» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
34 / 134
»»

Mr.B ::

solatko,
Poleg tega se bo lahko odločil za kakšo delo 20 ur na teden, za 300€, pa bo veliko na boljšem pa še družina bo imela kaj od njega.
Sej res to je uno bom imel čas delati to kar si žilim. Itak me bo preživljala država, pa tisti grdi KAPITALISTI ki delajo za več kot minimalca. Evo tipičen primer zakaj je UDT nateg. Ej a nisi ti tisti ki si hvalil da je minmalna plača to najboljše da pokažeš finger tistim grdim kapitalistom, pa da lahko preživimo. Kaj se ti je začela hiša brez temeljev poderat, pa si tam spodaj v riti občutil, da če hočeš nekam priti, da se boš žal moral vse življensko učiti in delati. Ej UDT ne bo za take kot si ti, še huje, najprej boš moral odprodati premoženje...

In vse ostalo kar si pozneje napisal, je utopija ki si jo ti in socialno čuteči pridigal, in sedaj se ti kolapsira. sedaj pa iščeš nek izhod, da ne boš izpadel kot se reče Levi volilci == inteligentnejši == večje ofce
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Invictus ::

@Mr.B

Ovce ste vsi ki čučkate doma in ne naredite nič zase. Samo čakate državo da nekaj naredi. Ko nekaj naredi, pa jamrate ker niste postali lastniki nepremičnine ob morju in vam država ni zrihtala službe (ne dela) za 2000 EUR neto. Za ta denar moraš celo v tujini kaj znati.

Pa tukaj razdeljevanje med leve in desne niti ni pomembno. Ovce so na obeh straneh.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Mr.B - Ne jaz sem tisti, ki je trdil, da bi za minimalno dogovorjeno plačo I. tarifnega razreda, dal obesit nekaj sindikalistov, s Semoličem na čelu.
Plača I. tarifnega razreda, mora zadoščat, za enostavno reprodukcijo zaposlenega, pri nas niso zadosti, za normalno življenje, brez preseravanja - dve plači V.-ega tarifnega razreda.

Če pa najdeš, da sem v kakšni temi trdil, kar lažeš in podtikaš ti, pa prosim "citiraj".

Sem pa to dejal v zvezi z UTD-jem, da boš lahko ob tem, da ne boš odvisen od dejansko grdega slovenskega kapitalista, le temu pokazal finger, ko ti bo ponujal 60h/teden delo za minimalca!!!!!!!!!!

Dejta pa se enkrat v tej temi postavit globalno, nehajte gledat sosedno hišo, kjer dobi cigo za 10 otrok, kar nekaj denarja, razmišljanja o UTD-ju so namreč prišla s strani tistih, ki obvladajo skoraj 90% svetovnega kapitala in ne od socialno čutečega slovenskega rdečkarja.

Ko se boste spravli na globalno raven, pa se spet pridružim. Pomislite samo, koliko nam globalisti odnesejo v prometu in zdravstvu - malo za razmišljanje.
Naši kapitalisti so imeli že ob začetku premalo, danes pa imajo še manj in ni pričakovati od njih kakšnega socialnega razmišljanja, sploh pa niso k od kapitalistov.
Večina bi jih delalo z izgubo tudi, če bi jim zaposleni OD vsak mesec prinesli v firmo.
Delo krepa človeka

Mipe ::

Invictus je izjavil:

Mipe je izjavil:

Okapi je izjavil:

In? Aja, ti bi rad dobival denar od države za nedelo. Drugič tako povej.;((

O.

Ja, jaz sem kriv, da ni služb. Drugič tako povej. ;)

Ja, sam si si kriv ker si nesposoben najti delo ... Država tukaj nima nič ...

Lahko je srati s polno ritjo.

solatko , Invictus
Sem pa to dejal v zvezi z UTD-jem, da boš lahko ob tem, da ne boš odvisen od dejansko grdega slovenskega kapitalista, le temu pokazal finger, ko ti bo ponujal 60h/teden delo za minimalca!!!!!!!!!!

