» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
40 / 134
»»

Mr.B ::

Tole je spet pretirano poenostavljanje ali pa namerno zavajanje. Ja, trenutno velja, da si po treh mesecih neizplačila plače upravičen podati odpoved iz krivdnih razlogov na strani delodajalca in potem upravičen do nadomestila za brezposelnost.

Za socialno pomoč moraš najprej čakati 3 mesece, da nimaš nobenih prihodkov na račun. Potem lahko oddaš vlogo, za katero imajo 60dni časa, da izdajo odločbo. Potem lahko pa čakaš še dodatnih 30dni da pride izplačilni dan.

Tako da lahko čisto realno čakaš pol leta na socialno pomoč.

Da ampak za oboje zgoraj navedeno nima NIKAKRŠNE veeze z IZKORIŠČEVALSKIMI KAPITALISTI, ampak zgolj in edino zgolj z DRŽAVO Ergo socialno čutečnimi voljenci, in ergo Sindikalisti ergo bančniki, saj imajo lastniške deleže BANKE !
Ok, in debilnim narodom, tako da je mera prava.

Obstaja tudi nekaj, čemur pravijo "izredna enkratna socialna pomoč" ali nekaj podobnega. Podrobnosti ne poznam, ker je nisem nikoli rabil, ampak kolikor sem slišal, jo dobiš dokaj hitro in brez pretirane birokracije.

Ob taki izjavi, ni nič čudno da sta zgornji alineji dejansko v sloveniji možni. Enkratna pomoč, ki ti pripada po pol leta, ko si brez prihodkov, je itak zgubljena, ker ti verjetno ne dajo na roke, ampak na banko, tam pa so se itak že usedli.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Pšenični ::

Unilseptij je izjavil:

Obstaja tudi nekaj, čemur pravijo "izredna enkratna socialna pomoč" ali nekaj podobnega. Podrobnosti ne poznam, ker je nisem nikoli rabil, ampak kolikor sem slišal, jo dobiš dokaj hitro in brez pretirane birokracije.

Torej, je vse na nivoju nekih govoric. Ti si slišal, sicer se ti zdi da je res. Men se tud marsikaj zdi. Pa marsikaj se govori.

Drgač, je pri glasovanju za UTD nastala prava drama. Estonija bo zgleda v pol ure naslednja država, v krogu UTD ja. Torej 6 država.

http://basicincome2013.eu/en/statistics...

https://ec.europa.eu/citizens-initiativ...

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Pšenični je izjavil:

Torej, je vse na nivoju nekih govoric. Ti si slišal, sicer se ti zdi da je res. Men se tud marsikaj zdi. Pa marsikaj se govori.
No, da bo "uradno": http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/den...

jype ::

Karaya 52> Bolj pametno bi bilo volilno pravico dati samo delovnoaktivni populaciji, pa še volitve bi morale biti javne. Da se ve, kdo je kaj volil.

Saj se zavedaš, da gre za praktično definicijo fašizma?

Karaya 52 ::

jype je izjavil:

Karaya 52> Bolj pametno bi bilo volilno pravico dati samo delovnoaktivni populaciji, pa še volitve bi morale biti javne. Da se ve, kdo je kaj volil.

Saj se zavedaš, da gre za praktično definicijo fašizma?

Kje je tu fašizem? Fašizem je avantgarda 20. stoletja. Razmišljanje o (ne)univerzalnosti volilne pravice je sicer moja mala provokacija. Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi jo uveljavili. Švica je zelo pozno dala ženskam volilno pravico, pa so Švicarke kljub temu živele boljše od Italijank, ki so volile srčkane, luštkane sociopate. Romney je izgubil volitve zaradi ene same izjave in ZDA bodo veliko izgubile zaradi ljudi, ki so mu to izjavo zamerili.

Okapi ::

Volitve bi tudi po mojem morale biti javne. To je edini način, da se ljudje končno otresejo strahu in zavejo lastne odgovornosti.

