vedno 130.000 brezposelnih?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Lonsarg ::

Mah brezpogojni UTD je brezveze. 50% UTDja bi lahko bilo pogojno vrzanih na trud. Recimo študent bi dobil samo polovico UTDja, če več kot eno leto ponavlja, brezposelni bi za polovico opravljal kaka dela,.. pa take fore.

Poleg tega pa se malo pozablja čemu je UTD namenjen, reševanju naše korupcije in ekonomije zihr ne... Tak so veliko nujnejše prioritete kit UTD ta trenutek.

WarpedGone ::

Čisto vsak!

Ne, ne čisto vsak.
Le tisti, ki so uspeli prepričat birokrate ki se ful spoznajo na posel, da njihova ideja drži vodo.
In tisti, ki v naslednjih nekaj letih niso propadli ter zato vračali prejeto subvencijo.

Sej, iz avijona obsteč sistem zgleda super. Dokler nisi v njegovem kolesju in ga dejansko potrebuješ. Takrat je zelo manj super.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Še do nedavnega je vsak brezposelni lahko odprl S.P in od države prejel 5000 EUR subvencije, kar je 2 leti UTD-ja po več kot 200 EUR na mesec. Čisto vsak!
No ja, to sicer ni res. Vsota denarja za te subvencije je bila vsako leto omejena in AFAIK so vedno razdelili ves za to namenjen denar.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Martin Krpan ::

UTD nebo povečal zaposlenost , bo pa omogočal preživetje in ohranitev do sedaj prisluženega vsem ljudem . Brez razlike!

Res je. Vedno so razdelili ves denar. Kdaj ga je pa zmanjkalo? Oktobra, novembra? Koga zagovarjaš, Okapi? Januarja nisi mogel dobiti subvencije 10 let zapored? Resno?

Zgodovina sprememb…

Če bo za UTD treba delati , potem to ni več UTD ampak mezda.

Kaj šele UTD pomeni za tiste, ki bi jim po tvojem sistemu zniževal bruto osnovo. Kraja?

WarpedGone ::

Mah brezpogojni UTD je brezveze.

Seveda, ker pol bi blo kup birokratov brez dela.
Seveda nucamo kup ljudi, ki zbirajo formularje in preverjajo al si star manj od 18, več od 18 in manj od 26, več od 26, s kolkimi ljudmi si prijavljen na istem naslovu, kolk so oni stari, kaj počnejo, kolk zaslužijo, koliko kalorij na dan ponucate da "preživite" in kolk mate številke nog. Pa kolk toplo kri imate in kolk je povprečna temperatura na vaši mikrolokaciji da se vidi kolk debele bunde nucate pozimi in podobne zadeve da vam lahko odmerijo Res Pravično socialno pomoč.

Edina razlika ki bi jo še pogoltnil je znižan utd za otroke pod določeno starostjo - recimo pod 16 let iz edinega razloga da gre za osebe ki tipično niso odvisne same od sebe ampak živijo skupaj s kako osebo, ki prejema polni UTD in je dolžna poskrbeti za to osebo.

I.e. odvisne osebe, ki imajo skrbnika dobijo znižan UTD, "neodvisni" pa polnega.
Zbogom in hvala za vse ribe

Večino zanima samo :Dnetto. Ki pa bi bil enak.

Smilee ::

Kaj pa če bi UTD(al kako bi to imenovali) dobili vsi, ki imajo plačo/pokojnino manjšo od povprečne plače? Ali mogoče malo več? Oz kokr bi številke to dopuščale.

Plača/pokojnina + UTD ne sme presegat te vrednosti. Če maš plačo 900€ dobiš 100€ pa še neki, da pride do te vrednosti.
Če si nezaposlen pa dobiš ta UTD kokr pač je. In tudi, če imaš službo in jo zgubiš, naslednji mesec dobiš polni UTD.

Bi mogoče šlo bolje skozi.

Kaj pa če bi UTD(al kako bi to imenovali) dobili vsi, ki imajo plačo/pokojnino manjšo od povprečne plače? Ali mogoče malo več? Oz kokr bi številke to dopuščale.