S Svojo majhnostjo samo dokazujeta, da ta FINGER TI NE BO REŠIL UDT. ČE ne drugega "VI socialno Čutečni", a se slučajno še spomenta ARGUMENTOV ZA uzakonitev minimalne plače. Ajede da vas vidim. Govorita isti BULSHIT. Spet naj bi namesto vajine odgovornosti osnovni problem Slovenije Reševal nekdo drug država al kako že.
Pojdita delat, ker do konec leta bosta bila lahjko zelo optimistična, ko bosta rekla da smo boljši od Romunije. Če nista opazila infrastrukturni del države razpada, Sociani del države razpada, Zdravstveni sistem razpada, in največja sreča je ta da se to dogaja pod SOCIALNO ČUTEČNO VLADO, ker vi levi že veste ste bolj inteligentni, samo vse se vam usuva, ker nima osnovnih temeljev...

Okapi ::

Plača I. tarifnega razreda, mora zadoščat, za enostavno reprodukcijo zaposlenega
Kaj je to enostavna reprodukcija? In koliko točno to znese v evrih, da bomo imeli kakšno predstavo, o čem govoriš?

O.

Okapi - Če ti ni jasno, poglej evropsko statistiko ocen cene normalnega preživetja - posameznika, družine brez otrok in družin z različnim številom otrok.

Enostavna reprodukcija - osnovni pogoji preživetja sebe in vsaj pol otroka in vseh fiksnih stroškov + določene osebne potrebe - obleka, hrana, stanovanje, kultura, rekreacija..., torej normalno funkcioniranje, brez kakšnih večjih prihrankov, skratka normalno življenje delovnega človeka.

Seveda je to statistična kategorija, vendar lahko za primerjavo vzameš, ceno oskrbe v domu upokojencev + kakšni cigareti, čevlji in oblačila vsake toliko časa. Bo šlo.

Lahko greva tudi drugače -
cca 400€ stanovanje (vsi stroški)
cca 200€ hrana
cca 100€ oblačila, obutev,
cca 100€ vzdrževanje stanovanja in bele tehnike
cca 100€ prevoz
cca 100€ osebni luxuz (cigareti, pijača....)
cca 50€ kultura
cca 100€ za nepričakovane potrebe - varčevanje.
suma-sumarum 1100-1200€

Vse kar je manj, je prisilna pot v revščino ali nekvalitetno življenje tebe in otrok.
Če pa je ta znesek za delodajalca previsok, naj začne delat kaj drugega, z višjo dodano vrednostjo ali zapre firmo.
Iz takega neto dohodka, bi tudi z nižjimi davčnimi stopnjami, država dobila dovolj za svoje funkcioniranje.

Če pa kdo misli, da bomo z nižjimi dohodki rastli, se krepko moti, saj če ni trošenja, tudi dohodkov ni. Kar povprašajte gostince, koliko jim je promet padel v zadnjih nekaj mesecih in koliko časa, bodo še lahko poravnavali režijske stroške. Nepremičninski trg stoji, avtomobiski (razen na full kredo, brez pologa in obresti, tudi).
Prekernih delavcev je na delu vedno manj, rednih zaposlitev za nedoločen čas tudi, študenti bodo ratali predragi, edino če bodo pristali na sramotne urne postavke......, skratka, država veselo drvi v revščino.

Ekonomija je kurba, tudi pri prejemkih, ne samo pri izdatkih delodajalcev.
Začaran krog špirale, se nezadržno giblje proti nuli.

Seveda sem namerno spustil dopust, vzdrževanje enega ali več vozil, ker je tako, da dopusta (morje, hribi, potovanja), si že dolgo, ne more privoščit več kot pol Slovencev, vozila pa malo ceneje šraufajo s ponaredki, črnuhi.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

cca 400EUR stanovanje (vsi stroški)

Dobra ta Stanovanje z vsemi stroki je res tam 300m2, definitivno rabi neka družina tako stanovanje.

Prekernih delavcev je na delu vedno manj, rednih zaposlitev za nedoločen čas tudi, študenti bodo ratali predragi, edino če bodo pristali na sramotne urne postavke......, skratka, država veselo drvi v revščino.

Čudno Romuniji, kaže glede tega bolje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Lonsarg ::

No, ampak najbolj pomemben vzrok temu stanju ni avtomatika, pač pa zelo neorganiziran trg dela. Sem hotel sicer reči zraven še neoptimalen, ampak če mi naredimo delo bolj optimalno, ga bo še manj... Ampak dobro, do neke mere se še da aktivno umetno dodajat nova mesta, sam ne bo prosti trg sam od sebe za to poskrbel, niti slučajno.