O.

Okapi> Volitve bi tudi po mojem morale biti javne. To je edini način, da se ljudje končno otresejo strahu in zavejo lastne odgovornosti.

Če ne boš volu Kučana, ti bomo roko zlomil.

Karaya 52> Kje je tu fašizem?

Ni za pričakovati, da bi fašist opazil fašizem.

Karaya 52> Švica je zelo pozno dala ženskam volilno pravico, pa so Švicarke kljub temu živele boljše od Italijank, ki so volile srčkane, luštkane sociopate.

Ja, saj pri nas smo tudi živeli bolje kot v Italiji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

arnecan1 ::

Karaya 52 je izjavil:

Romney je izgubil volitve zaradi ene same izjave in ZDA bodo veliko izgubile zaradi ljudi, ki so mu to izjavo zamerili.

Hja, demokracija pač ni idealna, če izgubiš zaradi ene izjave. Ampak saj vsi vemo, da demokracija ni za vsakogar. Je samo za odrasle in odgovorne osebe z življenskimi izkušnjami.

Kar se tiče UTD, je pa bilo že napisano:
1. Dovolj močno gospodarstvo, npr. kakšen replikator iz Star treka. Drugače ne vidim, kako bi delovalo v praksi. Mogoče na način, da je min. plača 600 €, UTD pa 450 €. Torej tisti, ki dela dobi najmanj 1.050 €, drugi pa samo 450 €. Ali pa še kakšen € manj. Pa naj tisti, ki dela živi dobro, saj dela zase in za druge. Aja, pa sivo ekonomijo spraviti na 5-10%.

2. Kaj bo z moralno in vsesplošno vzgojo naslednjih generacij, če delo ne bo več vrednota? Kako nove generacije naučiti, kaj je lakota, kaj je pomanjkanje, kaj se zgodi, če nihče ne bi vzgojil pšenice? Kako nekaterim razložiti, da krave niso

Da ne bodo nekateri čez 50 let mislili, da je krava to

In? A misliš da se te bojim? Tajne volitve niso še nobenemu diktatorju preprečile priti na oblast - kvečjemu so kakšnemu to omogočile. Prav tako tajne volitve še nobenega diktatorja niso spravile z oblasti.

Strah pred javnimi volitvami je v resnici kot bavbav - znotraj je votel, okoli pa ga nič ni. Samo pogum je treba zbrati in narediti en miselni korak naprej.

In, konec koncev, kandidati morajo biti tudi pri tajnih volitvah javni. Kandidat, ki ga voliš, tvega enih 1000x toliko kot njegov posamezni volilec. Če lahko kandidat zbere dovolj poguma za javni nastop, bi lahko to storili tudi vsi njegovi volivci.

O.

Okapi je izjavil:

In? A misliš da se te bojim? Tajne volitve niso še nobenemu diktatorju preprečile priti na oblast - kvečjemu so kakšnemu to omogočile. Prav tako tajne volitve še nobenega diktatorja niso spravile z oblasti.

Strah pred javnimi volitvami je v resnici kot bavbav - znotraj je votel, okoli pa ga nič ni. Samo pogum je treba zbrati in narediti en miselni korak naprej.

In, konec koncev, kandidati morajo biti tudi pri tajnih volitvah javni. Kandidat, ki ga voliš, tvega enih 1000x toliko kot njegov posamezni volilec. Če lahko kandidat zbere dovolj poguma za javni nastop, bi lahko to storili tudi vsi njegovi volivci.

O.

Dobro. Ampak potem je potrebno sprejeti zakon, da ne bi takšni kot jype vate na cesti metali paradajz, ker nisi volil po njihovi volji. Ter ti morebiti onemogočali kariero na določenih področjih. V skrajnem primeru pa kje že kopali jame zate.

Saj takšne zakone že ves čas imamo.

O.

