Forum » Strojna oprema » Je prižiganje/ugašanje diska zdravo?
Je prižiganje/ugašanje diska zdravo?
jeso ::
Pozdravljeni!
Zanima me, kako bo disk rabil dlje da crkne:
- če se bo ugašal po 10min neaktivnosti,
- ali če bo delal 24/7 (server)?
Ravnokar mi je umrl en, ki se je ugašal po 10min.
Mislim, da je to tudi krivo, da je dokaj hitro crknil (še ni tri leta star).
Lp
Zanima me, kako bo disk rabil dlje da crkne:
- če se bo ugašal po 10min neaktivnosti,
- ali če bo delal 24/7 (server)?
Ravnokar mi je umrl en, ki se je ugašal po 10min.
Mislim, da je to tudi krivo, da je dokaj hitro crknil (še ni tri leta star).
Lp
Brane2 ::
Po mojih izkušnjah je za disk najbolje, da se ga ne ugaša in da je solidno hlajen.
Spinupi/spindowni mu škodijo. V vseh serverjih, kjer mi diski delajo 24/7, dela vse brez problema. Ne spmnim se, kdaj sem zamenjal en sam disk, pa uporabljam elcheapo WDje. Le hladit jih je treba in pa čimmanj izpostavljat spremembam- bodisi električnim (nihanja napetosti, prižiganje, ugašanje), toplotnim (nihanja temperature) in mehanskim (tresljaji, udarci, premikanje).
Spinupi/spindowni mu škodijo. V vseh serverjih, kjer mi diski delajo 24/7, dela vse brez problema. Ne spmnim se, kdaj sem zamenjal en sam disk, pa uporabljam elcheapo WDje. Le hladit jih je treba in pa čimmanj izpostavljat spremembam- bodisi električnim (nihanja napetosti, prižiganje, ugašanje), toplotnim (nihanja temperature) in mehanskim (tresljaji, udarci, premikanje).
On the journey of life, I chose the psycho path.
jeso ::
Hvala za odgovor.
Kakšno hlajenje pa priporočaš....bo 120mm ventilator usmerjen na diska v redu?
Z nihanjem napetosti misliš dober napajalnik?
...hočem da disk tokrat traja dlje
Sicer pa prejšnji še ni čisto crknil, ampak so ga bad blocksi naredili neuporabnega.
Se množijo hitreje kot se jih da iskat.
Lp
...hočem da disk tokrat traja dlje
Sicer pa prejšnji še ni čisto crknil, ampak so ga bad blocksi naredili neuporabnega.
Se množijo hitreje kot se jih da iskat.
Lp
SSH ::
Hi!
Fajn je, če imaš vsaj kakšen ventilatorček, ki pihlja prek diska, sicer pa mislim da tud to nebi smel bit takšen problem.
Že 5 let imam v starem PC-ju, 20Gb maxtorja (4mb cache, 7200RPM) pa, sem tisti bogi PC dolgo časa izklapljal tako, da sem kar v winsih odzadi napajlnik izklopil, pa greje se tut kar zelo, pa še vedno dela
lp, FReAK.
Fajn je, če imaš vsaj kakšen ventilatorček, ki pihlja prek diska, sicer pa mislim da tud to nebi smel bit takšen problem.
Že 5 let imam v starem PC-ju, 20Gb maxtorja (4mb cache, 7200RPM) pa, sem tisti bogi PC dolgo časa izklapljal tako, da sem kar v winsih odzadi napajlnik izklopil, pa greje se tut kar zelo, pa še vedno dela
lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)
Brane2 ::
Rabiš takšno hlajenje,da disk tudi v najslabšem primeru ne bo opazno topel na otip, ali vsaj ne toplejši od okolišnjega plehovja-
Če stackaš diske enega nad drugim, mora biti vmes vsaj recimo 5-6 mm placa ( najraje pa 1 cm) pa recimo na grupo 3 diskov rabiš nekako 10 cm vent- tako čez palec. Ta ni treba da dela na polni napetosti, le premer mora imeti in precej rezerve ( da se lahko nabere prah in da stver še vedno lepo dela)
Napajalnik ni tako kritičen pri diskih. Oziroma, napetost je ZELO pomembna, vendar disk ne zahteva velike moči in pri tem tako napetost da skoraj vsak solidno narejen napajlanik. NE rabiš ravno 600W pošasti. Pod nihanjem napetosti sem mislil, če vam vsakih 5 min zmanjka elelktrike, če imaš kak varilni stroj ali kaj podobnega v bližini, kar povzroča motnje v omrežju, če imate probleme s strelami itd.
To se dogaja zaradi vse večjih toreanc v obrabljenih ležajih in zaradi spraskanosti površine diska.
DO teh stvari prihaja zaradi vibracij diska (udarci z roko- tudi rahli, premikanje med delom itd. Te stvrai so pri diskih zahrbtne. Ko ga počiš ali potreseš, verjetno ne bo crknil takoj, vendr ga to počasi ubija in degradira. Ko se bodo začeili kazati vidni znaki, bo že prepozno.
On the journey of life, I chose the psycho path.
SSH ::
Hi,
Čeprav nimam nič pametnega za povedat bi napisal samo to. Lepo povedano Brane2!
lp, FReAK.
Čeprav nimam nič pametnega za povedat bi napisal samo to. Lepo povedano Brane2!
lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Začetnik pri nalaganju windowsovOddelek: Pomoč in nasveti | 714 (544) | s6c-gEL |
» | Racunalnik ugasa,druga tema,odgovora se vedno ni!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1116 (835) | dukenukem |
» | Čuden zvok iz mojega računalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1442 (1165) | UNIVERZUM |
» | kateri UPS za PC kupitiOddelek: Kaj kupiti | 2733 (2169) | schurda |
» | Kaj napaja procesor?Oddelek: Strojna oprema | 1107 (948) | BluPhenix |