Mr.B - Maš ti samo najemnino?
Delo krepa človeka

jype ::

AnS> Yupe , a mi zrihtaš eno od teh tvojih služb za 3.000€ ,ki jih je vse polno ? Prosim lepooo!

Kaj pa znaš?

jype - CNC obdelovalne centre - obdelava materialov, HW, veliko vzdrževanja SW, ne znam pa programirat (optimizacij procesov na CNC ne računam), elektro instalacije, poklicni voznik, dela v administraciji, dostava robe na naslov, polaganje laminatov, pleskanje, mešanje malte, večino del v gozdu - z ročnim in strojnim orodjem......., če bi dobro razmislil, bi se našlo še kaj.
Seveda o klasičnem struženju, rezkanju, vrtanju in brušenju ne govorim, ker to sedaj dela numerika.

Bo dovolj, je kakšno delo zame, za 2k€.
V A in I ga je dosti za 2-3k€, sprašujem v Sloveniji.
Delo krepa človeka

Če pa je ta znesek za delodajalca previsok, naj začne delat kaj drugega, z višjo dodano vrednostjo ali zapre firmo.
Zakaj bi to morala biti odgovornost oziroma naloga delodajalca? Če delavec ni zadovoljen s 600 evri, zakaj ne pusti službe in potem bo pač delodajalec ostal brez delavcev in bo moral zapreti firmo (ali zvišati plače)?

Ljudje se ne nekako ne zavedate, da se bo večina delodajalcev v življenju nekako že znašla, tudi če bodo ostali brez delavcev in bodo morali zapreti firmo (in tudi če bodo ostali brez prihrankov in bodo morali začeti iz 0), večina delavcev pa bo samo jamrala, da ni služb, da so prestari za prekvalifikacijo, da za minimalca pa že ne bodo 60 ur na teden kopali jarkov ...

Hočem pa povedati, da bi morala država bolj skrbeti za delodajalce kot za delavce, pa naj se sliši še tako protislovno. Ker delodajalci so tisti, ki ustvarjajo delovna mesta. Delodajalci brez delavcev lažje preživijo kot delavci brez delodajalcev.

O.

Mipe je izjavil:

Lahko je srati s polno ritjo.

Za polno rit je treba tudi nekaj narediti.

Nre pa jamrati po forumih.

No, če si v SDS, mogoče dobiš nekaj plačano ...

Mr.B je izjavil:

Pojdita delat, ker do konec leta bosta bila lahjko zelo optimistična, ko bosta rekla da smo boljši od Romunije. Če nista opazila infrastrukturni del države razpada, Sociani del države razpada, Zdravstveni sistem razpada, in največja sreča je ta da se to dogaja pod SOCIALNO ČUTEČNO VLADO, ker vi levi že veste ste bolj inteligentni, samo vse se vam usuva, ker nima osnovnih temeljev...

Saj gremo delat. Jaz npr. v marcu v Nemčijo.

Pa ne me žalit s tem da me postavljaš na levo ali desno stran ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus> Saj gremo delat. Jaz npr. v marcu v Nemčijo.

Resnično grozno, pri švabih se udinjaš!

Okapi - A je to odgovornost zaposlenih. Kdo hoče dobiček? Pizda ti si pa res trd.
Velika večina teh tvojih delodajalcev, je prihvatizacijskih kapitalistov, ki so bili že pred grabljenjem na položajih in iz nule sploh nikoli niso začeli. Tisti, ki so začeli z nule, se do delavcev ne obnašajo slabo pa tudi plačajo jim veliko več, kot bi morali, saj se zavedajo, da je firma vredna toliko, kolikor je vreden najslabši v njegovi firmi.

Če je brez delavcev ni več delodajalec.

Odpri danes strojno delavnico in začni iskati kovinarja za 600€, če ne znaš delat sam, si stroje kupil brez veze.

Država mora skrbeti za državljane, predvsem pa preprečiti, da nekdo za opravljeno delo, ne dobi denarja ali pa pustiti, da s takim delodajalcem, stvari poštimajo delavci sami. Gre ali ti narišem.