Okapi je izjavil:

O.

Imamo tudi zakone, ki preprečujejo korupcijo in krajo državnega imetja. Pa v praksi bolj slabo delujejo.

Drugače pa se strinjam, jaz sem pripravljen voliti javno.

No javne volitve tako ali drugače niso možne, ker je Ime + Priimek == osebni podatke. Vprašaj zamaščenko. Sicer pa potrebno zraven v spisku dodati še DŠ, EMŠO, email certifikata, IBAN, TRR, no če je možno še telefon, pa smo na konju. Prostovoljno vsem prijateljem na FB, sporočaš lokacijo, pa smo na konju. Kar na enkrat bomo imeli cca 2 miljona ukradenih identitet.

Tilen ::

arnecan1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

O.

Imamo tudi zakone, ki preprečujejo korupcijo in krajo državnega imetja. Pa v praksi bolj slabo delujejo.

Drugače pa se strinjam, jaz sem pripravljen voliti javno.

Zelo dobro delujejo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

bluefish je izjavil:

Pšenični je izjavil:

No, da bo "uradno": http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/den...

http://www.24ur.com/novice/slovenija/od...

32-letniku se je po 16 letih samostojnega življenja dokončno zataknilo: dela ne dobi, računov ne more plačevat, nima niti za hrano. Pomoči pa ne more dobiti ne na socialnem centru ne na rdečem križu. Kako je to mogoče?

Torej, gremo še malo nazaj na temo. Volitve bojo šele čez dve leti. ZA UTD lahko prispevate glas, link je malo više, da nas Bolgarija ne prehiti v fotofinišu. (št. glasov na prebivalca). Stolpec skrajno desno. Še pol urce je čas.

Zgodovina sprememb…

Se pravi rdeči križ in socialni center nimata denarja, za UTD pa bo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tilen je izjavil:

Se pravi rdeči križ in socialni center nimata denarja, za UTD pa bo?

Ja, tko ja. UTD je zakon.

Zgodovina sprememb…

Okapi> In? A misliš da se te bojim?

Vem, da se me bojiš, ker sem tvoj šef. Od mene ste ti in tvoji otroci življensko odvisni, zato boš volil tako, kot sem ti jaz rekel.

telbanc> 32-letniku se je po 16 letih samostojnega življenja dokončno zataknilo: dela ne dobi, računov ne more plačevat, nima niti za hrano. Pomoči pa ne more dobiti ne na socialnem centru ne na rdečem križu. Kako je to mogoče?

Kaj še čakaš? Podari mu za 200 evrov hrane na mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Vem, da se me bojiš, ker sem tvoj šef. Od mene ste ti in tvoji otroci življensko odvisni, zato boš volil tako, kot sem ti jaz rekel.
Če se te res bojim, bom zate volil tudi na tajnih volitvah. Če se te ne bojim, bom proti volil na javnih.

In v resnici so javne volitve ena boljših varovalk, da se mi ne boš upal nič narediti, tudi če bom volil proti tebi, tako kot si ne upaš odpustiti tistega črnca, ker veš, da te bodo obtožili rasizma.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi> Če se te res bojim, bom zate volil tudi na tajnih volitvah.

Na volitvah, ki v resnici niso tajne, hočeš reči?

Seveda.

Na volitvah, katerih tajnost zagotavljata zakon, država in policija, pa vsekakor ne.

Okapi> In v resnici so javne volitve ena boljših varovalk, da se mi ne boš upal nič narediti, tudi če bom volil proti tebi, tako kot si ne upaš odpustiti tistega črnca, ker veš, da te bodo obtožili rasizma.

Ne, v resnici so javne volitve take vrste družben pritisk na ljudi, ki je nesprejemljiv za demokratičen proces.

Prave demokracije v resnici ne bo toliko časa, dokler bodo volitve tajne. Samo da nekateri tega očitno ne razumete.

O.

