» »

Kako ponovno kalibrirati baterijo IBM notesnika?

Kako ponovno kalibrirati baterijo IBM notesnika?

Azrael ::

Brat je kupil starejši notesnik IBM ThinkPad 770E.

Zanima me ali kdo ve ali ima ta notesnik kje v BIOSu vgrajeno možnost ponovne kalibracije baterije oz., če obstaja SW za ta namen? Battery MaxiMiser to ni ali pa ne najdem v njem te možnosti.

Sumim, da je nekaj narobe s kalibracijo njegove 2 leti stare baterije. Namreč napetost baterije, ko je na 100% znaša 12.5V (4.17V po celiici, kar je OK), ko pa po merilniku pade na 0% in se notesnik izklopi pa 11.9V. Nazivna napetost baterije je 10.8V.

Izklop baterije naj bi se zgodil, sodeč po tem članku, ko napetost enega njenega člena pade pod 3V., kar pa v tem primeru verjetno še ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

MadMax ::

Podobne štose je delal moj leto in pol star PCPlus (Gericom).
Nov zdržal 2 uri, pred kratkim le še 15 minut (ok, izjemoma 20).
Razdrem baterijo, jo malo "dopolnim" na hard way in praznim do nezavesti, kar traja skoraj 2h !?!
Po procesorčku/krmilniku in pripadajočem EEPROMu poiščem po netu datasheet z opisi in primeri.
EEPROM ven, v programator, popravit par vrednosti (i tako par puta, pač ni šlo od prve...), zdaj spet drži 1 uro. Če bi mu popravil še parametre polnjenja (na višjo napetost) bi verjetno ga spet spravil na 1.5h.
Ima 11.1V LiIonko, polna pri 12.5V, izklop se zgodi (in je tudi nastavljen tako) na 9V (9.6V warning limit).
IC je pa BQ2040 + 24C02.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

1. to početje je ZELO nevarno, če ne veš, kaj počneš (vžigi zaradi stikov)
2. Če prenapolniš baterijo, se začne sproščati litij in pa vodik, kar za baterijo sigurno ni dobro (napihne celico - lahko ti eksplodira v faco -litijev hidroksid je zelo jedek)
3. Pri preglobokem praznjenju poškoduješ celice (baterija zdrži dosti manj)

Pri polnenju ni priporočljivo iti čez 4.2V na celico in pod 3.6V pri praznenju. Kar je več/manj, je škodljivo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Ravno zato iščem in sprašujem, če obstaja kakšen SW ali je mogoče že v BIOSu tega notesnika skrita možnost kalibriranja akumulatorja. Občutek imam (razloženo v nadaljevanju), da so same celice še vedno dokaj v redu in je napaka samo v kalibraciji smart akumulatorja.

Polnjenje je OK, vsaj izgleda tako, napetost ene celice je 4.17V.

Problem je praznenje, saj notesnik pravi, da je zmanjkalo energije, ko je napetost akumulatorja 11.9V, kar pomeni, tudi v (skoraj nemogočem) primeru, če je ena celica slaba, ostali dve pa sta še vedno popolnoma polni, 3.6V na "slabi" celici. kar pa še ni razlog za izklop.

Vsaj, če se na pogosto citiranem www.batteryuniversity.com ne motijo, bi se smelo Li-ion brez škode prazniti do 3V po celici. Zato sumim kalibracijo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Jah, do 3V še gre, sam je to že bolj kritično. Za hitro praznenje je še kolikor tolikor 'v redu' za počasno pa to pomeni skorajšnjo smrt za celico.

Pri nekatrih imaš v biosu res eno vrsto kalibracije, ki pa ni nič drugega, kot da ti baterijo sprazni do konca in napolni, ter tako zračuna koliko časa bo baterija še delovala.

Možno je, da imaš eno celico napol mrtvo. (pri svinčenih akkujih je to še pogosteje)
Ko naj bi bila polna, kaže napetost popolnoma polne celice, ko jo pa obremeniš, čez par sekund pade napetost za več kot 25%. Ko obremenitev odstraniš, spet kaže, da je 'polna'. to težavo sem imel z UPS-om, ki mi je javljal, da ima baterija 13.5V, kar pa je zadostovalo za 1s 'kritja' in nekaj piskov, da je baterija prazna.