Država mora poskrbet za delodajalcem prijazno okolje, ne pa za njihove extremne dobičke in še bolj močno hebanje zaposlenih.
Veš nekatera področja pokrivajo tudi mednarodne konvencije dela in konvencija o človekovih pravicah, katerih določila so, nad zakoni držav. Res so določila minimalna, vendar se pri nas tudi ta krši, pa država ne reagira, tako, kot bi lahko in morala. Zato pa imaš izgubljene tožbe na MSČP.
Delo krepa človeka

jype je izjavil:

Švabi vsaj nekaj delajo prav, za razliko od liberalov.

_Blaze_ ::

Brez UTD v prihodosti ne bo šlo pomoje ker robotika vedno bolj uspešno nadomešča delovno silo in enostavno ne bo služb dovolj. Tega se predvsem tudi vaši "kapitalisti" zavedajo, zato čimprej začeti debato okrog tega je predvsem dobro. Nekega dne pa bo treba finančni sistem temu prilagoditi in tukaj bo glavni problem. To o čemer se vi kregate je seveda vse drugo kot kaj konkretnega glede UTD. Korupcija in nedelujoč sistem so druga problematika ki jih je treba samostojno reševati.

jype - Kako, imaš kako delo zame, rabim ga za cca 5let, star sem 59. Premaknem se za 2jurja. Za delovni čas in kraj v SLO ni frke. Sem zdrav, športnik, pri moči, redko bolan (kakšna virozica, ki se odpravi z domačimi zdravili). Delam lahko sede, stoje, kleče, leže, pač po potrebi. Delat začnem takoj, izključno za denar v roku - do 18. v mesecu, za pretekli mesec. Ob neplačilu, sam naredim takojšnjo izterjavo. Ne pijem, sem do minute točen, delo opravljam kvalitetno (slabo ne znam).
Delo krepa človeka

Ni, bo pa znal zaposliti samega sebe (kot samozaposlen ali pa si bo našel službo pri kom drugem), za razliko od povprečnega delavca, ki pričakuje, da mu bo (dobro plačano) službo zrihtal nekdo drug.

Država mora poskrbet za delodajalcem prijazno okolje, ne pa za njihove extremne dobičke in še bolj močno hebanje zaposlenih.
Natanko tako - za svoj dobiček bo znal poskrbeti kar kapitalist sam (tudi ekstremen, če mu bo uspelo), ne potrebuje pomoči države, prav tako pa morajo poskrbeti delavci sami zase, da jih kdo ne izkorišča. Nihče jim ne brani najti boljše službe, prav tako pa lahko vsako nezakonito izkoriščanje prijavijo ustreznim organom. Lahko tudi stavkajo - in to do izpolnitve zahtev ali stečaja firme, če želijo.

Vprašanje za nekaj milijard - bi šlo Veliki Britaniji danes bolje, če bi železna lady pred 30 leti popustila rudarjem?

O.

jype je izjavil:

Saj je res. Tukaj mi pravijo da sem predrag ... Ali pa so firme brez denarja ...

Mipe je izjavil:

Švabi vsaj nekaj delajo prav, za razliko od liberalov.

Samo Švabi so zelo liberalni, desničarje najraje kar zaprejo v zapor ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Okapi - In z veseljem bo opravljal delo 60h/na teden za minimalca.
Dej zbudi se. Najprej morajo normalno plačane službe sploh bit, tisti ki kaj znamo, se za služne na minimalcu ne zanimamo, to je za FDV-jevce in polpismene, ter do sedaj študente.

Spet si kontraindiktoren. Ko delavec izjavi, da za ta denar ne bo delal, po tvoje postane lenuh, za normalno plačilo pa pri nas služb, že dolga leta ni.

Odgovor za nekaj miljard - vsekakor. Če nebi imeli kraljevskih povezav, bi bila GB blizu Grčije, tako pa so realni sektor prevzeli tujci - Nemci in Japonci, v razvoju stagnirajo, kot nikoli prej, dobro gre samo še dvoru, ki se v glavnem ukvarja s kmetijstvom in trgovino.
Pozabil sem na nogomet, so še vedno v evropskem in svtovnem vrhu. Jih vidiš še kje drugje?
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

In z veseljem bo opravljal delo 60h/na teden za minimalca.
Ne bo z veseljem, bo pa to delal, če ne bo našel nič boljšega, in medtem ves čas iskal boljšo službo.