Neumnost. Nekdo, ki si je s trdim delom prislužil več od minimalca, jih bi spet dobil po nosu. Za krepitev gospodarstva!

Zgodovina sprememb…

Tilen> Še do nedavnega je vsak brezposelni lahko odprl S.P. in od države prejel 5000 EUR subvencije, kar je 2 leti UTD-ja po več kot 200 EUR na mesec. Čisto vsak!

V resnici je subvencija pokrila dvoletno plačevanje minimalnega obveznega prispevka.

Tilen je izjavil:

Res je. Vedno so razdelili ves denar. Kdaj ga je pa zmanjkalo? Oktobra, novembra? Koga zagovarjaš, Okapi? Januarja nisi mogel dobiti subvencije 10 let zapored? Resno?
Pravim samo, da tega denarja niso mogli dobiti vsi, ker ga preprosto ni bilo dovolj za vse.

recimo pod 16 let iz edinega razloga da gre za osebe ki tipično niso odvisne same od sebe ampak živijo skupaj s kako osebo, ki prejema polni UTD in je dolžna poskrbeti za to osebo.
Kar je seveda popolnoma zgrešena logika. 15-letnik v resnici potrebuje več denarja kot odrasli. Poje več kot odrasli, ker še raste, za obleko porabi več (ker še raste), kupiti mora šolske potrebščine ...

O.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

jype je izjavil:

Ne pijem kave. IMO bi morali vsi brezposelni imeti vsaj možnost smiselnega udejstvovanja.

Brezposelnost je eden od pomembnejših vzrokov za naraščanje resnih psihičnih obolenj.

Ne samo to, tudi se ženske spuščajo v prostitucijo, ker nimajo za prehranit otroke. Mi je ravno zadnjič ena znanka kaj ni zaposlena razlagala, da se boji, da bo "mogla na cesto". Potem sem se zamislil. Kam smo prišli kot družba.

Zgodovina sprememb…

Double_J ::

Mi je ravno zadnjič ena znanka kaj ni zaposlena razlagala, da se boji, da bo "mogla na cesto".

Da nisi narobe razumel heh.
Dve šivanki...

Double_J je izjavil:

Mi je ravno zadnjič ena znanka kaj ni zaposlena razlagala, da se boji, da bo "mogla na cesto".

Da nisi narobe razumel heh.

Ne, na žalost nisem.

Tud poznam primer, kaj je omenil yipe. Da jih kar nekaj duševno zboli, ko ostanejo brez službe, in potem položijo roko nase ali ostanejo v breme družbi. Sam je tko, to bo verjetno raumel tak, kaj premore kanček empatije.

Zgodovina sprememb…

telbanc> Mi je ravno zadnjič ena znanka kaj ni zaposlena razlagala, da se boji, da bo "mogla na cesto". Potem sem se zamislil. Kam smo prišli kot družba.

Premalo dodane vrednosti ustvarjaš, sicer bi država brez težav iz tvojih prispevkov plačevala minimalni standard znanki, pa še vsem drugim. No, če imaš službo, ji podari en voziček iz supermarketa na mesec, pa boš storil že ogromno glede tega, kam gre družba.

telbanc> Mi je ravno zadnjič ena znanka kaj ni zaposlena razlagala, da se boji, da bo "mogla na cesto". Potem sem se zamislil. Kam smo prišli kot družba.

Koliko ponudb za delo je pa poslala v zadnjem letu? Jih lahko prešteje na prste ene roke? Da ne gre slučajno spet za primer, kjer nekdo doma čaka, da bo nekdo potrkal in vprašal, če bi gospa privolila delati...

Tilen je izjavil:

Koliko ponudb za delo je pa poslala v zadnjem letu? Jih lahko prešteje na prste ene roke? Da ne gre slučajno spet za primer, kjer nekdo doma čaka, da bo nekdo potrkal in vprašal, če bi gospa privolila delati...

Pač nekaterim je težko razumet, kaj majo polne riti, da je kriza.

Če nima za znamko, papir in pisalo, ji z veseljem podarim.

Zgodovina sprememb…

telbanc> da je kriza.