Če si kolikor tolikor osveščen z nevarnostmi, lahko greč polniti celice na 'roke'. Odpreš battery-pack, pomeriš napetosti in greš polniti s 5V iz kakšnega računalniškega napajalnika :D
Seveda kakšna očala in pa zaščitne rokavice niso odveč, omejitev polnilnega toka pa je tudi zaželena, čeprav je težko, da bi celico prehitro polnil.
Naj še omenim, da ima ohišje cele celice + pol, zato pazi na kakšne kratke stike.

Jaz sem eno celico od siemens c60 mobitela polnil najprej na 5V. Na začetku je bil tok okoli 1.2A (za, mislim da 650mAh celico), nato je pri 3.8V padel na 0.8A in pri nekje 4.15V na 0.15A, na koncu je bilo pri 2.44V okoli 25mA. Ker dejansko nisem vedel, kje je napetosta meja za polnenje, sem čakal, kot so strani govorile, da je baterija popolnoma polna, ko se začne greti. (šopal najprej na 5V, nato na 7V in nato na 12V >:D )
Akumulator se tudi pri napetosti 4.6V (tok je bil malce omejen, da ni presegal 330mA) ni niti malce segrel. Se je pa nato po odklopu napetosti začel malce napihovati >:D >:D (stena celice naj bi bila debela več kot 1.5mm :) )
Preden sem tole celico izvlekel iz zaščitnega ohišja sem po nesreči na celici naredil kratek stik, kar je rezultiralo v 2mm odžganem švicarju. 8-O
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

CCfly ::

Imam enak problem na IBM T23. Poskusil sem z nekaj cikli praznjenja in polnjenja, pa ni bilo zaželjenega učinka.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

MadMax ::

Azrael:
AccPlus in Smart Battery Workshop sta recimo takšna programa, kjer prek LPT vmesnika (material par sto SITnih) poresetiraš baterijo.

Ker nobeden teh programov ni zrasel na mojem travniku (se priporočam za seme na ZS), sem pač moral razdret baterijo in se it ene sorte reverse engineering.


V glavnem sem spremenil število ciklov polnjenja (števec), datum izdelave (pomladil za dobro leto :D ), ter delal na vrednostih ki določajo preostalo kapaciteto oziroma % iztrošenosti baterije.
V dvig polnilne napetosti se nisem spuščal ravno zaradi morebitnih pirotehničnih efektov.

Vsekakor pa je 11.9 odločno previsoka napetost kjer naj bi se PC izklopil. Kot sem že omenil, ima moja baterija (3x po 2 vzporedno vezani celici), deklarirana 11.1V, v EEPROMu zapisane meje 12.5V max. polnjenja, 9.6V warning in 9V izklop. No, dejansko se prenosnik izklopi pri 8.8V, ampak na desetinko-dve je težko določit, saj nimam vrhunske merilne opreme, pa tudi sama kalibracija napetostnega delilnika in AD pretvornika polnilnega vezja se sčasoma malenkostno (čeprav v tem primeru zanemarljivo) spremeni, ker gre pač za navadne upore v delilniku. Se da tudi popravit v EEPROMu, ampak če ne želiš nekontroliranih FX-ov...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

Max polnilna napetost je v redu (če imaš li-polimer so lahko malenkost višje), čeprav me pa praznilne malce skrbijo. 3V na celico so kr hudi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

V primeru iz pdfja je za nominalno 14.4V baterijo postavljena zgornja meja 16.6, spodnje pa 12.0 in 11.2V, kar je pri praznjenju še nižje od mojih parametrov.
Tudi ko sem primerjal s flashi drugih baterij je bilo podobno.

Pyr0Beast, morda pa so parametri ki jih imaš ti v mislih mišljeni bolj za baterije telefonov, kjer gre za relativno počasno praznjenje (nekaj dni) napram baterijam prenosnikov, kajti cca 3h je za moje pojme dokaj hitro praznjenje.
Od 3.4V/člen napetost zelo hitro pada in v prenosniku v roku nekaj minut pade na 3.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

14.4V baterija naj bi imela 4 člene (3.6V na skoraj prazen člen, kot je 'defnirano'), kar znese ob popolnoma polni 16.6V - 4.15V na člen. pri prazni pa je 11.2 - 2.8V za nekaj časa sigurna smrt. treba je pa ločiti, pri kateri napetosti elektronika javi opozorilo, da se laptop ugasne, in pri kateri ga elektronika popolnoma odklopi od porabnika.