Ko delavec izjavi, da za ta denar ne bo delal, po tvoje postane lenuh,
In zakaj lažeš? Jaz sem rekel, da očitno krize ni, če si lahko privoščiš odklanjati službo. Vsak ima pravico odkloniti katerokoli službo iz kakršnegakoli razloga. Nima pa tak potem pravice jamrati, da služb ni, ali zahtevati od drugih, da mu preskrbijo boljšo.

Evo, celo Edi je nekoč povedal nekaj pametnega - "Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti partija. Srečo si lahko človek ustvari samo sam."

za normalno plačilo pa pri nas služb, že dolga leta ni.
Ko pogledam gužvo v BTCju jih nekaj očitno še vedno je>:D Je pa res, da če nič uporabnega ne znaš in za povrhu še pasivno čakaš na boljše čase, potem se ti morda res zdi, da ni služb za normalno plačilo.

solatko
:: danes, 14:25:02citiraj
#
Okapi - A je to odgovornost zaposlenih. Kdo hoče dobiček? Pizda ti si pa res trd.
Velika večina teh tvojih delodajalcev, je prihvatizacijskih kapitalistov, ki so bili že pred grabljenjem na položajih in iz nule sploh nikoli niso začeli. Tisti, ki so začeli z nule, se do delavcev ne obnašajo slabo pa tudi plačajo jim veliko več, kot bi morali, saj se zavedajo, da je firma vredna toliko, kolikor je vreden najslabši v njegovi firmi.

Pa sej vemo zaporedje, ki se oglasijo vsakič, ko TA "desni & RKC" hočejo narediti red "ne glede na sposobnost", začno trobiti o sociali:
1. Forum21 + ( LDS & Zares)
2. Sindikati
3. SD
4. Kahla
3. Vsak ki ima 5 minut časa, pa je pozabil, "velika verjetnost 91" da je dal glas za Demokracijo. Samo kot odgovorni državljan, sploh NI preveril kaj je demokracija...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Okapi je izjavil:

Ni, bo pa znal zaposliti samega sebe (kot samozaposlen ali pa si bo našel službo pri kom drugem), za razliko od povprečnega delavca, ki pričakuje, da mu bo (dobro plačano) službo zrihtal nekdo drug.

Natanko tako - za svoj dobiček bo znal poskrbeti kar kapitalist sam (tudi ekstremen, če mu bo uspelo), ne potrebuje pomoči države, prav tako pa morajo poskrbeti delavci sami zase, da jih kdo ne izkorišča. Nihče jim ne brani najti boljše službe, prav tako pa lahko vsako nezakonito izkoriščanje prijavijo ustreznim organom. Lahko tudi stavkajo - in to do izpolnitve zahtev ali stečaja firme, če želijo.

Vprašanje za nekaj milijard - bi šlo Veliki Britaniji danes bolje, če bi železna lady pred 30 leti popustila rudarjem?

O.

Torej ja kapitalist bo poskrbel za dobiček, delavec bo poskrbel za NAJTI službo. Zdaj pa manjka v tej zgodbi še nekdo, ki bo zagotovil NASTANEK delovnega mesta. Kapitalist že ne, ker se mu gre za dobiček, vsaj ne direktno, zgolj posredno zaradi tega, ker se mu bo splačalo, torej kot posledica prostega trga.

Torej pada na upravljalca prostega trga(državo) da uštima pogoje/zakone, kjer se kapitalistom splača odpirat delovna mesta.

In teh pogojev trenutno do neke mere ni. To je razlog za nezaposlenost in ne delavci, ki ne bi našli službe.

Azgard,
Torej pada na upravljalca prostega trga(državo) da uštima pogoje/zakone, kjer se kapitalistom splača odpirat delovna mesta.

To razloži Solatku, on še vedno misli da mu je DRŽAVA dolžna dati delovno mesto, na katerem bo do upokojitve. No z namenom sem, kot je v pokojninskih zadevah, zakonih tolmačenja vpisano da se bo delalo do dne ko bo to potrebno, a je to 65, 70, 60 pač važno da se narod ne pizdi.