Kriza je čas, ko je treba ustvarjati nova podjetja.

solatko ::

Tilen - Kaj ti pomaga pošiljanje prošenj, če v večini še odgovora ne dobiš nazaj. Večina brezposelnih pošilja pisma, hodi na razgovore in celo v zadnji krog pridejo, potem pa firme zaposlijo osebo, ki sploh ni pisala prošnje.
Tovariški kapitalizem, pomeni tudi to, da zaposliš primerne (poznane) ljudi, ne glede na izpolnjevanje pogojev.
Delo krepa človeka

Jaz imam predvsem nasprotne izkušnje. Večina jamra, kako je slabo, ponudbe za delo pa niso napisali niti ene. Sprijaznili so se s socialno in se smilijo sami sebi.

Zgodovina sprememb…

Vajenc ::

Tilen je izjavil:

A si se nalezu jypejeve prepotentnosti? Menda, se to pozdravi, ko še pošti zmanjka za znamke.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Vajenc> A si se nalezu jypejeve prepotentnosti?

Ni nalezljiva, pa jaz (beri višje) vsak mesec toliko ljudem, kolikor zmorem, podarim means of survival, ne kulijev.

Invictus ::

Vajenc je izjavil:

Tilen je izjavil:

A si se nalezu jypejeve prepotentnosti? Menda, se to pozdravi, ko še pošti zmanjka za znamke.

Saj ni edini. Za delo je treba kaj naredit, ne pa se smilit tukaj na forumih ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Si vidu jype, kako zelo je nalezljivo?
Woody Allen

Vajenc> Si vidu jype, kako zelo je nalezljivo?

Ni. Zapisano je neumnost. Jaz jih ne pišem.

Seveda fantje, delo je za vse, samo ljudje so leni in ne pišejo prošenj. Sam ne rabim zaposlitve, pa sem za hec napisal 100 mailov, od 70-ih nisem dobil niti odgovora, samo 2 - dva, sta bila taka, da bi lahko še naprej sodeloval v razpisu.
Vse potrebe so bile iz mojega profila in z zahtevami, katere večkrat izpolnjujem.
Po navadi, predno se odločim sodelovat v debati, kakšno zadevo preverim ali jo poizkusim sam, pri kakšni pa pač debatiram, na podlagi mojih izkušenj.

Pri zaposlovanju je dejansko tako, da se morda dobi kakšno delo, pri firmi, ki je pred stečajem, ima že nekaj mesečne težave z likvidnostjo (neredne mizerije od plače, neplačani prispevki) ali pa je delo res slabo plačano, glede na zahtevnost.

Vsa ostala razpoložljiva delovna mesta (glede na razpis potreb po delavcih) so ali zasedena ali rezervirana za točno določene kandidate.

Taka je realna slika in je vi, z izjavami o lenobi iskalcev zaposlitve, o neaktivnostih in podobnem, ne boste spremenili.

jype je saj napisal, da za moj profil znanj, ne vidi nobene zaposlitve, drugi pa samo trolate in ste prepričani, da je na zavodu 125k Strojanov.

To pa zato, da sebi nebi priznali, da vse te probleme, lahko reši edino UTD ali evtanazija nepotrebnih.

Nekateri, ki imajo denar za pokrivanje tega, o raznih načinih rešitve problemov preživetja, tudi nepotrebnih 3/5 prebivalcev zemlje, razmišljajo mimo slovenske zmožnosti financiranja.

Gre za globalni problem, ki ga posamičene države, ne bodo sposobne rešiti, globalni kapital, bi ga pa že lahko.
Večina tako razdeljenega kapitala, bi po raznih kanalih, prišel tako ali tako nazaj.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

To pa zato, da sebi nebi priznali, da vse te probleme, lahko reši edino UTD

Kako? Se pravi vsem damo 200 EUR in problemi izginejo? Tako enostavno je to?

Zgodovina sprememb…

Matako ::

solatko je izjavil:

S
jype je saj napisal, da za moj profil znanj, ne vidi nobene zaposlitve, drugi pa samo trolate in ste prepričani, da je na zavodu 125k Strojanov.