Invictus ::

Prava demokracija je tako ali tako utopija ...

Preprosto zato ker nihče ne ve kaj to pomeni ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Za začetek, je dovolj, da glasovanje pri koritu ni tajno. To je zaenkrat dovolj.

Mr.B> Za začetek, je dovolj, da glasovanje pri koritu ni tajno. To je zaenkrat dovolj.

Saj tam ni.

Okapi> Prave demokracije v resnici ne bo toliko časa, dokler bodo volitve tajne. Samo da nekateri tega očitno ne razumete.

Ne drži.

jype,
Saj tam ni.

Sej vem, kakšen bo izid interpelacije. Tako da je res ni smisla govoriti o tajnosti, ko bo rezultat že dogovorjen.

Skrb za volilno bazo, ki bo na dolgi rok živela slabše... Toda dober izgovor za kaj ne prodati. Med drugim bodo tudi lastniki, v davku več plačevali, ker bo cena nepremičnin še vedno visoka, država pa sreča, ko bo posledično pobrala več davka. A žal ni kalkulacije, ki bi pokazala, da bi pri tem davkoplačevalci na dolgi rok plačali manj, kaj šele odplačali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Okapi je izjavil:

Prave demokracije v resnici ne bo toliko časa, dokler bodo volitve tajne. Samo da nekateri tega očitno ne razumete.

O.

Potem bi gospodarska rast še bolj padla, saj bi vsi Slovenci v službi preverjali kako so volili njihovi sosedi ...

Ajde, nazaj na UTD.

Brez zveze, ker smo že ugotovili da UTD v Sloveniji ni mogoč.

Predvsem zaradi nestrinjanja s samo definicijo termina ...

DarkSite ::

Kako je to sploh zamišljeno?

1) Ali bi to dobil vsak ali le tisti, ki ne bi bili zaposleni?
2) Recimo, da je UTD 400€. Delaš in dobiš plačo 401€. Zakaj bi potem delal?
3) Je kdo zračunal o kakem znesku govorimo, ki bi ga prejel posameznik na mesec? Koliko bi znašal delež BDP v %, ki bi ga namenili za UTD na leto.

@DarkSite

kaj tebi ob besedi univerzalni ni jasno?

Vajenc ::

DarkSite je izjavil:

Za 300€ prispevkov (med drugim zdravstveno in pokojninsko zavarovanje), ki gredo od bruta in ti jih v primeru UTD država ne bi krila npr.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Killermode ::

Vajenc je izjavil:

DarkSite je izjavil:

Za 300€ prispevkov (med drugim zdravstveno in pokojninsko zavarovanje), ki gredo od bruta in ti jih v primeru UTD država ne bi krila npr.

Sej ti jih ne krije DRŽAVA ampak jih plačaš z svojim brutom.

Vajenc ::

Killermode je izjavil:

Vajenc je izjavil:

DarkSite je izjavil:

Sej ti jih ne krije DRŽAVA ampak jih plačaš z svojim brutom.

*V primeru brezposelnosti
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Martin Krpan ::

Praktično se v primeru uvedbe UTD za zaposlene in upokojence ne spremeni NIČ. Da pa neko socijalno varnost brezposelnim in tistim delavcem , ki jim delodajalec ne izplačuje plač. In to brez romanj od Poncija do Pilata ,neskončnih dokazovanj , obrazcev in poznejšega vračila takoimenovane "pomoči".

Se pravi bi bila razlika le pri plačevanju tistih brezposelnih in otrok (ki pa ne bi več dobivali doklade), ki danes ne prejemajo nobenih pomoči in v morebitni razliki tistih , ki danes prejemajo pomoč manjšo kot pa bi bil UTD. Teh pa je koliko? 5.000?
50.000?
Torej UTD bi BREZPOGOJNO pripadal vsem državljanom.
Le tako bi bila naša kao socijalna država resnično socijalna.

v 2.0
UTD preimenujemo v nekaj drugega in rečemo , da je zaposleni in upokojenci ne dobijo (čeprav je tudi v prvi moji varijanti praktično ne bi).
Drugo ostane kot sem zapisal prej.