Mr.B je izjavil:

Azgard,

To razloži Solatku, on še vedno misli da mu je DRŽAVA dolžna dati delovno mesto, na katerem bo do upokojitve. No z namenom sem, kot je v pokojninskih zadevah, zakonih tolmačenja vpisano da se bo delalo do dne ko bo to potrebno, a je to 65, 70, 60 pač važno da se narod ne pizdi.

Pa saj mu v bistvu je. Samo ne direktno, pač pa posredno, še vedno je krivec država in za to tle gre, kdo je tisti, ki lahko v roku nekaj let zrihta 100.000 delovnih mest. In odgovor je država z pravim vodstvom na vrhu.

UTD pa je lahko dobra motivacija za državo, da se zmigne to naredit med drugim, če je visok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

UTD je korak v napačno smer. Spodbujati je treba kapitaliste, ne delavce. Ker kapitalisti so tisti, ki ustvarjajo delovna mesta, ne delavci. Z UTD kapitalistom otežiš delo in rezultat bodo slabše razmere, ne boljše.

O.

dstr17_ ::

Ker kapitalisti so tisti, ki ustvarjajo delovna mesta, ne delavci.
Delavci in kapitalisti so eno in isto. Samo skrajne desničarske ideologije, ki se klanjajo fevdalnim ureditvam družbe, ločujejo kapitalske centre moči in preostale člene družbe. Žal gre današnje lomastenje desničarjev natanko v smer teh skrajnosti.
Z UTD kapitalistom otežiš delo
In prav je tako. Ker tisti ki grabijo denar na kup in sedijo na njem so samo ovira za napredek.
in rezultat bodo slabše razmere, ne boljše.
Ravno obratno, delavci potrebujejo vzvode s katerim lahko uveljavljajo svoje pravice. UTD je tak vzvod.

Če delodajalcem prepustimo upravljanje trga dela, potem so tudi oni tisti, ki narekujejo delavčeve pogoje.

Račun brez krčmarja.

neboben ::

Nekdaj veliki delodajalci zadnje čase ukinjajo delovna mesta. Tudi mali so v času krize kar pohitli z odpuščanjem "nepotrebnega kadra". UTD je potrebno vsaj preizkusit.

In prav je tako. Ker tisti ki grabijo denar na kup in sedijo na njem so samo ovira za napredek.
:)) Kapitalist je tisti, ki ti bo zrihtal delo in dal plačo. Bolj kot mu boš oteževal to početje, slabše delo & plačo boš imel. Samo očitno je treba biti malo pametnejši, da spoznaš, kdaj samemu sebi v skledo pljuvaš.

O.

solatko> imaš kako delo zame,

Ničesar pametnega ne znaš delat, žal mi je.

_Blaze_> Brez UTD v prihodosti ne bo šlo

No, v resnici potrebujemo samo nekakšno obliko zagotavljanja udobnega standarda za vse. V resnici niti ni nujno, da gre za denarne transferje, komot se uredi tudi kaj čisto tretjega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Recimo brezplačen javni prevoz, brezplačni trije obroki na dan v menzah (na nivoju vojaške), brezplačno šolanje, brezplačna osnovna zdravstvena oskrba... Če so osnovne potrebe zagotovljene, človek niti ne potrebuje denarja. Če bo hotel luksuz, si bo že poiskal službo.

mn ::

Recimo brezplačen javni prevoz, brezplačni trije obroki na dan v menzah (na nivoju vojaške), brezplačno šolanje, brezplačna osnovna zdravstvena oskrba... Če so osnovne potrebe zagotovljene, človek niti ne potrebuje denarja. Če bo hotel luksuz, si bo že poiskal službo.

Pozabil si prebivališče. Drugače pa da. To bi pomagalo. Ampak denar je IMHO vseeno boljši.

UTD je korak v napačno smer. Spodbujati je treba kapitaliste, ne delavce. Ker kapitalisti so tisti, ki ustvarjajo delovna mesta, ne delavci. Z UTD kapitalistom otežiš delo in rezultat bodo slabše razmere, ne boljše.