Zamenjuješ profil in DNK. Še profil face se da zamenjati.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Tilen - 200€ ne zagotavlja preživetja prejemnika, kar naj bi UTD.
Matako - Kaj si hotel s tem povedat je jasno samo tebi. Profil znanj, je kategorija, ki je jasna vsem delodajalcem.
Vi pa trdite, da se brezposelni, ne ukvarjajo z izkanjem zaposlitve in samo čakajo na socialno.
Preveri najprej, koliko prosilcev za zaposlitev (brezposelnih), sploh dobi socilalno pomoč.

Je pa res to, da se veliko brezposelnih ukvarja s takoimenovanim delom na črno, saj jim država ne nudi legalizacije, take občasne zaposlitve, oziroma opravljanja del.
Vavčerski sistem ni to. Boljša bi bila prijava opravljalca takih občasni del v evidenco na DURS-u in izdajanje računov, do nekega dovoljenega zneska, potem pa v neko statusno obliko zaposlitve.

Tistemu, ki rabi neko storitev, se po navadi niti ne ljubi na zavod po vavčer (ni toliko zaradi 6€ stroška, kot zaradi časa, ki ga s tem izgubi). Če bi se to lahko urejalo preko e-uprave, bi morda še šlo.

Če meni poči vodovodna cev v petek zvečer, ne bom čakal do ponedeljka, ko bom lahko dvignil in plačal vavčer, temveč mi bo mojster čez pol ure, zadevo uredil, dobro in poceni, na ČRNO.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Tilen - 200EUR ne zagotavlja preživetja prejemnika, kar naj bi UTD.

Lahko prosim navedeš verodostojen vir, ki pravi, da mora UTD zagotoviti preživetje prejemnika?

solatko je izjavil:

Je pa res to, da se veliko brezposelnih ukvarja s takoimenovanim delom na črno, saj jim država ne nudi legalizacije, take občasne zaposlitve, oziroma opravljanja del.

Seveda nudi. 80% jih je nazadnje glasovalo proti takšni ureditvi.

Zgodovina sprememb…

Tilen - To je smiselno, drugače ostanemo na CSD-jih in ugotavljanju tam zaposelnih, kdo je dejansko potreben socialne pomoči.
Si protisloven - država - koalicija je hotela to urediti, a je zaradi vojne črnobeli-rozardeči, stvar propadla in ta država še vedno noče, oziroma se otepa dajatev iz dela na črno.
Je pa drastično povišala kazni, kar bo ob uspešnem lovljenju črnuhov, v blagajno prineslo veliko več denarja (povdarjam - uspešnem), ne bo pa to uredilo stvari na področju preživljanja nezaposljivih prebivalcev, ki bi bili tudi ekonomsko, lahko ob pravi politiki, celo dobičkonosni za državo in bi prispevali v dvig BDP-ja, vsaj za 15-20%, kolikor se skozi prste, ocenjuje obseg takega dela.

Kaj čmo, država res ni dober gospodar.
Delo krepa človeka

Sam ne rabim zaposlitve, pa sem za hec napisal 100 mailov, od 70-ih nisem dobil niti odgovora, samo 2 - dva, sta bila taka, da bi lahko še naprej sodeloval v razpisu.
Vse potrebe so bile iz mojega profila in z zahtevami, katere večkrat izpolnjujem.
Za začetek, izplen 2 od 100 je čisto dober. Vprašaj kakšnega akviziterja. 100 mailov napišeš v enem dnevu. Napišeš itak v pol ure, ostalo iščeš naslove, ampak če si že kdaj slišal za gugl in znaš uporabljati telefonski imenik, lahko v enem dnevu razpošlješ 100 prošenj. In naslednji dan naslednjih 100 ...

Poleg tega se večina loteva iskanja dela na napačen način. Dela v bistvu ne iščeš glede na to, kaj bi ti rad delal (in kaj dobro obvladaš), ampak glede na to, kaj delodajalci potrebujejo. Če se slučajno oboje križa, toliko bolje. Poleg tega ni nikoli prepozno, da se naučiš kaj novega, tržno zanimivega. Če zanemarimo tiste, ki samo pasivno čakajo, da jim bo referentka na Zavodu za zaposlovanje našla delo, se največ iskalcev dela, ko jih kdo vpraša, "pohvali", koliko časa brskajo med razpisi za delo in koliko deset ali sto prošenj so že napisali. Ja, pridni, ampak koliko ste jih pa že slišali, da bi razlagali, na katere tečaje vse so šli, v katero večerno šolo so se vpisali, česa se sami doma učijo ...? Človeku na Zavodu ponudijo brezplačen tečaj za traktorista in odkloni, ker "kaj če meni izpit za traktor, saj ne bom traktorja vozil". Medtem na avstrijskem posestvu potrebujejo traktorista in bi raje vzeli Slovenca kot Ukrajinca.