Pri določenih telefonih (Sagem SGH-300, ki sem ga nekaj časa imel) je bil maksimalni tok praznenja 750mA, baterija je imela 600mAh. (če si nabijal igrice in podobno gor, se je kr pošteno segrela)
tako, da tole o počasem praznenju ..:D

Pri zdajšnjem k750i, se telefon (malce je plaval v morju) ne izklopi normalno, tako, da bi javil, da je baterija prazna ampak samo crkne. Tudi, če vse ven pobereš; Sim, spominsko kartico, se ne prižge niti za trenutek, kaj šele, da bi izpisal, koliko je poln. Po ene 10-h minutah polnenja je baterija še vedno na 0%, medtem, ko za vsak naslednji % potrebuje manj kot 3 minute.
Je pa res, da drži dober teden :D

Štos je glih v tem, da pod 3.4V baterija nima skoraj nobene kapacitete in ni vredno, da bi jo mučil. Od nekje 4.15V do 3.5V ima baterija na razpolago okoli 96% svoje kapacitete. Kar je nižje od tega je tistih 4%.

Bo v redu?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

750mA za GSM? WTF? A ma ta telefon še div-x player in barvno TV v sebi? :D
Po tej logiki si popolnoma polno baterijo lahko izpraznil v 50 minutah?

Nevem, no... Še z vsakimi jajci od telefona sem lahko s polno baterijo naredil vsaj 2-urni pogovor v enem kosu, pa še je bilo zaloge za kak sms napisat. Seveda izjava ne velja za fuč baterijo...
Osvetlitev sicer pobere 50÷80mA, ampak prek 200mA (ajde, 250), pa četudi samo trenutne porabe, je dokaz debilnosti proizvajalca. Še požrešnega Siemensa M50 težko pripraviš da požre prek 150mA...
Btw, Sagem SGH-300? Kaj je to zaen telefon? Tudi stric Google ga ne pozna... Paralelni proizvod iz linije Rade Končar? ;)

Sicer sem pa že večkrat omenil dve spodnji meji, nastavljeni vezju baterije: prva je alarm da je baterija prazna (načeloma naj bi se pri tej napetosti prenosnik začel ugašat, in če je do druge spodnje meje le 0.5% kapacitete, je stvar dokaj vredu zastavljena), pri drugi pa vezje baterije odklopi porabnika ne glede na porabnikove želje in zahteve.
Čisto prvi alarm, ki ga pa prenosnik začne javljat uporabniku, pa je neodvisen od teh dveh mej. Pri mojem se zadeva začne pritoževat pri nekaj nad 10V baterije (se pravi cca 3.4V/člen) pri default nastavitvah power managementa v polknih.

Sicer pa konkretno pri meni 3.5V/člen znese 10.5V, kar v trenutnih razmerah stare baterije pomeni še skoraj 10 minut do izklopa (do 3V/člen). Torej po tej logiki 4-ih procentov moja baterija drži 4 ure? Japaja... Še nova ni zdržala 120 minut.
Nikakor ne morem rečt, da jo ni vredno mučit.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

Nisem opazil, da bi imel :D
Po tej logiki bi jo lahko res, čeprav pa tudi ni zdržal 2h nabijanja igrc.

Paralelni proizvod iz linije Rade Končar? ;)
Niti ne. Čeprav je bil to telefon, ki ni nikoli doživel svoje prave slave, je pa za 20 jurjev ponujal ogromno, kar tudi zdajšnji telefoni nimajo. 2 ekrančka, VGA kamero ene 2 leti nazaj in kar nekaj spomina.
Se mi zdi, da je imel placa za 1k cifer.

No, če tisti 4% ne držijo, je pa tehnologija kr fajn napredovala oz. sem jaz že zelo zastarel :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Overcharge in polnilne baterije (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6412017 (4213) int47
»

Življenska doba baterije pri prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
716363 (4888) link_up
»

Polnjenje 16850 battery packa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
404195 (3429) jest10
»

Baterija prenosnika se ne polni

Oddelek: Pomoč in nasveti
148481 (6990) Steinkauz
»

kapaciteta polnilnih baterij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
217209 (6821) door_man

Več podobnih tem