Ne razumem, zakaj bi UTD sam po sebi otežil delo delodajalcem (namenoma ne bom uporabil kapitalistom, ker smo VSI kapitalisti - tako tisti ki prodajamo delo, kot tisti ki ga kupujejo). Konec koncev lahko z uvedbo UTD cel kup omejitev odstraniš (i.e. minimalna plača, redna zaposlitev, odpovedne roke, itd..)

Kapitalist je tisti, ki ti bo zrihtal delo in dal plačo.
Delo in plačo si človek zrihta sam, in niti približno ne pride od kapitalistov ampak od povpraševanja na trgu. Od dogajanja na trgu so kapitalisti odvisni, problem pa nastane, če pridobijo preveč moči. Delavci potrebujejo vzvod za zaščito pred izkoriščanjem, UTD je eden od takih vzvodov.

mn> Ampak denar je IMHO vseeno boljši.

Ja, v splošnem omogoča večjo konkurenco. Dokler boljših rešitev nimamo, je to seveda to.

domen_> ampak od povpraševanja na trgu.

Potem ne gre za delavca, temveč po definiciji za kapitalista.

Saj vsi smo vedno v vlogi kapitalista in delavca. Samo trg ni vedno pravičen, in tisti z najmanj dohodki (najbolj dovzetni za izkoriščanje) potrebujejo neko osnovno zaščito.

domen_> Saj vsi smo vedno v vlogi kapitalista in delavca.

Razlika je v tem, da kapitalist ima sredstva, s katerimi lahko zagotavlja delo (sebi in/ali drugim), delavec je pa odvisen od nekoga drugega, da mu ta sredstva zagotovi.

domen_> Samo trg ni vedno pravičen

Tudi zakonodaja, država in socialni korektivi niso vedno pravični.

Delo in plačo si človek zrihta sam, in niti približno ne pride od kapitalistov ampak od povpraševanja na trgu. Od dogajanja na trgu so kapitalisti odvisni, problem pa nastane, če pridobijo preveč moči. Delavci potrebujejo vzvod za zaščito pred izkoriščanjem, UTD je eden od takih vzvodov.

Ne ker si omenil minimalno plačo. Prav tako lahko Sindikati rečejo, nje za ta denar pa ti delavec ne moreš delat . Ergo glej Nemčijo, pa tudi tam to rešujejo, kot smo slišali z dvema pogodbama. In za to ni kriv kapitalist ampak posrednik delavca.
Socialni transferji niso domena Kapitalista, za to je odgovorna država. Preko davkov med drugim tudi plače, dobička itd pa pobere za Socialne transferje.

mn ::

dstr17_ je izjavil:

Saj vsi smo vedno v vlogi kapitalista in delavca. Samo trg ni vedno pravičen, in tisti z najmanj dohodki (najbolj dovzetni za izkoriščanje) potrebujejo neko osnovno zaščito.

Trg je preprosta ponudba in povpraševanje. Delodajalec potrebuje rezultat tvojega dela in ima denar, ti potrebuješ denar in si zmožen opraviti delo. Če se oba strinjata s pogoji pride do kupčije. Je pa problem, ker ljudje za preživetje potrebujemo resource. Zato popolnoma prost trg ne more nikoli delovati ker bi na njem določen procent ljudi enostavno umrl. UTD reši ta problem.

Razlika je v tem, da kapitalist ima sredstva, s katerimi lahko zagotavlja delo (sebi in/ali drugim), delavec je pa odvisen od nekoga drugega, da mu ta sredstva zagotovi.
Ja, saj ravno zato je delavec bolj dovzeten za izkoriščanje. Če bi tudi delavec imel sredstva (UTD), potem bi bolj pravično nastopal na trgu.
Tudi zakonodaja, država in socialni korektivi niso vedno pravični.
Seveda, ampak to še ne pomeni, da jih ne smemo izboljšati.

domen_,
Če bi tudi delavec imel sredstva (UTD), potem bi bolj pravično nastopal na trgu.
Ne ne reši ničesar. Ker pri tem samo prestaviš mejo na nivo višje. Ko pa boš imel, popolno avtomatizacijo, ko ti ne bo potrebno delati, boš pa na koncu tako kot v Animatixu. No pa tudi tam se je končalo slabo, ker se narod prej ali slej zdolgočasi do onemoglosti.

dstr17_ je izjavil:

Če bi tudi delavec imel sredstva (UTD), potem bi bolj pravično nastopal na trgu.
In zakaj si delavec teh sredstev ne zasluži sam?