O.

Zgodovina sprememb…

Solatko, predlagam ti, da si prebereš kaj UTD sploh je. Da ne bomo spet o tem kdo ga lahko dobi in tako naprej. UTD ni socialna pomoč.

Sem morda kdaj omenil, da naj bi bil UTD - socialna pomoč?
Ni, nekatei pa ravno v tej temi, do onemoglosti razpravljate, ravno o tej kategoriji.

UTD - je mišljen, kot univerzalni (za vse) temeljni (zagotovi preživetje, nič več) dohodek.

To ni, tako kot se razpravlja v tej temi, dodatek za preživetje, nadomestilo plače, penzije, sociale.
To je nek znesek, ki ga dobi vsak živeči prebivalec zemlje. Dobi ga zato, ker je jasno, da si vsi ne morejo preživetja zagotoviti, z lastno aktivnostjo in delom.
S tem prispevkom bogatega globalnega kapitalizma, bi se malenkostno prerazporedila sredstva, ki so rezultat normalnih ali extremnih dobičkov, ki jih ima globalni kapital, oziroma njegovi lastniki.

Ta dohodek dobijo čisto vsi, ne glede na raso, satatus in mesto prebivanja, pogoj je samo, da so živi.
Kaj lahko nadomesti ta dohodek, se bo ugotavljalo po uvedbi, je pa dejstvo, da izkoriščanje poceni delovne sile z minimalnimi stroški, po tem odpade. Verjetno se bo znižala tudi dobičkonosnost poslov z nizko dodano vrednostjo, bo pa vsekakor pripomoglo, da bodo lahko tisti, ki imajo znanja in interes za nekaj več, to lažje dosegali na trgu, tisti, ki nič ne znajo in so v realnem življenju praktično breme kapitalu, ostali samo na UTD.
Delo krepa človeka

bluefish ::

To, kar ti opisuješ, pa je utopija.

Pa tudi fizikalno je nemogoče.;)

O.

bluefish - Tudi polet na luno, je bil v času Juliusa Verna utopija.
Da ne govorimo o drugih dosežkih, ki so bili še nedolgo nazaj utopija.
Zato pa smo najnaprednejša žival na zemlji, ker poizkušamo realizirat nemogoče. Druge živali se s tem ne obremenjujejo, se samo prilagajajo ali izumrejo.

Okapi - Plastiko se da razdeliti vsem ljudem, brez kakršnihkoli komplikacij. Telefon imajo že skoraj vsi. Telekomunikacija pa tudi že toliko špila, da doseže čisto vsak predel zemlje. Fizičnega denarja niti ni toliko v prometu, da bi to komot izvedli. Funkcija je enaka, le izvedba je lahko preprostejša.
Nič bat, tisti, ki se bo odločil za UTD, bo tudi vedel, na kakšen način ga bo razdelil, da ne bodo pol pobrali lokalni birokrati.
Delo krepa človeka

Karaya 52 ::

Če nečesa pravila Vesolja ne omogočajo, utopisti pa silijo z glavo skozi zid, ignorirajo realnost in želijo prinesti raj na zemljo... potem imamo problem. Polet na luno je fizikalno mogoč in samo bedak je v 16. stoletju izvajal polete na Luno in skakal s pečine polepljen v ptičje perje. Podobno se UTD kaže kot ulica, ki se konča nekje v temi. UTD fani pričakujejo, da bomo zakorakali v temo z obljubo, da je nekje za uličnim horizontom svetloba. Verjetno je ni, že za prvih 5 let je računica UTD rdeče rdeča, dlje pa raje ne računajo. Amortizirane hidroelektrarne so baje skriti joker. Pa ja...