Zgodovina sprememb…

AnS,
Da ampak potem moraš najti tiste ki pridigajo o tej socialni državi. Recimo pravi patrioti odrekanja in ustanovne listine Slovenije, je recimo Satnovnik, ni čudno da ga danes matra zdravje, kako se lahko počutiš, ko imaš mesečno pokojnino višjo, od celoletne pokojnine/plače ljudi ki verjamejo pridigi...

@AnS: možnih variant za preoblikovanje sedanjega sistema je cel kup, vendar to baš ni UTD.

Praktično se v primeru uvedbe UTD za zaposlene in upokojence ne spremeni NIČ.
Potem to ni univerzalni TD.

Potem pa rečemo da dobijo UTD in še plačo znižano za višino UTD ,ko se že obešaš na semantiko.
Kaj si res mislil , da boš dobil dosedanjo plačo in še UTD?
Kolikor vem UTD ni mišljen kot povišica že preskrbljenim.
Je pa reč praktično nujna , saj vseh teh brezposelnih ne bomo nikoli več zaposlili , še več jih bo , ker jih delodajalci enostavno ne bodo več potrebovali zaradi avtomatizacije , Kitajcev.....Razen če jih po befelu države ali jih država ne zaposlimo kot mešalce zraka , strokovnjake za gubljenje vremena itd.
Kar pa zopet stane. Precej več kot UTD.
Imaš kakšno drugo rešitev? Mogoče evtanazijo >:D.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Tilen ()

Vajenc je izjavil:

DarkSite je izjavil:

Hm, čez 20 let bo penzija pri min. plači verjetno 250 €. Potem je bolje biti na UTD.:P

Če nekdo dobi 400 € UTD, potem mora dobiti tisti, ki dela, najmanj enkrat več. Še rajši pa lepo okroglo cifro 1.000 €. In min. penzijo po 40 letih dela najmanj 450 €, torej vsaj nekaj več kot UTD. Drugače UTD nima smisla.

Koliko pa je to danes ali čez 10 let ekonomsko vzdržno, pa je druga zadeva.:8)

AnS, ti nisi resen, po vrhu se ti pa niti sanja ne, kaj UTD sploh je.

Zgodovina sprememb…

Sem optimist in menim , da bi večina ljudi kljub UTD želela delati če bodo le lahko ,saj si bodo želeli višji štandard , pa tudi zaradi dolgčasa.
Ne moreš cel dan zijati v TV , z UTD pa si kaj veliko več ne boš mogel privoščiti.

Tilen je izjavil:

AnS, ti nisi resen, po vrhu se ti pa niti sanja ne, kaj UTD sploh je.

Mogoče. Ajd razsvetli me!

Zgodovina sprememb…

Martin Krpan je izjavil:

Da, pravi UTD je ravno to. Dohodek, ki ga prejmejo vsi, ne glede na druge prejemke. Jasno, to, kar se gredo nekateri tu, je pa le uravnilovka.

Kolikor vem UTD ni mišljen kot povišica že preskrbljenim.
UTD je natanko to. Tisti pravi. Lažni UTD je pa lahko marsikaj.

Razen če jih po befelu države ali jih država ne zaposlimo kot mešalce zraka , strokovnjake za gubljenje vremena itd.
Kar pa zopet stane. Precej več kot UTD.
Zakaj bi stalo več? Za "UTD" v višini 300 evrov bi lahko vsak za delo sposoben človek počel kaj koristnega. Vsakič, ko vidim smeti na zelenici pred blokom pomislim na vse tiste, ki v tem bloku prejemajo socialno pomoč za 0 dela. Lahko bi eno uro na dan pobirali smeti v okolici. Ali pospravljali stanovanja ostarelim. In še cel kup del je, ki jih sedaj ne opravlja nihče, ker ni dovolj denarja za plačilo. Mislim, lahko bi na vsakem prehodu za pešce stal en in pazil, da otroci ne bi brezglavo tekali čez.