Dokler je vir UTD zaslužek delodajalcev, ne dosežeš prav ničesar, ker delodajalci to (višje davke) pač prelijejo v višje cene ali nižje plače ali oboje (če je gospodarstvo zaradi višjih davkov manj konkurenčno, pa je UTD za delavce v povprečju in na dolgi rok celo škodljiv). Baron Münchhausen se je sicer iz blata rešil (in to s konjem vred) tako, da se je potegnil za lase, v resničnem svetu pa takšne bližnjice ne delujejo.

O.

Pšenični ::

Okapi je izjavil:

Ko zadevo preverimo....
:)) Moram reči, da sem prav pogrešal telebanca. Prav zabavno popestri forum. Model je v državni službi, aktivist NSi, in potem bi rad "preverjal" druge. In your dreams8-)

O.

No, če pogledava, še zmeraj mi nisi odgovoril na vprašanje. Odgovarjaš pa na svoje. Čuden patron.

Zdej zbiranje glasov za UTD zelo napreduje.

http://basicincome2013.eu/en/statistics...

Tri države so zbrale dovolj glasov. Belgija bo kot 4 v dveh dneh. V primeru da pride do podalšanja roka, za zbiranje podpisov, zna zadeva iti na tesno. Oziroma bo zbrano zadostno število podpisov, za UTD.

Berem poste in vidim, da bi nekaterim dali denar kapitalistom (Okapi seveda, verjetno tud socialno usmerjen Jurček, ki se po moje še ni odločil dokončno), drugi revežem. Sam se nagibam k tem, da bi UTD dali tistemu, ki ga potrebuje.

Zakaj se zdej politika s tem ukvarja je menda jasno. Vsak, ki se spozna na psihologijo, ve, da lahko z denarjem, (recimo v organizacii) spodbujamo, usmerjamo pričakovano vedenje. Z UTD jem, bo možno usmerjat glasove tistih, ki ga bojo dobili, oziroma bojo pričakovali tako rešitev.

In teh ni malo. Vsak dan jih je več.

Sramežljivo se pojavljajo prve ankete na to temo:

http://promo.delo.si/node/1331/done

Zgleda da slovenci UTD dokončno podpiramo.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

In zakaj si delavec teh sredstev ne zasluži sam?
Zato ker kapitalist svoj položaj zlorablja.
Dokler je vir UTD zaslužek delodajalcev, ne dosežeš prav ničesar, ker delodajalci to (višje davke) pač prelijejo v višje cene ali nižje plače ali oboje (če je gospodarstvo zaradi višjih davkov manj konkurenčno, pa je UTD za delavce v povprečju in na dolgi rok celo škodljiv).
To so izmišljotine skrajnih desničarskih ideologij. Nobenih dokazov ni za to.

Oki ::

Tako smo prišli na pravo poanto. Okapi je skrajni desničar. Laže kot JJ. V eni temi bluzi o tem, kako prostega trga sploh ni, v tej temi se pa hvali, kako je sposoben, da si sam na prostem trgu išče zaslužek. Ma kaj desničar... Fašist. In to lažnivi povrhu. Neoliberal at its best... :)) Ali pa tipični levičar? Kdo ve, pri teh levakih nikoli ne veš, česa vse so sposobni...

Oki> Kdo ve, pri teh levakih nikoli ne veš, česa vse so sposobni...

Kaj vas tare, tovariš? Se ne morete potolažit?

domen_> To so izmišljotine skrajnih desničarskih ideologij. Nobenih dokazov ni za to.

Seveda so: A ti ne vidiš, kdo v resnici plačuje našo državo?

Zgodovina sprememb…

domen_> To so izmišljotine skrajnih desničarskih ideologij. Nobenih dokazov ni za to.

Seveda so: A ti ne vidiš, kdo v resnici plačuje našo državo?
Plačujejo jo davki. Če pa davkov ni, potem pa tudi države ni. Te točke neoliberalci še ne razumejo.

domen_> Plačujejo jo davki.

Herr Obersturmgruppenführer Selbstverständlich.

Davke pa plača kdo, kaj se ti zdi?

Zgodovina sprememb…

««
34 / 134
»»