Mr.B ::

solatko,
sej veš za uspešen UDT bo potrebno uvesti nacionalizacijo vseh nepremičnini in površin, če bodo presegali določene normative. Normativi so lahko različni. Toda za nekoga ki živi sam, recimo s sinom, res ne potrebuje stanovanje ali hišo od 100m2. Tako bivališče bo z uvedbo UDT-ja pripadalo najmanj 4 članski družini, če že ne pet.
Ampak solatko, ti boš lahko s sinom brez težav živel v taki hiši, samo plačevati boš moral mesečno ustrezno več za luksuz. Seveda če boš delal, ne bo problema plačevat tudi za več kvadrature , bazen, ter seveda ustrezno količino prevoznih sredstev.
Slovenci imamo sploh neko predstavo da je lastnina sveta, samo kaj ko tega zunaj ne poznajo v taki obliki. Zanimivo rata, ko se zagovorniki v podobno socilanih temah, razlagajo, da voda pripada vsem, da zraka pa sonca res ne morejo obdavčiti, ne ampak e sem kupil zemljo in postavil bajto, to je pa moje. E pa čeprav is kupil na njej ne moreš početi vsega, kar bi motilo najmanj sosede.
No ampka z nacionalizacijo takih stanovanjskih bajturin, bi v roku desetih let, rešili večino anomalij vezanih na vprašanja povezana, da un ki ima streho nad glavo lažje preživi z 200€ UDT-ja, kot tisti brez. Samo to pa ne, to je moje premoženje, ki sem ga s krvavimi rokami in odrekanji gradil 30 let. Poudarek seveda premoženje, to se rado presliši....

Potem pa lahko vsem damo enak UDT, dobijo ga vsi, če pa hočeš kaj več, boš pa moral delat. Samo kaj pomeni več ? Ja recimo TV seveda. radio je čisto dober, če se boš pa rabil informirat, boš šel pa po državnih institucijah. No sit boš, streho nad glavo boš imel...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 - Kaj imajo pravila vesolja z UTD-jem sicer ne vem, mi je pa jasno, da tisti, ki imajo, imajo zadost za UTD, v konči fazi, bo skoraj vse prišlo nazaj. Namreč to ni pogruntavščina socialista, utopista....., temveč logično razmišljanje miljarderja, ki ga glede na socialne probleme v svetu, postaja malce strah, za svoj obstoj in mir. Niso danes nek problem države polrazvitega in razvitega sveta, problem so velike količine lačnih in revnih v predelih nerazvitega sveta, s tem povezane ekonomske in druge vrste migracij in z njimi povezane težave vedno več in več priseljencev v razvitih držvah. Veš dans si plačujejo varnostno službo, nekaj kamer, alarm povezan s policijo....., ob slabšanju socialnega položaja prebivalstva v celem svetu, ne bo zadosti lastna do zob oborožena brigada, kar ga bo pa koštalo mnogo več, kot njegov delež v UTD-ju.
Ob vedno večjem upadanju kupne moči, bo tudi globalni kapital, obračal vedno manj denarja, kar zopet pomeni manj dobička...., skratka, za globalni kapitalizem je rešitev UTD ali globalna vojna, pa kdor preživi, preživi.

Mr.B - Ti si še vedno v kokoši. Kolikokrat ti bo potrebno še narisat, da je ravno to vaše bluženje z UTD-jem v SLO, ena velika neuresničljiva utopija.
Ne morete in ne morete iz svoje kože, tupite eno in isto, že skoraj 40 strani. Pozabite na SLO, to je globalni problem.
Delo krepa človeka

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

donfilipo ::

Nisem zadnje dni razmišljal ravno o UTD, pa bom vseeno.

Tako kot je družba zasnovana danes, ...se reče temelječ na delu, (pa je to igrano, larpularno, tudi do 25%, ali ne!), je UTD, se reče dohodek vsakemu prebivalcu (otrokom in vsem:), KI zagotovi preživetje (in to je v primeru samca dostojno preživetje več kot 300€, ker so položnice s stanarino več!)... torej v taki zasnovi je UTD utopija.