O.

bluefish je izjavil:

Martin Krpan je izjavil:

Da, pravi UTD je ravno to. Dohodek, ki ga prejmejo vsi, ne glede na druge prejemke. Jasno, to, kar se gredo nekateri tu, je pa le uravnilovka.

Ne , tvoja plača bo pač bolj obdavčena , v zameno pa boš dobil UTD v isti višini. Netto izplačilo na TR bo enako kot sedaj.
Paradižnik-paradajz isto ti je to:D.

P.S. :še vedno bi te lahko delodajalec plačal več če hoče. Isto kot sedaj.

Okapi> Mislim, lahko bi na vsakem prehodu za pešce stal en in pazil, da otroci ne bi brezglavo tekali čez.

Naj raje kar pazi, da vozniki ne bi brezglavo vozili po otrocih, otroci pa naj brezglavo tekajo čez po mili volji.

Okapi , lenuhe ki ne delajo nič in ne želijo delati nič ne boš prevzgojil pa tudi če se jih lotiš kot Hičo l.1943.
Večina ljudi pa ni takih , nekaj želijo počenjati pa četudi zastonj.

AnS> Večina ljudi pa ni takih , nekaj želijo počenjati pa četudi zastonj.

Morali bi jim to dovoliti, celo omogočiti oziroma jih spodbujati k temu.

Martin Krpan je izjavil:

Ne , tvoja plača bo pač bolj obdavčena , v zameno pa boš dobil UTD v isti višini. Netto izplačilo na TR bo enako kot sedaj.
Paradižnik-paradajz isto ti je to:D.

P.S. :še vedno bi te lahko delodajalec plačal več če hoče. Isto kot sedaj.
To pač ni UTD, kakorkoli že obračaš.

univerzálen -lna -o prid. (a?) 1. ki se nanaša na celoto, splošnost, ne na posamezno, posebno: vrednote imajo univerzalen pomen; univerzalna veljavnost zakonov splošna / univerzalne lastnosti; univerzalna resnica 2. ki obsega različna področja, ustreza različnim zahtevam: univerzalna kultura, znanost; imeti univerzalno znanje / univerzalna organizacija / univerzalno doživljanje umetnosti 3. ki je primeren, uporaben za različne namene, vsestranski: les je univerzalna surovina; univerzalno lepilo; univerzalna čistilna sredstva; univerzalno zdravilo / univerzalni ključi, stroji; punčka je za deklice univerzalna igrača / univerzalni leksikon; univerzalne vžigalice vžigalice, ki se vžgejo pri drgnjenju ob poljubno (trdno) ploskev / kraj se je razvil v univerzalno smučarsko središče // ki velja za več različnih stvari: univerzalno pravilo 4. ki ima veliko različnih dobrih lastnosti, sposobnosti: postal je univerzalen poznavalec literature; ekspr. ta človek je pa res univerzalen ? filoz. univerzalno načelo načelo, ki poudarja pomen celote, splošnega pred posameznim, posebnim; jur. univerzalno nasledstvo nasledstvo, pri katerem se pridobi vse premoženje in pravice ali dolžnosti, vesoljno nasledstvo; mat. univerzalna množica množica, ki vsebuje vse množice, ki se bodo obravnavale univerzálno prisl.: univerzalno razgledan in izobražen človek ?

Zgodovina sprememb…

Double_J ::

Naj raje kar pazi, da vozniki ne bi brezglavo vozili po otrocih, otroci pa naj brezglavo tekajo čez po mili volji.

Pa še tebi bodo kavo nosili na delovnem mestu ane...:)
Dve šivanki...
««
40 / 134
»»