Če se nekoč ugotovi vedno bolj očitno stanje v eusariji (nismo čudo neviđeno ostali sledijo:), da ni realne podlage, po kateri bi lahko človek ustvarjal dodano vrednost, boljšo od avtomatov, robotike in AI, ..oziroma da večina ljudi ne proizvaja, IN da se torej polovica zaposlenih realno bavi s tem, da se dela da dela, ..potem pa to pomeni tudi nek nov družbeni sistem, kjer se ob UTD še vedno lahko obdrži in trg dela in plačana kreativnost, ...pa ne zaradi nuje, ampak nravi človeka. Ambicioznosti!!!

Zapiti invalidi niso nek indikator. Zagotov bi se našlo tudi take invalide, ki ravno tako prejemajo isto invalidnino, pa so še kako kreativni, ...ali pa vsaj niso tumpasti do onemoglosti8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

UTD je prihodnost, o tem upam da ni dvoma, če ne gre loh pol ljudi v maloro.

Mr.B je izjavil:

Solatko,
tvoj univerzalni odgovor je enak temu : povzetek: amerika (preko goldman sucks) z vsiljevanjem kreditov počasi kupuje evropo !!!

Besedilo povzetka je glede na trenutne podatke resničen (link pa, kot tvoja običajna sporočila, povsem zmeden). Ampak ime banke v resnici ni relavanten, ker bi lahko namesto "Goldman Sucks" vstavil katerokoli drugo veliko banko. V kapitalizmu morajo namreč vse velike banke delovati po kapitalističnih zakonih, sicer konkurenca izkoristi zakonodajo. Druge boljše alternative kot kapitalizem pa trenutno žal nimamo.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

donfilipo ::

UTD je prihodnost, o tem upam da ni dvoma, če ne gre loh pol ljudi v maloro

Je dvom in to kot vidiš, od dovolj bistrih in razgledanih, ....plus celo tisti nepreklicen dvom:)

Rekli bi ideologija kot neka očala, ljudi naredi slepe in tumpaste za določene probleme.

Samo je pa tudi res, da če nisi totaln družboslovn runkl, pa moraš tudi videti, da če:

- ne pride nenadoma do sodnega dne in potem nebeškega miru pod vlado jezusa (rapture:)
-- ali električnih nebes spričo bliskovitega razvoja SAI (upload - transhumanity)
--- potem je UTD res edina humana bodočnost! (verjetno kar nek liberalen komunizem na koncu evolucije ideje:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

solatko je izjavil:

Karaya 52 - Kaj imajo pravila vesolja z UTD-jem sicer ne vem, mi je pa jasno, da tisti, ki imajo, imajo zadost za UTD, v konči fazi, bo skoraj vse prišlo nazaj. Namreč to ni pogruntavščina socialista, utopista....., temveč logično razmišljanje miljarderja, ki ga glede na socialne probleme v svetu, postaja malce strah, za svoj obstoj in mir.

To se dogaja že zdaj marsikje, je pa prehitro in naivno zaključiti, da bi UTD to uredila. Države, kjer se to dogaja, so zaradi tega na perifiriji perifirije in bodo tam ostale, dokler ne izgradijo institucionalnega okvirja. UTD ni nobena bližnjica, pa tudi ne more kompenzirati manjka prostih delovnih mest in razpadanja institucionalnega okvirja. V mislih imam delovno etiko. Ni nobena skrivnost, da so nas Azijci v tem segmentu prehiteli, konec koncev Južni Korejec oddela 1000 ur več letno od Nemca. Evropa razmišlja o UTD medtem ko njen prenapihnjen šolski aparat proizvaja sociologe in antropologe, ki potem ne morejo prevzeti očetove delavnice, strojnice in raje jezno marširajo po cestah, ker so tako posebni, da si po defaultu zaslužijo mesečno rento.

Potem pa so še libertarci, ki UTD zagovarjajo iz drugih razlogov, ampak z njimi se raje ob kavi pogovorim. ;) Mimogrede, ste videli, Spomenača Hribar se je razglasila za libertarko? Omenjam kot "dafaq leta" medklic.

Zgodovina sprememb…

««
41 / 134
»»